Valikko
Talous

Suomalaisten rahat jämähtivät tileille, ja tänä vuonna niiltä katoaa miljardi euroa – laskuri näyttää, miten inflaatio syö säästösi

Käyttelytilien yhteissumma on noussut jo 62 miljardiin dollariin – määräaikaiset talletukset menettävät suosiotaan.

Suomalaiset pankkitallettajat häviävät tänä vuonna ostovoimansa katoamisena yhteensä noin miljardin euron arvosta rahaa.

Tämä johtuu siitä, että rahaa on talletettuna entistä enemmän käyttelytileille, joille pankit eivät maksa tällä hetkellä juuri lainkaan korkoa.

Samaan aikaan inflaatio on kiihtymässä. Se saavuttaa tänä vuonna todennäköisesti lähes 1,5 prosentin lukeman.

Vaikka inflaatio kiihtyy, pankkien korot käyttelytileille ja muillekin tilimuodoille pysyttelevät nollan tietämissä vielä pitkään. Tämä merkitsee tappioita tallettajille, kun rahan arvo heikkenee inflaation mukana, mutta korot pysyvät nollassa.

Pankkien maksamat korot ovat sidoksissa Euroopan keskuspankin EKP:n korkopäätöksiin. Pankkikorkoja ohjailee EKP:n ohjauskorko, johon ei ole odotettavissa asiantuntijoiden arvioiden mukaan korotuksia ainakaan noin vuoteen.

Suomen Pankin julkistaman tuoreen tilaston mukaan kotitalouksien lähes nollakorkoisilla käyttelytileillä olevien varojen määrä jatkaa kasvamistaan.

Joulukuun lopulla näiden varojen määrä oli jo lähes 62 miljardia euroa. 50 miljardin euron raja rikkoutui vuoden 2013 puolivälissä.


Kun käyttelytilien suosio on noussut, määräaikaisten tilien suosio on vastaavasti vähentynyt. Joulukuun lopulla määräaikaisia talletuksia oli enää noin yhdeksän miljardin arvosta. Neljä vuotta sitten tällaisilla tileillä oli vielä noin 20 miljardia euroa.

Pankkiasiakkaat eivät enää halua tallettaa entiseen tapaan määräaikaisille tileille, koska käytännössä niidenkin korkotuotto on painunut lähelle nollaa.

Suomen Pankin mukaan joulukuussa uusien määräaikaisten talletusten keskikorko oli 0,48 prosenttia. Kun tästä vähennetään lähdevero, erotus on niin pieni, että varat laitetaan mieluummin käyttelytileille, joissa ei ole nostorajoituksia.

Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos oli Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammikuussa vielä melko maltillinen, 0,8 prosenttia, mutta helmikuussa se nousi jo 1,2 prosenttiin.

On odotettavissa, että loppuvuotta kohden Suomi seuraa muuta euroaluetta ja inflaatio kiihtyy edelleen.

Vuosi-inflaatio euroalueella oli tammikuussa jo kaksi prosenttia. Suomessa tämän vuoden inflaatio saattaa nousta 1,5 prosentin tasolle.

Alla olevasta laskurista voit katsoa, miten paljon inflaatio nakertaa säästöjäsi.Jos käyttelytilin saldo on vuoden mittaan keskimäärin 10 000 euroa, tallettajan inflaatiotappio on 150 euroa vuodessa.

Yhteensä suomalaiset menettävät 62 miljardin talletussummastaan noin miljardin, jos talletuksille saatava korko on nolla ja inflaatio on 1,5 prosenttia.

Pankkien korkotasoihin ei ole odotettavissa muutoksia ainakaan tänä vuonna, ja suuri muutoksia tuskin tulee ensi vuonnakaan.

”Markkinoilla on melko yhteneväinen näkemys, että EKP ei koske ohjauskorkoonsa ainakaan vuoteen”, sanoo Danske Bankin neuvonantaja Lauri Uotila.

Inflaation kiihtyessä keskuspankit ryhtyvät yleensä nostamaan korkoaan, mutta euroalueella ei nyt niin odoteta käyvän, koska talouskasvu näyttää vielä heiveröiseltä. Inflaatiokin on vasta saavuttamassa sen hiukan alle kahden prosentin lukeman, joka on EKP:n tavoitteena.

Kun tallettajat menettävät, lainanottajat ovat vastaavasti voittavalla puolella. Kun lainan korot pysyvät matalina, monen reaalinen maksettu korko voi mennä miinukselle.

Tämä näkyy jo asuntolainojen nostossa. Asuntolainoitukseen erikoistunut Hypo kertoi äskettäin, että sen asuntolainojen hakemukset kasvoivat alkuvuonna yli 50 prosenttia vuoden takaisesta.

”Jos otetaan inflaatio huomioon, nähdään reaalikoron kova käänne alaspäin. Kohta kolkutellaan jo 1970-luvun tunnelmia, kun inflaatio kuittasi asuntovelat”, kirjoittaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus katsauksessa.

Brotheruksen mukaan asiakkaiden huolet nousevasta korkotasosta ovat aiheellisia mutta etuajassa.

”Euriborien pikaista pomppua ei ole näköpiirissä. Plussalle euriborit nousevat vuosien 2018–2019 aikana, mutta vain vähittäin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  4. 4

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  5. 5

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  6. 6

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  7. 7

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  8. 8

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  9. 9

   Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset – ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

  10. 10

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää