Talous

Peugeot-Citroën vahvisti Opelin oston – Ranskalaisyhtiö haastaa Volkswagenin Euroopassa

Kauppa merkitsee General Motorsin lähtöä Euroopasta.

Suuret yritysjärjestelyt auto­teollisuudessa jatkuvat. Yhdysvaltalainen autojen valmistaja General Motors ilmoitti maanantaina myyvänsä Opelin ja Vauxhallin ranskalaiselle PSA:lle 2,2 miljardilla eurolla.

”Olemme luottavaisia, että Opel-Vauxhallin täyskäännös kiihtyy meidän tuellamme”, sanoi PSA:n toimitusjohtaja Carlos Tavares uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kauppa merkitsee sitä, että General Motors vetäytyy lähes kokonaan Euroopan markkinoilta ja keskittyy voimakkaammin kasvaville markkina-alueille. Yhtiön tunnetuimpien autojen eli Buickin, Cadillacin ja Chevroletin myynti Euroopassa on vähäistä. General Motorsin tärkeimmät markkina-alueet ovat Yhdysvallat ja Kiina.

Citroënin ja Peugeotin omistava PSA maksaa Opelista 1,3 miljardia euroa ja Vauxhallista 0,9 miljardia euroa. Kauppa on tarkoitus saattaa loppuun kuluvan vuoden loppuun mennessä. PSA:n suurin markkina-alue on Eurooppa.

Kaupan toteutumisen jälkeen jälkeen PSA:n liikevaihto on noin 75 miljardia euroa, ja sen palveluksessa on 220 000 työntekijää. Yhtiö myi viime vuonna runsaat kolme miljoonaa autoa, joista 1,9 miljoonaa Euroopassa, 620 000 Kiinassa ja Etelä-Aasiassa, 384 000 Lähi-idässä ja Afrikassa sekä 184 000 Latinalaisessa Amerikassa.

Kaupan seurauksena PSA:sta tulee General Motorsin mukaan 17 prosentin markkinaosuudella Euroopan toiseksi suurin autojen valmistaja. Uutistoimisto Reutersin mukaan Volkswagenin markkinaosuus on Euroopassa 24 prosenttia.

Myytyjen autojen määrällä laskettuna Volkswagen oli viime vuonna maailman suurin valmistaja. Toiseksi suurin oli japanilainen Toyota ja kolmanneksi suurin General Motors.

PSA:n suurimmat osakkeenomistajat ovat Peugeotin suku, kiinalainen Dongfeng Motors ja Ranskan valtio. Kullakin niistä on 13,7 prosentin omistusosuus.

Saksalainen Opel ja brittiläinen Vauxhall ovat olleet pitkään tappiollisia, minkä takia General Motors on pyrkinyt niistä eroon.

General Motorsin toimitusjohtaja Mary Barra korosti maanantaina, että hän uskoo Opelin ja Vauxhallin menestyvän tulevaisuudessa hyvin uuden omistajan hallinnassa. Toimitusjohtaja Barran mukaan päätös Opelin ja Vauxhallin myynnistä oli vaikea.

PSA:n tavoitteena on, että Opelin ja Vauxhallin liikevoiton osuus liikevaihdosta olisi kaksi prosenttia kolmen vuoden kuluttua ja kuusi prosenttia vuonna 2026. Yhtiö pyrkii Euroopan johtavaksi autojen valmistajaksi.

Yrityskaupalla PSA tavoittelee 1,7 miljardin euron kustannussäästöjä, mikä voisi Reutersin haastattelemien analyytikoiden mukaan tarkoittaa kahden tai kolmen tehtaan sulkemista Euroopassa.

Analyytikoiden mukaan vaarassa voivat olla etenkin Vauxhallin työpaikat Britanniassa. Vauxhallin palveluksessa on Britanniassa 4 500 työntekijää.

PSA:n toimitusjohtaja Carlos Tavares torjui ajatuksen tehtaiden sulkemisesta. Hänen mukaansa kustannussäästöt saavutetaan yhdistämällä hankintoja sekä tutkimusta ja tuotekehitystä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Britannian pääministeri Theresa May esitti huolensa Britanniassa olevista työpaikoista General Motorsin toimitusjohtajalle Mary Barralle.

”Toimitusjohtaja Barra teki selväksi, että Vauxhall säilyy brittiläisenä tuotemerkkinä ja kaupassa kunnioitetaan kaikkia tehtyjä sopimuksia työntekijöiden kanssa”, pääministerin kanslia ilmoitti Reutersin mukaan.

Suuria muutoksia autoteollisuudessa

Vuonna 1998 saksalainen Daimler-Benz ja yhdysvaltalainen Chrysler yhdistyivät. Vuonna 2007 Daimler ilmoitti myyvänsä 80 prosenttia Chryslerin osakkeista pääomasijoitusyhtiö Cerberus Capital Managementille 5,5 miljardilla eurolla

Ranskalainen Renault osti vuonna 1999 36,8 prosentin omistusosuuden japanilaisesta Nissanista, joka oli konkurssin partaalla. Nykyisin Renault omistaa 43 prosenttia Nissanista ja Nissan 15 prosenttia Renaultista.

Yhdysvaltalainen Ford osti vuonna 1999 ruotsalaisen Volvon henkilöautot 4,6 miljardilla eurolla. Vuonna 2009 Ford myi Volvon henkilöautot kiinalaiselle Geelylle 1,6 miljardilla eurolla.

Vuonna 2000 Fiatin osakkeista 20 prosenttia myytiin General Motorsin osakevaihdossa, jossa Fiat sai kuuden prosentin omistusosuuden General Motorsista. Fiatin liiketoiminnan elvytys epäonnistui ja General Motors irtautui sopimuksesta, jonka mukaan se olisi ostanut jäljelle jääneen 80 prosentin omistus­osuuden Fiatista.

Fiat alkoi vuoden 2009 puolivälissä ostaa Chryslerin osakkeita. Tammikuussa 2014 Fiat saattoi kaupan loppuun. Yhtiön nimi on nykyisin Fiat Chrysler Automobiles.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoteollisuus
 • Opel
 • Citroen
 • Peugeot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  4. 4

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  5. 5

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  10. 10

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää