Valikko
Talous

Liike-elämässä mokaillaan hartaasti, ja yksi suomalaistuote pääsi epäonnistumisia esittelevään museoon – muistatko tämän vempaimen?

Organisaatiopsykologi Samuel West alkoi kerätä epäonnistuneita tuotteita muutama vuosi sitten. Näyttely esittelee myös muun muassa pikalobotomialaitteen ja ajokelvottoman ruotsalaisen polkupyörän.

Piilaakson suosikkimantran mukaan pitää uskaltaa epäonnistua, että voisi onnistua. Siitä huolimatta firmat pyrkivät salaamaan mokansa, väittää ruotsalainen psykologi Samuel West.

Nyt West aikoo tuoda yritysten epäonnistumiset esille, sillä hän uskoo, että niistä olisi paljon opittavaa. Kesäkuussa hän avaa kotikaupungissaan Helsingborgissa näyttelyn nimeltä Museum of Failure. Suomeksi nimi voisi olla Mokien museo.

Näyttelyyn tulee esille kymmeniä Westin vuosien varrella keräämiä epäonnistuneita tuotteita. Jokaisella on tarina, ja useimmista niistä voi oppia jotain.


West on organisaatiopsykologian tohtori, joka on keskittynyt tutkimaan innovaatioita ja luovuutta työpaikoilla.

Pari kolme vuotta sitten hän ryhtyi keräilemään epäonnistuneita tuotteita. Ajatus oli tuoda käsin kosketeltavasti esiin, että epäonnistuminen on tärkeä osa innovaatioprosessia.

”Kaikki ovat niin viehtyneitä onnistumisiin, että he unohtavat, että 80–90 prosenttia kaikista innovaatioista epäonnistuu”, West kertoo puhelimessa.

Kaikki Applen kaltaisista isoista firmoista lähtien epäonnistuvat, West sanoo. Useimmat kuitenkin pyrkivät piilottamaan epäonnistumisensa. Samalla unohtuu, että niistä voisi ottaa opikseen.

Ensimmäinen surkea tuote, jonka West hankki, oli moottoripyörävalmistaja Harley-Davidsonin 1990-luvulla lanseeraama hajuvesi.

Miehinen, rehelliseksi koettu brändi koetti silloin laajentaa valikoimaansa tuomalla markkinoille erilaisia luksustuotteita. Motoristit suuttuivat, ja uudet tuotteet haudattiin kaikessa hiljaisuudessa.


Nyt Westin kokoelmassa on noin yhdeksänkymmentä tuotetta, ja se kasvaa kovaa vauhtia. Hänen näyttelystään on uutisoitu monessa maassa, ja sitä mukaa hän on saanut vinkkejä uusista tuotteista.

Kokoelman vanhin esine on 1930- ja 1940-lukujen vaihteesta oleva ruotsalainen lobotomian tekemiseen tarkoitettu työkalu. Sillä saattoi tehdä lobotomian kymmenessä minuutissa, kun aiemmin leikkaukseen oli mennyt tunti. Se on traaginen esimerkki epäonnistumisesta, West sanoo.

Suomalaisia tuotteita Westin kokoelmassa ei ole kuin yksi: Nokian vuonna 2003 julkaisema kännykän ja pelikoneen risteytys N-Gage.

”N-Gagen ideahan oli nerokas”, West sanoo.

”Vuosituhannen vaihteessahan ihmiset kantoivat mukanaan kännykkää ja pelikonetta, ja Nokia halusi yhdistää nämä.”


Toteutus kuitenkin epäonnistui täysin, sanoo West. Ensinnäkin laitteelle oli aivan liian vähän pelejä. Ja toiseksi: jos sattuikin omistamaan useita pelejä, piti laite käytännössä hajottaa osiin, että peliä sai vaihdettua.

Lisäksi laitteeseen puhuminen näytti hullunkuriselta, kuten West tässä kuvassa todistaa:


West kaipaisi lisää vinkkejä epäonnistuneista suomalaistuotteista. Niitä voi jättää joko lähettämällä hänelle viestin hänen nettisivujensa kautta tai alla olevalla lomakkeella. Jälkimmäisessä tapauksessa HS voi käyttää vastauksiasi myös jatkojutun tekemiseen. Juttu jatkuu lomakkeen jälkeen.Suomalaisyrityksiä syytetään joskus siitä, että ne pelkäävät epäonnistumisia liikaa. Pelkona on, että häviämme tämän takia innovaatioiden kehittämisessä kilpakumppaneillemme, esimerkiksi ruotsalaisille.

Suomalaisnaisen kanssa naimisissa oleva West ei usko, että suomalaiset poikkeavat tässä suhteessa muista. Samanlaista on muuallakin. Sen sijaan epäonnistumisia juhliva Piilaakso on poikkeus.

”Piilaakson kulttuurissa on sisällä epäonnistumisten hyväksyntä. Siellä kuuluu asiaan, että on tehnyt pari konkurssia”, West sanoo.

West ei halua, että firmojen pitäisi ryhtyä julistamaan epäonnistumisiaan julkisesti, mutta ne pitäisi tunnustaa, että niistä voi oppia. Siinä suurin osa yrityksistä on surkeita, hän sanoo.

Yksi esimerkki on Nokia. Westin mukaan Nokialla eteneminen vaati, että johdolle kertoi vain hyviä uutisia. Niinpä epäonnistumisista ei opittu eikä firman suuntaa saatu käännettyä.

Westin suosikki kokoelmassa on kuitenkin ruotsalainen. Vuonna 1982 Itera-niminen yritys toi markkinoille pitkään kehitellyn kokonaan muovisen polkupyörän. Sen kehittelyyn oli saatu julkista rahaakin, mutta siitä tuli mahtava floppi. Pyörä painoi noin 18 kiloa ja oli kallis ja hankala ajaa. Tuotanto lopetettiin, kun pyöriä oli tehty 15 000.

”Runko antoi periksi, joten sillä oli todella vaikea pysyä pystyssä. Lopulta myymättömiä pyöriä poltettiin isoina kasoina”, West kertoo.

Museum of Failure aukeaa Helsingborgissa 7. kesäkuuta. Lisäksi museon pop-up-näyttely on keväällä ja kesällä nähtävissä muun muassa Göteborgissa ja Malmössä sekä Berliinissä. Tarkemmat tiedot: museumoffailure.se Korjaus 20.4. klo 11.45: Museon perustajan etunimi on Samuel, ei Matias.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Innovaatiot
 • tuotekehitys
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hakaniemessä miehet puukottivat toisiaan – molemmat sairaalahoitoon

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

  4. 4

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  5. 5

   Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Kahdeksan kuoli ammuskelussa Mississippissä

  7. 7

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  8. 8

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  9. 9

   Vihreiden suosio ennätykseen, perussuomalaiset mataa paikallaan – Miksi puheen­johtajakisaa käyvät puolueet menevät kannatuksessa eri suuntiin?

  10. 10

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  9. 9

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää