Talous

Hankoon avautuu merikylpylä pitkän tauon jälkeen – rahamiesten ryhmä saa samalla rakentaa tuottoisia luksusasuntoja

Pitkään tahkottu kylpylähanke toteutui Hangossa yksityisellä rahalla.

Hangon eteläkärjessä, Manner-Suomen eteläisimmässä niemessä, juhlitaan huhtikuun alussa, kun siellä avautuu vuosikymmeniä haviteltu merikylpylä.

Hanko tunnetaan kylpyläkaupunkina, mutta kylpylää siellä ei ole ollut lähes 80 vuoteen, vuoden 1939 jälkeen.

Kaupunkilaisilla ei ole ollut käytössään edes uimahallia, koska huonossa jamassa ollut talous ei ole mahdollistanut sellaisen rakentamista. Hankolaiset ovat käyneet talviaikaan uimassa Tammisaaressa.


Kaupungin rahaa ei ole käytetty myöskään uuteen kylpylään, vaan se on noussut kokonaan yksityisellä rahoituksella.

Taustalla on joukko tunnettuja pääkaupunkiseudun yksityissijoittajia. Mukana on finanssikonserni Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh, Helsingin hotelli- ja ravintolamaailmasta tuttu Esa Karppinen ja espoolainen liikemies Peder Planting, jonka Patrol-yhtiö edustaa useita tunnettuja urheiluvälinebrändejä Suomessa ja Baltian maissa.

Joukossa ainoa ympäri vuoden Hangossa asuva on pörssimeklarina uransa aloittanut Henrik Kuningas.

Ryhmä kertoo laittavansa projektiin rahaa yhteensä noin 60 miljoonaa euroa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Näin suuri rahasumma ei uppoa itse kylpylään, joka ei ole kooltaan erityisen iso kylpylaitos. Se sisältää 25 metrin uima-altaan, yhden porealtaan ja alakerrassa erilaisia hoitotiloja.

Se mikä hankkeessa kiinnostaa sijoittajia, on uimalaitoksen viereen nousevat kolme kerrostaloa. Ne ovat ympärivuotiseen käyttöön suunniteltuja korkeatasoisia huoneistoja, joita myydään huippuhinnoilla.

Suomalaisittain niitä voi luonnehtia luksusasunnoiksi. Kolmeen nelikerroksiseen taloon tulee yhteensä 43 asuntoa, joiden neliömäärä vaihtelee 60 neliömetristä 150 neliömetriin.

Yläkerran isoissa huoneistoissa on kattoterassit, joista on näköala kahteen suuntaan, etelään merelle ja pohjoiseen Hangon keskustaan.

Asuntoja on myyty suunnilleen samoihin hintoihin kuin uusia asuntoja Helsingin keskustassa. Alakerran pienimmät asunnot maksavat 6 500 euroa neliöltä, ja yläkerran huoneistot yli 9 000 euroa. Suurimpien huoneistojen hinnat kipuavat siis veroineen lähelle 1,5 miljoonaa euroa.

Sijoittajaryhmään kuuluva Peder Planting kertoo, että kesän aikana valmistuvilla asunnoilla on ollut kova kysyntä. Enää kuusi asuntoa on myymättä.

”Ja ne ovat kaikkein pienimmät”, Planting sanoo. ”Tämä isojen asuntojen menekki yllätti meidät. Jos olisimme tämän arvanneet, pienimmät olisivat jääneet tekemättä.”


Planting sanoo, että asuntoja ostaneet ovat ”sekalaista väkeä”.

”Ne ei ole yhdestä puusta tehtyjä. Siellä on eläkeläisiä, mutta on nuorempaakin väkeä. Siellä on ex-patteja, ulkomailta palaavia. Monille nämä ovat kakkos- tai kolmosasuntoja ympärivuotiseen käyttöön.”

Asuminen Tehtaanniemen kärjessä on tehty mahdollisimman vaivattomaksi. Autolla ajetaan talon alakerran parkkiin ja siitä noustaan hissillä asuntoihin.

”Mannermaiseen tasoon kuuluu, että kaikkiin makuuhuoneisiin kuuluu kylpyhuone”, Planting esittelee.

Asunnon ostajat voivat lunastaa myös 12 500 euron hinnalla kahdelle hengelle kylpylän käyttöosuuden. Plantingin mukaan kaikki asunnon varanneet ovat hankkineet oman kylpyosuuden.

Kesäaikaan, kesäkuusta elokuun loppuun, kylpylä ja sen 400 neliömetrin ulkoterassi on varattu vain osakkaiden käyttöön. Muina aikoina uimalaitos on avoinna kaikille.

Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell iloitsee, että kaupunkilaiset saavat nyt talviaikaan kylpylaitoksen, jota on tavoiteltu pitkään. Koululaisten uimaopetuskin siirtyy Tammisaaresta omaan kaupunkiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Strandell on tyytyväinen myös siitä, että etelärannan uudet asuintalot tuovat ympärivuotisia asujia.

”Hangon ongelma on ollut, että kesäaikaan on liikaakin väkeä, mutta talviaikaan hiljaista.”

Tehtaanniemen rakentamisesta väännettiin aikanaan pitkää valituskierrosta, joka käväisi Korkeimmassa hallinto-oikeudessa saakka.

”Täällä on ihan tarpeeksi taloja, joissa ei ole asukkaita kuin kesäisin. Kylpylän myötä tänne tulee aivan toisenlainen Hanko kuin mitä haluamme jättää lapsillemme”, sanoi kalastaja Rolf Nyström HS:lle joulukuussa 2015.

Nyt Tehtaanniemi joka tapauksessa rakentuu sijoittajaryhmän toiveiden mukaan, ja samalla ryhmällä on jo jatkosuunnitelmat valmiina. Seuraavaksi se aikoo esisopimuksen mukaisesti rakennuttaa viereiselle Kuningatarvuorelle noin nelinkertaisen määrän asuntoja.

Sinne ei Plantingin mukaan tule ”aivan niin luksusta” kuin Tehtaanniemelle. ”Hintataso pysytellee keskimäärin noin 5 000 eurossa neliöltä.”

Kaupunginjohtaja arvioi, että Kuningatarvuoren projekti toteutuu muutaman vuoden kuluessa. ”En usko, että sen sorakentän rakentamista monikaan vastustaa.”

Planting sanoo, että vaikka rahamiesten hankkeet ovat saaneet paikallista kritiikkiä, niin useimmat ovat tyytyväisiä, kun tulee lisää elämää. ”Kiinteistöjen arvoa tämä on nostanut Hangossa yleisestikin.”

Ruotsalaistakin kiinteistömarkkinaa tunteva Planting uskoo, että Suomessa seurataan samaa kehitystä kuin Ruotsissa on nähty jo pidemmän aikaa.

”Vanhempi polvi ei enää jaksa ylläpitää raskastöisiä saaristo- ja maaseutumökkejään, eikä nuorempikaan polvi halua sitoutua niihin. Hakeudutaan uudenlaisiin lomakohteisiin, joissa on palvelut valmiina.”

”Uskon, että tästä tulee iso ilmiö meilläkin. Tämä nostaa Hangon tapaisten paikkojen suosiota, mutta perinteisten mökkien arvo laskee ja kanta alkaa osin rapistua.”

 

Fakta

Kaupungin paras tontti miljoonalla


  Hjallis Harkimon yritys osti Tehtaanniemen tontin Hangon kaupungilta miljoonalla eurolla 2010. Samalla yritys osti Kuningattarenvuoren tontin.

 Harkimo ei ryhtynyt rakentamaan kylpylää, vaan hän myi yrityksen, joka ajautui konkurssiin.

 Rakentamissopimus siirtyi kaupalla Hango Resortsille, jonka omistajia olivat muun muassa Henrik Kuningas ja Kari Stadigh. Esa Karppinen ja Peder Planting tulivat mukaan myöhemmin.

  Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset rakennusluvasta 2015. Myös EU:lle jätetty valitus tontin myymisestä ilman kilpailutusta kaatui, koska valittaja ei ollut kilpaileva yritys.

 Sijoitusryhmä on myös remontoinut kylpylätontin vieressä olevan Lars Sonckin suunnitteleman Hotelli Regatan.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Hanko
 • kylpylä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  6. 6

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  7. 7

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  8. 8

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  9. 9

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  10. 10

   Ruotsalaiskommentaattori ihmeissään Johaugin käytöksestä: ”Se kertoo jotain Norjan kulttuurista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lisää valtuuksia viranomaisille, vaativat hallitusryhmät – Niinistö: Eduskunnasta löytyy riittävä enemmistö
  3. Oikeusasiamies: Tuomioistuinten tietojärjestelmästä on paljastunut vakava virhe – ”huomattava määrä” vääriä maksuhäiriö­merkintöjä on voinut siirtyä luottotieto­yhtiöille kuuden vuoden ajan
  4. Saksan poliisi löysi 5 000 ekstaasipilleriä, joissa on presidentti Trumpin kasvot
  5. Barcelonan terrori-iskusta epäilty vahvisti oikeudessa paljon isomman iskun valmistelun – 12 epäillystä vain neljä on elossa
  6. Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?
  7. Turun puukotusten pääepäilty vangittiin, vapautettu mies sanoo tunteneensa Mechkahin ”urheiluharrastuksen kautta” – Mechkah sai kielteisen turvapaikkapäätöksen marraskuussa 2016
  8. HUS: Naistenklinikalla ei merkittäviä sisäilmaongelmia – ”Herää epäilys, ovatko näytteet otettu asianmukaisesti”, sanoo sairaalassa työskentelevä kätilö
  9. Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot
  10. Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli
  11. Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi
  12. Näytä lisää