Valikko
Talous

Pankkiiriliike hävitti 80-vuotiaan Aulin rahat – Jos sijoitukset on kääritty ulkomaiseen vakuutukseen, asiakkaan valitusmahdollisuudet ovat vähäiset

Elina-pankkiiriliikkeen 80-vuotiaalle Aulille myymä vakuutus on virallisesti irlantilainen tuote ja siitä voi siis valittaa vain Irlantiin.

Vakuutukseen paketoiduista sijoituksista valittaminen on vaikeaa ja erityisen vaikeaa, jos vakuutusyhtiö on kirjoilla ulkomailla. Ei lienekään sattumaa, että pienten suomalaisten pankkiiriliikkeiden tarjonnassa nimenomaan sijoitussidonnaiset vakuutustuotteet ovat yleisiä.

HS kertoi keskiviikkona helsinkiläisestä 80-vuotiaasta Aulista, jonka varallisuudesta hävisi viiden viime vuoden aikana kolme neljäsosaa. Aulin varat oli sijoitettu irlantilaisen SEB Life -henkivakuutusyhtiön säästöhenkivakuutukseen, jonka sisällä varoja oli pyöritetty 19:ssa eri strukturoidussa sijoitustuotteessa.

Kaikki tuotteet Aulille myi Elina-pankkiiriliike, missä Auli kävi sijoitustapaamisissa noin puolen vuoden välein marraskuuhun 2015 asti. Joka tapaamisen yhteydessä Aulin sijoituksia myytiin tappiolla ja tilalle ostettiin uusia.

Muistiongelmista kärsivä Auli ei osaa enää itse kertoa, miten hän päätyi näin eksoottiseen sijoitusstrategiaan.

Aulin sukulaiset ovat selvittäneet mahdollisuuksia valittaa Elinan antamasta sijoitusneuvonnasta. Mahdollisuudet ovat heikot. Virallisesti Elina on toiminut vain SEB Lifen asiamiehenä. Koska SEB Life on Irlantiin rekisteröity yhtiö, valitukset pitäisi osoittaa Irlannin rahoitusasiamiehelle.

Näin siitä huolimatta, että SEB on ruotsalainen finanssikonserni, jolla on sivukonttori myös Suomessa.

Suomessa vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen piirissä toimiva vakuutuslautakunta voi ottaa käsittelyyn vain Suomeen rekisteröityjen jäsenyritystensä tapauksia. Myöskään kuluttajariitalautakunta ei käsittele lainkaan sijoitussidonnaisiin vakuutuksiin liittyviä riitoja.

Entä sitten pankkien ja sijoituspalveluyritysten toimiluvat myöntävä ja toimintaa valvova viranomainen Finanssivalvonta eli Fiva?

Osasto­päällikkö Jarmo Parkkosen mukaan myös Fivan pitäisi toimia käytännössä Irlannin valvojan kautta, jotta yksittäis­tapauksen ongelmiin voitaisiin puuttua kattavasti.

”Sijoitusvakuutuksia koskeva sääntely on myös selvästi väljempää kuin muita sijoitustuotteita koskeva sääntely. Siellä sanotaan vain, että on kiinnitettävä huomio sijoituskohteiden valinnan kannalta olennaisiin seikkoihin ottaen huomioon asiakkaan aiempi sijoituskokemus ja sijoittamisen tavoitteet”, Parkkonen sanoo.

Muiden sijoitustuotteiden myyjän pitää huomattavasti tarkemmin selvittää asiakkaan tarpeet ja kyky kantaa esimerkiksi riskiä. Ensi vuoden helmikuussa uusi EU:n direktiivi tulee laajentamaan tarkemmat säännöt myös vakuutussijoituksiin.

”Niitä tulee koskemaan hyvin samankaltainen sääntely kuin muitakin sijoitustuotteita. Se antaa myös meille paremmat mahdollisuudet puuttua tuotteen myyntiin Suomessa”, Parkkonen sanoo.

Toimiluvan myöntäjänä Fiva voi toki puuttua pankkiiriliikkeiden toimintatapoihin jo nyt, vaikka se ei voi yksittäisen kuluttajan asiassa auttaa. Sijoituspalveluja antavien yritysten pitää toimia asiakkaan edun mukaisesti, vaikka sääntely on vakuutusten osalta väljempää.

”Teemme tarkastuksia esimerkiksi, kun tietoomme tulee, että ongelmia on ollut. Seuraamme esimerkiksi Finen lautakunnissa käsiteltyjä tapauksia. Arvopaperiasioita koskevien päätösten suuri määrä suhteessa toimijan kokoon voi kieliä ongelmista muissakin tuotteissa”, Parkkonen sanoo.

Vaikka Finen vakuutuslautakunnassa ei ole voitu käsitellä Elinan myymään SEB:n vakuutukseen liittyviä riitoja, Elina on saanut muita sijoitustuotteita käsittelevästä arvopaperilautakunnasta kahden viime vuoden aikana kolme päätöstä, joissa se on velvoitettu korvaamaan asiakkaan kärsimät tappiot.

Päätösten määrä on Elinan pieneen kokoon nähden poikkeuksellisen suuri.

Parkkosen mukaan pienissä pankkiiriliikkeissä on ollut ongelmia toimintatavoissa ja niihin on Fivassa myös puututtu.

Fiva antoi runsas kuukausi sitten Alexandria-pankkiiriliikkeelle ja Investiumille sakot ja julkisen varoituksen sijoitusneuvonnan puutteista. Ne liittyivät muun muassa strukturoitujen sijoitustuotteiden myyntiin.

Isoista pankeista Nordea ja OP Helsinki saivat rapsut. Fiva oli tehnyt kohdennettuja tarkastuksia kuulemiensa valitusten ja lehtikirjoituksissa esiin nousseiden tapausten perusteella. Elina ei ollut tässä yhteydessä tarkastettujen yritysten joukossa.

HS:n kertomassa 80-vuotiaan Aulin tapauksessa kaikissa myydyissä tuotteissa oli korkeat kulut ja lisäksi strukturoituja sijoituskohteita vaihdettiin hyvin usein ja myytiin poikkeuksetta pois kesken juoksuajan. Tällaista salkun pyörittämistä Parkkonen pitää kyseenalaisena.

”Kaupankäynti tuo aina kuluja ja jos vielä tällaisia tuotteita myydään kesken juoksuajan, niiden markkinahinta voi olla huomattavan alhainen”, Parkkonen sanoo.

Sinänsä stukturoidut sijoitustuotteet voivat sopia hänen mukaansa monenlaisillekin sijoittajille. Riippuu siitä, miten monimutkainen tuote on.

”Osa voi olla hyvinkin monimutkaisia. Sitä tarkemmin silloin täytyy katsoa, kenelle se sopii”, Parkkonen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
 • Pankit
 • Finanssivalvonta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  10. 10

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
  3. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  4. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
  5. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
  6. Tunti sitten
  7. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
  8. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
  9. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  10. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
  11. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  12. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  13. Näytä lisää