Valikko
Talous

Pankkiiriliike hävitti 80-vuotiaan Aulin rahat – Jos sijoitukset on kääritty ulkomaiseen vakuutukseen, asiakkaan valitusmahdollisuudet ovat vähäiset

Elina-pankkiiriliikkeen 80-vuotiaalle Aulille myymä vakuutus on virallisesti irlantilainen tuote ja siitä voi siis valittaa vain Irlantiin.

Vakuutukseen paketoiduista sijoituksista valittaminen on vaikeaa ja erityisen vaikeaa, jos vakuutusyhtiö on kirjoilla ulkomailla. Ei lienekään sattumaa, että pienten suomalaisten pankkiiriliikkeiden tarjonnassa nimenomaan sijoitussidonnaiset vakuutustuotteet ovat yleisiä.

HS kertoi keskiviikkona helsinkiläisestä 80-vuotiaasta Aulista, jonka varallisuudesta hävisi viiden viime vuoden aikana kolme neljäsosaa. Aulin varat oli sijoitettu irlantilaisen SEB Life -henkivakuutusyhtiön säästöhenkivakuutukseen, jonka sisällä varoja oli pyöritetty 19:ssa eri strukturoidussa sijoitustuotteessa.

Kaikki tuotteet Aulille myi Elina-pankkiiriliike, missä Auli kävi sijoitustapaamisissa noin puolen vuoden välein marraskuuhun 2015 asti. Joka tapaamisen yhteydessä Aulin sijoituksia myytiin tappiolla ja tilalle ostettiin uusia.

Muistiongelmista kärsivä Auli ei osaa enää itse kertoa, miten hän päätyi näin eksoottiseen sijoitusstrategiaan.

Aulin sukulaiset ovat selvittäneet mahdollisuuksia valittaa Elinan antamasta sijoitusneuvonnasta. Mahdollisuudet ovat heikot. Virallisesti Elina on toiminut vain SEB Lifen asiamiehenä. Koska SEB Life on Irlantiin rekisteröity yhtiö, valitukset pitäisi osoittaa Irlannin rahoitusasiamiehelle.

Näin siitä huolimatta, että SEB on ruotsalainen finanssikonserni, jolla on sivukonttori myös Suomessa.

Suomessa vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen piirissä toimiva vakuutuslautakunta voi ottaa käsittelyyn vain Suomeen rekisteröityjen jäsenyritystensä tapauksia. Myöskään kuluttajariitalautakunta ei käsittele lainkaan sijoitussidonnaisiin vakuutuksiin liittyviä riitoja.

Entä sitten pankkien ja sijoituspalveluyritysten toimiluvat myöntävä ja toimintaa valvova viranomainen Finanssivalvonta eli Fiva?

Osasto­päällikkö Jarmo Parkkosen mukaan myös Fivan pitäisi toimia käytännössä Irlannin valvojan kautta, jotta yksittäis­tapauksen ongelmiin voitaisiin puuttua kattavasti.

”Sijoitusvakuutuksia koskeva sääntely on myös selvästi väljempää kuin muita sijoitustuotteita koskeva sääntely. Siellä sanotaan vain, että on kiinnitettävä huomio sijoituskohteiden valinnan kannalta olennaisiin seikkoihin ottaen huomioon asiakkaan aiempi sijoituskokemus ja sijoittamisen tavoitteet”, Parkkonen sanoo.

Muiden sijoitustuotteiden myyjän pitää huomattavasti tarkemmin selvittää asiakkaan tarpeet ja kyky kantaa esimerkiksi riskiä. Ensi vuoden helmikuussa uusi EU:n direktiivi tulee laajentamaan tarkemmat säännöt myös vakuutussijoituksiin.

”Niitä tulee koskemaan hyvin samankaltainen sääntely kuin muitakin sijoitustuotteita. Se antaa myös meille paremmat mahdollisuudet puuttua tuotteen myyntiin Suomessa”, Parkkonen sanoo.

Toimiluvan myöntäjänä Fiva voi toki puuttua pankkiiriliikkeiden toimintatapoihin jo nyt, vaikka se ei voi yksittäisen kuluttajan asiassa auttaa. Sijoituspalveluja antavien yritysten pitää toimia asiakkaan edun mukaisesti, vaikka sääntely on vakuutusten osalta väljempää.

”Teemme tarkastuksia esimerkiksi, kun tietoomme tulee, että ongelmia on ollut. Seuraamme esimerkiksi Finen lautakunnissa käsiteltyjä tapauksia. Arvopaperiasioita koskevien päätösten suuri määrä suhteessa toimijan kokoon voi kieliä ongelmista muissakin tuotteissa”, Parkkonen sanoo.

Vaikka Finen vakuutuslautakunnassa ei ole voitu käsitellä Elinan myymään SEB:n vakuutukseen liittyviä riitoja, Elina on saanut muita sijoitustuotteita käsittelevästä arvopaperilautakunnasta kahden viime vuoden aikana kolme päätöstä, joissa se on velvoitettu korvaamaan asiakkaan kärsimät tappiot.

Päätösten määrä on Elinan pieneen kokoon nähden poikkeuksellisen suuri.

Parkkosen mukaan pienissä pankkiiriliikkeissä on ollut ongelmia toimintatavoissa ja niihin on Fivassa myös puututtu.

Fiva antoi runsas kuukausi sitten Alexandria-pankkiiriliikkeelle ja Investiumille sakot ja julkisen varoituksen sijoitusneuvonnan puutteista. Ne liittyivät muun muassa strukturoitujen sijoitustuotteiden myyntiin.

Isoista pankeista Nordea ja OP Helsinki saivat rapsut. Fiva oli tehnyt kohdennettuja tarkastuksia kuulemiensa valitusten ja lehtikirjoituksissa esiin nousseiden tapausten perusteella. Elina ei ollut tässä yhteydessä tarkastettujen yritysten joukossa.

HS:n kertomassa 80-vuotiaan Aulin tapauksessa kaikissa myydyissä tuotteissa oli korkeat kulut ja lisäksi strukturoituja sijoituskohteita vaihdettiin hyvin usein ja myytiin poikkeuksetta pois kesken juoksuajan. Tällaista salkun pyörittämistä Parkkonen pitää kyseenalaisena.

”Kaupankäynti tuo aina kuluja ja jos vielä tällaisia tuotteita myydään kesken juoksuajan, niiden markkinahinta voi olla huomattavan alhainen”, Parkkonen sanoo.

Sinänsä stukturoidut sijoitustuotteet voivat sopia hänen mukaansa monenlaisillekin sijoittajille. Riippuu siitä, miten monimutkainen tuote on.

”Osa voi olla hyvinkin monimutkaisia. Sitä tarkemmin silloin täytyy katsoa, kenelle se sopii”, Parkkonen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
 • Pankit
 • Finanssivalvonta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  10. 10

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  6. 6

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  7. 7

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää