Valikko
Talous

Edessä hulppea nousu vai joko se päättyi? Nämä kuusi tekijää keikuttavat Suomenkin taloutta

Suomen kansantalous saattoi päästä kasvu-uralle maailmantalouden nousukauden loppumetreillä.

Kauas jäi kitinä ja kitsastelu – tuoreimpien uutisten mukaan Suomen taloudella menee paremmin kuin vuosiin. Samppanjapullot voi kuitenkin pitää vielä kylmässä, sillä uhkakuvia riittää. Helsingin Sanomat puhui asiantuntijoiden kanssa ja listasi maailmantalouden pahimpia riskitekijöitä Kiinasta Trumpiin.

Euroopan supervaalivuosi

Euroopassa on seuraavien viiden kuukauden aikana kolmet suuret vaalit: ranskalaiset äänestivät presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella sunnuntaina, Britannia äänestää ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa kesäkuussa ja Saksassa järjestetään liittopäivävaalit syyskuun 24. päivä.

Ennakkoon toiselle kierrokselle Ranskan presidentinvaaleissa povattu äärioikeistolainen Marine Le Pen tunnetaan paitsi maahanmuutto- myös EU-vastaisena. Hän haluaisi järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä ja hylätä euron. Tästä voit lukea HS:n toimittajan Petja Pellin joulukuussa tekemän Le Penin haastattelun.

”Le Penin voitto presidentinvaaleissa yhdistettynä rahoitusmarkkinoiden levottomuuteen olisi ikävä takaisku eurolle”, sanoo Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen. Le Penin voitosta olisi toki pitkä ja epätodennäköinen matka Ranskan eroon eurosta, mutta epävarmuutta sekin lisäisi.


Trumpin protektionistinen politiikka

Yhdysvallat ensin, julisti presidentti Donald Trump vaalikampanjansa aikana. Nyt pahin uho on jo laantunut, mutta yhdessä republikaanien kanssa Trump on suunnitellut rajaveroa, jolla tuontia pyrittäisiin rajoittamaan. Trumpin ajatuksena on suojella amerikkalaista tuotantoa ulkomaiselta kilpailulta tullein.

”Rajaveron toteutuessa Yhdysvaltain naapureilla olisi paineita seurata esimerkkiä. Viennistä riippuvaisille maille, kuten Suomelle, protektionismi olisi iso takaisku”, Kangasharju sanoo.

Tiistaina IMF:n pääekonomisti Maurice Obstfeld arvioi, että yksi suuri maailmantalouden uhkatekijä on protektionismi ja sen myötä kauppasotien vaara. HS:n uutisen IMF:n tuoreimmasta katsauksesta voit lukea tästä.

Kiinan velkakuplan puhkeaminen

Kiina julkisti vastikään odotettua parempia kasvulukuja, mutta taustalla piilee huikea velkakupla, jonka puhkeamista on povattu pitkään. Kiinassa velkaa on otettu jo yli 250 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Kiinalaisyritykset ovat lainanneet kiinalaispankeilta, joten yritysten kriisiytyminen kaataisi lähinnä niitä lainoittaneita paikallisia pankkeja.

Kiinan vaikutus maailmantalouteen on kuitenkin valtava, joten maan talousongelmat heijastuisivat välittömästi käytännössä kaikkialle.

”Kun kehittyvä talous on velkaantunut noin massiivisesti, edessä on yleensä ollut jonkinasteinen romahdus”, Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju sanoo.

Suomen viennistä Kiinaan suuntautuu suoraan noin viisi prosenttia. Kiinan kansantaloudella on muutenkin merkitystä Suomelle, esimerkiksi matkailualalle. Visit Finlandin matkailijatutkimuksen mukaan Suomessa vierailleiden kiinalaisturistien määrä kasvoi viime vuonna 35 prosenttia vuoden takaisesta. Yhteensä kiinalaisia kävi Suomessa 356 000. He käyttivät täällä rahaa yli 300 miljoonaa euroa.


Pohjois-Korean kriisin eskaloituminen

Pohjois-Korea teki viikko sitten ohjuskokeen, joka tosin päättyi räjähdykseen heti laukaisun jälkeen. Pohjois-Korea on myös uhkaillut Yhdysvaltoja ydinaseiskulla. Viikonloppuna Etelä-Koreassa vieraillut Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence sanoi, ettei amerikkalaisten kärsivällisyyttä kannata testailla.

Pohjois-Korean tekemät ohjuskokeet ovat usein heilutelleet pörssikursseja etenkin sen naapurimaissa. Kriisin syvyyttä rahoitusmarkkinoiden on kuitenkin vaikea arvioida, ennen kuin tapahtuu jotain konkreettista.

Kreikka ja muut kriisimaat

Kreikka, Portugali ja muut Euroopan kriisimaat ovat pysyneet jonkin aikaa poissa otsikoista, mutta niiden tilanne on kaikkea muuta kuin helppo. Asiantuntijan arvio Kreikasta kuulostaa muiden kriisien jälkeen jopa lähes lohdulliselta.

”Kriisimaat ovat toipumassa, tosin joustovaraa velkaantumiselle ei ole. Kreikan tilanne on yhä vaikea, mutta tuskin sieltä enää lähtee koko euroaluetta heiluttavaa kriisiä”, sanoo vt. toimistopäällikkö Hanna Freystätter Suomen Pankista.

Myöhästyikö Suomi?

Donald Trumpin presidentiksi tulon jälkeen pörssit olivat myötätuulessa ympäri maailmaa. Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius selittää ilmiötä sekä poliittisen riskin vähentymisellä mutta myös lukuisilla hyvillä talouden tunnusluvuilla. Helenius uskoo, että nousua ei kuitenkaan jatku pitkään, ja esimerkiksi Yhdysvallat olisi jo 2019 uudelleen taantumassa.

”On mahdollista, että Suomi pääsi mukaan vasta maailmantalouden nousun loppumetreille.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  6. 6

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  7. 7

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  8. 8

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  9. 9

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  10. 10

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää