Talous

Salossa on tuhansia työttömiä, 140 kilometrin päässä Uudessa­kaupungissa työvoimapula – HS otti selvää, miksi työ ei löydä tekijäänsä

Varsinais-Suomessa tiedetään, mitä on kohtaanto-ongelma käytännössä. 140 kilometriä on liian pitkä työmatka, eikä kaikkia houkuta vuorotyö.

Suomen kartalta katsottuna Salo ja Uusikaupunki ovat samaa maata. Kaksi pientä kaupunkia Varsinais-Suomessa, eri puolilla Turkua.

Työmarkkinoiden näkökulmasta Salo ja Uusikaupunki ovat eri maailmoista.

Salossa on Nokian ja Microsoftin lähdön jälkeen tuhansia työttömiä. Uudessakaupungissa haetaan jopa tuhatta uutta työntekijää autotehtaalle.

Varsinais-Suomessa on tilanne, joka työmarkkinoilla tunnetaan kohtaanto-ongelmana. Yhdessä paikassa on työpaikkoja tarjolla ja toisaalla työhaluisia työntekijöitä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

HS otti selvää, miksi Salon työvoima ja Uudenkaupungin työpaikat eivät kohtaa.


Tarkemmin katsottuna Salo ja Uusikaupunki eivät tietysti ihan vierekkäin olekaan. Väliin jää 140 kilometriä.

”Se on aivan liikaa”, sanoo Salossa asuva Jukka Jääskeläinen, joka on ollut ilman työpaikkaa puoli vuotta.

Jääskeläinen on pohtinut Uudenkaupungin autotehdasta mahdollisena työpaikkana, mutta välimatka on este. Työmatkoihin menisi päivittäin neljä tuntia.

Eikä Jääskeläisellä ei ole käytössä omaa autoa. Sitä tarvitsee vaimo, joka sai laitoshuoltajan työn Salon kaupungilta.


Puolen vuoden työttömyyden aikana Jääskeläinen on ehtinyt jo hakea monenlaisia töitä.

”Olen hakenut vaikka mitä hommia”, Jääskeläinen sanoo ja luettelee: myymälätyöt, joista hänellä on vuosikymmenten kokemus, huoltoasemat, varastotyöt, ravintola-ala, vartiointi, autonkuljettajan työt.

Jääskeläinen valmistui noin 30 vuotta sitten keittäjäksi ja muutama vuosi sen jälkeen ravintolakokiksi, ja töiden ohella vielä merkantiksi.

Takanaan hänellä on 26 vuotta yhtämittaista työuraa eri kaupunkien päivittäistavarakaupoissa myyjänä, lihamestarina ja myymäläpäällikkönä.

Jääskeläisen perhe on muuttanut usein siksi, että puolisot eivät ole onnistuneet saamaan työpaikkaa samalta paikkakunnalta. Nyt kun vaimolle järjestyi töitä, on päätetty jäädä Saloon. Muutto Uuteenkaupunkiin ei tule kysymykseen.

Yhtä vaihtoehtoa Jääskeläinen voisi harkita: ”Jos autotehtaalla voisi tehdä pidempää päivää mallilla neljä työpäivää ja kolme vapaata, ja asuminen tapahtuisi parakkimajoituksessa.”

Hän voisi miettiä myös kakkosauton hankintaa, mikäli töitä löytyisi Turusta tai lähempää. ”60 kilometrin yhdensuuntainen työmatka vielä menettelee.”

Ensisijaisesti Jääskeläinen haluaisi työpaikan Salon seudulta. Kouluttautuminen kiinnostaa, jos se auttaisi asiaa.

Jääskeläinen on miettinyt, miksi uutta työpaikkaa ei ole löytynyt Salon seudulta puolen vuoden aktiivisesta hausta huolimatta.

Toistaiseksi hän on päässyt yhteen työhaastatteluun, paikalliseen K-rautaan, mutta silloinkin työpaikka meni toiselle, jolla oli rautakauppakokemusta.

”Mieleen on tullut, onko taustalla ikä”, tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Jääskeläinen sanoo. ”Ehkä moni työnantaja pitää tämän ikäistä jo romuna.”

Kohtaannon toisessa päässä Valmet Automotivessa henkilöstöpäällikkö Tomi Salo sanoo, että Salon kaupunki on ”harmittavalla etäisyydellä” Uudestakaupungista.

”Se on työmatkaa ajatellen hieman liian kaukana. Se on harmi, sillä siellä olisi meitä kiinnostavaa työvoimaa. Kännyköiden kokoaminen ei ole työprosessina kovin kaukana autojen kokoonpanosta. Komponentit ovat pienempiä.”

Runsas vuosi sitten autotehdas järjesti Salossa rekrytointitilaisuuksia, mutta tulos jäi melko pieneksi välimatkan takia.


Uudenkaupungin autotehdas on juuri aloittanut kahdeksan kaupungin ”torirekrykierroksen” tarvittavan tuhannen hengen palkkaamiseksi. Joukon pitäisi olla kasassa kesäkuun loppuun mennessä.

Tomi Salo luottaa, että tavoite tulee täyteen ja työvoima saadaan kotimaasta. Turun torilla tehtiin jo pikahaastattelu 250 kiinnostuneelle.

Kierros keskittyy paikkakuntiin, joissa on työnhakijoita ja joista kokemuksen mukaan ollaan halukkaita muuttamaan. Helsinkiin kierros ei ulotu, mutta sinnekin saatetaan vielä mennä.

Etäisyys ei ole tietysti ainoa asia, joka rajoittaa työvoiman siirtymistä oikeaan paikkaan. Pitää ajatella myös rahaa, ihmissuhteita ja työn kiinnostavuutta.

Salossa 23 vuotta asunut Piia Immonen ei lähtisi mistään hinnasta autojen kokoamiseen Uuteenkaupunkiin, vaikka autotehdas työpaikkaa tarjoaisi.

”En lähtisi enää vuorotöihin. Olen tuon rupeaman kertaalleen tehnyt. 23 vuotta sitten muutin Hämeenlinnasta Saloon Nokian kännykkätehtaalle.”

”Se on minun osaltani nähty. En enää halua sitä enkä ehkä pystyisikään. Ikä ja terveys alkaa tulla vastaan”, 44-vuotias Immonen sanoo.

Uudenkaupungin autotehtaan töitä hän kutsuu nelivuorotyöksi. ”Se on sovellettua kolmivuorotyötä, eli käytännössä nelivuorotyötä.”

Immosen mieskin oli töissä Nokialla. ”Nyt hänellä on päivätyö. Vuorohommiin ei hänkään enää lähtisi.”


Nuorempia ajatellen Immonen pitää autotehtaan laajennusta upeana asiana. ”Jos olet nuori, tarvitset työpaikan ja jaksat painaa vuoroissa, on hienoa, että tällainen mahdollisuus on jälleen olemassa, samoin kuin oli Salossa aikanaan.”

Uudenkaupungin autotehtaan mukaan sinne töihin hakeva onkin tyypillisesti alle 30-vuotias mies. Heitä hakijoista on noin 60 prosenttia, mutta rajoitteita ei aseteta iän, sukupuolen tai kokemuksen puolesta. Työnantajan toiveena on monipuolistaa palkattujen joukkoa, jotta työyhteisön rakenteesta ei tule liian yksipuolista.

Immosen perhe ei halua enää muuttaa Salosta minnekään. ”Miehellä on työpaikka, lapsi on koulussa. Paikkakunnan vaihto on stressaavaa. Ei todellakaan ole halua aloittaa alusta ja repiä juuria irralleen.”

Immonen oli kymmenen vuotta Nokian kännytehtaalla. Sitten hän lähti opiskelemaan vaatetuksen artesaaniksi aikuiskoulutustuella. Työpaikkaa ei tältä alalta kuitenkaan järjestynyt, eikä rahkeita yrittäjyyteen riittänyt.

Nyt Immonen on osa-aikaisena korjausompelijana työttömien yhdistyksen palkkalistoilla.

Hän on tyytyväinen, että voi tehdä koulutustaan vastaavaa työtä. ”Mieluummin istun tässä päivätöissä kuin teen nelivuorotöitä.”

Riitta Virtanen on johtanut Salon seudun työttömien yhdistystä 14 vuotta, vuodesta 2003 lähtien.

Hän on nähnyt kaupungin elinkeinoelämän nousun ja laskun. Vuosina 2007–2008 Nokia palkkasi raivokkaasti väkeä ympäri Suomea, kaikkiaan lähes tuhat eli saman verran kuin Uusikaupunki nyt.

Tällöin kaupungin työttömyysaste oli noin seitsemän prosenttia, nyt se on yli kaksinkertainen, lähes 16 prosenttia.

”Emme olisi silloin osanneet kuvitella, että näin hyvällä paikalla kahden suuren kaupungin välissä sijaitseva kaupunki kärsisi samanlaisesta työttömyysasteesta kuin Kainuu”, Virtanen sanoo.


Kaupungissa oli tammikuun lopulla työttömiä noin 4 000, joista yli vuoden työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä on runsaat 1 400. Nuoria, alle 25-vuotiaita oli ilman töitä 450.

Virtanen kertoo, että yhdistyksen kautta kaikkiaan 12 nuorta salolaista on muuttanut autotehtaan töihin Uuteenkaupunkiin.

Nämä muuttivat jo puolitoista vuotta sitten, kun tehdas teki ensimmäisen rekrytointikierroksen. Kiinnostuneita on edelleen, mutta asuntotilanne estää isommat siirtymiset Uuteenkaupunkiin.

Muut kuin sidonnaisuuksista vapaat nuoret eivät juuri halua muuttaa. Laki velvoittaa ottamaan töitä vastaan kotoa enimmillään 80 kilometrin tai kolmen tunnin edestakaisen matkan etäisyydellä.

”Tarvittaisiin helikopterikuljetus Salon ja Uudenkaupungin välillä”, Virtanen vitsailee.

Fakta

Uusikaupunki


 Väkiluku 15 390.

 Kunnallisvero 20,75 prosenttia.

 Työvoimaa kaikkiaan 7 200.

 Työttömiä työnhakijoita 560. Työttömyysprosentti 7,8. Pitkäaikaistyöttömiä 131.

 Avoimia työpaikkoja 700.

Salo

 Väkiluku 53 600.

 Kunnallisvero 20,75 prosenttia.

 Työvoimaa kaikkiaan 24 700.

 Työttömiä työnhakijoita 3 945. Työttömyysprosentti 16,0. Pitkäaikaistyöttömiä 1 374.

 Avoimia työpaikkoja 418.

 Lähde: TEM työllisyyskatsaus. Luvut helmikuun lopusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  10. 10

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää