Talous

Rasvainen pikaruoka maistuu – Burger King nousi neljässä vuodessa tyhjästä 36 miljoonan euron bisnekseksi Suomessa

Hampurilaisketju palkkaa tänä vuonna 400–500 uutta työntekijää ja avaa 15 uutta ravintolaa.

Hampurilaisketju Burger King sai neljä vuotta sitten lentävän lähdön – ensimmäiseen Mannerheimintien ravintolaan jonotettiin sisään.

Samanlainen menestys odotti Rautatieasemalla, kun valtava vanha ravintolahalli muutettiin Burger Kingiksi.

Kolmessa vuodessa Burger King kasvoi nollasta 36 miljoonan euron kannattavaksi bisnekseksi. Tänä vuonna se palkkaa 400–500 uutta työntekijää ja avaa 15 uutta ravintolaa.

”Maailma on ollut tosi suotuisa meille”, ravintola- ja hotelliyhtiö Restelin ketjujohtaja Mikko Mollberg sanoo tyytyväisenä. Burger King on Suomessa osa Resteliä.

”Vähän tsägääkin oli, tähdet olivat kohdallaan. Selkeä tilaus tälle oli”, Mollberg muistelee.

Burger King ei ole hampurilaisketjuista ainoa, jolla menee hyvin. Suomen hampurilaismarkkinoita hallitsee sen lisäksi kaksi muuta suurta ketjua, Hesburger ja McDonald’s. Kaikkien kolmen myynnit kasvoivat viime vuonna.

Yhtenä syynä kasvuun on se, että ulkona syöminen yleistyy.

Pikaruokamarkkinat ovat kasvussa laajemminkin. Myös esimerkiksi Kotipizza kertoo pizzojensa myynnin kasvavan kuukausi toisensa jälkeen.

Rasvaisten pizzojen, ranskalaisten perunoiden, majoneesia tursuavien hampurilaisten, leivitettyjen kanaranskalaisten ja Oreo-kekseillä maustettujen pirtelöiden suosio siis kasvaa samalla kun julkisuudessa velloo terveellisen ja kevyen ruokavalion buumi.

Miten tämä on mahdollista?

Mollbergilla on selitys. Hän työskenteli ennen Burger Kingiä lihayhtiö Atrialla pikaruuasta vastaavana maajohtajana. Jo siellä hän oppi, että julkinen keskustelu ruokailutottumusten muutoksista ja kansan käytös eivät käy aivan yksiin.

”Jos puoli prosenttia syö jotain, siitä tulee paljon puhetta ja hälinää, mutta asiakaskunnalle radikaalit muutokset ruokailutottumuksissa eivät toimi näin nopeasti”, Mollberg sanoo.

”Kyllä kuitenkin ruuan maku ajaa ihmistä, ja jossain vaiheessa rasvainen ruoka maistuu hyvältä, kunhan ruokavalio on muuten ok.”

Silti kasvisruoan suosio näkyy Burger Kingissäkin – kasvishampurilainen myy Mollbergin mukaan hyvin. Kasvisruokatrendi näkyy myös Hesburgerin ravintoloissa, kertoo varatoimitusjohtaja Jari Vuoti.


Mollbergin mukaan ihmisten ruokailutottumukset vaihtelevat runsaasti eri vuodenaikoina.

Joulun jälkeen ihmisten rahat ovat loppu, ja alkuvuodesta pikaruokapaikat panostavat tarjouksiin ja halpoihin hintoihin.

Kesän jälkeen syödään paljon välipalatuotteita.

Vaikka kaikki isot hampurilaisketjut kasvavat, kasvu on Mollbergin mukaan maltillista. Kasvaakseen Burger Kingin on syötävä markkinaosuutta Hesburgerilta ja McDonald’silta.

Mollberg sanoo Burger Kingin olevan kilpailutilanteessa ”moniottelija”.

Yhtäältä kilpailijan saattaa olla Lidlin paistopiste, toisaalla kalliimpia hampurilaisia myyvät Friends and Brgrs- tai Naughty Burgers -tyyppiset tuunatummat hampurilaisravintolat.

Burger King on nykyään brasilialaisen 3 G Capital -pääomasijoitusyhtiön omistuksessa. Muun muassa ruokajätti Heinzin omistajana tunnettu 3 G Capital osti vuonna 2014 kanadalaisen ravintola- ja kahvilaketju Tim Hortonin. Kaupan jälkeen yhtiöstä tuli maailman kolmanneksi suurin pikaruokaketjuyhtiö.

Mollberg kehuu 3 G Capitalin nuorta johtoa erityisesti siitä, kuinka he ovat osanneet kirkastaa vuonna 1954 perustetun Burger Kingin brändiä ja hyödyntää sen vahvuuksia.

3 G Capitalin väki on puolestaan ihmetellyt Suomen hyviä myymäläkohtaisia myyntilukuja ja erikoistuotteiden kuten Oreo-pirtelöiden menekkiä.

Leivitettyjä kanaranskalaisia eli Chicken Frieseja myytiin Suomessa keskimäärin enemmän kuin missään muualla maailmassa, kun ne lanseerattiin, Mollberg kertoo.

Vuoropuhelu kansainvälisen jätin kanssa sujuu hyvin, Mollberg vakuuttaa.

”Me ollaan niin suorapuheisia. Sanotaan kasvotusten mikä toimii ja mikä ei.”

 

Koulutukseen kuului pihvinpaistoa

Muun muassa Wayne’s Coffee -ketjun Suomeen tuonut Mikko Mollberg tuli ravintola- ja hotelliyhtiö Resteliin töihin Burger Kingejä perustamaan.

Mollberg värvättiin lihayhtiö Atriasta Restelille pian sen jälkeen kun Restel oli tehnyt sopimuksen Burger Kingin kanssa.

Ensimmäisenä tehtävänä oli lähteä kuuden vastavärvätyn päällikön kanssa loka–marraskuun ajaksi Lontooseen Burger Kingille koulutukseen ja paistamaan hampurilaisia.

”Kahdeksan viikon päästä olin kuin uitettu koira. Työpäivät olivat pitkiä, rankkoja ja mielenkiintoisia.”

Mollbergin mukaan hampurilaisravintoloiden työnjohdossa on kuitenkin välttämätöntä, että päälliköt osaavat itse prosessit alusta lähtien.

Alalla työvoiman vaihtuvuus on suurta, ja uutta väkeä täytyy kouluttaa jatkuvasti.

Marraskuussa joukko palasi Suomeen ja Mannerheimintien ravintola avattiin 13. joulukuuta, ja Rautatieaseman ravintola seuraavan vuoden helmikuussa.

”Kaikki lähti raketin lailla, piti vain luottaa että onnistutaan.”

Fakta

Kolme suurta pikaruokaketjua


Hesburger

 Vuoden 2016 myynti ilman arvonlisäveroa 185 miljoonaa euroa.

 Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna neljä prosenttia.

 Hesburgerin omistaa Burger-In, jonka käyttökate viime vuonna oli 3,6 miljoonaa euroa. Luku sisältää omat ravintolayhtiöt, mutta ei franchise-lisenssihaltijoiden käyttökatetta.

 Suomessa on 270 Hesburger-ravintolaa. Näistä Burger-In-yhtiön suorassa omistuksessa on 138 ravintolaa. Franchise-ravintoloita on 132.

McDonald’s

 Vuoden 2016 myynti ilman arvonlisäveroa 151,7 miljoonaa euroa.

 Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna 5,6 prosenttia. Kannattavuutta ei vielä julkistettu.

 65 ravintolaa, joista 60 yrittäjien vetämiä. Heitä on 15. Ravintolan keskimyynti 2,5 miljoonaa euroa.

 Investoi 9 miljoonaa euroa tiloihin kahtena viime vuonna. Myyntivaltteina isot ravintolat, usein 24 tuntia avoinna olevat ravintolat ja autokaistat.

 Markkinointijohtaja Christoffer Rönnbladin mukaan erityisesti jäätelöissä ja kahveissa näkyy voimakasta kasvua.

Burger King

 Suomessa 27 ravintolaa ja 680 työntekijää.

 Viime vuonna 36 miljoonan euron myynnistä käyttökatetta jäi 1,3 miljoonaa euroa.

 Vuotta aiemmin myynti oli 24 miljoonaa euroa.

 Parhaimmissa yksiköissä hampurilaisia myydään parhaina päivinä yli 20 000 eurolla päivässä.

 Suosituimmat ravintolat tuovat yksin noin kolmen miljoonan euron liikevaihdon vuodessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Pikaruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

  3. 3

   Aasiasta saatu superbakteeri pilasi 21-vuotiaan Miran terveyden – Väärästä syystä syöty antibioottikuuri saattaa pahentaa bakteerin aiheuttamia tuhoja, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  7. 7

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  8. 8

   Miksi hyvin koulutetun, fiksun ja hyvännäköisen naisen on vaikea löytää kumppania?

  9. 9

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  10. 10

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää