Valikko
Talous

Yli puolet työntekijöistä tuntee itsensä väsyneeksi päivisin – erityisesti nuorten väsymys huolestuttaa työterveyslääkäriä

Syyt väsymykseen on aiheellista selvittää, jos väsymys jatkuu 1–2 viikon jälkeen, vaikka nukkuisi välillä pitkiäkin yöunia.

Hyvin monet työssä käyvät suomalaiset tuntevat itsensä väsyneeksi päivisin. Yllättäen kokemukset päiväväsymyksestä eivät liity ikään, vaan ovat tuoreen tutkimuksen mukaan yleisempiä alle 37-vuotiailla kuin vanhemmilla ikäryhmillä.

27–36-vuotiaista toimihenkilönaisista 72 prosenttia kertoo, että tuntee itsensä väsyneeksi joko päivittäin, lähes päivittäin tai 1–2 päivänä viikossa. Vastaavan ikäisillä toimihenkilömiehillä luku on 62 prosenttia.

Vanhemmissa ikäryhmissä päiväväsymystä tuntee noin puolet niin miehistä kuin naisista.

Tulokset käyvät ilmi terveydenhuoltoyhtiö Odumin ja teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimuksessa, johon on kerätty laaja aineisto: mukana on yli 80 000 suomalaisen työntekijän työterveyshuoltoon antamia tietoja vuosien 2010–2016 aikana. Tutkimuksen yritykset edustavat kaikkia toimialoja.

Tietoja analysoinut työterveyslääkäri Riikka Mattila Työterveys Apilasta pitää nuorten prosenttiosuutta korkeana.

Päiväväsymys on joissakin töissä vaarallista, sillä se lisää tapaturmariskiä ja huolimattomuudesta aiheutuvia onnettomuuksia. Erityisesti liikenteessä ja valvontatöissä virhesuoritukset yleistyvät.

Toimistotöissäkin väsymys heikentää aloite- ja harkintakykyä. Kiireen tuntu lisääntyy väsyneenä, ja asioita on vaikeampi laittaa päässään tärkeysjärjestykseen.

Koettu päiväväsymys vähenee iän myötä. Sen sijaan iän karttuessa alkavat selvät unihäiriöt. Nukkumisen laatu heikkenee ja unettomuus yleistyy.

Naisilla käännekohta on siinä vaiheessa, kun 50. ikävuosi lähestyy. Tämä koskee sekä työntekijä- että toimihenkilönaisia. Noin kolmannes vastanneista kertoi tutkimuksen mukaan, että on kärsinyt unettomuudesta vähintään 1–2 yönä viikossa.

Vaihdevuosiin liittyvät unihäiriöt ovat Mattilan mukaan naisilla isossakin roolissa. Myös vanhenevilla miehillä testosteronipitoisuuksien aleneminen voi aiheuttaa alavireisyyttä ja väsymystä.

Miehillä unettomuus tosin lisääntyy iän karttuessa tasaisemmin ja näyttää vaikuttavan enemmän työntekijöihin kuin toimihenkilöihin.

Gynekologi Maija Kajan arvosteli viikonvaihteessa HS:ssa työterveyslääkäreitä siitä, että he laiminlyövät naisten iän myötä alkavien hormonaalisten muutosten hoidon. Unettomuuteen määrätään hänen mukaansa nukahtamislääkkeitä, vaikka räätälöity hormonikorvaushoito voisi helpottaa vaihdevuosiin liittyviä unihäiriöitä ja parantaa elämänlaatua.

Unen tarve on yksilöllinen, mutta Riikka Mattilan mukaan selvä hälytysmerkki on, jos unen tarpeessa tuntuu tapahtuvan muutoksia. Syyt väsymykseen on aiheellista selvittää, jos väsymys jatkuu 1–2 viikon jälkeen, vaikka nukkuisi välillä pitkiäkin yöunia.

Mattilan kokemuksen mukaan väsymys on usein monitekijäinen asia, eikä taustalta läheskään aina löydy sairautta.

Tekijät tunnetaan hyvin: elämäntavat, esimerkiksi alkoholin käyttö, ovat merkittävässä roolissa, samoin stressaava työelämä ja kiihtynyt elämänrytmi. Vuorotyö tai paljon matkustamista vaativa työ vaikuttaa huomattavasti unirytmiin.

Päiväväsymystä aiheuttavista sairauksista yksi yleisimmistä on uniapnea: 30–60-vuotiaista kuusi prosenttia kärsii tästä unihäiriöstä, johon liittyy unenaikaisia hengityskatkoksia ja sen myötä vireystilan laskua.

Mattilan mukaan työntekijältä tarkemmin kysellessä taustalta löytyy usein myös ulkoisia syitä. Monen yöuni häiriintyy vieressä nukkuvan puolison tai koiran takia. Makuuhuoneen oloihin kannattaisi kiinnittää myös huomiota ja esimerkiksi lämpötilaa voi säätää.

Tiedot suomalaisten väsymyksestä olivat keskeinen löydös laajassa aineistossa, jonka pohjalta VTT on kehittänyt sairauksia ennustavan algoritmin.

Odum on rakentanut sen ympärille älypuhelinsovelluksen, jossa kymmeneen kysymykseen vastaamalla saa tiedon omasta sairastumisriskistään.

Jos riskiä arvioidaan olevan, vastaaja ohjataan tarkempaan sähköiseen terveystarkastukseen. Sen kysymykset liittyvät vireystilan lisäksi kipuun, painoon, liikuntaan, alkoholinkäyttöön, työkykyyn, mielialaan, tupakointiin, niska- ja selkäseudun ongelmiin sekä diabetesriskiin.

Sairastumisriskistä kertovan AlvinOne-sovelluksen voi ladata ilmaiseksi toistaiseksi vasta Google Playsta, mutta se on tulossa myös Applen laitteisiin. Sitä laajempi sähköinen terveystarkastus on saatavilla tällä hetkellä vain yrityksille. Se laajenee myös kuluttajakäyttöön, mutta tulee olemaan maksullinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Väsymys
 • Unettomuus
 • Uni
 • Työterveyshuolto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  8. 8

   Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Taina Vilkuna siemailee viiniä satana työpäivänä vuodessa – näin Alkon maistelutiimi päättää, mitä suomalaiset juovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  6. 6

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  7. 7

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää