Valikko
Talous

Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

Alkoa johtava Hille Korhonen nimitettiin Nokian Renkaiden toimitusjohtajaksi. Hän tuo yhtiöön vahvaa brändiosaamista.

Kun Alkon toimitusjohtajana nyt työskentelevä Hille Korhonen siirtyy kesäkuun alussa Nokian Renkaiden toimitusjohtajaksi, hänestä tulee ainoa suurta suomalaista pörssiyhtiötä johtava nainen.

Nokian Renkaat tiedotti nimityksestä tiistaina.

Ennen Alkoa Korhonen, 55, on työskennellyt Fiskarsilla, Iittalassa, Nokiassa ja Outokummussa.

Hänen huima uransa alkoi kuitenkin viiden vuoden kotiäitiydellä. Diplomi-insinööriksi valmistuttuaan Korhonen hoiti kotona kahta lastaan, jotka ovat nyt 30- ja 29-vuotiaat. Myöhemmin hän oli vielä kaksi vuotta kotona nyt 15-vuotiaan kolmannen lapsensa kanssa.

Pitkään kotona olemisen on pelätty syrjäyttävän äitejä työmarkkinoilta ja vaikuttavan urakehitykseen. Korhonen on esimerkki siitä, että toisinkin voi käydä.

Miten siirtymä töihin onnistui pitkän kotiäitiyden jälkeen?

”Ei siinä mitään kummallisempaa ollut. Olin yhteydessä yritykseen, jossa olin tehnyt diplomityöni ja kysyin, löytyisikö töitä”, Korhonen kuittaa. Outokummusta löytyi.

Korhonen oli toki myös tehnyt ennen töihin menoaan tekniikan lisensiaatin tutkinnon. Hän korostaa, että ammattitaidon ylläpito on tärkeää vanhemmille, jotka haluavat hoitaa lapsiaan kotona pitkään.

”Täytyy pitää omasta osaamisesta ja sen kehittämisestä huolta.”

Nokian Renkaiden toimitusjohtajaksi Korhonen siirtyy innostuneella mielellä.

”Nokian Renkaat on hieno yhtiö, jonka tuotevalikoima on erinomaisessa kunnossa, brändi on vahva ja kannattavuus rengas­yhtiöistä maailman paras”, hän sanoo.

Viime vuonna yhtiö kasvatti liikevoittoaan 4,9 prosenttia 310,5 miljoonaan euroon. Sen liikevoittoprosentti oli 22,3. Liikevaihtoa Nokian Renkaat teki lähes 1,4 miljardia euroa.

Yhtiö on Korhoselle hyvin tuttu, sillä hän on toiminut jo kymmenen vuotta sen hallituksen jäsenenä. Uudessa työssä hän voi hyödyntää pitkää kokemustaan kuluttajaliiketoiminnasta ja brändiyhtiöistä.

Tällä myös Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén perusteli Korhosen valintaa.

”Teimme perusteellisen, kansainvälisen rekrytointiprosessin. Yhtiö on erinomaisessa kunnossa, ja Hille Korhonen tuo meille vahvan johtajakokemuksensa ja erinomaisen brändiosaamisensa”, Walldén totesi yhtiön tiedotteessa.

Suomessa Nokian Renkaiden brändiä ovat kolhaisseet uutiset rengasvilpistä.

Noin vuosi sitten kävi ilmi, että Nokian Renkaat oli oli toimittanut ammattilehtien rengastesteihin renkaita, joiden ominaisuudet olivat paremmat kuin myynnissä olevissa renkaissa. Yhtiö on kertonut korjanneensa toimintatapansa.

Korhosen mukaan kohu näkyi eniten Suomessa, ei ulkomailla. Yhtiön liikevaihdosta vain 16 prosenttia tulee Suomesta.

”Renkaiden brändi ja maine ovat korkealla”, Korhonen vakuuttaa.

Korhonen ei halua tehdä isompaa numeroa sukupuolestaan, vaikka naisena hän onkin harvinaisuus pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien joukossa.

”Uskon, että toimitusjohtajavalinnat tehdään sen mukaan, kuka on paras hakija”, hän sanoo.

”En näe mitään estettä sille, että naiset eivät voisi tehdä mitä tahansa töitä.”

Rohkeutta hänen mukaansa kuitenkin vaati se, että hän jäi useaksi vuodeksi kotiin hoitamaan lapsia. Silti hän korostaa, että jokainen perhe tekee omat valintansa: se, mikä hänen perheelleen oli mahdollista, ei välttämättä olisi mahdollista jollekin toiselle.

Kotiäitiys antoi valmiuksia myös työelämään.

”Jokainen, jolla on kaksi pientä vilkasta lasta tietää, miten heidän kanssaan kotona oleminen kehittää organisointitaitoja.”

Nokian Renkaiden edellinen toimitusjohtaja Ari Lehtoranta siirtyi Caverionin toimitusjohtajaksi vuoden vaihteessa.

Tämän vuoden alusta väliaikaisena toimitusjohtajana toiminut Andrei Pantioukhov jatkaa tehtävässä siihen saakka, kunnes Korhonen aloittaa toimitusjohtajana.

Kesäkuun jälkeen Pantioukhov jatkaa yhtiön varatoimitusjohtajana, Venäjän toimintojen johtajana sekä johtoryhmän jäsenenä.

Keskuskauppakamarin Linnainmaa: ”Roolimallit ovat tärkeitä”

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa pitää Hille Korhosen nimitystä Nokian Renkaiden toimitusjohtajaksi hienona uutisena työelämän tasa-arvon kannalta.

Kun Korhonen aloittaa työnsä kesäkuun alussa, hänestä tulee ainoa nainen suuren suomalaisen pörssiyhtiön johdossa.

”Roolimallit ovat tärkeitä”, Linnainmaa sanoo.

”Kun naisia on tällaisissa asemissa ja heidän kuviaan nähdään vaikkapa talousuutisten yhteydessä, se muokkaa käsitystä siitä, kuka voi olla sopiva henkilö johtotehtäviin.”

Linnainmaan mukaan tutkimuksissa on todettu, että naisten eteneminen yrityksen sisällä paranee niissä yrityksissä, joissa on naistoimitusjohtaja.

Vielä vuonna 2011 yhdenkään suomalaisen pörssiyhtiön toimitusjohtajana ei ollut naista, Linnainmaa kertoo Keskuskauppakamarin selvityksestä. Naisjohtajien määrän lisääntymisestä hän kiittää etenkin asenteiden muuttumista.

”Ehkä nyt avoimemmin katsotaan sitä, ketkä voisivat olla eri tehtäviin sopivimpia ja parhaita henkilöitä, ei parhaita miehiä”, hän sanoo.

Tällä hetkellä suurten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajina ei ole yhtäkään naista. Kaikkiaan Helsingin pörssissä on nyt kuusi pientä ja keskisuurta yhtiötä, joiden toimitusjohtaja on nainen.

Fakta

Pörssiyhtiöt, joiden toimitusjohtajana on nainen


 Kuitukankaita valmistava Suominen: Nina Kopola

 Muun muassa Helsingin Sanomia julkaiseva mediayhtiö Sanoma: Susan Duinhoven

 Muotiyhtiö Marimekko: Tiina Alahuhta-Kasko

 Konsulttiyhtiö Soprano: Kaisa Vikkula

 Tietoturvayhtiö SSH Communications Security: Kaisa Olkkonen

 Ohjelmistoyhtiö ­Tecnotree: Padma Ravichander

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nokian renkaat
 • Naisjohtajat
 • Tasa-arvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  8. 8

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  9. 9

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  10. 10

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää