Valikko
Talous

Halpataksipalvelu Kyyti aloittaa toiminnan tänään – lupaa kahden euron kyytejä

Onnibusin perustajan Kyyti-palvelu lupaa taksimatkan halvimmillaan kahdella eurolla, mutta asiakas joutuu varaamaan aikaa ja jakamaan kyydin muiden kanssa.

Halpabussiyhtiö Onnibusin perustajana tunnettu Pekka Möttö julkisti torstaina Oulussa uuden hankkeensa, jolla hän aikoo mullistaa liikkumista Suomessa.

Kyseessä on halpataksipalvelu Kyyti, jota Möttö on kehittänyt vajaan vuoden verran Tuup-yhtiössään lähdettyään Onnibusista.

Kyyti perustuu matkan jakamiseen ja autojen tehokkaaseen käyttöön. Halvimmillaan asiakas voi saada taksimatkan kahdella eurolla, mutta silloin pitää varautua, että kyydissä on myös muita eikä reitti ole suorin mahdollinen.

Kyyti aloittaa tänään Oulussa, mutta suunnitelmissa on laajentua keväällä Tampereelle ja Turkuun. Möttö toivoo, että Helsingissä Kyyti aloittaisi heinäkuun alussa.

Asiakkaalle on tarjolla kolme eri palveluluokkaa sovelluksen kautta tilattavaksi.

Express lähenee tasoltaan eniten nykyisiä takseja, mutta on Mötön mukaan hinnaltaan selvästi takseja edullisempi.

”Taksi on menettänyt kilpailukykynsä liikkumismuotona, koska se on liian kallis”, Möttö sanoo.

Mötön mukaan entisenkaltaisille takseille jää yhä markkinoita, koska Kyyti ei lupaa, että asiakas saisi matkustaa yksin.

Flex-luokassa asiakas joutuu joustamaan odotus- ja matka-ajassa. Halvimmassa Smart-luokassa asiakas joutuu joustamaan ”reilusti”, mutta vastineeksi hinta on halpa. Mötön mukaan kaksi euroa on täysin realistinen hinta.

Mötön mukaan yhtiön testeissä on ilmennyt, että Smart-kyytikin toteutuu usein hyvin nopeana.

”Ilmoitamme asiakkaalle hinnan etukäteen, ja se maksetaan tilauksen yhteydessä. Idea on se, että antamalla meille aikaa meillä on paremmat mahdollisuudet toteuttaa palvelu tehokkaammin”, Möttö sanoo.

Mötön mukaan Kyyti-yhtiön käyttämät taksit ovat nykyisiä luvallisia taksiyrittäjiä. Mötön mukaan Oulun verkostossa on jo useita kymmeniä autoja, ja lisää haetaan.

”Verkostossa on taksi- ja joukkoliikenneyrittäjiä, joilla on takseja ja pikkubusseja”, Möttö sanoo. ”Toimimme vain luvallisten yrittäjien kanssa.”

Möttö uskoo, että Kyyti tuottaa autoilijalle huomattavasti paremman ansion kuin nykyinen taksitolppasysteemi. Tämä perustuu siihen, että autot ovat ajossa enemmän ja niiden käyttöaste paranee kyytien yhdistelyn kautta.

Mötön mukaan Kyyti pyrkii mukaan myös julkisen vallan ostamiin taksipalveluihin, joita tarjotaan esimerkiksi vanhusten lääkärikäyntejä varten. Hänen mukaansa Kyyti tähtää myös syrjäseuduille, joissa perinteinen joukkoliikennepalvelu alkaa olla heikoissa kantimissa.

Mötön mukaan Kyydillä on jo ”nimet paperissa” VR:n kanssa matkaketjujen kehittämisestä. Asiakas voisi jo junalippua ostaessaan ostaa myös taksimatkan lähtö- ja määränpäässä.

Tätä aiotaan testata myöhemmin tänä vuonna.

Möttö kehuu liikenne- ja viestintäministeriötä edistykselliseksi Kyydin kaltaisen älyliikenteen kehittäjäksi.

”Suomi on nyt kansainvälisen huomion keskipisteessä. Juuri näin viranomaisen kuuluukin toimia, että luodaan uusia mahdollisuuksia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 •  Taksit
 • Joukkoliikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  7. 7

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää