Valikko
Talous

Valtaosan varallisuudestaan hävinneen Aulin, 80, asioita hoitanut sijoituspäällikkö ansaitsi yli 200 000 euroa vuodessa – Vakuutuksia myydään niin kalliilla kuin asiakas suostuu maksamaan

SEB aikoo selvittää, voiko se jatkaa yhteistyötä Aallon kanssa.

HS kertoi keskiviikkona, miten valtaosa helsinkiläisen 80-vuotiaan Aulin (nimi muutettu) varallisuudesta oli hävinnyt Elina-pankkiiriliikkeen hänelle myymissä sijoitustuotteissa. Elinan nimi on nykyään Aalto-pankkiiriliike.

Aulin varat oli sijoitettu SEB-pankin säästöhenkivakuutukseen ja sen sisällä erilaisiin strukturoituihin sijoitustuotteisiin. Viiden vuoden kuluessa lähes 47 000 euron sijoitusvarallisuus kutistui 12 500 euroon.

Sijoitukset tuottivat tappiota tuona aikana yli 18 000 euroa. Auli nosti itse varoistaan 5 600 euroa. Loput eli 11 200 euroa kuluivat SEB:n vakuutuksen erilaisiin palkkioihin ja pienempi osa kaupankäyntikuluihin.

Onko näin kova kulurakenne ruotsalaisen SEB:n myymissä henkivakuutuksissa tavallinen?

”Tälle vakuutukselle ei ole mitään kiinteää hintaa, vaan palkkiot ja takaisinnoston ehdot riippuvat sijoitusneuvojan ja asiakkaan välisistä neuvotteluista ja siitä, millaisella kulurakenteelle vakuutus on haluttu ottaa”, sanoo SEB:n Suomen-päälakimies Karim Tähtivuori.

Toisin sanoen asiakkaalle myydään vakuutus niin kalliilla ehdoilla kuin hän suostuu sen ottamaan. Tähtivuoren mukaan esimerkiksi hallinnointipalkkio vaihtelee 0,5–2 prosentissa. Lisäksi peritään maksuja sijoitussalkkuun tehdyistä muutoksista. Aulin vakuutuksesta perittiin myös kahta päällekkäistä hallinnointi- ja hoitopalkkiota.

Ehdot selviävät Tähtivuoren mukaan vakuutuksen esitteestä. Ainakin Aulille myydyn vakuutuksen esitteessä palkkiorakenne ja varojen nostamisen ehdot on esitetty hyvin vaikeaselkoisesti.

Pelkän kansakoulun käyneellä Aulilla on muistivaikeuksia, eikä hän itse muista sijoitustensa yksityiskohdista mitään.

Aulille myydyn vakuutuksen ehtoihin voi tutustua voi tutustua täällä.

SEB myy henkivakuutuksia oman varainhoitoyksikkönsä mutta myös useiden asiamiesten, kuten Aalto-pankkiiriliikkeen, kautta.

Asiamiesten saama palkkio riippuu siitä, kuinka tuottavilla ehdoilla asiamies onnistuu vakuutuksen myymään. Elina sai Aulin vakuutuksen myymisestä SEB:ltä HS:n tietojen mukaan kuuden prosentin palkkion suhteessa Aulin sijoittamaan summaan.

Elinan toimitusjohtaja Jerker Forsström kertoi HS:lle huhtikuun alussa, että sijoitusneuvojien palkitseminen riippuu myös asiakkaiden tuomista palkkiotuotoista.

Aulin sijoitusasioita Elina-pankkiiriliikkeessä hoitanut sijoituspäällikkö ansaitsi vuosien 2012–2015 aikana ansiotuloa yhteensä 850 000 euroa eli reilut 200 000 euroa vuodessa. Hän ei halunnut kommentoida HS:lle, mikä osuus tästä oli tulossidonnaista palkkiota.

Tähtivuoren mukaan on asiamiehen vastuulla selvittää, että myydyt tuotteet sopivat asiakkaalle, ja näin pitäisi tehdä sekä vakuutuksissa että sijoituskohteissa. Asiamiehen pitää noudattaa voimassa olevaa lainsäädäntöä ja Finanssivalvonnan ohjeita esimerkiksi iäkkäiden asiakkaiden sijoitusneuvonnasta.

”Edellytämme myös, että asiamiehillä on tiukat säännöt, joilla he ohjaavat omaa toimintaansa. Elina on kerran vuodessa vakuuttanut noudattavansa ohjeita. Vuosina 2015 ja 2016 he ovat myös vakuuttaneet, ettei heillä ole meneillään mitään valituksia tai kanteluita. Meidän täytyy luottaa siihen, että he toimivat oikein”, Tähtivuori sanoo.

Näistä vakuutustapauksista ei käytännössä voikaan valittaa Suomessa oikein mihinkään, koska SEB:n henkiyhtiö on rekisteröity Irlantiin. Vakuutuslautakunta ja kuluttajariitalautakunta eivät käsittele SEB:n vakuutuksia koskevia riitoja.

”Asiakas voi kuitenkin olla suomenkieliseen asiakaspalveluumme aina yhteydessä, jos hän on tyytymätön vakuutuksensa hoitamiseen. Toivomme, että tässäkin tapauksessa asiakas tekisi niin”, Tähtivuori sanoo.

Elina on saanut kahden vuoden aikana arvopaperilautakunnalta kolme päätöstä, joissa se on määrätty korvaamaan asiakkaan kärsimiä sijoitustappioita. Näissä tapauksissa riita liittyi muuhun kuin vakuutustuotteisiin.

Langettavien päätösten määrä on pankkiiriliikkeen kokoon nähden poikkeuksellisen suuri. Eikö tieto näistä ole kantautunut SEB:n korviin?

”Nuo päätöksethän eivät ole julkisia, mutta tieto aiheuttaa tietysti ajatuksia. Meidän täytyy nyt lähteä selvittämään tätä tapausta kunnolla. Onko tässä toimittu sopimuksemme ja määräysten mukaan? Jos ilmenee, että asiakassopimusta ja lakeja ja määräyksiä ei ole noudatettu, niin pitää sitten päättää, miten asiamiessuhteen jatkamisen suhteen menetellään”, Tähtivuori sanoo.

Aulin sijoitusten käsittelyä viiden vuoden sijoitusaikana Tähtivuorikin pitää erikoisena. Sijoituksia pyöritettiin kaikkiaan 19 eri strukturoidussa sijoitustuotteessa, jotka myytiin usein jo puolen vuoden kuluttua.

Strukturoiduista sijoitustuotteista voi saada tuottoa yleensä vasta usean vuoden juoksuajan lopussa, ja sijoituksen myymisestä kesken juoksuajan saa yleensä hyvin huonon hinnan. Aulille kaikki strukturoidut sijoitukset tuottivat tappiota.

”Jos sijoituksia on tehty sillä tavalla kuin artikkelissa kuvattiin, niin tämäntyyppisten instrumenttien osalta tällainen kaupankäynti ei vaikuta järkevältä”, Tähtivuori sanoo.

Aulin sisarenpoika oli tapauksesta yhteydessä Finanssivalvontaan jo viime syksynä. Finanssivalvonta pyysi viime joulukuussa selvitystä tapauksesta sekä SEB:ltä että Aallolta. Fivankin toimivalta on asiassa rajallinen, koska SEB:n henkiyhtiön valvonta on virallisesti Irlannin valvojan vastuulla.

Fivassa on vielä harkinnassa, miten asiassa edetään ja lähestytäänkö tapauksesta esimerkiksi Irlannin valvojaa.

Fakta

SEB


 SEB on ruotsin toiseksi suurin pankki Nordean jälkeen. Sen suurin omistaja on Wallenbergien suvun sijoitusyhtiö Investor.

 Sillä on Suomessa sivukonttori, joka palvelee ennen kaikkea yrityksiä ja instituutioita. Työntekijöitä on Suomessa 350.

 SEB-konsernin henkivakuutusyhtiö SEB Life International on rekisteröity Irlantiin. Sillä on kuitenkin työntekijöitä myös Suomessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  2. 2

   Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

  3. 3

   Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

  4. 4

   Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

  5. 5

   Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

  10. 10

   Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  3. 3

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  10. 10

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää