Valikko
Talous

IMF: Maailmantalouden kasvu lujittuu ja Kiinan talous on ennakoitua paremmassa iskussa – pitäisi hyödyttää Suomea

Uuden ennusteen mukaan maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,6 prosenttia.

Kansainvälisen kaupan, in­vestointien ja teollisuustuotannon lisääntyminen vauhdittavat maailmantalouden kasvua tänä vuonna, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF tiistaina julkaisemassaan suhdannekatsauksessa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen, kun IMF parantaa arviotaan maailmantalouden kehittymisestä edelliseen ennusteeseen verrattuna. Talous on kehittynyt arvioitua paremmin etenkin euroalueella, Kiinassa ja Japanissa.

Uuden ennusteen mukaan maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,6 prosenttia. Tammikuussa IMF arvioi, että maailmantalous kasvaa 3,4 prosenttia tänä vuonna ja 3,6 prosenttia ensi vuonna.

Vaikka muutos parempaan on tämän vuoden osalta verraten pieni, se kertoo IMF:n mukaan maailmantalouden kasvun pitkään odotetusta vakautumi­sesta.

Suomen teollisuudelle maailmantalouden vahvistumisesta olisi hyötyä.

Maailmantalouden kasvun kiihtyminen tarkoittaisi, että suomalaisen teollisuuden valmistamien tavaroiden kysynnän pitäisi ajan mittaan kasvaa. ­Monille suomalaisille vientiyrityksille tärkeät markkina-alueet ovat kaukana Suomesta.

Useat tutkimuslaitokset ja pankit ovat kuluvan vuoden aikana parantaneet arvioitaan Suomen talouden kehittymisestä. Yksi syy Suomen talouden parempiin näkymiin on nimenomaan maailmantalouden lujittuminen, vaikka Suomen talouskasvu on yhä voimakkaasti yksityisen kulutuksen varassa.

IMF:n pääekonomisti Maurice Obstfeld painotti katsauksessa, että yksi suuri maailmantalouden uhkatekijä on protektionismi ja kauppasotien vaara. Protektionismi tarkoittaa kotimaisen tuotannon suojelemista ulkomaiselta kilpailulta esimerkiksi tullein ja tuontirajoituksin.

Protektionismin lisääntymisen vaaraa ovat kasvattaneet etenkin Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin talouspoliittiset näkemykset. Trump on ilmoittanut asettavansa yhdysvaltalaisten edun kaikkien muiden edelle ja vastustavansa vapaakauppaa ainakin jossain määrin.

Presidentti Trump on myös luvannut kiihdyttää Yhdysvaltojen jo ennestään vahvaa talouskasvua keventämällä verotusta ja ­lisäämällä julkisia investointeja rakentamiseen luodakseen uusia työpaikkoja.

IMF huomauttaa, että talouskasvun kiihtyminen voi pakottaa Yhdysvaltojen keskuspankkia kiristämään rahapolitiikkaansa ennakoitua nopeammin. Rahapolitiikan nopea kiristäminen voisi vahvistaa dollarin ulkoista arvoa, mistä olisi haittaa etenkin kehittyville kansantalouksille.

Protektionismin lisäksi IMF on huolissaan talouden rakenteellisista ongelmista, joista se otti esiin etenkin työn tuottavuuden hitaan paranemisen ja tuloerojen kasvamisen. Näiden kolmen tekijän takia riski, että maailmantalous kehittyy ennustettua heikommin, on suurempi kuin arvioitua parempi kehitys.

Riskien takia IMF piti ensi vuotta koskevan ennusteensa maailmantalouden kehittymi­sestä ennallaan.

Pääekonomisti Obstfeldin mielestä valtioiden pitää työskennellä ahkerasti sen puolesta, että riskit vähenisivät ja globalisaatiosta kärsineiden ihmisten ahdinkoa helpotettaisiin.

Euroalueella talouskasvu on yhä selvästi hitaampaa kuin Yhdysvalloissa.

IMF arvioi Yhdysvaltojen ­bruttokansantuotteen kasvavan 2,3 prosenttia tänä vuonna ja 2,5 prosenttia ensi vuonna. Euroalueella talous kasvaa IMF:n mukaan 1,7 prosenttia tänä vuonna ja 1,6 prosenttia ensi vuonna.

Ennusteensa Yhdysvaltojen talouskasvusta IMF piti ennallaan, mutta paransi arviotaan euro­alueen tämän vuoden talous­kasvusta 0,1 prosenttiyksiköllä.

Euroalueen talouskasvua on hidastanut vuonna 2010 kärjistynyttä velkakriisiä seurannut finanssipolitiikan voimakas kiristäminen. Euroalueen sitkeiden ongelmien takia Euroopan kes­kuspankki on turvautunut rahapoliittisiin poikkeustoimiin jouduttaakseen talouden elpymistä.

Kehittyneissä kansantalouksissa talous kasvaa IMF:n mukaan tänä vuonna ja ensi vuonna 2,0 prosenttia. Suurimmat kehittyneet kansantaloudet ovat Yhdysvallat, Japani, Saksa, Britannia ja Ranska.

Kehittyvissä kansantalouksien ja kehitysmaiden talouskasvu on 4,5 prosenttia tänä vuonna ja 4,8 prosenttia ensi vuonna. Suurimmat kehittyvät kansantaloudet ovat Kiina, Intia ja Brasilia.

Kiinan talouden IMF arvioi kasvavan nopeammin kuin ai­kaisemmassa ennusteessaan. Uuden ennusteen mukaan Kiinan talous kasvaa tänä vuonna 6,6 prosenttia ja ensi vuonna 6,2 prosenttia.

Kuluvan vuoden osalta ennustetta on parannettu 0,1 prosenttiyksikköä ja ensi vuoden osalta 0,2 prosenttiyksikköä.

Kiinassa vaarana on kuitenkin voimakas velkaantuminen, joka voi pahimmassa tapauksessa vaarantaa rahoitusmarkkinoiden vakauden. Kiinan rahoitus- ja pääomamarkkinoiden vakavalla kriisillä voisi olla arvaamattomia seurauksia eri puolilla maailmaa.

Vaikeuksia on IMF:n mukaan edelleen valtioilla, jotka ovat suuria raaka-aineiden tuottajia. Monet raaka-aineet ovat yhä poikkeuksellisen edullisia.

Yleisesti raaka-aineet ovat jo kallistuneet alkuvuoden 2016 pohjalukemista. Monet suuret raaka-aineiden tuottajat ovat köyhiä valtioita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  2. 2

   Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

  3. 3

   Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

  4. 4

   Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

  5. 5

   Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

  10. 10

   Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  3. 3

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  10. 10

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää