Talous

Yhdysvallat kiristää rahapolitiikkaa talouskasvun kiihtyessä – näin se voi vaikuttaa valuuttakursseihin, sijoittamiseen ja Suomen vientiin

Ohjauskorko asetettiin 0,75–1,00 prosentin vaihteluväliin. Rahapolitiikan kiristyksestä voi olla hyötyä suomalaisille vientiyrityksille.

Yhdysvaltojen keskuspankin avomarkkinakomitea ilmoittaa odotetusti kiristävänsä rahapolitiikkaa. Kyseessä on toinen ohjauskoron nosto kolmen kuukauden kuluessa.

Vakaa talouskasvu, liki täystyöllisyys ja inflaatiovauhdin kiihtyminen ovat tärkeimpiä syitä rahapolitiikan kiristykselle. Keskuspankki nosti ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä 0,75-1,00 prosentin vaihteluväliin.

Päätös ei ollut yksimielinen. Rahapolitiikasta päättävän avomarkkinakomitean jäsenistä Minneapolisin aluekeskuspankin johtaja Neel Kashkari vastusti ohjauskoron nostamista. Komitean yhdeksän muuta jäsentä äänestivät rahapolitiikan kiristämisen puolesta.

Äänestyksen lopputulos ei ollut yllätys, sillä pääjohtaja Janet Yellen vihjasi jo viime viikolla rahapolitiikan kiristämisestä.

Avomarkkinakomiteaa toteaa lausunnossaan, että kehitys työmarkkinoilla on vakaata, kotitalouksien kulutus on kasvanut ja yritysten investoinneissa on merkkejä lisääntymisestä.

Presidentti Donald Trumpin lupaamat veronkevennykset ja uudet julkiset investoinnit rakentamiseen ovat omiaan lisäämään talouskasvua entisestään. Hänen talouspolitiikastaan on tosin vielä niukasti tietoa, minkä takia sen vaikutuksia talouden kasvuvauhtiin on toistaiseksi vaikea arvioida.

Ainakin periaatteessa taloudessa voi siis olla ylikuumenemisen vaara, jota keskuspankki myös pyrkii torjumaan rahapolitiikan kiristämisellä.

Yhdysvalloissa talous on kasvanut jo useita vuosia keskimäärin kahden prosentin vauhtia. Euroalueella talouskasvu on ollut huomattavasti vaatimattomampaa ja pysyy ennusteiden mukaan Yhdysvaltoja jäljessä myös lähivuosina.

Euroalueella rahapolitiikka on täysin eri asennossa kuin Yhdysvalloissa.

Euroopan keskuspankin (EKP) ohjauskorko on nollassa ja pankkien talletuskorko –0,40 prosenttia. Lisäksi EKP ostaa markkinoilta arvopapereita lisätäkseen rahan tarjontaa ja elvyttääkseen talouskasvua.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi tammikuussa, että euroalueen talous kasvaa tänä vuonna 1,6 prosenttia ja saman verran myös ensi vuonna. Yhdysvaltojen keskuspankin keskiviikkona julkaiseman ennusteen mukaan maan talous kasvaa 2,1 prosenttia sekä tänä vuonna että ensi vuonna.

Viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä Yhdysvaltojen kausivaihtelusta tasoitettu bruttokansantuote kasvoi Eurostatin mukaan 0,5 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Samalla vertailuajanjaksolla euroalueen talous kasvoi 0,4 prosenttia.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla on verraten suuri vaikutus koko maailmantalouteen. Talouskasvun kiihtymisellä olisi todennäköisesti myönteisiä vaikutuksia Suomen vientiteollisuuteen, sillä Yhdysvallat on monille suomalaisille yrityksille tärkeä markkina-alue.

Kun rahapolitiikkaa kiristetään, osakkeiden pitäisi ajan mittaan halventua. Poikkeuksellisen matalan korkotason takia sijoittajat ovat siirtäneet pääomiaan osakkeisiin, jotta ne saavuttaisivat sijoituksille asettamansa tuottotavoitteen.

Korkotason kohotessa sijoittajilla on kannustin siirtää pääomaa osakkeista arvopapereihin, joiden tuotto perustuu niistä maksettaviin korkoihin.

Yhdysvalloissa osakkeet ovat ennätyksellisen kalliita, mikä johtuu pääasiassa Trumpin talouspoliittisista lupauksista ja yritysten viime vuoden lopun tuloskehityksestä.

Rahapolitiikan kiristämisen takia myös dollarin ulkoisen arvon pitäisi ajan mittaan vahvistua.

Dollarin vahvistuminen voi aiheuttaa ongelmia kehittyville kansantalouksille, koska monilla niistä on dollareissa otettuja lainoja, kun taas tulot ovat usein paikallisissa valuutoissa. Kun dollari vahvistuu, lainojen arvo muissa valuutoissa kasvaa.

Dollari on tosin vahvistunut jo myös syistä, jotka eivät liity suoraan rahapolitiikkaan. Vahvistuminen alkoi sen jälkeen, kun Trump voitti presidentinvaalit marraskuussa alussa.

Dollarin vahvistuminen suhteessa euroon tarkoittaisi, että euroalueen yritysten hintakilpailukyvyn pitäisi parantua.

Fakta

Kolmas kiristys yli kymmeneen vuoteen


 Keskuspankki asetti ohjauskoron nollaan joulukuussa 2008 sen jälkeen, kun rahoitusmarkkinoiden kriisi kärjistyi investointipankki Lehman Brothersin vararikkoon syyskuussa 2008.

 Pian sen jälkeen keskuspankki alkoi ostaa markkinoilta liittovaltion joukkolainoja ja omaisuusvakuudellisia arvopapereita lisätäkseen rahan tarjontaa.

 Joulukuussa 2015 keskuspankki kiristi rahapolitiikkaansa 0,25 prosenttiyksiköllä ensi kerran sitten vuoden 2006. Seuraava kerran ohjauskoron nostettiin taas 0,25 prosenttiyksiköllä joulukuussa 2016.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rahapolitiikka
 • Yhdysvaltojen talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  6. 6

   Yllätys autoalalta: vielä joku kehittää polttomoottoriakin

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  9. 9

   Turun puukkoiskun jälkeen meiltä kysytään reiluutta ja valppautta

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää