Valikko
Talous

Valtaosan varallisuudestaan hävinneen Aulin, 80, asioita hoitanut sijoituspäällikkö ansaitsi yli 200 000 euroa vuodessa – Vakuutuksia myydään niin kalliilla kuin asiakas suostuu maksamaan

SEB aikoo selvittää, voiko se jatkaa yhteistyötä Aallon kanssa.

HS kertoi keskiviikkona, miten valtaosa helsinkiläisen 80-vuotiaan Aulin (nimi muutettu) varallisuudesta oli hävinnyt Elina-pankkiiriliikkeen hänelle myymissä sijoitustuotteissa. Elinan nimi on nykyään Aalto-pankkiiriliike.

Aulin varat oli sijoitettu SEB-pankin säästöhenkivakuutukseen ja sen sisällä erilaisiin strukturoituihin sijoitustuotteisiin. Viiden vuoden kuluessa lähes 47 000 euron sijoitusvarallisuus kutistui 12 500 euroon.

Sijoitukset tuottivat tappiota tuona aikana yli 18 000 euroa. Auli nosti itse varoistaan 5 600 euroa. Loput eli 11 200 euroa kuluivat SEB:n vakuutuksen erilaisiin palkkioihin ja pienempi osa kaupankäyntikuluihin.

Onko näin kova kulurakenne ruotsalaisen SEB:n myymissä henkivakuutuksissa tavallinen?

”Tälle vakuutukselle ei ole mitään kiinteää hintaa, vaan palkkiot ja takaisinnoston ehdot riippuvat sijoitusneuvojan ja asiakkaan välisistä neuvotteluista ja siitä, millaisella kulurakenteelle vakuutus on haluttu ottaa”, sanoo SEB:n Suomen-päälakimies Karim Tähtivuori.

Toisin sanoen asiakkaalle myydään vakuutus niin kalliilla ehdoilla kuin hän suostuu sen ottamaan. Tähtivuoren mukaan esimerkiksi hallinnointipalkkio vaihtelee 0,5–2 prosentissa. Lisäksi peritään maksuja sijoitussalkkuun tehdyistä muutoksista. Aulin vakuutuksesta perittiin myös kahta päällekkäistä hallinnointi- ja hoitopalkkiota.

Ehdot selviävät Tähtivuoren mukaan vakuutuksen esitteestä. Ainakin Aulille myydyn vakuutuksen esitteessä palkkiorakenne ja varojen nostamisen ehdot on esitetty hyvin vaikeaselkoisesti.

Pelkän kansakoulun käyneellä Aulilla on muistivaikeuksia, eikä hän itse muista sijoitustensa yksityiskohdista mitään.

Aulille myydyn vakuutuksen ehtoihin voi tutustua voi tutustua täällä.

SEB myy henkivakuutuksia oman varainhoitoyksikkönsä mutta myös useiden asiamiesten, kuten Aalto-pankkiiriliikkeen, kautta.

Asiamiesten saama palkkio riippuu siitä, kuinka tuottavilla ehdoilla asiamies onnistuu vakuutuksen myymään. Elina sai Aulin vakuutuksen myymisestä SEB:ltä HS:n tietojen mukaan kuuden prosentin palkkion suhteessa Aulin sijoittamaan summaan.

Elinan toimitusjohtaja Jerker Forsström kertoi HS:lle huhtikuun alussa, että sijoitusneuvojien palkitseminen riippuu myös asiakkaiden tuomista palkkiotuotoista.

Aulin sijoitusasioita Elina-pankkiiriliikkeessä hoitanut sijoituspäällikkö ansaitsi vuosien 2012–2015 aikana ansiotuloa yhteensä 850 000 euroa eli reilut 200 000 euroa vuodessa. Hän ei halunnut kommentoida HS:lle, mikä osuus tästä oli tulossidonnaista palkkiota.

Tähtivuoren mukaan on asiamiehen vastuulla selvittää, että myydyt tuotteet sopivat asiakkaalle, ja näin pitäisi tehdä sekä vakuutuksissa että sijoituskohteissa. Asiamiehen pitää noudattaa voimassa olevaa lainsäädäntöä ja Finanssivalvonnan ohjeita esimerkiksi iäkkäiden asiakkaiden sijoitusneuvonnasta.

”Edellytämme myös, että asiamiehillä on tiukat säännöt, joilla he ohjaavat omaa toimintaansa. Elina on kerran vuodessa vakuuttanut noudattavansa ohjeita. Vuosina 2015 ja 2016 he ovat myös vakuuttaneet, ettei heillä ole meneillään mitään valituksia tai kanteluita. Meidän täytyy luottaa siihen, että he toimivat oikein”, Tähtivuori sanoo.

Näistä vakuutustapauksista ei käytännössä voikaan valittaa Suomessa oikein mihinkään, koska SEB:n henkiyhtiö on rekisteröity Irlantiin. Vakuutuslautakunta ja kuluttajariitalautakunta eivät käsittele SEB:n vakuutuksia koskevia riitoja.

”Asiakas voi kuitenkin olla suomenkieliseen asiakaspalveluumme aina yhteydessä, jos hän on tyytymätön vakuutuksensa hoitamiseen. Toivomme, että tässäkin tapauksessa asiakas tekisi niin”, Tähtivuori sanoo.

Elina on saanut kahden vuoden aikana arvopaperilautakunnalta kolme päätöstä, joissa se on määrätty korvaamaan asiakkaan kärsimiä sijoitustappioita. Näissä tapauksissa riita liittyi muuhun kuin vakuutustuotteisiin.

Langettavien päätösten määrä on pankkiiriliikkeen kokoon nähden poikkeuksellisen suuri. Eikö tieto näistä ole kantautunut SEB:n korviin?

”Nuo päätöksethän eivät ole julkisia, mutta tieto aiheuttaa tietysti ajatuksia. Meidän täytyy nyt lähteä selvittämään tätä tapausta kunnolla. Onko tässä toimittu sopimuksemme ja määräysten mukaan? Jos ilmenee, että asiakassopimusta ja lakeja ja määräyksiä ei ole noudatettu, niin pitää sitten päättää, miten asiamiessuhteen jatkamisen suhteen menetellään”, Tähtivuori sanoo.

Aulin sijoitusten käsittelyä viiden vuoden sijoitusaikana Tähtivuorikin pitää erikoisena. Sijoituksia pyöritettiin kaikkiaan 19 eri strukturoidussa sijoitustuotteessa, jotka myytiin usein jo puolen vuoden kuluttua.

Strukturoiduista sijoitustuotteista voi saada tuottoa yleensä vasta usean vuoden juoksuajan lopussa, ja sijoituksen myymisestä kesken juoksuajan saa yleensä hyvin huonon hinnan. Aulille kaikki strukturoidut sijoitukset tuottivat tappiota.

”Jos sijoituksia on tehty sillä tavalla kuin artikkelissa kuvattiin, niin tämäntyyppisten instrumenttien osalta tällainen kaupankäynti ei vaikuta järkevältä”, Tähtivuori sanoo.

Aulin sisarenpoika oli tapauksesta yhteydessä Finanssivalvontaan jo viime syksynä. Finanssivalvonta pyysi viime joulukuussa selvitystä tapauksesta sekä SEB:ltä että Aallolta. Fivankin toimivalta on asiassa rajallinen, koska SEB:n henkiyhtiön valvonta on virallisesti Irlannin valvojan vastuulla.

Fivassa on vielä harkinnassa, miten asiassa edetään ja lähestytäänkö tapauksesta esimerkiksi Irlannin valvojaa.

Fakta

SEB


 SEB on ruotsin toiseksi suurin pankki Nordean jälkeen. Sen suurin omistaja on Wallenbergien suvun sijoitusyhtiö Investor.

 Sillä on Suomessa sivukonttori, joka palvelee ennen kaikkea yrityksiä ja instituutioita. Työntekijöitä on Suomessa 350.

 SEB-konsernin henkivakuutusyhtiö SEB Life International on rekisteröity Irlantiin. Sillä on kuitenkin työntekijöitä myös Suomessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  5. 5

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  6. 6

   Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

  7. 7

   Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

  8. 8

   Pankit haluavat tietää, oletko ottanut kulutusluottoja – positiivinen luottorekisteri voisi estää suomalaista saamasta pankista lainaa

  9. 9

   Nokia teki huipputuloksen – liikevoitto kasvoi yli 200 miljoonaa euroa

  10. 10

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  6. 6

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  7. 7

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  11. Näytä lisää