Valikko
Talous

Valtaosan varallisuudestaan hävinneen Aulin, 80, asioita hoitanut sijoituspäällikkö ansaitsi yli 200 000 euroa vuodessa – Vakuutuksia myydään niin kalliilla kuin asiakas suostuu maksamaan

SEB aikoo selvittää, voiko se jatkaa yhteistyötä Aallon kanssa.

HS kertoi keskiviikkona, miten valtaosa helsinkiläisen 80-vuotiaan Aulin (nimi muutettu) varallisuudesta oli hävinnyt Elina-pankkiiriliikkeen hänelle myymissä sijoitustuotteissa. Elinan nimi on nykyään Aalto-pankkiiriliike.

Aulin varat oli sijoitettu SEB-pankin säästöhenkivakuutukseen ja sen sisällä erilaisiin strukturoituihin sijoitustuotteisiin. Viiden vuoden kuluessa lähes 47 000 euron sijoitusvarallisuus kutistui 12 500 euroon.

Sijoitukset tuottivat tappiota tuona aikana yli 18 000 euroa. Auli nosti itse varoistaan 5 600 euroa. Loput eli 11 200 euroa kuluivat SEB:n vakuutuksen erilaisiin palkkioihin ja pienempi osa kaupankäyntikuluihin.

Onko näin kova kulurakenne ruotsalaisen SEB:n myymissä henkivakuutuksissa tavallinen?

”Tälle vakuutukselle ei ole mitään kiinteää hintaa, vaan palkkiot ja takaisinnoston ehdot riippuvat sijoitusneuvojan ja asiakkaan välisistä neuvotteluista ja siitä, millaisella kulurakenteelle vakuutus on haluttu ottaa”, sanoo SEB:n Suomen-päälakimies Karim Tähtivuori.

Toisin sanoen asiakkaalle myydään vakuutus niin kalliilla ehdoilla kuin hän suostuu sen ottamaan. Tähtivuoren mukaan esimerkiksi hallinnointipalkkio vaihtelee 0,5–2 prosentissa. Lisäksi peritään maksuja sijoitussalkkuun tehdyistä muutoksista. Aulin vakuutuksesta perittiin myös kahta päällekkäistä hallinnointi- ja hoitopalkkiota.

Ehdot selviävät Tähtivuoren mukaan vakuutuksen esitteestä. Ainakin Aulille myydyn vakuutuksen esitteessä palkkiorakenne ja varojen nostamisen ehdot on esitetty hyvin vaikeaselkoisesti.

Pelkän kansakoulun käyneellä Aulilla on muistivaikeuksia, eikä hän itse muista sijoitustensa yksityiskohdista mitään.

Aulille myydyn vakuutuksen ehtoihin voi tutustua voi tutustua täällä.

SEB myy henkivakuutuksia oman varainhoitoyksikkönsä mutta myös useiden asiamiesten, kuten Aalto-pankkiiriliikkeen, kautta.

Asiamiesten saama palkkio riippuu siitä, kuinka tuottavilla ehdoilla asiamies onnistuu vakuutuksen myymään. Elina sai Aulin vakuutuksen myymisestä SEB:ltä HS:n tietojen mukaan kuuden prosentin palkkion suhteessa Aulin sijoittamaan summaan.

Elinan toimitusjohtaja Jerker Forsström kertoi HS:lle huhtikuun alussa, että sijoitusneuvojien palkitseminen riippuu myös asiakkaiden tuomista palkkiotuotoista.

Aulin sijoitusasioita Elina-pankkiiriliikkeessä hoitanut sijoituspäällikkö ansaitsi vuosien 2012–2015 aikana ansiotuloa yhteensä 850 000 euroa eli reilut 200 000 euroa vuodessa. Hän ei halunnut kommentoida HS:lle, mikä osuus tästä oli tulossidonnaista palkkiota.

Tähtivuoren mukaan on asiamiehen vastuulla selvittää, että myydyt tuotteet sopivat asiakkaalle, ja näin pitäisi tehdä sekä vakuutuksissa että sijoituskohteissa. Asiamiehen pitää noudattaa voimassa olevaa lainsäädäntöä ja Finanssivalvonnan ohjeita esimerkiksi iäkkäiden asiakkaiden sijoitusneuvonnasta.

”Edellytämme myös, että asiamiehillä on tiukat säännöt, joilla he ohjaavat omaa toimintaansa. Elina on kerran vuodessa vakuuttanut noudattavansa ohjeita. Vuosina 2015 ja 2016 he ovat myös vakuuttaneet, ettei heillä ole meneillään mitään valituksia tai kanteluita. Meidän täytyy luottaa siihen, että he toimivat oikein”, Tähtivuori sanoo.

Näistä vakuutustapauksista ei käytännössä voikaan valittaa Suomessa oikein mihinkään, koska SEB:n henkiyhtiö on rekisteröity Irlantiin. Vakuutuslautakunta ja kuluttajariitalautakunta eivät käsittele SEB:n vakuutuksia koskevia riitoja.

”Asiakas voi kuitenkin olla suomenkieliseen asiakaspalveluumme aina yhteydessä, jos hän on tyytymätön vakuutuksensa hoitamiseen. Toivomme, että tässäkin tapauksessa asiakas tekisi niin”, Tähtivuori sanoo.

Elina on saanut kahden vuoden aikana arvopaperilautakunnalta kolme päätöstä, joissa se on määrätty korvaamaan asiakkaan kärsimiä sijoitustappioita. Näissä tapauksissa riita liittyi muuhun kuin vakuutustuotteisiin.

Langettavien päätösten määrä on pankkiiriliikkeen kokoon nähden poikkeuksellisen suuri. Eikö tieto näistä ole kantautunut SEB:n korviin?

”Nuo päätöksethän eivät ole julkisia, mutta tieto aiheuttaa tietysti ajatuksia. Meidän täytyy nyt lähteä selvittämään tätä tapausta kunnolla. Onko tässä toimittu sopimuksemme ja määräysten mukaan? Jos ilmenee, että asiakassopimusta ja lakeja ja määräyksiä ei ole noudatettu, niin pitää sitten päättää, miten asiamiessuhteen jatkamisen suhteen menetellään”, Tähtivuori sanoo.

Aulin sijoitusten käsittelyä viiden vuoden sijoitusaikana Tähtivuorikin pitää erikoisena. Sijoituksia pyöritettiin kaikkiaan 19 eri strukturoidussa sijoitustuotteessa, jotka myytiin usein jo puolen vuoden kuluttua.

Strukturoiduista sijoitustuotteista voi saada tuottoa yleensä vasta usean vuoden juoksuajan lopussa, ja sijoituksen myymisestä kesken juoksuajan saa yleensä hyvin huonon hinnan. Aulille kaikki strukturoidut sijoitukset tuottivat tappiota.

”Jos sijoituksia on tehty sillä tavalla kuin artikkelissa kuvattiin, niin tämäntyyppisten instrumenttien osalta tällainen kaupankäynti ei vaikuta järkevältä”, Tähtivuori sanoo.

Aulin sisarenpoika oli tapauksesta yhteydessä Finanssivalvontaan jo viime syksynä. Finanssivalvonta pyysi viime joulukuussa selvitystä tapauksesta sekä SEB:ltä että Aallolta. Fivankin toimivalta on asiassa rajallinen, koska SEB:n henkiyhtiön valvonta on virallisesti Irlannin valvojan vastuulla.

Fivassa on vielä harkinnassa, miten asiassa edetään ja lähestytäänkö tapauksesta esimerkiksi Irlannin valvojaa.

Fakta

SEB


 SEB on ruotsin toiseksi suurin pankki Nordean jälkeen. Sen suurin omistaja on Wallenbergien suvun sijoitusyhtiö Investor.

 Sillä on Suomessa sivukonttori, joka palvelee ennen kaikkea yrityksiä ja instituutioita. Työntekijöitä on Suomessa 350.

 SEB-konsernin henkivakuutusyhtiö SEB Life International on rekisteröity Irlantiin. Sillä on kuitenkin työntekijöitä myös Suomessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hakaniemessä miehet puukottivat toisiaan – molemmat sairaalahoitoon

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

  4. 4

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  5. 5

   Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Kahdeksan kuoli ammuskelussa Mississippissä

  7. 7

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  8. 8

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  9. 9

   Vihreiden suosio ennätykseen, perussuomalaiset mataa paikallaan – Miksi puheen­johtajakisaa käyvät puolueet menevät kannatuksessa eri suuntiin?

  10. 10

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  9. 9

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää