Valikko
Talous

Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

Perinteinen media taistelee epätoivoisesti tavoittaakseen nuoren yleisön. Youtube-tähdet ovat sen tavoittaneet. Suomessa vieraileva amerikkalainen Casey Neistat on tärkeä mielipidevaikuttaja monen suomalaisteininkin elämässä. Siksi televisiokanava CNN halusi hänet leipiinsä.

Varhain perjantaiaamuna Casey Neistat lähettää tviitin: ”Kello on 4.42 Helsingissä. Voisiko joku jatkaa tämän videon editointia puolestani?”

Iltapäivällä hän kuitenkin pelmahtaa varsin pirteän oloisena tapaamaan Clarion-hotelliin tulleita toimittajia. Pään päällä keikkuvat mustat aurinkolasit, jotka ovat Neistatin tavaramerkki. Niillä peittää kätevästi vaikka väsymyksen aiheuttamat tummat silmänympärykset.

Päivittäisten videoiden tekeminen ei nimittäin ole leikkiä vaan kovaa työtä alan ammattilaisille.

New Yorkissa asuva Neistat on maailman tunnetuimpia youtube-tähtiä eli tubettajia. Hänen lähes päivittäin julkaisemiaan videoblogeja eli vlogeja seuraa seitsemän miljoonaa tilaajaa.

Moni tubettaja on vielä paljon Neistatia suositumpi. Esimerkiksi ruotsalaisella Felix Kjellbergilla alias PewDiePiella on lähes 55 miljoonaa tilaajaa. Mutta Neistatilla on todennäköisesti huomattavasti enemmän vaikutusvaltaa.

Kjellbergin videot ovat enimmäkseen hulluttelua ja väkivaltapelien pelaamista.

Neistat on paljon ohjelmallisempi. Hän nousi suosioon tekemällä videoita New Yorkin kaupungin epäkohdista, kuten pyöräkaistoille pysäköityjen autojen aiheuttamasta vaarasta.

Hän asettui viime syksynä tukemaan Hillary Clintonia ja selitti samalla demokratian olemusta. Hän kannustaa nuoria rohkeuteen ja itsensä toteuttamiseen.

Yksi viime aikojen suosituimmista videoista selittää, miten nuorten kannattaa suhtautua kiusaajiinsa, mistä Neistat piirsi osuvan kaavakuvankin.Nuorten videotapahtuma Tubeconin teettämän tutkimuksen mukaan Neistat on hyvin korkealla suomalaisten nuorten ja erityisesti poikien idolilistalla.

Tietysti Neistat myös hulluttelee ja on hurjapäinen. Videoissaan hän kiitää usein hirvittävää vauhtia pitkin New Yorkin katuja moottoroidulla rullalaudalla, pitää toisessa kädessään kameraa ja toisessa laudan vauhdinsäädintä. Ja samalla moikkailee ohikulkijoita.

Joulukuussa hän riemastutti suomalaisia putkahtamalla yllättäen Rovaniemen ja Levi-tunturin maisemiin tekemään ”jouluvideota”. Videolla Neistat roikkui kauko-ohjattavasta lennokista ja lenteli joulupukkipuku päällään Levin yllä.Temppu oli todella vaarallinen. Neistatilla ei ollut päässään kypärää eikä sen puoleen pipoakaan parinkymmenen asteen pakkasessa. Pelkästään lennokin voimakkaat roottorit olisivat voineet saada pahaa jälkeä aikaan.

Nyt Neistat kertoo, että Levi päätyi kuvauskohteeksi, koska muissa maissa viranomaiset eivät antaneet lupaa.

”Se oli niin vaarallista. Kukaan muu ei suostunut. Yhdysvallat sanoi, että ei missään tapauksessa, menkää muualle. Suomi otti meidät avosylin vastaan ja auttoi tosi paljon. Koko tuotanto oli mahdollista Suomen viranomaisten avulla, mistä olen tosi ylpeä”, Neistat sanoo.

Torstaina Neistat temppuili Helsingin kaduilla Duudsonien kanssa.

Hän tuli kaupunkiin varsinaisesti puhuakseen videotuottajien Foom Festissä ja markkinointialan Ping Helsinki -tapahtumassa.

Videotähdistä on nimittäin tullut myös markkinointiväen märkä uni. Perinteiset mainokset tarttuvat teineihin huonosti, mutta sisältömarkkinointi toimii.

Sinunkin teinilläsi saattaa olla vakaa käsitys esimerkiksi siitä, miten Emiratesin A380-koneen ykkösluokan palvelu eroaa Cathay Pacific -lentoyhtiöstä, ja mitä kunkin lentoyhtiön ykkösluokan lippu minnekin maksaa.

Neistat nimittäin keksi pari vuotta sitten ruveta ”testaamaan” lentoyhtiöiden ykkösluokan kaukolentoja.

Videot ovat hauskoja, kun matkustaja saa seurata, miten Neistat yrittää saada nukuttua tai vaihtaa ahtaassa vessassa mukaviin matkaverkkareihin.

Teinit eivät tietenkään ostele ykkösluokan lentolippuja, mutta mielikuva lentoyhtiöstä on näin luotu.

Lapin jouluvideon tekemiseen osallistui Samsung. Moottoroitu rullalauta Boosted Board saa kiittää suosiostaan pitkälti Neistatin esimerkkiä. Helsingin puhekeikoista hän saa yli 50 000 euron palkkion.

Youtuben sisältömarkkinointiin kuuluu, että sopimuksista kerrotaan avoimesti. Niin tekee Neistatkin. Silti markkinointi on tehokasta, tai juuri siksi, koska Neistat tuskin kehuu tuotetta, johon ei oikeasti ole tyytyväinen.

Hänen studionsa tai paremminkin pajansa on erilaisia laitteita väärällään. Seinät notkuvat vimpaimia ja työkaluja, joilla Neistat värkkää milloin mitäkin.

Hän tekee sen omintakeiseen ja varsin boheemiin tyyliin, sahaa aukkoja tai poraa reikiä. Tai kiinnittää asioita ruuveilla erilaisiin paikkoihin. ”Liima on väliaikaista, ruuvi on pysyvää”, Neistat opettaa seuraajiaan. Jälki ei aina ole kovin siistiä.

Kaikki tämä on tehnyt tubettajasta miljonäärin. Lukemattomien mainossopimusten lisäksi Neistat ansaitsee 55 miljoonalla kuukausittaisella katsojalla Youtubelta mainostuloja noin 90 000 euroa joka kuukausi.

Eikä siinä vielä kaikki. Neistatin poikkeuksellisesta asemasta tubettajien joukossa kertoo se, että uutiskanava CNN osti viime marraskuussa 25 miljoonalla dollarilla Neistatin yrityksen Bemen.

CNN oli kosiskellut Neistatia jo kaksi vuotta. Kiinnostus lähti siitä, että CNN:n johtaja Jeff Zucker kuuli 16-vuotiaalta pojaltaan Neistatin olevan ainut mediahenkilö, jolla oli pojalle merkitystä.

Sopimukseen kuului, että Neistat saa jatkaa vapaasti muita aktiviteettejaan. Tulevien CNN-tuotantojen sisällöstä ei ole kuulunut vielä paljon mitään. HS:n haastattelussa Neistat raottaa hieman verhoa.

”Alamme tehdä kokonaan uuden tyyppistä monikanavaista uutisohjelmaa. Video on siinä pääosassa, mutta rakennamme myös valtavasti teknisiä valmiuksia. Toisin kuin kaikki muu, mitä olen aiemmin tehnyt niin siinä ei ole kyse vain minusta. Meitä on 40 ihmistä ja kaikki CNN:n resurssit. Se tulee tuntumaan hyvin erilaiselta kuin nykyiset videoni”, hän sanoo.

Vaarallisista tempauksista huolimatta Neistat on sympaattinen ja aika pehmo esikuva kasvaville pojille. Hänen oma elämäntarinansa on riipaiseva. Teininä Casey ei tullut toimeen koulun kanssa vaan lopetti sen jo 15-vuotiaana.

Samoihin aikoihin myös vanhemmat saivat tarpeekseen ja Neistat muutti kavereidensa nurkkiin asumaan. Ensimmäisen lapsensa hän sai 17-vuotiaana ja asui vauvan ja silloisen tyttöystävän kanssa kolme vuotta asuntovaunualueella. Neistat ansaitsi elantonsa tiskaajana kahdeksan dollarin tuntipalkalla.

20-vuotiaana Neistat muutti New Yorkiin ja alkoi tehdä videoita. Ensin hän pääsi töihin kuvaamaan erään taiteilijan töitä. Youtube-videoiden tekemisen hän aloitti samoihin aikoihin, mutta aloitti oman videokanavansa vasta 2008. Pari vuotta sitten Neistat alkoi tehdä elämästään päivittäistä vlogia, josta tuli valtavan suosittu.

Hänen spontaanilta vaikuttavat videonsa ovat huolella suunniteltuja ja toteutettuja pienoisfilmejä. Siksi niitä joutuu joskus editoimaan vaikkapa aamuyöllä helsinkiläisessä hotellissa.

Videobloggaamisen kulttuurista on tullut sellainen, että vlogaajien odotetaan jakavan paljon elämästään. Neistatinkin seuraajat pääsivät nuoren parin mukaan synnytyshuoneeseen, kun tytär Francine oli syntymässä kaksi ja puoli vuotta sitten.Neistat jakaa kiireensä ja myöhästymisensä, hetkiä olohuoneen sohvalla ja joskus vaimonsa harmistumisetkin. Tytär Francine ei tosin enää esiinny videoilla.

”Ei enää sen jälkeen, kun hän kasvoi ja alkoi näyttää omalta tunnistettavalta persoonaltaan”, Neistat sanoo.

Eikö oman elämän jakaminen ole pitkän päälle kuluttavaa?

”Ei oikeastaan. Juju on siinä, että jaksot kestävät alle kymmenen minuuttia ja päivä kestää 24 tuntia. Se ei siis ole koko elämäni. Tällä kaudella keskityn enemmän kertomaan työstäni, yrityksen johtamisesta, videoiden tekemisestä ja vaikkapa siitä, miten tulen Helsinkiin ja keskustelen sinun kanssasi.”

Oikaisu 1.5. kello 17.42: Artikkelissa kerrottiin aiemmin tietoja Neistatin lentoarvioista ja lumilautailuvideosta saamista tuloista. Tiedot eivät ole Neistatin itsensä antamia vaan ulkopuolisen tekemältä videolta, jonka luotettavuudesta ei ole varmuutta.

Kuka?

Casey Neistat


 Syntynyt 1981

 Kotoisin Connecticutista

 Asuu New Yorkissa.

 Tekee youtube-videoita ja muuta sosiaalisen median sisältöä. Luennoi sisältömarkkinoinnista ja videoista. Tekee työtä myös CNN:lle.

 Naimissa koruyrittäjä Candice Poolin kanssa, jonka kanssa hänellä on tytär Francine. Aiemmasta avoliitosta Neistatilla on jo aikuinen poika Owen.

 Esiintyi Suomessa Foom Fest ja Ping Helsinki -tapahtumissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • YouTube
 • Some-ilmiö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää