Talous

”Ai jaha, eikö tämä olekaan kaupungin” – Moni hoidattaa terveyttään yksityisellä tietämättään

Moni kriitikko pelkää sosiaali- ja terveyspalvelujen rahojen valuvan sote-uudistuksen myötä yksityiselle sektorille. Todellisuudessa yritykset tuottavat jo nyt ison osan hoivapalveluista. Terveydenhuollossa ulkoistusten osuus on vielä pieni.

Klara Morelius kuuntelee lääkärin ohjeita siitä, mihin hänen pitäisi ilmoittautua kuulontutkimusta varten. Espoon Olarissa asuva 89-vuotias Morelius on huomannut kuulonsa vähän heikentyneen.

Siksi hän on tullut lääkärin vastaanotolle kauppakeskus Isossa Omenassa toimivaan terveyskeskukseen.

”Muuten olen täysin terve – mitään lääkkeitäkään minä en syö. Lääkärissä kävin viimeksi viime vuoden helmikuussa”, ruotsia puhuva Morelius kertoo.

Viime vuonna terveyskeskus toimi vielä Puolarmetsän sairaalan yhteydessä. Lääkäri oli kuitenkin sama Matti Suominen. Terveyskeskusta on pyörittänyt molemmissa paikoissa yksityinen terveysyritys Mehiläinen. Mitä Morelius siitä tuumii?

”Ai jaha, eikö tämä olekaan Espoon kaupungin. Ei, en tiennyt sitä, mutta hyvin tämä on toiminut. Lääkärikin on nuori ja iloinen”, hän sanoo.

Ei ole ihme, ettei Morelius tiennyt asiaa. Samoin voi käydä monelle muullekin asiakkaalle, sillä Mehiläisen nimeä ei paikan päällä juuri näy. Morelius luulee käyttävänsä täysin kunnallista palvelua, jonka todellisuudessa tuottaa yksityinen.

Sote-keskustelussa vilistää suloisessa sekamelskassa sanoja yksityistäminen, yhtiöittäminen ja ulkoistaminen. Jotkut kriitikot maalaavat uhkakuvia siitä, miten terveys- ja sosiaalipalvelujen tuottaminen valuu sote-uudistuksen myötä yksityisille, ja rahat seuraavat perässä.

Huolehtiminen on osittain jo myöhäistä. Kohtuullisen iso osa sosiaali- ja terveyspalveluihin Suomessa käytettävistä rahoista ”valuu” jo nyt yksityisille toimijoille.

Välttämättä kuluttaja ei ole sitä edes huomannut, koska yksityisen pyörittämä terveyskeskus tai hoivakoti ei käyttäjän näkökulmasta poikkea kunnallisesta palvelusta.

Mutta käydään ensin läpi, mistä ylipäätään puhutaan kun puhutaan yksityisistä sote-palveluista.

Ensinnäkin pitää erottaa, puhutaanko palvelujen tuottamisesta vai niiden rahoituksesta.

Terveydenhuollossa puhtaasti yksityistä eli yksityisen tuottamaa ja kuluttajien ja yritysten suoraan tai vakuutuksen kautta maksamaa lääkäri- ja leikkaushoitoa on runsas miljardi euroa koko 19,5 miljardin euron kakusta.

Lisäksi kuluttajat maksavat yksityisestä hammashoidosta noin 600 miljoonaa euroa vuodessa suoraan omasta kukkarostaan.

Yritykset osallistuvat myös julkisen sektorin pääosin rahoittaman terveydenhuollon, kuten terveyskeskuspalvelujen, tuottamiseen. Yksityisen osuus julkisten terveyspalvelujen miljardeista on silti yhä pieni.

Espoon lisäksi esimerkiksi Tampere on ulkoistanut kahden terveyskeskuksen pyörittämisen Pihlajalinnalle. Joissain pienissä kunnissa koko terveydenhuolto, joissain jopa kaikki sosiaalipalvelut on ulkoistettu yrityksen hoitoon.

Jämsä antoi Pihlajalinnan pyöritettäväksi oman sairaalansakin.

Perusterveydenhuollon 3,2 miljardin euron arvoisesta kakusta kuitenkin vain noin kuusi prosenttia on yritysten tuottamaa.

Julkisen sektorin maksamasta erikoissairaanhoidosta yksityiset sairaalat tuottavat vielä pienemmän osuuden eli vain neljä prosenttia. Kaikkineen erikoissairaanhoito maksoi vuonna 2014 6,8 miljardia euroa eli noin kolmasosan koko terveydenhuollon kuluista.Terveysyrityksille kuntien ulkoistaman palvelutuotannon merkitys on silti suuri.

Esimerkiksi Attendon 440 miljoonan euron liikevaihdosta valtaosa tulee yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaojan mukaan kuntien ostamasta tehostetun palveluasumisen palvelusta ja toisaalta kuntien terveyspalvelujen kokonaisulkoistuksista. Niihin kuuluu usein hoivapalveluita.

Attendo myös vuokraa lääkäreitä kuntien omiin terveyskeskuksiin. Varsinaisia yksityisiä lääkäriasemia Attendolla ei ole lainkaan.

Mehiläisen 590 miljoonan euron liikevaihdosta viime vuonna kolmasosa oli kuntien ostamaa sosiaalipalvelua. Terveyspalvelujen runsaan 400 miljoonan liikevaihdosta noin 70 miljoonan euron arvosta tuotettiin kunnille.

Myös Pihlajalinnan noin 400 miljoonan euron liikevaihdosta ”250–300” miljoonaa euroa tulee toimitusjohtaja Aarne Aktanin mukaan julkisista palveluista, käytännössä kuntien terveydenhuollon kokonaisulkoistuksista.

Kaikista sosiaalipalveluista yritykset tuottavat huomattavasti suuremman osan kuin terveydenhuollosta. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan yksityiset yritykset tuottavat noin puolet vanhusten tehostetun palveluasumisen hoitopaikoista. Palveluasunnoista kolme neljästä on yksityisen yrityksen ylläpitämiä.

Hoivakoti- ja palveluasunnoissa esimerkiksi Esperi Care on suuri toimija.

Myös vammaisten asumispalveluista yksityiset yritykset tuottavat suuren osan, samoin lastensuojelun perhekodeista.

Entä sitten palvelujen rahoitus? Siitä löytyy selkein tilasto terveydenhuollon osalta. Luvuissa on mukana vanhusten ja vammaisten laitoshoidon kulut. Valtaosa hoivasta tapahtuu nykyään muualla kuin varsinaisissa laitoksissa. Terveydenhuoltoon vuonna 2014 käytetystä 19,5 miljardin euron rahasummasta noin neljännes oli yksityistä rahaa ja kolme neljännestä julkista rahaa.Yksityinen rahoitus tarkoittaa sitä, että joko kuluttaja tai yritykset maksavat laskun omasta kukkarosta tai ostamansa vakuutuksen kautta.

Kansalaiset maksavat terveysmenoista 3,7 miljardia euroa eli lähes viidenneksen suoraan kukkarostaan. Tästä viidennes kuluu hammaslääkäriin, noin puoli miljardia sairaaloiden ja terveyskeskusten asiakasmaksuihin, noin miljardi euroa lääkkeisiin ja puoli miljardia yksityislääkäreihin.

Yksityisen vakuutuksen osuus oli vuonna 2014 vain 434 miljoonaa euroa eli pari prosenttia terveyspalvelujen maksuista. Siitäkin neljäsosa oli työnantajien kustantaman lakisääteisen tapaturmavakuutuksen maksamaa hoitoa.

Julkinen rahoitus tarkoittaa sitä, että joko kunta, valtio tai Kela maksaa laskun. Julkinen rahoituskin on tietysti viime kädessä peräisin kuluttajilta ja yrityksiltä. Se on kerätty lakisääteisten sairausvakuutusmaksujen ja verojen muodossa.

Julkisesta rahoituksesta maksetaan yksityisille yrityksille myös muuten kuin palvelujen ulkoistusten kautta. Kela korvasi vuonna 2014 yksityislääkäreiden ja hammaslääkäreiden antamaa hoitoa noin puolella miljardilla eurolla. Yksityinen työterveyshuolto saa Kelan tukea vuodessa yli neljännesmiljardin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Sote-uudistus
 • Terveydenhoito
 • Hallituspolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  2. 2

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  3. 3

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  4. 4

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  5. 5

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  6. 6

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  7. 7

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  10. 10

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää