Kun Jumala jäädytti näppinsä – tällainen on maailman suurin timantintuottaja, joka louhii Jakutian ikiroudasta aarteita ja tarinoita

Maailman suurin timantintuottaja on Venäjän valtionyhtiö Alrosa, joka louhii timantteja Jakutian ikiroudasta. Talouskriisi on jäytänyt yhtiötä, mutta Alrosassa uskotaan silti, etteivät synteettiset timantit tuhoa alaa.

Suurten aarteiden ympärille kehittyy usein tarinoita – niin myös siperialaisessa Jakutiassa.

Tarun mukaan Jumala jäädytti Jakutiassa näppinsä ja pudotti maahan koko alkuainetaulukon.

Jakutian, viralliselta nimeltään Sahan tasavallan, ikiroudassa piilee valtaosa Venäjän timanteista. Taigatimantit löysi 1950-luvulla kaksi naisgeologia, jotka liikkuivat maastossa poromiesoppaiden avulla.

Hiilen kovimman olomuodon eli timantin kaivaminen yhdistetään Afrikkaan, mutta maailman suurin timantintuottajamaa on Venäjä. Valtionyhtiö Alrosa louhi viime vuonna 29 prosenttia maailman timanteista: 37 miljoonaa karaattia eli yli kolmen miljardin euron edestä.

Helikopteri vaappuu kaksi tuntia yksitoikkoisen taigan yllä. Sitten maa repeää syväksi kraatteriksi, jonka serpentiinimäisiä reunoja kiertää kuorma-autoja. Reiän ympärillä kohoaa tehdasrakennuksia, etäisesti alppitaloja muistuttavia asuintaloja ja jopa pieni kirkko.

Laskeudumme Alrosan valtakuntaan, Venäjän timantin­tuotannon kovaan ytimeen. Nakynin timantti­esiintymä on yhteydessä ulkomaailmaan vain lentoteitse ja neljä kuukautta toimivan talvitien kautta.

Nykyään Alrosalla on Jakutiassa neljä louhosta ja neljä kaivosta. Sulan maan aikaan se huuhtoo timantteja pohjoisen joilla. Lisäksi yhtiö toimii Arkangelin alueella, Afrikassa ja kohta Mongoliassa.

Yhtiön malmivarat on arvioitu miljardiksi karaatiksi, joten töitä pitäisi nykytahdilla riittää 30 vuodeksi.

Nakyn on Alrosan esiintymistä nuorin – se löytyi vasta 1990-luvulla.

Malmin timanttipitoisuus on täällä hyvä: neljä karaattia tuhatta kiloa kohti. Kun karaatti tarkoittaa karaattipuun siemenen painoa eli 0,2 grammaa, voi kuvitella millaista maamassojen siirtelyä pienten hippusten jahti vaatii.

1200 miestä ja naista paiskii Nakynissä hommia kahden viikon vuoroissa, 12 tuntia joka päivä ja tienaa 600 eurosta lähteviä palkkoja. Alkoholia ei työmaakylässä suvaita. Metsästyksestä tai kalastuksesta saa potkut, sillä työntekijöiden ei haluta katoavan taigalle.

Nakynin syvempi louhos ulottuu jo 315 metriin. Porauspölyn peittämällä pohjalla jäistä maata räjäytetään ja louhitaan. Timantit eivät täällä kimalla:

”Olen ollut täällä töissä 15 vuotta enkä ole kertaakaan nähnyt timanttia”, sanoo louhoksen päällikkö Nikolai Artjomov.

Läheisessä rikastamossa malmi murskataan ja jauhetaan. Timantit eivät vahingoitu, sillä ne ovat kovinta luonnosta tavattua ainetta.

Venäläisvalmisteiset separaattorit tunnistavat timantit niiden ainutlaatuisen heijastuskyvyn perusteella – timantti luminesoi röntgensäteitä.

Idempänä Jakutian metsätundralla piilee myös toisenlainen aarre: maailman suurimpiin kuuluva maametallien esiintymä, joka sisältää yttriumia, lantaania, ceriumia, europiumia, samariumia, praseodyymiä sekä niobiumia ja skandiumia.

Maametallien tuotannon miltei yksinvaltias maailmassa on Kiina, joka pelasi muut tuottajat ulos 1980-luvulla. Nyt sekä Venäjä että Yhdysvallat haluavat taas kaivaa itse maametalleja – strategisista syistä.

”Valtio tarvitsee maametalleja puolustusteollisuuteen”, sanoo Tomtorin esiintymän lisenssin omistavan Vostok Engineeringin hallintojohtaja Sergei Sergijenko.

Yhtiön enemmistön takana on metallimiljardööri Aleksandr Nesis, vähemmistöosakas on valtionyhtiö Rosteh. Tuotannon pitäisi alkaa vuoteen 2020 mennessä, investointeja on luvassa lähes 400 miljoonaa euroa.


Nakynin esiintymällä Alrosa jatkaa timanttien parissa. Nakynistä timantit lennätetään Jakutian timanttipääkaupunkiin Mirnyiin. Sen kadunvarressa valtionyhtiö mainostaa valtapuolue Yhtenäistä Venäjää.

Alrosalla on lähes 30 000 työntekijää. Se pyörittää päiväkoteja, kulttuuritaloja, sanatorioita, lämpölaitoksia, jokilaivastoa, televisiokanavaa, vesivoimaloita, tutkimusinstituuttia, jopa sovhoosia – tosin nyt yhtiö pyrkii eroon rönsyistä.

Mirnyin lentokentän myynnistä on luovuttu, sillä kiitoradan alla on timantteja.

Timantteja on louhittu Mirnyissä jo vuodesta 1957.

525 metriä syvä louhos on muistomerkkinä aivan kerrostaloalueen vieressä. Nykyään timantteja nostetaan kaivoksesta – se on monin verroin kalliimpaa, mutta kannattaa silti.

Timantteja etsitään nykyään lentokoneesta magneettikuvauksella, mutta jos esiintymä on peitossa, joudutaan sähköluotaamaan maan pinnalta.

Vihjeitä timanteista antavat muut kivilajit kuten granaatti, pyrooppi ja tsirkoni.

Yhtiön mahtipontisessa Mirnyin-pääkonttorissa haastattelun antaa varapääjohtaja, vuori-insinööri Igor Sobolev. Alrosa on ollut varma rahasampo, mutta viime vuosina se on yskinyt. Timanttien hinnat notkahtivat 2009 ja 2015.

”Reagoimme vähentämällä tuotantoamme 2016, ja nyt tilanne on korjaantunut”, sanoo Sobolev. Viime vuonna yhtiö tuotti voittoa yli miljardi euroa, kun kurssivoitto ja ylöskirjaukset jätetään laskuista.

Vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä voitto kuitenkin laski yli 50 prosentilla vuotta aiemmasta.

Vuosikymmeniä Alrosa ja sen kilpailija De Beers säätelivät hintoja sopimalla tuotannon määrästä, mutta EU purki kartellin vuonna 2008.

Nykyäänkin yhtiöt reagoivat hinnanlaskuihin samansuuntaisesti.

Vastoin luuloja timanttimarkkinoiden kohderyhmää eivät ole raharikkaat, vaan keskiluokka.

”Myyntimme sujuu siellä, missä keskiluokka kasvaa”, Sobolev sanoo. ”Yhdysvallat on vakaa markkina, Kiina ja Intia ovat kehittyneet hyvin.”

Mutta millainen uhka yhtiölle ovat synteettiset timantit?

”Toistaiseksi markkinat eivät arvioi tilannetta kriittiseksi. Ne voivat laskea markkinaa viidenneksellä, mutta se edellyttäisi valtavia investointeja ja 3–5 vuotta aikaa”, Sobolev sanoo ja huomauttaa, että hänestä edes sanaa synteettinen timantti ei pitäisi käyttää.

Mirnyissä timantit päätyvät lajittelukeskukseen, jossa niitä tutkitaan sekä koneellisesti että silmätyönä luupilla ja mikroskoopilla. Suurin osa työntekijöistä on naisia.

”Naiset ovat tarkempia ja kestävät paremmin yksitoikkoista työtä. Ja timantit tykkäävät naisen kädestä”, sanoo varatuotantopäällikkö Aleksei Jevstratov.

Timantit lajitellaan painon, koon, muodon ja värin mukaan.


Arvokkaimpia ovat värittömät ja symmetriset, kahdeksantahoiset kivet. Halkeamat tai kiilautuneet kivilajit alentavat arvoa.

Suurimmille timanteille annetaan nimi.

Suurin Jakutiasta louhittu timantti löytyi 1980 ja painoi 342 karaattia. Se sai mahtipontisen nimen ”NKP:n 12. puoluekokous”.

Pienet ja huonolaatuiset kivet menevät työkaluihin.

Silti korut ovat ne, jotka kannattavat: niistä tulee noin 90 prosenttia Alrosan tuloksesta. Jos kuluttaja päättää, että hänelle kelpaa synteettinen timantti, taiga jää rauhaan.

Mirnyistä timantit lentävät Moskovaan. Useimmat jatkavat Intiaan, jossa hiotaan jo 70 prosenttia maailman timanteista.

1990-luvulla Jakutiaan perustettiin hiomoja, joista useimmat ovat nyt konkurssissa. Jakutskissa sinnittelee vielä riippumaton Epl Diamond.

Sen hiomossa valitaan ensin kolmiulotteisella mallinnuksella timantille optimaalinen muoto. Sitten kivi leikataan ja hiotaan – tietenkin toisella timantilla.


Firman tavaramerkki on hionta nimeltä Liekehtivä jää. Siinä briljantissa näkyy ylhäältä nuolia, alhaalta sydämiä. Tällaisen 0,3 karaatin timantin saisi noin tuhannella eurolla, tai edullisemmin.

Jakutskin koruliikkeissä on käynnissä iso kevätrysäys: kalliita kiviä ei ole helppo kaupitella talouskriisissä.

Putinin läheisen poika nousi timanttitsaariksi

Alrosan yksityistäminen on tulenarka asia Jakutian tasavallassa, joka omistaa yhtiöstä neljänneksen.

Timanttiyhtiö Alrosan uusi pääjohtaja on Sergei Ivanov, 36, presidentti Vladimir Putinin lähimiehen Sergei Ivanovin poika.

Huhtikuussa Ivanov tutustui itselleen aiemmin tuntemattomaan kaivosalaan Jakutiassa. HS oli läsnä, kun Ivanov tuotiin näytille Alrosan suureen esimieskokoukseen. Olemukseltaan kaukana humupojasta oleva Ivanov hymyili ujosti ja puhui varovasti.

Paikalla olleen Jakutian johtajan Jegor Borisovin yhtiön johtoon haluttiin henkilö, joka tuntee finanssijärjestelmää.

”Kun tapasin Ivanovin, vakuutuin, kuinka hyvin hän ymmärtää yhtiön toimintaa ja omaksuu asioita. [Perhesuhde] ei tullut mieleemmekään”, Borisov vastasi Ivanovin puolesta HS:n kysymykseen nimityksestä.

Alrosa on Jakutian tärkein veronmaksaja. Tasavalta taas omistaa yhtiöstä neljänneksen. Pääomistaja on yhä valtio, mutta se aikoo vähentää 33 prosentin osuuttaan.

Hallitus tahtoo myydä Alrosaa käsikynkkää Jakutian kanssa, mutta Borisovin mukaan tasavalta ei aio enää vähentää omistustaan.

Sen sijaan tasavalta haluaa luopua osuudestaan Nakynin lisenssin omistavassa Alrosan tytäryhtiössä. Tämä on herättänyt vastarintaa jakuuttien asuttamassa Njurban piirikunnassa, jonka alueella louhos on. Myyntiä vastustanut Njurban piirinjohtaja vangittiin joulukuussa epäiltynä väärinkäytöksistä.


Korjaus 1.5.2017 klo 9.52: Satelliittikuvassa on Mirnyin kaupungin suljettu louhos, ei Nakynin louhos.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  4. 4

   Tanskan poliisi: Merestä löydetty naisen ruumis on dna:n perusteella tunnistettu kadonneeksi toimittaja Kim Walliksi

  5. 5

   Merja Kimpimäki ehti toimia vahtimestarina samassa koulussa 27 vuotta, kun Vantaa päätti heittää hänet muualle – sitten tapahtui yllättävä käänne

  6. 6

   Pitkäaikainen väsymys on jo epidemia, väittää unitutkija – Kiistanalaisen ongelman syystä ei ole selvyyttä

  7. 7

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  8. 8

   Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”

  9. 9

   Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  8. 8

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  9. 9

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää