Valikko
Talous

80-vuotiaan Aulin säästöt katosivat, kun pankkiiriliike myi sijoitustuotteen toisen perään – Auli ei edes muista tapaamisia

80-vuotiaan Aulin omaisuus hävisi surkeisiin sijoituspäätöksiin ja jättimäisiin kuluihin. Hänen varansa olivat viiden vuoden aikana 19 eri strukturoidussa sijoitustuotteessa, jotka kaikki tuottivat tappiota. Sijoitukset myynyt Elina-pankkiiriliike vaihtoi viime vuonna nimensä Aalto-pankkiiriliikkeeksi.

Viime kesäkuussa helsinkiläinen 80-vuotias Auli kaatui ja mursi käsivartensa. Sisarentytär tuli häntä hoitamaan, koska Aulilla ei ole omia lapsia. Kun sisarentytär availi Aulin kanssa posteja, kävi ilmi, että Kela peräsi tädiltä selvitystä tämän sijoitusvarallisuudesta.

Kela oli lopettanut asumistuen maksamisen vuodenvaihteessa, koska oli saanut tietoonsa, että Aulilla oli raportoimatonta omaisuutta. Auli ei halua esiintyä artikkelissa omalla nimellään, vaan nimi on muutettu.

Auli itse ei osannut valaista asiaa. Hänellä on vaikeuksia muistaa tuoreitakin tapahtumia. Niinpä sisarentytär pyysi veljeään käymään läpi lapsettoman tädin papereita. Kävi ilmi, että Aulilla oli tosiaan ollut sijoitusvarallisuutta vielä viisi vuotta sitten melkein 47 000 euroa.

Papereista myös selvisi, että viidessä vuodessa omaisuus oli huvennut jonnekin. Varallisuudesta oli jäljellä enää noin 12 500 euroa. Auli oli nostanut 5 600 euroa muun muassa kuulolaitteen ja tekohampaiden ostamista varten, mutta loput olivat kadonneet kuin tuhka tuuleen.

Kerimäeltä kotoisin oleva Auli tuli nuorena tyttönä Helsinkiin piikomaan. Myöhemmin hän oli töissä muun muassa Nokian kaapelitehtaan baarissa ja sitten 35 vuotta Nokian tehtaassa Espoossa. Auli oli säästänyt palkastaan säännöllisesti pankkitilille.

Vuonna 2004 hän alkoi saada puheluja Akseli Finanssipalvelut -nimisestä yrityksestä. Tämän Auli muistaa jotenkuten.

”Se vanhempi nainen soitti useamman kerran ja kysyi, onko minulla tulossa putkiremonttia”, Auli kertoo.

Auli kutsuttiin käymään, ja hän sijoitti osan säästöistään Akselin myymään Skandia Lifen sijoitusvakuutukseen. Hänellä oli sittemmin sijoituksia myös Nordean, Sampo-pankin ja Mandatumin tuotteissa.

Koko sijoitushistoria ei jäljellä olevista papereista selviä, mutta vähitellen kaikki varat päätyivät Akselin ja sen seuraajaksi vuonna 2008 perustetun Elina-pankkiiriliikkeen – nykyisen Aalto-pankkiiriliikkeen – tuotteisiin.

Sisarenpojan tutkimista papereista selvisi, että vuonna 2012 Auli purki Skandian sijoitusvakuutuksen. Hän purki myös alle vuosi sitten ottamansa Mandatum Lifen sijoitusvakuutuksen, vaikka hän joutui maksamaan sen purkamisesta isot kulut.

Varat hän sijoitti SEB Lifen sijoitusvakuutukseen, jota Elina-pankkiiriliike myy.

Auli muistaa Elinan konttorin Uudenmaankadulla.

”Se oli vanha hieno talo. Aula oli iso. Kahvia siellä tarjottiin”, hän sanoo.

Muuta Auli ei Elinan aikaisista sijoituksistaan muista, vaikka viimeiset sijoituspäätökset tehtiin vain puolitoista vuotta sitten, marraskuussa 2015.

Oikeasti Akseli ja Elina olivat lähinnä muiden yritysten sijoitustuotteita myyviä yrityksiä, mutta pankkiiriliike kuulostaa hienolta ja luottamusta herättävältä. Viime vuoden lopussa Elina vaihtoi nimensä Aalto-pankkiiriliikkeeksi.

 

Auli nimittäin päätyi ottamaan rahoillaan hurjaa riskiä.

Sijoitusvakuutus on paketti, jonka sisällä varat sijoitetaan erilaisiin sijoitustuotteisiin.

Vuonna 2012 Auli sijoitti SEB:n vakuutuksessa olevat varat hyvin maltillisen riskin yhdistelmärahastoon. Siellä ne olisivat tuottaneet tähän päivään mennessä kohtuullisesti, jos niiden olisi annettu olla siellä.

Niin ei kuitenkaan tehty. Auli nimittäin päätyi ottamaan rahoillaan hurjaa riskiä.

Niitä sijoitettiin neljän vuoden aikana 19 erilaiseen niin sanottuun strukturoituun sijoitustuotteeseen, joilla ei ollut pääomaturvaa. Strukturoidulla sijoituksella tarkoitetaan usein suuren riskin sijoitustuotteita, joissa tuotto on sidottu osakekorin tai osakeindeksien arvon kehitykseen.

Riski on usein suurempi kuin suorissa osakesijoituksissa. Osakkeen arvo voi nousta tai laskea, mutta strukturoidun sijoituksen arvo voi heilahtaa jopa nollaan, jos tietyt ehdot täyttyvät.

Aulilla näyttää olleen hyvin huono tuuri, tai sitten hänelle on myyty poikkeuksellisen surkeita tuotteita.

Elinan hänelle välittämistä 19 strukturoidusta sijoituskohteesta yksikään ei tuottanut hänelle mitään. Päinvastoin niistä tuli valtavia tappioita.Aulin sijoituksista kertyi viiden vuoden aikana sijoitustappiota yhteensä 18 510 euroa.

Rohkeimman liikkeensä Auli teki keväällä 2015, kun hän myi hyvin tuottaneen 16 000 euron arvoisen maltillisen riskin rahastosijoituksensa ja pari muuta sijoitusta. Sitten hän sijoitti kaiken eli yhteensä 19 390 euroa Elina Autocall Kansainväliset markkinat -tuotteeseen. Linkistä näet otteen tuotteen esitteestä.

Hän myi tästä sijoituksesta osan jo parin kuukauden kuluttua ja loput puolen vuoden kuluttua. Tuloksena oli 5 768 euron sijoitustappio.

Yhteensä yli 18 500 euron sijoitustappio ei vielä selitä kokonaan, mihin Aulin varallisuus hupeni. Se selviää Aulin SEB-henkivakuutuksen tapahtumaluettelosta. Siihen kertyi viiden vuoden aikana 181 riviä erilaisia kuluveloituksia, yhteensä 11 320 euroa. Tämä on siis summa, jonka SEB ja Elina perivät suorina palkkioina Aulin säästöjen hoitamisesta.

Kulut juoksevat edelleen, koska sisarenpoika ei ole onnistunut lopettamaan vakuutusta. Se on SEB:n henkivakuutuksessa tehty poikkeuksellisen kalliiksi ja hankalaksi ennen kuin viisi vuotta on kulunut vakuutuksen ottamisesta.

Aulin sijoitustarinassa on monia hyvin erikoisia piirteitä. Miksi hän vaihtoi sijoituskohteita usein vain puolen vuoden välein ja luopui niistä raskaalla tappiolla? Sijoituskohteet vaihtuivat joka kerta, kun hän kävi Elinassa tapaamisessa.

Erityisesti strukturoiduissa sijoituksissa on yleensä muutaman vuoden juoksuaika, eikä niitä kannata myydä sitä ennen, koska takaisinostohinta on huono.

Auli ei osaa vastata kysymykseen, koska ei muista sijoitustensa yksityiskohdista mitään. Kysymme asiaa Aalto-pankkiiriliikkeen toimitusjohtajalta ja osakkaalta Jerker Forsströmiltä.

”Joskus voi olla perusteltua myydä tuote ennen juoksuajan loppua tappioiden minimoimiseksi”, Forsström sanoo.

Ainakaan Aulin sijoitusten kohdalla valittu linja ei johtanut tappioiden välttämiseen vaan päinvastoin niiden kasautumiseen.

Elina saa jokaisen strukturoidun tuotteen myymisestä 3–4 prosentin provision suhteessa sijoitettuun summaan. Pankkiiriliikkeelle on siis taloudellisesti kannattavaa, jos asiakas myy ja ostaa uusia tuotteita mahdollisimman usein.

Lisäksi Elina tai Aalto sai SEB:n vakuutuksen myymisestä kuuden prosentin palkkion suhteessa sijoitettuihin varoihin.

On myös erikoista, että Auli on päättänyt joka kerta valita sijoituskohteeksi juuri strukturoituja tuotteita eli koko sijoitusmaailman kovariskisimpiä ja hankalimmin ymmärrettäviä tuotteita, joilla ei ole pääomasuojaa.

Joissain allekirjoittamissaan papereissa Auli vakuuttaa, ettei hän ole saanut tuotteisiin liittyviä ostosuosituksia. Toisista papereista kuitenkin ilmenee, että ainakin sijoitusstrategiasta ja siihen sopivista tuotteista on keskusteltu useiden tapaamisten yhteydessä.

”En voi kommentoida yksittäisen asiakkaan asiaa, mutta jos olisi niin, että hän ei ole ymmärtänyt tuotteita, niin ei ole toimittu oikein. Meidänkään etumme ei ole se, että asiakkaan varallisuutta pienennetään”, Forsström sanoo.

HS:n näkemien dokumenttien mukaan Auli on allekirjoittanut jokaisesta tuotteesta paperin, jossa hän vakuuttaa, että hänelle on selostettu tuotteen sisältö puolueettomasti ja hän on tutustunut sen ehtoihin.

Elinan toiminnasta on Suomessa vaikea valittaa mihinkään. Virallisesti Auli on tehnyt sopimuksen SEB Lifen kanssa, joka on Irlantiin rekisteröity yhtiö.

Vaikka kaikki sijoituspäätökset on tehty Elinan henkilön kanssa ja Elinan toimistossa, Elina on juridisesti ollut vain SEB Lifen asiamies.

Esimerkiksi Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen piirissä toimiva vakuutuslautakunta on Elinan tapauksessa voimaton. Jos Auli haluaisi valittaa, hänen pitäisi tehdä valitus Irlannin rahoituspalveluasiamiehelle, englanniksi.

Auli on käynyt kansakoulun eikä osaa englantia.

Pankkiiriliikkeen nimi on vaihtunut, omistajina samat henkilöt

Akseli, Elina ja nyt Aalto.

Suomalaiskansalliset yritysnimet vaihtuvat, mutta taustalla vaikuttavat kolme työkaverusta jatkavat samaa liiketoimintaa. Viimeksi Elina-nimi vaihtui Aalloksi viime vuoden lopulla.

”En keksi syytä, me vain halusimme vaihtaa nimeä”, sanoo nykyinen toimitusjohtaja Jerker Forsström. Myöhemmin hän täydentää, että nimenmuutos johtui neuvotteluista toisen yhtiön Aalto Capitalin kanssa.

Aalto-pankkiiriliikkeen enemmistöomistaja on Totti Lintu, 52, ja pienemmillä osuuksilla ovat mukana Timo Jormalainen, 58, ja Jerker Forsström, 52. Pääyritysten rinnalla on usein toiminut toinen yhtiö, jonka nimessä esiintyy englanninkielinen sana advisor tai adviser.

Se tarkoittaa suomeksi neuvonantajaa.

”Tapasimme asiakkaita ja tarjosimme heille säästämistä ja sijoittamista. Nyt teemme suurin piirtein samaa”, Forsström muistelee uransa alkua parikymmentä vuotta sitten.

Kolmikkoa yhdistää myös se, että he eivät itse omista strukturoituja sijoitustuotteita, joita he myyvät muille, kertoo maaliskuun sisäpiiriraportti.

Forsström aloitti IFA Financial Advisor -yhtiössä noin vuonna 1996.

IFA on sama yhtiö, jossa yksi avainhenkilöistä oli Totti Lintu. Hän muisteli Talouselämän haastattelussa vuonna 2004 noita aikoja: ”Minäkin pääsin telkkarin Kuningaskuluttaja-ohjelmaan ihmisenä, joka pelastaa suomalaiset tarjoamalla ilmaista talousneuvontaa.”

IFA:n jälkeen liiketoiminnan nimenä oli Akseli Finanssipalvelut, joka meni konkurssiin AFI Espoo -nimisenä joulukuussa 2009.

Aalto eli entinen Elina-pankkiiriliike lähetti viime syksynä asiakkailleen tiedotteen. Sen mukaan Elina-pankkiiriliike jää nimenä historiaan ja ”Aalto-pankkiiriliike on osa uutta Aalto-ryhmää”.

Tiedotteen mukaan Aalto-ryhmään kuuluvat Aalto Capital ja Aalto-pankkiiriliike, jotka ”yhdistävät voimansa uudeksi finanssiryhmäksi saman katon alle”.

Aalto Capitalissa ollaan kirjeestä yllättyneitä ja ymmällään.

”Meillä oli tunnusteluja yhteistyöstä, mutta ne eivät toteutuneet. Toimimme täysin eri osoitteissa, eikä yhtiöillä ole ollut eikä ole mitään tekemistä keskenään”, sanoo Aalto Capitalin hallintojohtaja Ari Tamminen.

Aalto Capital -yhtiön kohderyhmänä ovat yritykset, jotka tarvitsevat apua yritysjärjestelyihin ja -rahoitukseen. Aalto-pankkiiriliike taas myy tuotteitaan pääasiassa yksityishenkilöille.

Aalto-pankkiiriliikkeen toimitusjohtaja Forsström myöntää, että suunnitelmat eivät toteutuneet.

Hän ei ole varma, ovatko asiakkaat saaneet tiedotteen neuvottelujen kariutumisesta eli siitä, että Aalto-pankkiiriliike toimii edelleen yksin ilman mitään ”finanssiryhmää”. Forsström sanoo, että hän oli sivussa neuvotteluista, jotka hoiti Totti Lintu.

Helsingin Sanomat lähetti Totti Linnulle useita kysymyksiä ja Timo Jormalaiselle useita soittopyyntöjä, joihin he eivät vastanneet. Totti Lintu kirjoitti viestissään, että toimitusjohtaja Jerker Forsström oli jo vastannut kysymyksiin.

Strukturoidut tuotteet ovat usein monimutkaisia, mutta tuotot voivat olla hyviä

Strukturoidulla sijoitustuotteella tarkoitetaan tuotteita, joiden tuotto on sidottu jollain laskukaavalla esimerkiksi osakkeiden, luottoriskivakuutusten tai osakeindeksien kehitykseen. Tämä puoli on sijoittajalle näkyvä laskelma.

Liikkeeseenlaskija on rakentanut tuotteen johdannaissopimuksilla. Joillain strukturoiduilla sijoituksilla on pääomasuoja, eli sijoittaja saa niistä aina vähintään sijoittamansa summan takaisin. Vastaavasti mahdollinen tuottokin on pieni.

Esimerkiksi Aulin kaikki sijoituskohteet olivat pääomasuojaamattomia eli sijoittajalla on niissä riski menettää osa tai jopa koko sijoittamansa pääoma.

Suurimmat tappiot Auli teki Elina Autocall Kansainväliset markkinat -tuotteella, joka laskettiin liikkeeseen toukokuussa 2015. Sen tuotto on sidottu viiden osakeindeksin kehitykseen. Mukana on Helsingin, Yhdysvaltain ja Euroopan laajoja osakeindeksejä sekä Hongkongin pörssin indeksi.

Jos kaikki indeksit olisivat puolen vuoden kuluttua lähtötasolla tai sitä korkeammalla, sijoittaja saisi vähintään neljän prosentin tuoton ja pääomansa takaisin. Samalla sijoitus päättyisi.

Jos yksikin indekseistä olisi alle lähtötason, tuottoa ei maksettaisi ja sijoitus jatkuisi.

Sama tarkastelu tehdään aina puolen vuoden kuluttua sijoituksen viiden vuoden juoksuajan päättymiseen asti. Jos kaikki indeksit olisivat nousseet yli lähtötason, sijoittaja saisi neljän prosentin tuoton kaikilta edeltäviltäkin puolivuotisjaksoilta.

Tuotteeseen liittyy myös riski. Mikäli tuotteen eräpäivänä eli toukokuussa 2020 yksikin indeksi on alle lähtötason mutta kuitenkin yli 55 prosenttia lähtötasosta, sijoittaja saa koko sijoittamansa pääoman takaisin. Hän ei kuitenkaan saisi mitään tuottoa viiden vuoden sijoitukselleen.

Jos yksikin indeksi on laskenut alle 55 prosenttiin lähtötasosta, sijoittaja saa pääomasta takaisin vain heikoimman indeksin kehityksen mukaisen osuuden.

Jos heikoimmin kehittynyt indeksi on laskenut esimerkiksi 60 prosenttia lähtötasosta, sijoittaja saa siis sijoittamistaan varoista vain 40 prosenttia takaisin.

Miten tälle Autocall-tuotteelle sitten on käynyt? Sen lähtötaso on kohdeindeksien pisteluku 13. toukokuuta 2015. Heti sen jälkeen Hongkongin pörssi sukelsi jyrkästi ja on edelleen 25 prosenttia lähtötason alapuolella.

Sekin on kuitenkin vielä 20 prosenttiyksikköä yli riskirajan, jonka alapuolella sijoittaja alkaisi vasta menettää pääomaansa. Jos indeksit siis pysyvät nykytasolla tai laskevatkin vielä huomattavasti, Auli saisi sijoittamansa pääoman kolmen vuoden kuluttua takaisin.

Auli kuitenkin myi Elina-pankkiiriliikeen neuvosta sijoituksensa kokonaan jo puolen vuoden kuluttua liikkeeseenlaskusta 30 prosentin tappiolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
 • Sijoitusrahastot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   ”Mä olen niin kikseissä” – Pikku G:n paluukeikka sai yleisön sekaisin onnesta Himoksella

  8. 8

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  9. 9

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  10. 10

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  8. 8

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  9. 9

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  10. 10

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää