Talous

Turvapaikanhakijat siivoavat Suomessa kouluja ja urheilutiloja parin euron tuntipalkoilla – Kaupunkien hankintajohtajat myöntävät, että työehtojen valvonta on vaikeaa

HOK-Elanto kielsi ketjutukset kokonaan siivoushankinnoissa, koska niiden valvonta on niin hankalaa. Espoon ja Helsingin hankintajohtajat sanovat, että väärinkäytöksiin yritetään puuttua esimerkiksi pistokokein. HS kertoi perjantaina siirtolaisten hyväksikäytöstä pimeillä työmarkkinoilla.

Alihankintaketjut ovat yleisiä kunnissa ja yrityksissä etenkin siivousalalla. Helsingin ja Espoon hankintajohtajat myöntävät, että työehtojen noudattamisen valvonta niissä voi olla joskus vaikeaa.

HS kertoi perjantaina siirtolaisten hyväksikäytöstä pimeillä työmarkkinoilla. Lehden tietojen mukaan turvapaikanhakijat siivoavat pääkaupunkiseudulla osittain pimeästi kouluja ja urheiluhalleja sekä -kenttiä muutaman euron tuntipalkalla.

HS:n haastattelema irakilainen on töissä siivoussopimuksen saaneen yrityksen alihankkijalla. Jotkut hänen työkavereistaan tekevät töitä lähes kellon ympäri saadakseen työsopimuksen, joka mahdollistaisi työperäisen oleskeluluvan hakemisen.

HS ei kerro tarkempia yksityiskohtia tapauksesta suojellakseen työntekijän henkilöyttä.

”On todella surullista, että näin tapahtuu. Tällaista ei missään nimessä saisi päästä käymään. Kyllä Suomessa pitää olla suomalaiset työehdot, lainsäädäntö ja kulttuuri”, sanoo Helsingin hankintajohtaja Jorma Lamminmäki.

Lamminmäen mukaan Helsingissä kaupungin tietoon ei ole tullut vastaavia tapauksia. Helsinki edellyttää palvelutuottajiltaan lainmukaista osoitusta siitä, että ne ovat sitoutuneet suomalaisiin työehtoihin. Asia tarkastetaan kolmen kuukauden välein.

Helsinki kieltää myös ketjutuksen toiseen portaaseen asti. Tämä tarkoittaa, että kaupunki voi ostaa siivouspalveluja yritykseltä ja yritys voi ostaa niitä vielä toiselta yritykseltä mutta ketjussa ei voi olla enää kolmatta yritystä.

Helsinki on mukana Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin uudessa hankkeessa, jota rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Hankkeen tarkoitus on tarjota yrityksille ja julkisyhteisöille tietoa alihankintaketjuihin liittyvistä riskeistä.

Hanke lähti liikkeelle Tanskasta, jossa havaittiin pari vuotta sitten poikkeuksellisen törkeä hyväksikäyttötapaus. Yksi Tanskan suurimmista siivousyrityksistä oli hankkinut siivouspalveluja yritykseltä, jota pyöritti romanialainen rikollisliiga. Siivoojat oli houkuteltu Tanskaan paremman palkan perässä, mutta heistä tuli hyväksikäytön uhreja.

Tanskalainen siivousyhtiö päätti kohun seurauksena lopettaa alihankkijoiden käyttämisen kokonaan. Tanskassa on nyt yritysten aloitteesta laadittu ohjeet alihankintaketjuihin liittyvästä työntekijöiden hyväksikäytöstä ja siihen puuttumisesta.

Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin hanke pyrkii levittämään tietoa myös Suomeen. Hankkeessa on mukana edustajia muun muassa siivousalalta, rakennusteollisuudesta, Finnairilta ja HOK-Elannolta.

Myöskään Espoossa kaupunki ei ole havainnut tapauksia, joissa alihankintaketjujen päästä olisi löytynyt työntekijöiden hyväksikäyttöä, sanoo hankintajohtaja Ari Erkinharju.

Erkinharjun mukaan harmaan talouden torjunta on kaupungille tärkeä tavoite.

”Vaadimme toimittajiltamme ja heidän alihankkijoiltaan kaikki selvitykset, että asiat ovat kunnossa. Toimittajien tulee myös antaa tieto omista ja käyttämiensä alihankkijoiden työntekijöistä. Alihankkijoiden ketjutusta emme salli.”

Kaikilta työntekijöiltä edellytetään Erkinharjun mukaan kulkulupia ja henkilökortteja.

”Saatamme tulla yhtäkkiä siivouskohteeseen katsomaan, onko kaikilla asianmukaiset paperit. Meidän on myös mahdollista tilata aluehallintovirastolta tarkastus. Kiinnitämme siivoukseen aika paljon huomiota, koska tiedämme, että siellä on olemassa hyväksikäytön vaara.”

Valvonta voi kuitenkin olla hyvin hankalaa, Espoon ja Helsingin hankintajohtajat myöntävät.

Pinnallinen tarkastuskaan ei välttämättä paljasta hyväksikäyttöä, koska turvapaikanhakijoilla ja paperittomilla on usein asianmukaiset työsopimukset. Esimerkiksi HS:n uutisoimassa tapauksessa siivoojilla on tietyn tuntimäärän sopimus, jonka mukaan heille maksetaan, mutta he tekevät tosiasiassa selvästi enemmän töitä.

”Näen kuitenkin niin, että valvonta on ainoa tapa. En näe järkevänä, että kaupunki kieltää alihankinnan kokonaan. Eikä se ole aina mahdollistakaan”, sanoo Helsingin hankintajohtaja Lamminmäki.

Kauppajätti HOK-Elanto näki asian toisin ja päätti lopettaa siivouspalvelujen alihankinnat kokonaan vuoden 2013 alusta lukien. Pääkaupunkiseudulla toimiva HOK-Elanto on S-ryhmän suurin alueosuuskauppa. Nykyään sillä on vain suoria sopimuskumppaneita.

”Meillä oli ongelmia sen kanssa, että meillä on yli 300 toimipaikkaa, niissä useita yhteistyökumppaneita ja heistä useimmilla alihankkijoita. Alihankintaketjussa toimivien työnantajien ja heitä sitovien velvoitteiden valvonnassa oli suuria haasteita, ja päätimme, ettemme voi jatkaa näin”, sanoo siivouspalvelupäällikkö Aino Aho.

Aho ei ole yllättynyt tiedosta, että turvapaikanhakijat ja paperittomat siivoavat pääkaupunkiseudulla kauppoja, kouluja ja urheilutiloja.

”Tuo on ikävä tieto, mutta voin kuvitella, että sellaista tapahtuu. Alihankintaketjussa on vaikea päästä selvillä, kuka toimipaikalla on lopulta töissä ja missä olosuhteissa. Vaikka kaikki paperit olisivat kunnossa, se ei tarkoita, että työehdot olisivat oikeasti kunnossa.”

Aho pitää selvänä, että turvapaikanhakijoiden määrän nopea lisääntyminen voi näkyä hyväksikäytön uhrien määrässä myös siivousalalla. Hän sanoo, että HOK-Elanto käy asiasta aktiivista keskustelua käyttämiensä siivousalan yritysten kanssa.

”On tärkeä tiedostaa ilmiön olemassaolo. Siltä on helppo sulkea silmät, mutta tiedämme, että ongelmia on ollut ja on enenevässä määrin.”

Tästä on kyse

Turvapaikanhakijoita käytetään hyväksi työmarkkinoilla


 HS kertoi perjantaina, että moni Suomesta turvapaikkaa hakenut ja paperiton tekee töitä, joista saatetaan maksaa vain pari kolme euroa tunnissa.

 Tutkijat arvioivat, että Suomeen saattaa olla muodostumassa pysyvät ja entistä laajemmat harmaan työn markkinat.

 Työvoiman hyväksikäyttöä lisäävät myös nollatuntisopimukset ja alihankintaketjut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Harmaa talous
 • Työmarkkinat
 • Siivous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  2. 2

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Suojelupoliisi: Turun puukottajasta tulleen vihjeen käsittely oli vastuullamme – ”On valitettavaa, että vaikka saimme vihjeen, tekoa ei kyetty estämään”

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Hillary Clinton: Donald Trumpin käytös vaaliväittelyssä ahdisti – halusi sanoa ”peräänny, senkin hyypiö”

  9. 9

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  10. 10

   Ville Niinistö saattoi olla vihreiden kannatuksen tulppa – Sdp:ssä teoria herättää syvää huolta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  7. 7

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  10. 10

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää