Talous

SOK:n Heikkilä: Verojen korotus olisi myrkkyä ostovoimalle – sen sijaan vahvemmat alkoholijuomat ja lääkkeet pitäisi saada kauppoihin

Kaupan ala pelkää, että kotimarkkinoiden ja palveluiden merkitys kansantaloudelle jää vientialojen varjoon.

Kun hallitus kokoontuu ensi viikon alussa kautensa puolivälitarkasteluun ja kehysriiheen, S-ryhmää johtavalla Taavi Heikkilällä on yksi huoli ylitse muiden.

”Verojen korotus olisi nyt todella myrkkyä ostovoimalle”, Heikkilä sanoo.

Heikkilä murehtii veronkorotusten mahdollisuutta kahteen kertaan kahden roolinsa takia: hän toimii SOK:n pääjohtajan tehtävän lisäksi Kaupan liiton puheenjohtajana.

Kaupan ala pelkää sydän syrjällään, että kirstun tyhjyyttä hokevalta hallitukselta saattaa tulla jonkinlaisia veronkorotuksia. Heikkilän korviin on kiirinyt heittoja puolen tai kokonaisen prosentin korotuksesta arvonlisäveroon.

Hallituksen ykköstavoitteisiin puoliväliriihessä kuuluvat muun muassa työllisyyden ja viennin lisääminen sekä sääntelyn purku. Heikkilä tähdentää ostovoiman, kotimarkkinoiden ja ylipäänsä palveluiden merkitystä koko kansantaloudelle.

”Palveluiden osuus kansantuotteesta on noussut ja yhä nousussa”, Heikkilä sanoo. Viime vuonna ostovoima kasvoi 1,5 prosenttia, mutta tänä vuonna se jää Heikkilän arvion mukaan ”nippa nappa plussalle” ja painuu ensi vuonna miinukselle.

Hallituksen taloushankkeista suurin eli kilpailukykysopimus oli suunnattu ennen kaikkea vientiteollisuuden auttamiseen.

Kaupan alan uhkakuva on se, että kikystä valtiolle tulevat kustannukset siirrettäisiin veronkorotuksina kotimaan kaupan ja palveluiden maksettavaksi.

Kaupan ala on esittänyt, että palveluille tulisi saada oma tulevaisuusohjelma muistuttamaan siitä, että Suomen talous on muutakin kuin vain teollisuustuotteiden vientiä. Myös palveluiden vienti on kasvussa. Ohjelmaan pitäisi saada kaikenkokoisia kauppoja, startup-yrityksiä, valtio, kuntia ja myös yliopistoja, jotta palveluihin syntyisi uusia innovaatioita.

Tähän saakka kauppa on saanut vetoapua hallitukselta sääntelyn purusta. Siitä Heikkilä kiittelee hallitusta.

”Kauppojen aukiolothan saatiin vapautettua jopa yllättävänkin nopeasti, mikä toi 6 000 uutta työpaikkaa ja lisää tunteja osa-aikaisille”, Heikkilä sanoo.

Kaikkiaan kauppa työllistää noin 300 000 ihmistä. Kun otetaan huomioon koko ketju eli myös esimerkiksi tavarantoimittajat, päästään noin 450 000 henkeen.

Myös kaavoituksen sääntelyn purussa ollaan Heikkilän mukaan etenemässä nyt hyvään suuntaan, eli uusia kauppoja on helpompi perustaa.

Alkoholilain uudistus tulisi Heikkilän mukaan saada päätökseen asti, ja seuraavana agendalla olisi ”apteekkiasia”.

”Jo tämän hallituskauden jälkipuoliskolla pitäisi ainakin selvittää lääkkeiden myyntiä muuallakin kuin apteekeissa”, Heikkilä linjaa.

Heikkilä myöntää, että aukioloaikojen vapautus vei aiemman edun pieniltä eli alle 400 neliön liikkeiltä, mutta hän toivoo, että alkoholin eli lähinnä vahvojen oluiden ja siidereiden sekä itsehoitolääkkeiden myynnin höllentäminen helpottaisi pienempien puotien toimeentuloa.

”Kauppa on saanut kiitosta sosiaali- ja terveysministeriöltä esimerkiksi keskioluen myynnin ikärajavalvonnasta, kun kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä pyydetään paperit. Kovasti nyt toivomme, että vuoden 2018 alusta saisimme myydä myös enintään 5,5 prosentin juomia”, Heikkilä sanoo ja katsoo samalla jo vähän pidemmälle.

”Mennään tässä askel kerrallaan, mutta tietysti tähtäimessä on sellainen ruokakulttuuri, jossa samasta kaupasta voisi ostaa pihvien kanssa sopivia viinejä.”

Heikkilä ei ole huolestunut alkoholin liikakulutuksesta. Hän huomauttaa, että alkoholin myynti väheni viime vuonna 0,6 prosenttia ja etenkin nuorten juopottelu on menettänyt suosiotaan.

Verkkokaupassa ja laajemmin digitaalisissa kaupan ja pankin palveluissa Heikkilä näkee suuria kasvun mahdollisuuksia. Lisääntymässä ovat erilaiset verkon ja kauppojen yhdistelmät, kun asiakkaat ensin ainakin katsovat tuotteita netissä ja sitten tilaavat tai tulevat niitä itse ostamaan.

Heikkilä luettelee esimerkkeinä kauppakassipalvelun, drive in -palvelun ja dark storet eli keräilymyymälät, joissa verkkokauppa-asiakkaiden tilaamat tuotteet voidaan nopeasti poimia hyllyiltä.

Suuri, 30 eduskuntatalon kokoinen, täysautomaattinen logistiikkakeskus Sipoossa on varsinainen valtakunnan varasto, jota Heikkilä on kuvanut loikaksi toiselle planeetalle logistiikassa.

”Uskon, että tulevaisuudessa suuri osa kaupankäynnistä ja maksamisesta tapahtuu mobiilisti”, Heikkilä sanoo ja näyttää kännykästään, miten ABC-asemilla voi kätevästi mobiilitankata ilman kortin käsittelyä. Palvelu lanseerattiin vuosi sitten ja on nyt käytössä kaikilla asemilla. Mobiilitankkaamiseen tarvitaan puhelimeen ladattu S-mobiili-sovellus.

Paperin kulutusta voi vähentää ja siten lisätä vastuullisuutta sähköisillä kuiteilla. Heikkilä kertoo, että kassanauhaa tulostetaan vuodessa 80 000 kilometrin verran eli kaksi kertaa maapallon ympäri.

Digitaalisuus jyllää myös S-ryhmän hotelleissa ja S-pankissa, jossa voi käyttää jo vaikka sormenjälkitunnistusta.

”Molemmat ovat vahvoja”, Heikkilä tuumaa perinteisistä kivijalkakaupoista ja kauppakeskuksista verkkokaupan rinnalla.

”Seuraavat kaksi vuotta keskitymme kehittämään tarjoomaa eli valikoimaa, laatua ja palvelua”, Heikkilä sanoo ja lupaa, että myös kuulua hintakampanjaa jatketaan: ”Halpuutus jatkuu ja soi bassorummun tavoin taustalla.”

Alkuun niin äidinkielen opettajien, kilpailijoiden kuin tuottajienkin paheksuma kampanja on siis tullut jäädäkseen, vaikka kaventaakin Heikkilän mukaan S-ryhmän marginaalia eli katetta.

Fakta

S-ryhmä työllistää liki 38 000 henkeä


 S-ryhmän veroton vähittäismyynti oli viime vuonna noin 11 miljardia euroa.

 Operatiivinen tulos oli 290 miljoonaa euroa.

 Investoinnit olivat 511 miljoonaa euroa.

 Asiakasomistajia oli vuoden lopussa 2 292 039.

 Henkilöstömäärä oli 37 839.

 Toimipaikkoja oli 1 633.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauppa
 • S-ryhmä
 • Sipilän hallitus
 • Kehysriihi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Hiihtotähti Therese Johaug menettää olympialaiset – CAS antoi 18 kuukauden tuomion

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se paikkansa, sitä tarkastellaan”

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  10. 10

   ”Tulos tai ulos”, Juha Sipilä lupasi – mutta pääministerin puheissa on ristiriita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää