Talous

Sisäfileetä, isoja kukkakimppuja ja firman bileitä – HS soitti 15 yritykseen ja selvitti, miten nousukausi niissä näkyy

Talouden elpymisestä on näkynyt merkkejä pitkin alkuvuotta. Mutta miten se näkyy kulutuksessa? HS soitti 15 yritykseen ja selvitti asian.

Harvempi pesee ikkunansa itse

Nyrkkisääntö on selkeä: taantuman aikana ihmiset pesevät kotinsa ikkunat itse. ”Nyt tilanne näyttää parantuneen. Meiltä tilataan ikkunanpesua 50 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten”, kodinhoitopalveluja tarjoavan Stellan liiketoimintajohtaja Leena Meri kertoo.

Meri näkee, että suhdanteiden lisäksi tavatkin ovat muuttuneet.

”Ennen lastenhoitajaksi palkattiin aina naapurintyttö, mutta nyt hoitaja voidaan tilata myös yritykseltä.”

Yritykset järjestävät entistä enemmän juhlia

Catering-alalla suhdanteet näkyvät: kun yrityksillä on varaa, keikkaa riittää. Nyt sitä on enemmän ja enemmän, sanoo toimitusjohtaja Kim Heiniö helsinkiläisestä ravintola- ja catering-yrityksestä Soupsterista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Liikevaihto lähti loppuvuonna 2016 selvään kasvuun, ja nyt näyttää, että tästä on tulossa meidän paras vuosi tähän mennessä. Catering-puolella keikkaa on entistä enemmän. Yritykset järjestävät selvästi enemmän pikkujouluja ja kevätjuhlia ja muuta.”

Uutta luoville johtajille tarjolla työpaikkoja

”Nyt on kysyntää moderneista johtajista, jotka osaavat motivoida ihmisiä ja ymmärtävät, mitä on digitaalisuus”, kertoo rekrytointiyhtiö MPS:n toimitusjohtaja Roy Herold.

Heroldin mukaan johtajien ja asiantuntijoiden rekrytoinnit lisääntyivät jo viime vuoden lopulla. Taantuman aikana yritykset hakivat paljon johtajia tehtäviin, joissa piti tehostaa, leikata tai yhdistää, mutta nyt haetaan ihmisiä, jotka osaavat kehittää ja luoda uutta.

”Ilmassa on paljon positiivista virettä, mutta en uskalla arvioida, miten pitkäaikaista tämä on. Meidän näkymämme yltää yleensä neljän kuukauden päähän.”

Ja taas me lennetään!

Liikematkailuun erikoistuneen matkatoimiston CWT Finlandin mukaan vuosien säästäminen on vihdoin ohi, ja nyt suomalais­yritykset yrittävät joukoin maailmalle. ”Eroja toki on paljon, mutta on yrityksiä, joista näkee, että nyt menee oikein hyvin”, toimitusjohtaja Virpi Paasonen sanoo.

Paasonen kertoo, että vuosia kestänyt hiljaiselo kääntyi syksyllä, mutta vasta tänä vuonna liikematkailussa on päästy sel­keään kasvuun.

”Matkustuskuluissa yritykset säästävät edelleen, eli turistissa lennetään. Bisnesluokkaan panostetaan vasta sitten, kun työmatka on kaukomaille.”

Sisäfilee käy kaupaksi

Elintarvikekaupassa suhdanteita on mitattu esimerkiksi sisä­fileen menekillä. Hyvinä aikoina ihmiset ostavat kallista lihaa ja taantumassa he siirtyvät jauhelihaan.

Stockmannin Herkusta kerrotaan, että nyt fileiden että paistien kauppa käy entistä paremmin, mutta jauhelihan kysyntä supistuu.

Stockmannin Herkun johtaja Susanna Ottila on nähnyt muitakin viitteitä hyvistä ajoista. ”Asiakkaat ostavat selvästi enemmän marjoja, esikäsiteltyjä raaka-aineita, kalliita juustoja ja esimerkiksi viimeksi pääsiäi­senä kaupaksi meni kaikenlaisia erikoissuklaita.”

Stockmannin Herkkukaan ei ole ollut taantumankestävä kauppa. Ottila kertoo, että viime vuosina ”arkisempien vaihto­ehtojen” osuus myynnistä on ollut aikaisempaa isompi.

Tapahtumalippuja myydään enemmän

”Trendi on pitkään ollut positiivinen, mutta suunnilleen vuosi sitten näihin aikoihin alkoi tapahtua. Lippuja myydään nyt enemmän kuin aikaisemmin, ja tapahtumia on enemmän”, sanoo Ticketmasterin markki­nointijohtaja Sami Verno.

Hyviä tapahtumia on Vernon mukaan enemmän, kun tapahtumajärjestäjät kehittävät uutta kilpaillessaan kuluttajien vapaa-ajasta.

Ticketmaster myy lippuja ensisijassa kuluttajille. Vernon mukaan näille lipun hinta ei ole este, vaan jos tapahtumaan halutaan, lippu ostetaan.

Kuluttajat haluavat näyttävämpiä kukkia

Yrittäjä Jaana Myrttinen pyörittää Kampin Kukkaa, yhtä Helsingin vanhimmista kukkakaupoista Lapinlahdenkadulla. Talouden nousuja ja laskuja tulee ja menee, hän sanoo 22 vuoden kokemuksella. Se pitää yrittäjän elämän mielenkiintoisena.

”Nyt pikkaisen näkyy, että talous on piristynyt. Etenkin yritykset ostavat enemmän kukkia.”

Myrttisen mukaan kukkia ostetaan läpi suhdanteiden, mutta nyt yhteen ostokseen käytetty rahamäärä on taas alkanut nousta.


Urheiluvälineiden kauppa riippuu säästä

Norjalainen urheiluvälineketju XXL on toiminut Suomessa kolmisen vuotta.

”Norjasta on kysytty usein, että miten Suomessa menee, ja aikaisemmin olen vastannut että tasaisen heikosti. Viime aikoina olen kertonut ilmassa olevan positiivisia signaaleja”, XXL:n Suomen toimitusjohtaja Toni Stigzelius sanoo.

Stigzelius muistuttaa, että urheiluvälinekauppa riippuu paljon säästä. Talvella etelässä oli liian vähän lunta ja kevät kesti liian pitkään. Pyöräkauppakin alkaa kunnolla vasta kesän lähestyessä.

Pukuvuokraamossa odotellaan kesää

”Viime vuosi oli hiljainen, mutta nyt tuntuu piristyvän”, sanoo yrittäjä Jarmo Orell.

Orell omistaa juhlapukuja myyvän ja vuokraavan liikkeen Helsingin keskustassa. Vaikka merkkejä piristymisestä näkyy jo, Orell on odottavalla mielellä.

”Vanhojen tanssit oli selkeästi vilkas, mutta vasta kesän juhlakausi kertoo, mihin mennään.”

Venekaupassa harkitaan yhtä

”Vaikka positiivisia uutisia tulee, ei venealalla kauppoja uskalleta panna kiinni”, sanoo moottoriveneitä valmistavan Bella-Veneet-yrityksen toimitusjohtaja Raimo Soininen.

Soininen arvelee, että nyky­kuluttajat satsaavat palveluihin ja välttävät isoja sitoumuksia. Siksi kallis vene ei tunnu houkuttelevalta ostokselta.

Bellalla sinänsä menee mukavasti. Viime vuonna kasvua oli kahdeksan prosenttia ja nyt mennään samassa tahdissa, Soininen sanoo. Yrityksen veneistä 80 prosenttia menee vientiin.

Autoissa kiinnostaa kotimainen Mersu

Autoverokeskustelu hiljensi Suomen autokauppaa alkuvuodesta, mutta nyt kuoppa alkaa olla ohi, sanoo myyntijohtaja Tero Pulkkinen Herttoniemen Veholta.

”Tuntuma on, että nyt kuluttajat uskaltavat taas tehdä ostoratkaisuja. Mitään ryntäystä ei kuitenkaan ole näkynyt, vaan joka kaupan eteen joutuu tekemään töitä.”

Veholla on näkynyt etenkin kiinnostus Uudessakaupungissa valmistettuja Mercedes-malleja kohtaan.

”Kotimaisuus kiinnostaa asiakkaita ja vaikuttaa ihan ostopäätöksiinkin.”

Rautakaupassa ostetaan laatua

Alkuvuoden myynti on ollut pirteää, sanoo kauppias Jussi Perälä Oulunkylän K-Raudasta. Helsingissä sijaitsevassa rautakaupassa sisustustarvikkeet vetävät kauppaa, ja nyt niitä menee hyvin.

”Kun on rahat tiukalla, otetaan halvin mahdollinen materiaali, mutta nyt myydään laadukkaampaa tavaraa”, Perälä sanoo.

Elokuvissa käytiin taantumasta huolimatta

”Elokuvissa käydään suhdanteista riippumatta”, sanoo Finnkinon myyntijohtaja Kalle Peltola.

Katsojavirtoja ohjaavat enemmänkin ohjelmistot ja uudet teatterit.

Finnkinolla on 14 teatteria 11 paikkakunnalla. Keväällä yhtiö avasi seitsemän salin teatterin Espoon Ison Omenan kauppakeskukseen.

”Meillä nämä viime vuodet ovat olleet hyviä ja kasvuodotuksia on edelleen.”

Hotellialalla taantuma kesti pitkään

Taantuma kesti hotellialalla poikkeuksellisen pitkään. Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Aki Käyhkö kertoo, että huoneen keskihinta palasi vuoden 2007 tasolle vasta viime vuonna.

”Viime vuoteen verrattuna hinnat ovat kallistuneet edelleen neljästä kuuteen prosenttia”, Käyhkö sanoo.

Hotellihuoneet hinnoitellaan kysynnän perusteella. Osa keskihinnan kallistumisesta voi tosin johtua myös siitä, että tarjolla on paljon uusia hotelleja.

Partureissa odotellaan uutta nousua

”Meille taantuma iski viipeellä, näköjään samalla tavalla käy myös nousukaudelle. Alamäki päättyi jo 2014, mutta asiakasmäärät eivät ole vieläkään kääntyneet kasvuun”, sanoo parturi-kampaamo Olohuoneen omistaja Pirjo Mellin.

Hyvinä aikoina asiakas varasi uuden ajan heti tuolista noustuaan. Nyt digitaalisuus on muuttanut tapoja, kun ajan saa helposti ja nopeasti verkosta. Yrittäjälle tämä tarkoittaa, että asiakas saattaa käydä harvemmin kuin ennen.

”Käänne voi tulla vasta loppuvuonna”, Mellin arvelee.

Oikaisu 30.4. kello 11.20: Finnkino avasi Espoon Ison Omenan kauppakeskukseen seitsemän salin elokuvateatterin, ei kolmen salin.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritykset
 • Kansantalous
 • Suhdanne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  4. 4

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  5. 5

   Jopa 13 tonnia vetyperoksidia valunut maahan junan säiliövaunusta Kouvolassa

  6. 6

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  10. 10

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  9. 9

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää