Valikko
Talous

80-vuotiaan Aulin säästöt katosivat, kun pankkiiriliike myi sijoitustuotteen toisen perään – Auli ei edes muista tapaamisia

80-vuotiaan Aulin omaisuus hävisi surkeisiin sijoituspäätöksiin ja jättimäisiin kuluihin. Hänen varansa olivat viiden vuoden aikana 19 eri strukturoidussa sijoitustuotteessa, jotka kaikki tuottivat tappiota. Sijoitukset myynyt Elina-pankkiiriliike vaihtoi viime vuonna nimensä Aalto-pankkiiriliikkeeksi.

Viime kesäkuussa helsinkiläinen 80-vuotias Auli kaatui ja mursi käsivartensa. Sisarentytär tuli häntä hoitamaan, koska Aulilla ei ole omia lapsia. Kun sisarentytär availi Aulin kanssa posteja, kävi ilmi, että Kela peräsi tädiltä selvitystä tämän sijoitusvarallisuudesta.

Kela oli lopettanut asumistuen maksamisen vuodenvaihteessa, koska oli saanut tietoonsa, että Aulilla oli raportoimatonta omaisuutta. Auli ei halua esiintyä artikkelissa omalla nimellään, vaan nimi on muutettu.

Auli itse ei osannut valaista asiaa. Hänellä on vaikeuksia muistaa tuoreitakin tapahtumia. Niinpä sisarentytär pyysi veljeään käymään läpi lapsettoman tädin papereita. Kävi ilmi, että Aulilla oli tosiaan ollut sijoitusvarallisuutta vielä viisi vuotta sitten melkein 47 000 euroa.

Papereista myös selvisi, että viidessä vuodessa omaisuus oli huvennut jonnekin. Varallisuudesta oli jäljellä enää noin 12 500 euroa. Auli oli nostanut 5 600 euroa muun muassa kuulolaitteen ja tekohampaiden ostamista varten, mutta loput olivat kadonneet kuin tuhka tuuleen.

Kerimäeltä kotoisin oleva Auli tuli nuorena tyttönä Helsinkiin piikomaan. Myöhemmin hän oli töissä muun muassa Nokian kaapelitehtaan baarissa ja sitten 35 vuotta Nokian tehtaassa Espoossa. Auli oli säästänyt palkastaan säännöllisesti pankkitilille.

Vuonna 2004 hän alkoi saada puheluja Akseli Finanssipalvelut -nimisestä yrityksestä. Tämän Auli muistaa jotenkuten.

”Se vanhempi nainen soitti useamman kerran ja kysyi, onko minulla tulossa putkiremonttia”, Auli kertoo.

Auli kutsuttiin käymään, ja hän sijoitti osan säästöistään Akselin myymään Skandia Lifen sijoitusvakuutukseen. Hänellä oli sittemmin sijoituksia myös Nordean, Sampo-pankin ja Mandatumin tuotteissa.

Koko sijoitushistoria ei jäljellä olevista papereista selviä, mutta vähitellen kaikki varat päätyivät Akselin ja sen seuraajaksi vuonna 2008 perustetun Elina-pankkiiriliikkeen – nykyisen Aalto-pankkiiriliikkeen – tuotteisiin.

Sisarenpojan tutkimista papereista selvisi, että vuonna 2012 Auli purki Skandian sijoitusvakuutuksen. Hän purki myös alle vuosi sitten ottamansa Mandatum Lifen sijoitusvakuutuksen, vaikka hän joutui maksamaan sen purkamisesta isot kulut.

Varat hän sijoitti SEB Lifen sijoitusvakuutukseen, jota Elina-pankkiiriliike myy.

Auli muistaa Elinan konttorin Uudenmaankadulla.

”Se oli vanha hieno talo. Aula oli iso. Kahvia siellä tarjottiin”, hän sanoo.

Muuta Auli ei Elinan aikaisista sijoituksistaan muista, vaikka viimeiset sijoituspäätökset tehtiin vain puolitoista vuotta sitten, marraskuussa 2015.

Oikeasti Akseli ja Elina olivat lähinnä muiden yritysten sijoitustuotteita myyviä yrityksiä, mutta pankkiiriliike kuulostaa hienolta ja luottamusta herättävältä. Viime vuoden lopussa Elina vaihtoi nimensä Aalto-pankkiiriliikkeeksi.

 

Auli nimittäin päätyi ottamaan rahoillaan hurjaa riskiä.

Sijoitusvakuutus on paketti, jonka sisällä varat sijoitetaan erilaisiin sijoitustuotteisiin.

Vuonna 2012 Auli sijoitti SEB:n vakuutuksessa olevat varat hyvin maltillisen riskin yhdistelmärahastoon. Siellä ne olisivat tuottaneet tähän päivään mennessä kohtuullisesti, jos niiden olisi annettu olla siellä.

Niin ei kuitenkaan tehty. Auli nimittäin päätyi ottamaan rahoillaan hurjaa riskiä.

Niitä sijoitettiin neljän vuoden aikana 19 erilaiseen niin sanottuun strukturoituun sijoitustuotteeseen, joilla ei ollut pääomaturvaa. Strukturoidulla sijoituksella tarkoitetaan usein suuren riskin sijoitustuotteita, joissa tuotto on sidottu osakekorin tai osakeindeksien arvon kehitykseen.

Riski on usein suurempi kuin suorissa osakesijoituksissa. Osakkeen arvo voi nousta tai laskea, mutta strukturoidun sijoituksen arvo voi heilahtaa jopa nollaan, jos tietyt ehdot täyttyvät.

Aulilla näyttää olleen hyvin huono tuuri, tai sitten hänelle on myyty poikkeuksellisen surkeita tuotteita.

Elinan hänelle välittämistä 19 strukturoidusta sijoituskohteesta yksikään ei tuottanut hänelle mitään. Päinvastoin niistä tuli valtavia tappioita.Aulin sijoituksista kertyi viiden vuoden aikana sijoitustappiota yhteensä 18 510 euroa.

Rohkeimman liikkeensä Auli teki keväällä 2015, kun hän myi hyvin tuottaneen 16 000 euron arvoisen maltillisen riskin rahastosijoituksensa ja pari muuta sijoitusta. Sitten hän sijoitti kaiken eli yhteensä 19 390 euroa Elina Autocall Kansainväliset markkinat -tuotteeseen. Linkistä näet otteen tuotteen esitteestä.

Hän myi tästä sijoituksesta osan jo parin kuukauden kuluttua ja loput puolen vuoden kuluttua. Tuloksena oli 5 768 euron sijoitustappio.

Yhteensä yli 18 500 euron sijoitustappio ei vielä selitä kokonaan, mihin Aulin varallisuus hupeni. Se selviää Aulin SEB-henkivakuutuksen tapahtumaluettelosta. Siihen kertyi viiden vuoden aikana 181 riviä erilaisia kuluveloituksia, yhteensä 11 320 euroa. Tämä on siis summa, jonka SEB ja Elina perivät suorina palkkioina Aulin säästöjen hoitamisesta.

Kulut juoksevat edelleen, koska sisarenpoika ei ole onnistunut lopettamaan vakuutusta. Se on SEB:n henkivakuutuksessa tehty poikkeuksellisen kalliiksi ja hankalaksi ennen kuin viisi vuotta on kulunut vakuutuksen ottamisesta.

Aulin sijoitustarinassa on monia hyvin erikoisia piirteitä. Miksi hän vaihtoi sijoituskohteita usein vain puolen vuoden välein ja luopui niistä raskaalla tappiolla? Sijoituskohteet vaihtuivat joka kerta, kun hän kävi Elinassa tapaamisessa.

Erityisesti strukturoiduissa sijoituksissa on yleensä muutaman vuoden juoksuaika, eikä niitä kannata myydä sitä ennen, koska takaisinostohinta on huono.

Auli ei osaa vastata kysymykseen, koska ei muista sijoitustensa yksityiskohdista mitään. Kysymme asiaa Aalto-pankkiiriliikkeen toimitusjohtajalta ja osakkaalta Jerker Forsströmiltä.

”Joskus voi olla perusteltua myydä tuote ennen juoksuajan loppua tappioiden minimoimiseksi”, Forsström sanoo.

Ainakaan Aulin sijoitusten kohdalla valittu linja ei johtanut tappioiden välttämiseen vaan päinvastoin niiden kasautumiseen.

Elina saa jokaisen strukturoidun tuotteen myymisestä 3–4 prosentin provision suhteessa sijoitettuun summaan. Pankkiiriliikkeelle on siis taloudellisesti kannattavaa, jos asiakas myy ja ostaa uusia tuotteita mahdollisimman usein.

Lisäksi Elina tai Aalto sai SEB:n vakuutuksen myymisestä kuuden prosentin palkkion suhteessa sijoitettuihin varoihin.

On myös erikoista, että Auli on päättänyt joka kerta valita sijoituskohteeksi juuri strukturoituja tuotteita eli koko sijoitusmaailman kovariskisimpiä ja hankalimmin ymmärrettäviä tuotteita, joilla ei ole pääomasuojaa.

Joissain allekirjoittamissaan papereissa Auli vakuuttaa, ettei hän ole saanut tuotteisiin liittyviä ostosuosituksia. Toisista papereista kuitenkin ilmenee, että ainakin sijoitusstrategiasta ja siihen sopivista tuotteista on keskusteltu useiden tapaamisten yhteydessä.

”En voi kommentoida yksittäisen asiakkaan asiaa, mutta jos olisi niin, että hän ei ole ymmärtänyt tuotteita, niin ei ole toimittu oikein. Meidänkään etumme ei ole se, että asiakkaan varallisuutta pienennetään”, Forsström sanoo.

HS:n näkemien dokumenttien mukaan Auli on allekirjoittanut jokaisesta tuotteesta paperin, jossa hän vakuuttaa, että hänelle on selostettu tuotteen sisältö puolueettomasti ja hän on tutustunut sen ehtoihin.

Elinan toiminnasta on Suomessa vaikea valittaa mihinkään. Virallisesti Auli on tehnyt sopimuksen SEB Lifen kanssa, joka on Irlantiin rekisteröity yhtiö.

Vaikka kaikki sijoituspäätökset on tehty Elinan henkilön kanssa ja Elinan toimistossa, Elina on juridisesti ollut vain SEB Lifen asiamies.

Esimerkiksi Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen piirissä toimiva vakuutuslautakunta on Elinan tapauksessa voimaton. Jos Auli haluaisi valittaa, hänen pitäisi tehdä valitus Irlannin rahoituspalveluasiamiehelle, englanniksi.

Auli on käynyt kansakoulun eikä osaa englantia.

Pankkiiriliikkeen nimi on vaihtunut, omistajina samat henkilöt

Akseli, Elina ja nyt Aalto.

Suomalaiskansalliset yritysnimet vaihtuvat, mutta taustalla vaikuttavat kolme työkaverusta jatkavat samaa liiketoimintaa. Viimeksi Elina-nimi vaihtui Aalloksi viime vuoden lopulla.

”En keksi syytä, me vain halusimme vaihtaa nimeä”, sanoo nykyinen toimitusjohtaja Jerker Forsström. Myöhemmin hän täydentää, että nimenmuutos johtui neuvotteluista toisen yhtiön Aalto Capitalin kanssa.

Aalto-pankkiiriliikkeen enemmistöomistaja on Totti Lintu, 52, ja pienemmillä osuuksilla ovat mukana Timo Jormalainen, 58, ja Jerker Forsström, 52. Pääyritysten rinnalla on usein toiminut toinen yhtiö, jonka nimessä esiintyy englanninkielinen sana advisor tai adviser.

Se tarkoittaa suomeksi neuvonantajaa.

”Tapasimme asiakkaita ja tarjosimme heille säästämistä ja sijoittamista. Nyt teemme suurin piirtein samaa”, Forsström muistelee uransa alkua parikymmentä vuotta sitten.

Kolmikkoa yhdistää myös se, että he eivät itse omista strukturoituja sijoitustuotteita, joita he myyvät muille, kertoo maaliskuun sisäpiiriraportti.

Forsström aloitti IFA Financial Advisor -yhtiössä noin vuonna 1996.

IFA on sama yhtiö, jossa yksi avainhenkilöistä oli Totti Lintu. Hän muisteli Talouselämän haastattelussa vuonna 2004 noita aikoja: ”Minäkin pääsin telkkarin Kuningaskuluttaja-ohjelmaan ihmisenä, joka pelastaa suomalaiset tarjoamalla ilmaista talousneuvontaa.”

IFA:n jälkeen liiketoiminnan nimenä oli Akseli Finanssipalvelut, joka meni konkurssiin AFI Espoo -nimisenä joulukuussa 2009.

Aalto eli entinen Elina-pankkiiriliike lähetti viime syksynä asiakkailleen tiedotteen. Sen mukaan Elina-pankkiiriliike jää nimenä historiaan ja ”Aalto-pankkiiriliike on osa uutta Aalto-ryhmää”.

Tiedotteen mukaan Aalto-ryhmään kuuluvat Aalto Capital ja Aalto-pankkiiriliike, jotka ”yhdistävät voimansa uudeksi finanssiryhmäksi saman katon alle”.

Aalto Capitalissa ollaan kirjeestä yllättyneitä ja ymmällään.

”Meillä oli tunnusteluja yhteistyöstä, mutta ne eivät toteutuneet. Toimimme täysin eri osoitteissa, eikä yhtiöillä ole ollut eikä ole mitään tekemistä keskenään”, sanoo Aalto Capitalin hallintojohtaja Ari Tamminen.

Aalto Capital -yhtiön kohderyhmänä ovat yritykset, jotka tarvitsevat apua yritysjärjestelyihin ja -rahoitukseen. Aalto-pankkiiriliike taas myy tuotteitaan pääasiassa yksityishenkilöille.

Aalto-pankkiiriliikkeen toimitusjohtaja Forsström myöntää, että suunnitelmat eivät toteutuneet.

Hän ei ole varma, ovatko asiakkaat saaneet tiedotteen neuvottelujen kariutumisesta eli siitä, että Aalto-pankkiiriliike toimii edelleen yksin ilman mitään ”finanssiryhmää”. Forsström sanoo, että hän oli sivussa neuvotteluista, jotka hoiti Totti Lintu.

Helsingin Sanomat lähetti Totti Linnulle useita kysymyksiä ja Timo Jormalaiselle useita soittopyyntöjä, joihin he eivät vastanneet. Totti Lintu kirjoitti viestissään, että toimitusjohtaja Jerker Forsström oli jo vastannut kysymyksiin.

Strukturoidut tuotteet ovat usein monimutkaisia, mutta tuotot voivat olla hyviä

Strukturoidulla sijoitustuotteella tarkoitetaan tuotteita, joiden tuotto on sidottu jollain laskukaavalla esimerkiksi osakkeiden, luottoriskivakuutusten tai osakeindeksien kehitykseen. Tämä puoli on sijoittajalle näkyvä laskelma.

Liikkeeseenlaskija on rakentanut tuotteen johdannaissopimuksilla. Joillain strukturoiduilla sijoituksilla on pääomasuoja, eli sijoittaja saa niistä aina vähintään sijoittamansa summan takaisin. Vastaavasti mahdollinen tuottokin on pieni.

Esimerkiksi Aulin kaikki sijoituskohteet olivat pääomasuojaamattomia eli sijoittajalla on niissä riski menettää osa tai jopa koko sijoittamansa pääoma.

Suurimmat tappiot Auli teki Elina Autocall Kansainväliset markkinat -tuotteella, joka laskettiin liikkeeseen toukokuussa 2015. Sen tuotto on sidottu viiden osakeindeksin kehitykseen. Mukana on Helsingin, Yhdysvaltain ja Euroopan laajoja osakeindeksejä sekä Hongkongin pörssin indeksi.

Jos kaikki indeksit olisivat puolen vuoden kuluttua lähtötasolla tai sitä korkeammalla, sijoittaja saisi vähintään neljän prosentin tuoton ja pääomansa takaisin. Samalla sijoitus päättyisi.

Jos yksikin indekseistä olisi alle lähtötason, tuottoa ei maksettaisi ja sijoitus jatkuisi.

Sama tarkastelu tehdään aina puolen vuoden kuluttua sijoituksen viiden vuoden juoksuajan päättymiseen asti. Jos kaikki indeksit olisivat nousseet yli lähtötason, sijoittaja saisi neljän prosentin tuoton kaikilta edeltäviltäkin puolivuotisjaksoilta.

Tuotteeseen liittyy myös riski. Mikäli tuotteen eräpäivänä eli toukokuussa 2020 yksikin indeksi on alle lähtötason mutta kuitenkin yli 55 prosenttia lähtötasosta, sijoittaja saa koko sijoittamansa pääoman takaisin. Hän ei kuitenkaan saisi mitään tuottoa viiden vuoden sijoitukselleen.

Jos yksikin indeksi on laskenut alle 55 prosenttiin lähtötasosta, sijoittaja saa pääomasta takaisin vain heikoimman indeksin kehityksen mukaisen osuuden.

Jos heikoimmin kehittynyt indeksi on laskenut esimerkiksi 60 prosenttia lähtötasosta, sijoittaja saa siis sijoittamistaan varoista vain 40 prosenttia takaisin.

Miten tälle Autocall-tuotteelle sitten on käynyt? Sen lähtötaso on kohdeindeksien pisteluku 13. toukokuuta 2015. Heti sen jälkeen Hongkongin pörssi sukelsi jyrkästi ja on edelleen 25 prosenttia lähtötason alapuolella.

Sekin on kuitenkin vielä 20 prosenttiyksikköä yli riskirajan, jonka alapuolella sijoittaja alkaisi vasta menettää pääomaansa. Jos indeksit siis pysyvät nykytasolla tai laskevatkin vielä huomattavasti, Auli saisi sijoittamansa pääoman kolmen vuoden kuluttua takaisin.

Auli kuitenkin myi Elina-pankkiiriliikeen neuvosta sijoituksensa kokonaan jo puolen vuoden kuluttua liikkeeseenlaskusta 30 prosentin tappiolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
 • Sijoitusrahastot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  8. 8

   Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Taina Vilkuna siemailee viiniä satana työpäivänä vuodessa – näin Alkon maistelutiimi päättää, mitä suomalaiset juovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  6. 6

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  7. 7

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  8. 8

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  9. 9

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää