Talous

Mainosmiesten ostama Finlayson paransi huimasti tulostaan – Toimitusjohtaja kertoo menestyksen kolme syytä

Yhtiö kaksinkertaisti viime vuonna liikevoittonsa. Liikevaihto kasvoi puolella.

Hieman yli kaksi vuotta sitten ryhmä mainosmiehiä osti tekstiiliyritys Finlaysonin. Liki 200-vuotias yritys teki tappiota, ja moni ihmetteli, saisivatko uudet omistajat suunnan kääntymään.

Eivät ihmettele enää. Kahdessa vuodessa Finlaysonista on tullut paitsi puhuttu, myös voitollinen yhtiö.

Jo 2015 yhtiön tulos kääntyi niukasti plussalle. Keskiviikkoaamuna Finlayson kertoi, että viime vuonna myönteinen kehitys vahvistui entisestään: liikevoitto kaksinkertaistui 2,2 miljoonaan euroon ja samalla liikevaihto kasvoi puolella 35 miljoonaan.

Miten muutos on saatu aikaan?

Alkuun on paras palata vuoteen 2014, kun mainostoimisto Bob the Robotin perustajiin kuuluvat Jukka Kurttila ja Petri Pesonen sekä uraa finanssialalla tehnyt Risto Voutilainen ostivat Finlaysonin kodintekstiilit.

Kurttilasta tuli yhtiön toimitusjohtaja, Pesosesta luova johtaja ja Voutilaisesta viennistä vastaava johtaja.

”Moni on myöhemmin sanonut, että eihän kukaan tervejärkinen ihminen olisi Finlaysonia suostunut ostamaan”, sanoo Kurttila nyt.

Päätöksen taustalla oli ostajien halu kokeilla uutta. Kurttila, Pesonen ja Voutilainen olivat tottuneet neuvomaan muita liiketoiminnan pyörittämisessä, mutta nyt oli aika kokeilla, osaisivatko he myös tehdä itse. Finlayson vaikutti pelastamisen arvoiselta yhtiöltä.

”Tajusin, että tuossa on luovan toimialan yhtiö, jota on johdettu kuin teollisuusyritystä.”

Työtä oli paljon, kertoo Kurttila. Yhtiö ei ollut hänen mukaansa uudistunut riittävästi sataan vuoteen.

”Kerran kysyin, mikä on viimeisin yhtiössä tehty innovaatio. Kahden päivän miettimisen jälkeen minulle kerrottiin, että se oli pussilakana – vuonna 1964.”

Kurttilan mukaan uudet omistajat muuttivat kaiken: organisaation, arvot, design-strategian, työtavat... Vuoden 2014 lopulla työ alkoi näkyä, kun Finlayson toi markkinoille Tom of Finland -lakanat. Ne olivat paitsi kotimainen myyntimenestys, myös oiva markkinointikikka. Perinteinen yhtiö olikin rohkea ja liberaali.


Uudet omistajat ryhtyivät myös kehittämään vientiä ja tekemään yhtiön tuotteiden valmistusprosesseista läpinäkyvämpiä. Nyt yhtiö kertoo verkkosivuillaan kaikkien toimittajiensa nimet. Itse se valmistaa vain kierrätyskankaasta tehdyt räsypalat.

Mitkä sitten olivat viime vuoden kasvun tärkeimmät askelet? Kurttila listaa kolme merkittävää asiaa.

Ensimmäiseksi hän nimeää kierrätystekstiilien käytön. Alennuskuponkeja vastaan Finlayson keräsi asiakkailtaan 31 tonnia käytettyjä tekstiilejä, lähinnä lakanoita, joista tehtiin räsypaloja ja -mattoja. Tänä vuonna yhtiö tekee vanhoista farkuista pyyhkeitä.

Kurttilan mukaan yhtiö oli varautunut pieniin tappioihin kierrätyskampanjassa, mutta lopputulos nousi hiukan voitolle. Tärkeämpää kuitenkin oli, että kampanja toi ihmiset kauppoihin.

Toiseksi, Finlaysonin vienti on alkanut Kurttilan mukaan ”nostaa päätään”: kun pari vuotta sitten vienti toi 2,5 prosenttia yhtiön liikevaihdosta, on osuus nyt 4,5 prosenttia.

Viime vuonna Finlayson laajensi toimintaansa Ruotsiin, ja tänä vuonna vuorossa on Kaukoitä. Yhtiö aikoo avata lähivuosina Hong Kongissa ja Manner-Kiinassa kymmeniä myymälöitä. Tavoite on nostaa viennin osuus liikevaihdosta kymmeneen prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.


Kolmanneksi syyksi Kurttila kertoo kotimaan myynnin kehittämisen. Tälläkin saralla uutta on luvassa, kun myyntiin tulee pian Jeesus-lakana, jolla annetaan 50 vuoden takuu.

Fakta

Kohta 200-vuotias tekstiiliyritys


 Skotlantilainen James Finlayson perusti nimeään kantavan yrityksen Tammerkosken partaalle.

 Alun perin yhtiö teki karstaus- ja kehruukoneita tekstiiliteollisuudelle, mutta siirtyi myöhemmin itse tekstiilien valmistukseen.

 1970-luvulla Finlayson joutui alamäkeen, kun kilpailu ja tuonti lisääntyivät maailmankaupan vapautumisen myötä.  1985 lähtien yhtiö vaihtoi omistajaa monta kertaa, kunnes päätyi pääomasijoitusyhtiö Capmanin omistukseen.

 Jukka Kurttila, Petri Pesonen ja Risto Voutilainen ostivat Finlaysonin sisustustekstiililiiketoiminnan 2014.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekstiiliteollisuus
 • Design
 • Markkinointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Useita loukkaantunut pakettiauton ajettua väkijoukkoon Barcelonan keskustassa, poliisi sanoo terrori-iskuksi – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Miltä suomalainen näyttää tulevaisuudessa? Perimä muuttuu hitaasti, mutta sairastamme jo nyt meille uusia perinnöllisiä tauteja

  7. 7

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää