Valikko
Talous

IMF: Maailmantalouden kasvu lujittuu ja Kiinan talous on ennakoitua paremmassa iskussa – pitäisi hyödyttää Suomea

Uuden ennusteen mukaan maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,6 prosenttia.

Kansainvälisen kaupan, in­vestointien ja teollisuustuotannon lisääntyminen vauhdittavat maailmantalouden kasvua tänä vuonna, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF tiistaina julkaisemassaan suhdannekatsauksessa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen, kun IMF parantaa arviotaan maailmantalouden kehittymisestä edelliseen ennusteeseen verrattuna. Talous on kehittynyt arvioitua paremmin etenkin euroalueella, Kiinassa ja Japanissa.

Uuden ennusteen mukaan maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,6 prosenttia. Tammikuussa IMF arvioi, että maailmantalous kasvaa 3,4 prosenttia tänä vuonna ja 3,6 prosenttia ensi vuonna.

Vaikka muutos parempaan on tämän vuoden osalta verraten pieni, se kertoo IMF:n mukaan maailmantalouden kasvun pitkään odotetusta vakautumi­sesta.

Suomen teollisuudelle maailmantalouden vahvistumisesta olisi hyötyä.

Maailmantalouden kasvun kiihtyminen tarkoittaisi, että suomalaisen teollisuuden valmistamien tavaroiden kysynnän pitäisi ajan mittaan kasvaa. ­Monille suomalaisille vientiyrityksille tärkeät markkina-alueet ovat kaukana Suomesta.

Useat tutkimuslaitokset ja pankit ovat kuluvan vuoden aikana parantaneet arvioitaan Suomen talouden kehittymisestä. Yksi syy Suomen talouden parempiin näkymiin on nimenomaan maailmantalouden lujittuminen, vaikka Suomen talouskasvu on yhä voimakkaasti yksityisen kulutuksen varassa.

IMF:n pääekonomisti Maurice Obstfeld painotti katsauksessa, että yksi suuri maailmantalouden uhkatekijä on protektionismi ja kauppasotien vaara. Protektionismi tarkoittaa kotimaisen tuotannon suojelemista ulkomaiselta kilpailulta esimerkiksi tullein ja tuontirajoituksin.

Protektionismin lisääntymisen vaaraa ovat kasvattaneet etenkin Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin talouspoliittiset näkemykset. Trump on ilmoittanut asettavansa yhdysvaltalaisten edun kaikkien muiden edelle ja vastustavansa vapaakauppaa ainakin jossain määrin.

Presidentti Trump on myös luvannut kiihdyttää Yhdysvaltojen jo ennestään vahvaa talouskasvua keventämällä verotusta ja ­lisäämällä julkisia investointeja rakentamiseen luodakseen uusia työpaikkoja.

IMF huomauttaa, että talouskasvun kiihtyminen voi pakottaa Yhdysvaltojen keskuspankkia kiristämään rahapolitiikkaansa ennakoitua nopeammin. Rahapolitiikan nopea kiristäminen voisi vahvistaa dollarin ulkoista arvoa, mistä olisi haittaa etenkin kehittyville kansantalouksille.

Protektionismin lisäksi IMF on huolissaan talouden rakenteellisista ongelmista, joista se otti esiin etenkin työn tuottavuuden hitaan paranemisen ja tuloerojen kasvamisen. Näiden kolmen tekijän takia riski, että maailmantalous kehittyy ennustettua heikommin, on suurempi kuin arvioitua parempi kehitys.

Riskien takia IMF piti ensi vuotta koskevan ennusteensa maailmantalouden kehittymi­sestä ennallaan.

Pääekonomisti Obstfeldin mielestä valtioiden pitää työskennellä ahkerasti sen puolesta, että riskit vähenisivät ja globalisaatiosta kärsineiden ihmisten ahdinkoa helpotettaisiin.

Euroalueella talouskasvu on yhä selvästi hitaampaa kuin Yhdysvalloissa.

IMF arvioi Yhdysvaltojen ­bruttokansantuotteen kasvavan 2,3 prosenttia tänä vuonna ja 2,5 prosenttia ensi vuonna. Euroalueella talous kasvaa IMF:n mukaan 1,7 prosenttia tänä vuonna ja 1,6 prosenttia ensi vuonna.

Ennusteensa Yhdysvaltojen talouskasvusta IMF piti ennallaan, mutta paransi arviotaan euro­alueen tämän vuoden talous­kasvusta 0,1 prosenttiyksiköllä.

Euroalueen talouskasvua on hidastanut vuonna 2010 kärjistynyttä velkakriisiä seurannut finanssipolitiikan voimakas kiristäminen. Euroalueen sitkeiden ongelmien takia Euroopan kes­kuspankki on turvautunut rahapoliittisiin poikkeustoimiin jouduttaakseen talouden elpymistä.

Kehittyneissä kansantalouksissa talous kasvaa IMF:n mukaan tänä vuonna ja ensi vuonna 2,0 prosenttia. Suurimmat kehittyneet kansantaloudet ovat Yhdysvallat, Japani, Saksa, Britannia ja Ranska.

Kehittyvissä kansantalouksien ja kehitysmaiden talouskasvu on 4,5 prosenttia tänä vuonna ja 4,8 prosenttia ensi vuonna. Suurimmat kehittyvät kansantaloudet ovat Kiina, Intia ja Brasilia.

Kiinan talouden IMF arvioi kasvavan nopeammin kuin ai­kaisemmassa ennusteessaan. Uuden ennusteen mukaan Kiinan talous kasvaa tänä vuonna 6,6 prosenttia ja ensi vuonna 6,2 prosenttia.

Kuluvan vuoden osalta ennustetta on parannettu 0,1 prosenttiyksikköä ja ensi vuoden osalta 0,2 prosenttiyksikköä.

Kiinassa vaarana on kuitenkin voimakas velkaantuminen, joka voi pahimmassa tapauksessa vaarantaa rahoitusmarkkinoiden vakauden. Kiinan rahoitus- ja pääomamarkkinoiden vakavalla kriisillä voisi olla arvaamattomia seurauksia eri puolilla maailmaa.

Vaikeuksia on IMF:n mukaan edelleen valtioilla, jotka ovat suuria raaka-aineiden tuottajia. Monet raaka-aineet ovat yhä poikkeuksellisen edullisia.

Yleisesti raaka-aineet ovat jo kallistuneet alkuvuoden 2016 pohjalukemista. Monet suuret raaka-aineiden tuottajat ovat köyhiä valtioita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hakaniemessä miehet puukottivat toisiaan – molemmat sairaalahoitoon

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

  4. 4

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  5. 5

   Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Kahdeksan kuoli ammuskelussa Mississippissä

  7. 7

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  8. 8

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  9. 9

   Vihreiden suosio ennätykseen, perussuomalaiset mataa paikallaan – Miksi puheen­johtajakisaa käyvät puolueet menevät kannatuksessa eri suuntiin?

  10. 10

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  9. 9

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää