Talous

Kansainvälisten lentoreittien määrä kasvaa vauhdilla turistibuumin siivittämänä – Suomen taivaalle neljä uutta lentoyhtiötä

Kansainvälisten lentojen määrää kasvattaa ulkomaalaisten turistien halu päästä Suomeen. Lapissa on vuoden lopussa jo tusinan verran suoria reittilentoja ulkomailta.

Suomen kansainvälinen lentoliikenne kasvaa jo toista vuotta peräkkäin poikkeuksellisen vinhaa vauhtia. Tänä vuonna lentoyhtiöt aloittavat ainakin 25 uutta reittiä ulkomaiden ja Suomen lentoasemien välillä. Viime vuonna reittejä avattiin Finavian tilastojen mukaan 20.

Lisäksi lentoyhtiöt lisäävät vuoroja useille jo olemassa oleville reiteille.

Uusista reiteistä isosta osasta vastaa tietenkin Finnair, mutta vuonna 2017 joukossa on myös neljä uutta lentoyhtiötä. Debyyttinsä Suomessa tekevät hollantilainen halpalentoyhtiö Transavia, kroatialainen Croatia Airlines, romanialainen Blue Air ja jordanialainen Royal Wings.

Uusista reiteistä ja lentoyhtiöistä kertoi lentoasemia operoiva valtionyhtiö Finavia keskiviikkona. Tämän vuoden lukuihin on lisätty Finavian listalta puuttuneet Finnairin uudet reitit San Franciscoon ja Meksikon Puerto Vallartaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Lentoyhtiöitä on tässä vaiheessa tulossa enemmän kuin pitkään aikaan, ehkä jopa ikinä. Ja vielä on mahdollisuus saada lisää”, kertoo Finavian myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Joni Sundelin.

Transavia alkaa kilpailla Finnairin ja KLM:n kanssa ruuhkaisen Helsinki–Amsterdam-reitin asiakkaista. Itäeurooppalaiset lentoyhtiöt ja Jordanian Royal Wings keskittyvät turisteihin. Royal Wings aloitti lennot Akabaan jo helmikuussa.

Yhtäkään kansainvälistä reittiä ei olla Sundelinin tietojen mukaan tänä vuonna sulkemassa – tosin yksi Lapin reiteistä saattaa siirtyä toiseen kaupunkiin.

Finnairin reittiverkostosta vastaava johtaja Tomi Hänninen vahvistaa, että ainakaan Finnair ei ole sulkemassa yhtään reittiä.

”Meille tulee tänäkin vuonna neljä uutta A350-konetta ja lukuisia kapearunkokoneita. Kun kapasiteetti kasvaa, myös reittitarjonta kasvaa.”

Finavian Sundelin vastaa puhelimeen Lapista Ivalosta, jonne saksalainen lentoyhtiö Lufthansa on vähän aikaa sitten avannut suoran reitin Frankfurtista.

Finnair puolestaan avaa Lontoo–Ivalo-reitin 14. joulukuuta ensi talvisesonkia varten. Kaikkiaan Lapin kentille avattiin viime vuonna kuusi uutta suoraa lentoa ulkomailta. Tänä vuonna yksi uusi reitti on jo aloittanut ja tulossa on viisi lisää.

”Kun katsotaan Lapin verkostoa, niin eihän sitä vähän aikaa sitten edes ollut. Reittejä oli vain yksi. Tällä hetkellä Lappiin menee jo kahdeksan suoraa reittilentoa ulkomailta”, Sundelin sanoo.

Iso osa turisteista saapuu toki yhä Lappiin Suomen sisäisillä lennoilla. Esimerkiksi Kiinasta ei vielä suoria lentoja Lappiin ole, vaikka Lapin suosio onkin kiinalaisten parissa rajussa kasvussa.

Lapin lentoliikenteessä Suomi pesee Ruotsin jo kirkkaasti. Finavian mukaan Pohjois-Ruotsiin matkusti kansainvälisillä lennoilla viime vuonna noin 170 000 ihmistä, kun vastaava lukema Pohjois-Suomessa oli lähes 320 000.

Kasvun tulppana on majoituspaikkojen niukkuus. Myös matkustajapiikit pienillä lentoasemilla aiheuttavat joskus ongelmia.

”Ivalon lentoasema on kunnossa, mutta Rovaniemellä ja Kittilässä otamme käyttöön teknologiaa, jotta voimme palvella tehokkaammin kasvavia asiakasmääriä. Samalla valmistelemme kasvuinvestointeja”, Sundelin kertoo.

Vaikka Helsinki-Vantaalle tehdäänkin parhaillaan isoja investointeja, se uhkaa matkailun kasvun jatkuessa käydä ahtaaksi.

”Kun lennot tulevat kahteen piikkiin aamuun tai iltapäivään, kyllähän Helsinki-Vantaallakin tila alkaa käydä vähiin. Lentoaseman infraa ei rakenneta yön yli, joten kyllä kasvun mukana pysyminen on haasteellista.”

Helsinki-Vantaalla alkoi viime vuonna 900 miljoonan euron laajennushanke. Hankkeen tavoitteena on kasvattaa matkustajamäärä 20 miljoonaan vuodessa, kun viime vuonna matkustajia oli hieman yli 17 miljoonaa.

Finavia kuvailee Suomea tiedotteessa ”turvalliseksi” ja ”eksoottiseksi” matkakohteeksi. Myös Finnairin Hänninen kertoo, että muun Euroopan terrori-iskut ovat lisänneet rauhallisten Pohjoismaiden suosiota turistikohteina.

”Olemme lisänneet tuntuvasti lentämistä esimerkiksi Lappiin. Maaliskuun lopun ja toukokuun alun välillä lennätämme 15 000 penkkiä enemmän Kittilään, Ivaloon ja Kuusamoon kuin mitä viime vuonna. Reykjavikin reitin avaaminen kertoo myös tästä trendistä.”

Huhtikuussa Finnair alkaa ensimmäistä kertaa lentää omilla koneillaan Islantiin.

Sundelinin mukaan suomalaisten matkailu ulkomaille on loivassa kasvussa, mutta lentoliikenteen kasvun tärkeimpänä ajurina toimivat ulkomailta Suomeen saapuvat turistit. Helsingin kautta matkustaminenkin on kasvussa.

Finavian Sundelin uskoo, että Suomi-buumi matkailussa on nyt täyttä totta.

”Meillä on ollut pientä tasaista kasvua jo monta vuotta lentoliikenteessä, mutta viime ja tänä vuonna olemme selkeästi paremmalla kasvu-uralla. Tässä on tapahtunut tasohyppäys. Näkymämme esimerkiksi ensi talvikaudelle ovat erittäin hyvät.”

Hän kuitenkin painottaa, että buumia täytyy ruokkia.

”Meillä täytyy olla riittävästi palveluja tarjolla volyymin kasvaessa.”

Fakta

Uusia lentoja Suomeen ja pois vuonna 2017


 Finnair avaa yhdeksän uutta ulkomaan reittiä Helsinki-Vantaalta.

 Norwegian avaa kolme uutta reittiä.

 Suomessa alkaa liikennöidä neljä uutta ulkomaista lentoyhtiötä: Transavia, Croatia Airlines, Blue Air ja Royal Wings. Kukin niistä avaa yhden reitin.

 Finnair, Germanian ja Voigt Travel avaavat yhteensä kuusi uutta reittiä ulkomailta Lapin lentoasemille.

 Lisäksi lentoyhtiöt lisäävät vuoroja joillekin reiteille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lentoliikenne
 • Finavia
 • Finnair
 • Lentoyhtiöt
 • Turismi
 • Matkailu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  7. 7

   Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

  8. 8

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  9. 9

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  10. 10

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää