Talous

Kiinan paisuva verkkokauppa tuo työtä niin mopolähetti Liulle kuin suomalaiselle sellunkeittäjällekin

Kiina on verkkokaupan ja kotiinkuljetuksen edelläkävijä. Tavarat kulkevat pahvilaatikoissa, joita tehdään muun muassa suomalaisesta sellusta. Kiina ylläpitää suoraan tai välillisesti nyt jopa tuhansia työpaikkoja Suomen metsäsektorilla, sanovat asiantuntijat.

Peking

Lähetti Liu Weifeng puikkelehtii koppimopollaan ristiin rastiin Pekingin ruuhkaa. Hän vie perille paketteja, joita ihmiset ovat tilanneet netistä. Jos sunnuntaina tilaa, tavara on usein jo maanantaina perillä.

Mopolähetti Liu toimittaa perille sata pakettia päivässä.

”Olen tehnyt tätä työtä kuusi vuotta. Kun aloitin, toimitin pääosin yrityksille, esimerkiksi lentolippuja. Nykyisin asiakkaat ovat tavallisia ihmisiä, jotka ovat tilanneet ruokaa, vessapaperia ja vaatteita netistä”, Liu kuvailee.

Ensin kaksi tärkeää ja isoa asiaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Fakta yksi: Kiinassa lähetettiin viime vuonna 31,4 miljardia pakettia. Se on valtavasti – Suomessa vastaava luku on noin 65 miljoonaa. Kun pakettien määrät suhteutetaan asukaslukuun, kiinalaiset tilaavat tuplasti enemmän paketteja kuin suomalaiset. Kiinassa paketteja toimitetaan yhdessä päivässä enemmän kuin Suomessa koko vuonna.

Fakta kaksi: Kiinalaiset ostavat ison osan tavaroistaan netistä. Viime vuonna verkko-ostaminen kasvoi neljänneksellä edellisvuoteen nähden – nyt liki joka neljäs kiinalainen tilaa jotakin netistä vähintään kerran viikossa.


Liun työväline on musta sähkökäyttöinen skootteri, joka ajaa yhdellä akun latauksella 30 kilometriä. Hän hakee ensimmäiset viitisenkymmentä pakettia kello 7.30, puoleenpäivään mennessä ne on jaettu. Toinen lastaus on puoli kahdelta, viideltä työpäivä päättyy – Liun osalta. Iltavuoro toki jatkaa, ja paketteja jaotellaan pitkin yötä.

Tämän vuoden arkipäivien aikana Liu ehtii toimittaa perille liki 25 000 pakettia. Ehkä enemmänkin, hän arvioi. Toimituksista 80 prosenttia kulkee pahvilaatikoissa, Liu sanoo.

Viimeistä lausetta suomalaisen on syytä pysähtyä kuuntelemaan tarkasti. Nimittäin kun kuvasta zoomaa tarpeeksi kauas, näkee, että Liun tarakalla kulkee monen suomalaisen teollisuustyöläisen palkka.

Miksikö? Siksi, että kiinalaisen netistä tilaama tuote pitää pakata. Useimmiten se pakataan pahvilaatikkoon, kuten lähetti Liu aiemmin mainitsi. Ja kun miljardi kiinalaista ostaa netistä, laatikoita tarvitaan valtavasti.

Pahvilaatikoita tehdään sellusta. Sellu on Suomen kärkivientituote Kiinaan.

Niinpä kun esimerkiksi UPM kertoo investoivansa Pietarsaaren, Kymin ja Kaukaan sellutehtaisiin, sillä on yhteys siihen, mitä mopolähetti Liun kontissa kulkee.


Tämä on tietenkin huomattu Suomessakin, sanovat asiantuntijat. Suomella on sitä, mitä Kiinalla ei ole tarpeeksi: metsää ja osaamista.

Äänekoskelle nousee Metsäliiton Metsä Fibren sellutehdas, joka on kaikkien aikojen suurin metsäteollisuusinvestointi Suomessa. Uusia tehtaita on suunnitteilla myös Kemijärvelle, Kemiin ja Kuopioon.

”Ilman Kiinan markkinoita näitä investointeja tuskin olisi tai tulisi. Vuonna 2015 Kiinan selluntuonti vastasi 35:ä prosenttia koko maailman tuonnista”, sanoo Euroopan metsäinstituutin apulaisjohtaja Lauri Hetemäki.

Jotain kertoo sekin, että suunniteltujen Kemijärven sellutehtaan ja Kemin biopolttoainetehtaan pääomistajat ovat kiinalaisia.

Suomen sellusta noin kolmannes viedään Kiinaan.

Vaikka Kiinan talouskasvu onkin jo hidastunut, sellun tulevaisuus näyttää yhä hyvältä. Konsulttiyhtiö Pöyryn arvion mukaan valkaistun kemiallisen markkinasellun kysyntä kasvaa maailmassa noin 2,5 prosenttia vuodessa kymmenen seuraavan vuoden aikana.

Kiinassa kaupungistuminen ja keskiluokkaistuminen jatkuvat. Arvioiden mukaan vie vuosikymmeniä ennen kuin maan elintaso yltää länsimaiselle tasolle. Elintason kohentuessa sellusta tehtävien tuotteiden kysyntä kasvaa.

”Kiinalaiset kuluttavat lisääntyvässä määrin esimerkiksi pehmopaperia, kuten wc- ja talouspaperia sekä henkilökohtaiseen hygieniaan tarkoitettuja tuotteita”, sanoo Itä-Suomen yliopiston metsäbiotalouden professori Jyrki Kangas.

Myös verkkokaupan uskotaan jatkavan kasvuaan, joten pakkauskartonkia tarvitaan aina vain lisää. Sellusta tehdään myös esimerkiksi elintarvikepakkauksia. Siihenkin Kiinan kaupungistuminen vaikuttaa: Enää ei mennä torille, vaan yhä useammat ostavat pakattuja tuotteita supermarketeista.

Myös tekstiilien raaka-aineena käytettävän liukosellun kysyntä on kasvussa. Puuvillan ja öljypohjaisten materiaalien uskotaan antavan tilaa puukuiduille.

Tulevaisuudessa voi siis olla niin, että sellusta tehdyn pahvilaatikon sisällä on sellusta tehty takki.

Kun Liu Weifeng starttaa sähköskootterinsa, juuri ääntäkään ei kuulu.

Hän jakaa paketteja aina tietyllä samalla alueella – se on Liun työnantajan SF Expressin ja muidenkin lähettiyritysten logiikka. Paljon kuskeja, pienet tontit, monta jakokertaa päivässä. Paketteja käsitellään pitkin yötä.

SF Expressissä on 40 kuljettajaa, se on keskivertokokoinen lähettipalvelu Pekingissä. Lähettifirmoja on kaupungissa joitakin kymmeniä. SF Expressiltä arvioidaan, että ehkä kuutisenkymmentä – tarkkaa tilastoa ei ole. Ravintolaruualle on omat värikkäisiin asuihin pukeutuneet kuskinsa. Kiinan pääkaupungissa mopolähetin keskipalkka on noin 680–820 euroa kuukaudessa.

Pekingissä pakettikuskeja näkee kaikkialla kaiken aikaa. He tuovat verkkokaupan konkreettisesti katukuvaan.

Kello on kaksi iltapäivällä, kun Liu latoo viimeiset ruskeat laatikot moponsa kyytiin. Pienet sisään, suurimmat katolle.

Liun työnantaja lupaa, että jokainen paketti on perillä viimeistään kolmessa päivässä. Miestä naurattaa, kun kuulee, että Suomessa on normaalia, että netistä tilattu tuote voi viipyä matkalla kaksikin viikkoa.

Olen kuullut, että joissain Euroopan maissa on todella hidasta, Liu nyökkää.

”Nopea toimitus onnistuu, kun kaikki on järjellä suunniteltu ja työntekijät pysyvät aikatauluissa. Kiinalaiset eivät hyväksyisi sitä, jos paketti viipyisi viikon. Ihmiset ovat tottuneet saamaan haluamansa nopeasti”, Liu kertoo.

Hän käynnistää skootterinsa ja kaartaa pihasta kadulle.

Niin kauan kun Liulla riittää hommia, suomalainen sellunkeittäjä iloitsee. Kiina ylläpitää suoraan tai välillisesti nyt jopa tuhansia työpaikkoja Suomen metsäsektorilla, sanoo Lauri Hetemäki Euroopan metsäinstituutista.

Suomessa myös sahateollisuuden vienti Kiinaan on viime vuosina kasvanut merkittävästi, professori Jyrki Kangas lisää.

”Suomalaiset metsänomistajatkin saavat kiittää Kiinan markkinoita, sillä ilman niitä puun kysyntä olisi vaimeampaa ja kantorahatulot kokonaisuutena pienemmät.” 


Verkkokaupan kasvun sivutuotteena syntyy valtava määrä jätettä

Maailman kaikista paketeista Kiinan osuus on 44 prosenttia.

Sanomalehti China Dailyn mukaan vuonna 2015 Kiinassa käytettiin 10 miljardia pahvilaatikkoa, joista valtaosa meni sellaisenaan roskiin. Kierrätys on yhä melko harvinaista: lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan muoveista ja papereista kierrätetään vain noin kymmenen prosenttia.

Kierrättämättömät pakkaustarvikkeet päätyvät kaatopaikoille, joissa ne ovat ympäristöriski paitsi hitaan maatumisen, myös niissä käytettyjen halpojen ja usein myrkyllisten liimojen ja pehmikkeiden vuoksi.

Kiinalaisten ympäristötietoisuus kohoaa jatkuvasti, lehti kirjoittaa. Myös maan johto on puhunut ympäristöystävällisten pakettien puolesta.

Suurimmat onlinemyyjät ovat ryhtyneet myös kampanjoimaan kierrätyksen puolesta antamalla alennuksiin oikeuttavia pisteitä kierrättäville ostajille. Tosin hassultahan se tietenkin kuulostaa: Kun kierrättää vanhat jätteet, voi ostaa lisää uutta jätettä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Paperiteollisuus
 • Verkkokauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Vaatekauppa joutui tuhansien eurojen korvauksiin etnisestä syrjinnästä – myyjä ei päästänyt aluksi romaneja sisään

  5. 5

   Netin vaarallisin haku juuri nyt on poptähti Avril Lavigne – Näin kanadalaislaulajasta tuli kyberrikollisten ja salaliittoteoreetikoiden suosikki

  6. 6

   Uusi maailman rikkain nainen on älykkö, joka soittaa pianoa ja kirjoittaa kirjoja – kosmetiikkadynastia L’Oréalin perijätär kaihtaa seurapiirejä

  7. 7

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  10. 10

   Peliyhtiö Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  7. 7

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  8. 8

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää