Talous

Kreikka pääsi viimein alustavaan sopuun lainaohjelman etenemisestä – tällainen on EU:n kriisimaan taloustilanne nyt

Jos euromaat siunaavat sovun toukokuun 22. päivä, uusiin säästötoimiin sitoutunut Kreikka saa käyttöönsä seuraavan lainaerän. Sopu on yhä hataralla pohjalla ja vaatii Kreikan parlamentin hyväksynnän. Pääministeri Tsipras vaatii euromailta sitoutumista velkahelpotuksiin.

Kreikka ja sen velkojat ovat päässeet alustavaan sopuun lainaohjelman etenemisestä, uutistoimisto Reuters kertoo. Yli puoli vuotta hierotun sopimuksen on tarkoitus johtaa neuvotteluihin Kreikan velkahelpotuksista.

Kriisimaan velkojiin kuuluvat euromaat, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Kreikan valtiovarainministeri Efkleidis Tsakalotos ilmoitti sovun syntymisestä varhain tiistaina läpi yön kestäneen kokouksen jälkeen.

”Neuvottelut ovat päättyneet. Valkoista savua näkyi vihdoin”, hän totesi aamulla Kreikan valtiollisen uutistoimiston Anan mukaan viitaten paavin valintarituaaliin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tsakalotosin mukaan osapuolet pääsivät ”alustavaan tekniseen sopimukseen”. Euroalueen valtiovarainministerit kokoontuvat hyväksymään tämän sopimuksen toukokuun 22. päivä.

Kokouksen päämääränä oli päästä kompromissiratkaisuun, jonka myötä Kreikka saisi uuden lainaerän heinäkuuhun mennessä, jolloin maan on määrä maksaa noin seitsemän miljardin euron edestä vanhoja velkojaan takaisin.


Yöllisten neuvottelujen aiheena ollut lainaerä on osa 86 miljardin euron lainapakettia, josta Kreikka ja velkojat sopivat heinäkuussa 2015. Paketti maksetaan siivuittain, jotta velkojat voivat varmistaa Kreikan pitävän kiinni talousuudistuksista.

Kreikan hallitus päättikin juuri ennen neuvotteluja 3,6 miljardin euron uusista leikkauksista, jotka on tarkoitus toteuttaa vuosina 2019 ja 2020.

Kulukuuriin kuuluu energia- ja työmarkkinoiden rakenteellisia uudistuksia. Energiayhtiö Public Power aikoo muun muassa myydä liudan hiilivoimaloitaan ja hiilikaivoksiaan. Valtio omistaa 51 prosenttia Public Powerista.

Kreikan hallitus taipui myös eläkkeiden ja verovähennysten lisäleikkauksiin, mutta sillä ehdolla, että se saa käyttää vastaavan summan rahaa köyhyyden lievittämiseksi. Uutistoimisto Anan mukaan eläkkeitä leikattaisiin vielä keskimäärin yhdeksällä prosentilla.

Kreikkalaiset ammattiliittojen edustajat ja muut tyytymättömät kansalaiset marssivat vapunpäivänä Ateenassa vastustaen lisäleikkauksia. Kaikkiaan mielenosoituksiin osallistui Reutersin mukaan suunnilleen 10 000 ihmistä.

 

Kreikan valtion velkakriisi on kestänyt jo noin kahdeksan vuotta.


Ammattiliitot suunnittelevat Kreikkaan yleislakkoa toukokuun 17. päivälle.

Kreikan tuorein säästöohjelma vaatii vielä parlamentin hyväksynnän toukokuun keskivaiheilla ennen euromaiden valtiovarainministerien kokousta. Neuvottelut voivat siis vielä kriisiytyä.

Jos vasemmistopuolue Syrizaa edustava pääministeri Alexis Tsipras ei saa puristettua säästöjä parlamentissa läpi, muut euromaat eivät välttämättä suostu vapauttamaan uusinta lainaerää. Tässä tilanteessa Kreikkaa uhkaisi jälleen maksukyvyttömyys, ja europäättäjillä olisi taas edessään lukuisia unettomia öitä.

Tsipras on ilmoittanut, että hän ei itsekään suostu tukemaan uusia säästöjä ilman, että velkojat sitoutuvat selväsanaisesti velkahelpotuksiin.

Kreikan valtion velkakriisi on kestänyt jo noin kahdeksan vuotta. Vuodesta 2008 Kreikan bruttokansantuote on kutistunut Maailmanpankin tilastojen mukaan reaalisesti eli inflaation huomioon ottaen reilut 26 prosenttia. Pohja on ainakin toistaiseksi saavutettu, ja viime vuonna talous ei kutistunut lainkaan.

Työttömyysaste on yhä 23 prosentissa, joskin parin vuoden takaisesta lähes 28 prosentista on tultu alas.

Tsakalotos vakuuttaa olevansa ”varma” siitä, että nyt saavutettu sopu mahdollistaa Kreikan velkataakan keventämisen. Kreikan julkisella sektorilla oli viime vuoden lopussa velkaa noin 315 miljardia euroa eli lähes 180 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Valtiovarainministerin mukaan velkahelpotukset ovat välttämättömiä, jotta Kreikan kansantalous pystyisi elpymään. Monet muut euromaat ovat Saksan johdolla suhtautuneet etenkin velkamäärän varsinaisiin leikkauksiin hyvin nihkeästi.

Velkahelpotusten lisäksi Tsiprasin hallituksen toiveissa on, että Kreikka pääsisi vihdoin osaksi Euroopan keskuspankin osto-ohjelmaa, uutistoimisto AFP kertoo.

Osana euroalueen elvytystä EKP ostaa kuukausittain noin 60 miljardin euron edestä erilaisia arvopapereita, kuten euromaiden joukkovelkakirjoja, markkinoilta. EKP on rajannut Kreikan valtionlainat ohjelman ulkopuolelle niiden korkean riskin vuoksi.

Tsipras haluaa Kreikan osaksi ohjelmaa, sillä elvytystoimilla ja keskuspankin Kreikkaa kohtaan osoittamalla luottamuksella olisi todennäköisesti korkotasoa tyynnyttävä vaikutus.

Oman mutkan Kreikka-neuvotteluihin tuo IMF, joka ei parin vuoden väännönkään jälkeen ole päässyt sopuun euromaiden kanssa siitä, miten tiukkoja säästötoimia Kreikalta pitäisi vaatia.

IMF on pääjohtaja Christine Lagarden johdolla vaatinut maltillisia säästötavoitteita ja velkahelpotuksia, kun taas EU on vyönkiristyslinjalla. Panoksena pitkittyneessä jupakassa on IMF:n osallistuminen Kreikan tuoreimpaan 86 miljardin lainaohjelmaan.

Etenkin Saksa on varoitellut, että ilman IMF:ää, koko pelastuspaketti raukeaa. Syyskuun liittopäivävaaleihin valmistuvilla saksalaispoliitikoilla tuskin on haluja suhtautua Kreikkaan leppoisasti lähikuukausina.

Tämäkin kiista osoittaa silti lauhtumisen merkkejä. Reutersin näkemän asiakirjaluonnoksen mukaan IMF arvioi Kreikan julkisen talouden olevan ensi vuonna 2,2 prosenttia ylijäämäinen, jos rahoituskustannuksia ei lasketa.

Rahasto myös uskoo luonnoksen perusteella, että maa voisi sitoutua 3,5 prosentin positiivisen perusjäämän tavoitteeseen vuosina 2019–2021.

Aiemmin IMF on vaatinut 1,5 prosentin perusjäämätavoitetta jo lähivuosille. Nyt se olisi valmis laskemaan tavoitteen tälle tasolle vasta viiden vuoden päästä.

Euroalueen velkojamaat ovat vaatineet Kreikalta pitkäaikaista sitoutumista 3,5 prosentin tavoitteeseen. Viime aikojen talousluvut Kreikasta ovat olleet varovaisen positiivisia.

Oikaisu 2.5. kello 13.18: Jutussa kirjoitettiin aiemmin valtion velkasuhteesta ja valtion talouden ylijäämästä. Kyse on kuitenkin molemmissa tapauksissa ’Kreikan koko julkisesta taloudesta, ei vain valtiosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  6. 6

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  7. 7

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  8. 8

   Lapset sopeutuvat nopeasti minne tahansa, sanotaan, mutta se ei mennyt ihan niin – kolmevuotias muutti Kiinaan, ja riipivä ikävä kesti kuukausia

  9. 9

   Tätä on maailmantalous vuonna 2017: Atrian johtajan oli syötävä sonnin penistä, jotta sianlihaa saadaan vihdoin viedä Kiinaan – seurasimme pohjalaisen potkan matkan kiinalaiseen pöytään

  10. 10

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää