Valikko
Talous

Liike-elämässä mokaillaan hartaasti, ja yksi suomalaistuote pääsi epäonnistumisia esittelevään museoon – muistatko tämän vempaimen?

Organisaatiopsykologi Samuel West alkoi kerätä epäonnistuneita tuotteita muutama vuosi sitten. Näyttely esittelee myös muun muassa pikalobotomialaitteen ja ajokelvottoman ruotsalaisen polkupyörän.

Piilaakson suosikkimantran mukaan pitää uskaltaa epäonnistua, että voisi onnistua. Siitä huolimatta firmat pyrkivät salaamaan mokansa, väittää ruotsalainen psykologi Samuel West.

Nyt West aikoo tuoda yritysten epäonnistumiset esille, sillä hän uskoo, että niistä olisi paljon opittavaa. Kesäkuussa hän avaa kotikaupungissaan Helsingborgissa näyttelyn nimeltä Museum of Failure. Suomeksi nimi voisi olla Mokien museo.

Näyttelyyn tulee esille kymmeniä Westin vuosien varrella keräämiä epäonnistuneita tuotteita. Jokaisella on tarina, ja useimmista niistä voi oppia jotain.


West on organisaatiopsykologian tohtori, joka on keskittynyt tutkimaan innovaatioita ja luovuutta työpaikoilla.

Pari kolme vuotta sitten hän ryhtyi keräilemään epäonnistuneita tuotteita. Ajatus oli tuoda käsin kosketeltavasti esiin, että epäonnistuminen on tärkeä osa innovaatioprosessia.

”Kaikki ovat niin viehtyneitä onnistumisiin, että he unohtavat, että 80–90 prosenttia kaikista innovaatioista epäonnistuu”, West kertoo puhelimessa.

Kaikki Applen kaltaisista isoista firmoista lähtien epäonnistuvat, West sanoo. Useimmat kuitenkin pyrkivät piilottamaan epäonnistumisensa. Samalla unohtuu, että niistä voisi ottaa opikseen.

Ensimmäinen surkea tuote, jonka West hankki, oli moottoripyörävalmistaja Harley-Davidsonin 1990-luvulla lanseeraama hajuvesi.

Miehinen, rehelliseksi koettu brändi koetti silloin laajentaa valikoimaansa tuomalla markkinoille erilaisia luksustuotteita. Motoristit suuttuivat, ja uudet tuotteet haudattiin kaikessa hiljaisuudessa.


Nyt Westin kokoelmassa on noin yhdeksänkymmentä tuotetta, ja se kasvaa kovaa vauhtia. Hänen näyttelystään on uutisoitu monessa maassa, ja sitä mukaa hän on saanut vinkkejä uusista tuotteista.

Kokoelman vanhin esine on 1930- ja 1940-lukujen vaihteesta oleva ruotsalainen lobotomian tekemiseen tarkoitettu työkalu. Sillä saattoi tehdä lobotomian kymmenessä minuutissa, kun aiemmin leikkaukseen oli mennyt tunti. Se on traaginen esimerkki epäonnistumisesta, West sanoo.

Suomalaisia tuotteita Westin kokoelmassa ei ole kuin yksi: Nokian vuonna 2003 julkaisema kännykän ja pelikoneen risteytys N-Gage.

”N-Gagen ideahan oli nerokas”, West sanoo.

”Vuosituhannen vaihteessahan ihmiset kantoivat mukanaan kännykkää ja pelikonetta, ja Nokia halusi yhdistää nämä.”


Toteutus kuitenkin epäonnistui täysin, sanoo West. Ensinnäkin laitteelle oli aivan liian vähän pelejä. Ja toiseksi: jos sattuikin omistamaan useita pelejä, piti laite käytännössä hajottaa osiin, että peliä sai vaihdettua.

Lisäksi laitteeseen puhuminen näytti hullunkuriselta, kuten West tässä kuvassa todistaa:


West kaipaisi lisää vinkkejä epäonnistuneista suomalaistuotteista. Niitä voi jättää joko lähettämällä hänelle viestin hänen nettisivujensa kautta tai alla olevalla lomakkeella. Jälkimmäisessä tapauksessa HS voi käyttää vastauksiasi myös jatkojutun tekemiseen. Juttu jatkuu lomakkeen jälkeen.Suomalaisyrityksiä syytetään joskus siitä, että ne pelkäävät epäonnistumisia liikaa. Pelkona on, että häviämme tämän takia innovaatioiden kehittämisessä kilpakumppaneillemme, esimerkiksi ruotsalaisille.

Suomalaisnaisen kanssa naimisissa oleva West ei usko, että suomalaiset poikkeavat tässä suhteessa muista. Samanlaista on muuallakin. Sen sijaan epäonnistumisia juhliva Piilaakso on poikkeus.

”Piilaakson kulttuurissa on sisällä epäonnistumisten hyväksyntä. Siellä kuuluu asiaan, että on tehnyt pari konkurssia”, West sanoo.

West ei halua, että firmojen pitäisi ryhtyä julistamaan epäonnistumisiaan julkisesti, mutta ne pitäisi tunnustaa, että niistä voi oppia. Siinä suurin osa yrityksistä on surkeita, hän sanoo.

Yksi esimerkki on Nokia. Westin mukaan Nokialla eteneminen vaati, että johdolle kertoi vain hyviä uutisia. Niinpä epäonnistumisista ei opittu eikä firman suuntaa saatu käännettyä.

Westin suosikki kokoelmassa on kuitenkin ruotsalainen. Vuonna 1982 Itera-niminen yritys toi markkinoille pitkään kehitellyn kokonaan muovisen polkupyörän. Sen kehittelyyn oli saatu julkista rahaakin, mutta siitä tuli mahtava floppi. Pyörä painoi noin 18 kiloa ja oli kallis ja hankala ajaa. Tuotanto lopetettiin, kun pyöriä oli tehty 15 000.

”Runko antoi periksi, joten sillä oli todella vaikea pysyä pystyssä. Lopulta myymättömiä pyöriä poltettiin isoina kasoina”, West kertoo.

Museum of Failure aukeaa Helsingborgissa 7. kesäkuuta. Lisäksi museon pop-up-näyttely on keväällä ja kesällä nähtävissä muun muassa Göteborgissa ja Malmössä sekä Berliinissä. Tarkemmat tiedot: museumoffailure.se Korjaus 20.4. klo 11.45: Museon perustajan etunimi on Samuel, ei Matias.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Innovaatiot
 • tuotekehitys
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  2. 2

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Seksi kannattaa sijoituksena, lupaa Väestöliitto – ”Ehkä kaikkea ei pitäisi yrittää mitata rahassa”, vastaa ekonomisti

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   Willehardt Gröhn, 18, rakentaa näyttäviä pyöriä, koska haluaa jotain, mitä muilla ei ole – pyöräbuumin villitsemissä kaupungeissa pyörä on muotiasuste

  9. 9

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  10. 10

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  4. 4

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  5. 5

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  10. 10

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Metallinpaljastimet Jerusalemin Temppelivuorella johtivat väkivallan aaltoon – Arabiliiton mukaan Israel ”leikkii tulella”
  3. Pyöristä tunnettu Helkama polki satavuotiaaksi sotien ja lamojen läpi – nyt emo­yhtiöitä johtaa neljännen sukupolven Helkama ja Jopon sisar
  4. Yle: Näyttelijä ja tanssija Fred Negendanck on kuollut
  5. Pitseria syttyi tuleen Raahessa – pelastuslaitos evakuoi kerrostalon asukkaat
  6. Tunti sitten
  7. Seksi kannattaa sijoituksena, lupaa Väestöliitto – ”Ehkä kaikkea ei pitäisi yrittää mitata rahassa”, vastaa ekonomisti
  8. Maahanmuutto kuumentaa tunteita Uuden-Seelannin parlamenttivaalien alla – Suomalainen Inkeri Räinä, 25, odottaa pikkukylässä päätöstä viisumista, joka antaisi hänelle mahdollisuuden jäädä pysyvästi saarivaltioon
  9. Joensuun keskustasta löytyneen vainajan henkilöllisyys todennäköisesti selvillä – varmistuu oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa ensi viikolla
  10. Poliisi löysi kahdeksan kuollutta rekan kontista Teksasissa – NYT: Kaksi kuolleista lapsia
  11. Isis-taistelijaksi epäilty saksaistyttö voi joutua oikeuteen Saksassa – Viranomaiset vahvistavat, että Irakista löytynyt 16-vuotias on ”Linda W”
  12. ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946
  13. Näytä lisää