Valikko
Talous

Rakennuskonserni lupaa ”sadan tuhannen euron kaksioita” sinkuille – Lehto haluaa painaa kustannukset alas pääkaupunkiseudulla

Kaksioita sadalla tuhannella eurolla, iso putkiremontti 600 euron neliöhinnalla, lupaa pääkaupunkiseutulaisille Lehto Oy:n perustaja Hannu Lehto.

Pääkaupunkiseudun kiivas rakentamissuhdanne vetää työmaille ennen tuntemattomia yrityksiä.

Oulun seudulta on ryminällä etelään tullut rakennuskonserni Lehto, joka ei tyydy olemaan vain tavanomainen rakentaja muiden joukossa.

Sen toimitusjohtaja Hannu Lehto haluaa pelastaa Helsingin seudun sinkut ja dinkut edullisiin omistusasuntoihin, ”sadan tuhannen euron kaksioihin”. Hän lupaa myös painaa perinteisen putkiremontin hinnan pääkaupunkiseudullakin tasolle, joka tunnetaan nyt vain maakunnissa, noin 600 euroon neliömetriltä.

”Totta tämä on, näistä lupauksista emme tingi”, Hannu Lehto vakuuttaa.

Tosin pari ehtoa näin edullisiin tuloksiin pääsemiseksi on. Ensimmäinen ehto on, että yhtiö voi käyttää itse kehittämiään rakennusmenetelmiä. Toiseksi yhtiö haluaa toimittaa rakennuksen tai remontin asiakkaalle kokonaispakettina, eli se haluaa hoitaa itse pääosiltaan myös kohteen suunnittelun.

Kun rakennusyhtiö Fira toteutti Helsingin Roihuvuoressa viime vuoden lopulla paljon julkisuutta saaneen ”kahden viikon putkiremontin”, Lehto mainosti pystyvänsä painamaan putkiremonttien hinnat Helsingin seudullakin 600 euron neliöhinnan tasolle.

Lupaus herätti huomiota, koska kokonaisvaltaisen, kylpyhuoneiden remontin sisältävät putkiremontit ovat viime vuosina yleensä nousseet tuhannen euron tietämille Helsingin seudulla.


Toimitusjohtaja selvittää, että kaiken taustalla on niin sanottu TST-malli, jota on vuosien saatossa kehitetty yhtiössä.

TST tarkoittaa ”talousohjattua suunnittelua ja toteutusta”. Se tehtiin ohjaamaan asuntojen ja talojen rakentamista, mutta Lehdossa huomattiin, että yhtä hyvin sitä voi soveltaa putki- ja muihin remontteihin.

TST tarkoittaa, että asiakas saa suunnittelun ja toteutuksen yhdessä paketissa, kaikki Lehdolta.

Tämä kääntää esimerkiksi putkiremontin teon uuteen muottiin. Perinteinen tapa on ollut lähteä suunnittelusta, joka tilataan tarjouskierroksen jälkeen joltain suunnittelutoimistolta. Kun suunnitelma on valmis, taloyhtiö järjestää tarjouskierroksen toteutuksesta, ja parhaan hinta–laatu-suhteen löytääkseen vertailee tarjouksia keskenään.

TST-mallissa taloyhtiö soittaa Lehdolle, joka tulee tutkimaan talon ja esittää hinnan, jolla se on valmis tekemään remontin avaimet käteen -mallilla. Suunnitelma sisältyy hintaan. Kuukausikaupalla aikaa vieviä tarjouskierroksia ei tarvita.

”Perinteisissä malleissa ajatellaan kilpailun toimivan niin, että tilaajan pitää saada mahdollisimman paljon tarjouksia eteensä. Me näemme tämän toisin”, Lehto sanoo.

”Suunnitteluun uppoaa hirvittävästi aikaa ja kustannuksia. Meidän talousohjattu mallimme lähtee siitä, että ensin tilaajalle ilmoitetaan loppuhinta, jossa on mukana kaikki. Sen lupaamme pitää, loppuun saakka.”

”Näin saamme suunnitteluun työnjohtomme ja asiantuntijamme pitkän kokemuksen ja kustannustietoisuuden. Kuka tietää kustannukset paremmin kuin he, jotka ovat niiden kanssa päivittäin tekemisissä? Suunnittelutoimistoissa ei niitä tunneta, riittävästi.”

Lehdon malliin kuuluu olennaisena osana moduuliajattelu. Sitä sovelletaan niin uuden rakentamisessa kuin remonteissa.

Lehdolle on juuri valmistunut Oulaisiin 130 ihmistä työllistävä moduulitehdas, jota Hannu Lehto kuvaa puolileikillään ”Helsingin seudun sinkkujen pelastusoperaatioksi”.

Tehtaalla valmistetaan, muun muassa, moduulia, joka sisältää kerrostalohuoneistoon tulevan täysin varustellun keittiön ja kylpyhuoneen, yhdessä kappaleessa.


Tämä keittiö–kylpyhuone-kappale on ratkaiseva tekijä, jos Lehto aikoo päästä tavoitteeseensa rakentaa sadan tuhannen euron hinnalla kaksioita pääkaupunkiseudulle.

Sen avulla rakentamisen aikaa ja kustannuksia pystytään karsimaan.

Lehto luettelee rakentajaryhmät, joita työmailta moduulien mukana poistuu: kalusteasentajat, laatta-asentajat, vesieristysten tekijät, putki- ja sähkömiehet, väliseinien tekijät.

”Suuri osa vaikeimmista työvaiheista siirtyy sisätiloihin tehtaaseen, jossa laadun hallinta on paljon helpompaa kuin ulkona. Tuottavuus paranee ja mahdollistaa kohtuuhintaisen rakentamisen.”

”Yhdellä nostolla menee talotekniikka sisään. Monenlainen sählääminen ja odottelu jää työmailta pois.”


Moduulien hyödyntäminen rakentamisessa ei onnistu, jos Lehto ei saa itse suunnitella. ”Me tunnemme ne komponentit ja tiedämme miten talo niillä valmistuu.”

Lehto on päättänyt, ettei se enää osallistu perinteisiin tarjouskilpailuihin.”Meille ei kannata lähettää tarjouspyyntöä, mutta meiltä voi pyytää erikseen tarjousta, suunnittelun kera”, Lehto selvittää.

Arkkitehtien ja muiden suunnittelijoiden kustannustietoisuuden puutteen lisäksi Lehto noituu viranomais- ja kaavoituskustannuksia. ”Kaavat ovat liian raskaita ja yksityiskohtaisia. Tämä on isoin ongelma koko touhussa.”

Lehdon ihannemaailmassa kaavamääräyksiä olisi mahdollisimman vähän. Järjettömyyden huippuna hän pitää talokohtaisia pysäköintitiloja, joita joutuvat maksamaan myös autoa omistamattomat.

”Pamilaisen sinkun selkä katkeaa, jos viiden vuoden vastike menee pelkästään sellaisen autopaikan maksamiseen, mitä hän ei itse käytä. Kaavoittajilta ovat unohtuneet realiteetit: palkkatulot eivät riitä asumiseen Helsingin seudulla.”

Hannu Lehto pitää välttämättömänä rakentamisen tehokkuuden parantamista, koska jatkuva kustannusten nousu ei ole enää mahdollista. Asiakkaiden ostovoiman raja tulee vastaan.

”Rakentamisen tuottavuus ei ole noussut 40 vuoteen. Kiinteistöhoidon ohella olemme tässä huonoin toimiala. Jopa paperiukot ovat meitä edellä”, Lehto manaa.

”Rakentajat elävät yhä prototyyppiteollisuudessa. Joka kohde suunnitellaan alusta alkaen, miehet vaihtuvat ja virheet toistuvat, aina uniikkeina, ainutkertaisina.”

Vaikka Lehto arvostelee alan käytäntöjä, henkilökohtaisesti hänellä ei ole valittamista. Hän on pääomistaja noin 40 prosentin omistuksella Lehto Groupissa, joka tuli Helsingin pörssiin noin vuosi sitten.

Osakesijoittajat ovat innostuneet rakennusyhtiöstä, jonka liikevoittoprosentti, eli liikevoiton suhde liikevaihtoon, huitelee toimialalle harvinaisesti yli kymmenessä prosentissa. Osakekurssi on vajaassa vuodessa yli kaksinkertaistunut. Lehto on markkina-arvossa (noin 700 miljoonaa euroa) ohittanut Lemminkäisen ja SRV:n ja hätyyttelee jo maan suurinta rakennusyhtiötä YIT:tä.

Siikajoella asuva Lehto on käynyt läpi yrittämisuran koko kirjon sukulaismiehen kanssa vuonna 1985 perustetusta ensimmäisestä yrityksestä alkaen. Kymmenen vuotta sitten hän perusti kumppanien kanssa Päätoimija Oy:n, jonka nimi muutettiin viime vuonna Lehdoksi ja päätettiin lähteä valtaamaan Etelä-Suomi ja pörssi.

Talousohjatun rakentamismallin kehittäminen juontunee Lehdon kiinnostuksesta urakoiden hinnoitteluun.

”Olen hinnoitellut ihan alusta asti. Se on leipälajini. Kustannusymmärrys on syntynyt kantapään kautta. Pitää ymmärtää, mitä mikin ratkaisu maksaa.”

Laskeminen on kannattanut, sillä Lehdon yhtiöillä ei ole koskaan ollut tappiollista vuotta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Korjausrakentaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  2. 2

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  3. 3

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  4. 4

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  5. 5

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  6. 6

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  7. 7

   Turvapaikanhakijat siivoavat Suomessa kouluja ja urheilutiloja parin euron tuntipalkoilla – Kaupunkien hankintajohtajat myöntävät, että työehtojen valvonta on vaikeaa

  8. 8

   Isisin kasvualue on nyt Kaakkois-Aasia, kun kasvunäkymät Lähi-idässä ja Afrikassa heikkenevät

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää