Talous

Fiva haluaisi vaikeuttaa suomalaisten asuntolainojen saantia, FK kritisoi: ”Määrittäisikö perhetausta entistä enemmän sen, kenellä on mahdollisuus hankkia omistusasunto?”

Finanssialan keskusliiton mielestä viranomaiset huolehtivat turhaan suomalaisten velkaantumisesta ja suunnittelevat luototuksen kiristämistä. ”Määrittäisikö perhetausta entistäkin enemmän sen, kenellä on jatkossa mahdollisuus hankkia omistusasunto?”

Finanssialan keskusliiton (FK) mielestä rahoitusalan viranomaiset huolehtivat turhaan suomalaisten velkaantumisesta. Suomen pankki ja Finanssivalvonta ovat olleet huolissaan velkaantumisasteen jatkuvasta noususta ja toisaalta suurten asuntolainojen keskittymisestä pienelle joukolle lapsiperheitä.

Puolet eli noin 61 miljardia euroa kaikista asuntoluotoista on keskittynyt yhdeksälle prosentille velallisista. Heillä on velkaa vähintään kolminkertainen määrä suhteessa vuosituloihin.

FK:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan suurten asuntoluottojen ottajat ovat kuitenkin selvästi parempituloisia ja myös korkeammin koulutettuja kuin asuntovelalliset keskimäärin. Heillä on siis varaa ottaa isoja lainoja, ja monet ovat myös varautuneet esimerkiksi korkojen nousuun.

Suurimpia lainoja ottavat tutkimuksen mukaan lapsiperheet, joiden vanhemmilla oli ylipisto- tai korkeakoulututkinto. He asuivat useimmiten pääkaupunkiseudulla. Yli 200 000 euron asuntolainoja ottavien kotitalouksien tulot olivat keskimäärin yli 80 000 euroa vuodessa.

”Ja niinhän se on, että pankitkin katsovat nimenomaan sitä tulovirtaa, kun he arvioivat asiakkaiden maksukykyä”, analyytikko Elina Salminen FK:sta sanoo.

FK:n mielestä myöskään suomalaisten keskimääräistä velkaantumista koskevat luvut eivät ole huolestuttavia, vaikka velan suhde kotitalouksien tuloihin kasvaa tasaista tahtia.

”Kasvu on kuitenkin hidastunut huomattavasti viime nousukauden tahdista. Eurooppalaisessa vertailussa suomalaisten velkaantumisaste on maltillinen”, Salminen sanoo.

Kotitalouksilla on velkaa nyt noin 125 prosenttia suhteessa vuosituloihin, kun vielä kymmenen vuotta sitten suhdeluku oli 100. Salminen huomauttaa, että samaan aikaan myös kotitalouksien varallisuus on kasvanut.

Esimerkiksi ruotsalaisilla on velkaa 171 prosenttia suhteessa tuloihin, mutta toisaalta kotitalouksilla on myös huomattavasti suomalaisia enemmän sijoitusvarallisuutta, kun asuntolainan lyhennysten sijasta rahat laitetaan sijoituksiin.

FK:n kannanotto liittyi Finanssivalvonnan ilmoitukseen, että se haluaisi kiristää asuntoluoton myöntämisen perusteita, koska vuosi sitten voimaan tullutta lainakattolainsäädäntöä ei käytännössä noudateta viranomaisten toivomalla tavalla.

Pankit ovat saattaneet kiertää lakia myöntämällä asiakkaille varsinaisen asuntolainan lisäksi kulutusluottoa tai ennakkosäästöjen osuus on katettu reaalivakuuksilla.

Riita on kytenyt lainakattolain valmistelun alusta alkaen. Fiva toivoi alun alkaen, että lainakattolaki olisi aidosti edellyttänyt asuntolainan ottajalta ennakkosäästämistä. Finanssialan lobbauksen tuloksena laki kirjoitettiin muotoon, joka antaa mahdollisuuden sen kiertämiseen helposti lisävakuuksien avulla tai lisälainalla.

Fiva on ollut toteutukseen niin tyytymätön, että se on muun muassa esittänyt kokonaan uutta lainanottajan tuloihin perustuvaa lainakattoa.

Pankkeja edustavan FK:n mielestä asuntolainauksen kiristämisellä voisi kuitenkin olla huomattavia haitallisia vaikutuksia esimerkiksi työvoiman liikkuvuuteen.

”Näitä kokonaisvaikutuksia ei ole meidän mielestä riittävästi pohdittu. Herää myös kysymys, kasvattaisiko kiristäminen eriarvoisuutta? Määrittäisikö perhetausta entistäkin enemmän sen, kenellä on jatkossa mahdollisuus hankkia omistusasunto?” FK:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila sanoo.

Jos lainaehtoja kiristetään, ne nuoret joiden vanhemmat voivat auttaa ennakkosäästöjen kerryttämisessä, olisivat etulyöntiasemassa. Vuokralla asuvan, varattomien vanhempien lapsen olisi huomattavasti hankalampi kartuttaa riittävä säästöosuus.

Fiva on kiristämässä asuntoluototusta myös asettamalla asuntolainoille 15 prosentin niin sanotun riskipainolattian pankkien vakavaraisuuslaskennassa. Se tarkoittaa, että jotkut pankit joutuvat sitomaan entistä enemmän omaa pääomaa myöntämiään asuntolainoja vastaan.

Tähän asiaan FK:lla ei kuitenkaan ole Mattilan mukaan kantaa, koska osa sen jäsenistä pitää riskipainolattiaa tervetulleena. Se tasoittaa pankkien kilpailuasetelmia.

Osa järjestön jäsenistä on saanut käyttää riskipainojen laskennassa omia mallejaan, joilla ne ovat päässeet huomattavasti alle 15 prosentin riskipainoihin. Nämä pankit vastustavat lattian asettamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntolaina
 • Finanssialan keskusliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  6. 6

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: Motiivista ei ole tietoa

  8. 8

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää