Talous

Ilkka Hämälästä tulee ensi vuonna Metsä Groupin pääjohtaja – yli kymmenen vuotta pääjohtajana ollut Kari Jordan jää eläkkeelle

Koko uransa sellun parissa työskennellyt Hämälä on luonteva valinta Metsä Groupiin, kun Äänekosken suurhanke valmistuu. Hämälä on vuodesta 2008 alkaen toiminut Metsä Fibren toimitusjohtajana ja Metsä Groupin johtoryhmän jäsenenä.

Suomalaisten metsänomistajen hallitseman Metsäliiton eli Metsä Groupin tuleva pääjohtaja Ilkka Hämälä suhtautuu hyvin optimistisesti yhtiönsä ja yleensäkin metsäteollisuuden tulevaisuuden näkymiin.

”Onhan tämä ollut useat vuosikymmenet menestyvä ja kasvava ala, ja sitä se on nähdäkseni jatkossakin, vaikka rakennemuutoksia ja turbulenssia on nähty. Maailmalla on menossa montakin megatrendiä, jotka pitävät tämän alan kysyntää yllä”, Hämälä sanoo.

Metsä Groupin ylin johto vaihtuu ensi vuoden alkupuolella.

Metsäliitto Osuuskunnan hallintoneuvosto päätti torstaina nimittää diplomi-insinööri Hämälän Metsäliitto Osuuskunnan toimitusjohtajaksi ensi vuoden alussa. Metsä Groupin pääjohtajan tehtävään Hämälä siirtyy huhtikuussa samalla kun pääjohtajana vuodesta 2006 toiminut Kari Jordan siirtyy eläkkeelle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jordan vastaa konsernin tuloksesta vuoden 2017 loppuun saakka.

Jordanin ja Hämälän taustat ovat hyvin erilaiset. Jordan tuli metsäteollisuuden ulkopuolisesta pankkimaailmasta saneeraamaan heikossa kunnossa ollutta Metsäliittoa ja pani sen runsaan kymmenen vuoden kautensa aikana yritysmyynneillä uuteen uskoon.

Hämälä sen sijaan on työskennellyt jo vuodesta 1988 saman yhtiön palveluksessa, ja hän on sellumies kiireestä kantapäähän.

Valmistuttuaan Otaniemestä Teknillisen korkeakoulun sellulinjalta Hämälä on toiminut tutkimusinsinöörinä Joutsenossa, rakentanut sellutehdasta Raumalla, ollut tehtaanjohtajana Kaskisissa, ja sitten tuotantojohtajana Metsäliiton selluyksikössä Metsä Fibressä, jonka toimitusjohtajan paikalta hän siirtyy emoyhtiön toimitusjohtajuuden kautta pääjohtajaksi.

”Kiistämättä yhtiö on tullut tutuksi monelta kulmalta. Maakunnissakin vierähti 12 vuotta kaikkiaan”, Hämälä sanoo.

Pääjohtajan vaihto ei tullut yllätyksenä.

Jordan olisi päässyt työsopimuksensa mukaan eläkkeelle jo maaliskuussa 2016, jolloin hän täytti 60 vuotta. Jordanille sovittiin kuitenkin jatkoaika, joka päättyy hieman sen jälkeen kun yhtiön suur­investointi, Äänekosken sellutehdas, käynnistyy syksyyn mennessä.

Jordanin seuraajaa haettiin isolla kammalla, mutta yllätyksenä ei Hämälän valintaa voi pitää. Sellutuotannon perusteellisesti tuntevana hän on luonteva valinta, kun yhtiölle valmistuu ”maailman tehokkain ja uudenaikaisin sellutehdas”.

Näin Hämälä kuvaa noin 1,2 miljardia euroa maksa­nutta Ääne­koskea. Hänen mukaan­sa uusi tehdas vahvistaa Metsä Groupin asemaa maail­man johta­vana markkina­havu­sellun tuotta­jana.

”Tämä tulee meille todelliseen tarpeeseen, koska asiakkaillamme lähinnä Kiinassa ja muualla Aasiassa on ollut haluja kasvattaa liiketoimintaansa, ja kysyntää siis riittää. Selluhan on suurten volyymien liiketoimintaa.”

Äänekoskea on rakennettu kaksi vuotta ja suunniteltu huomattavasti pidempään. Hämälä sanoo, että kaikki ne oletukset, joiden varaan jätti-investointi aikanaan pohjattiin, ovat kestäneet.

”Ja kun Jordanin työn jäljiltä yhtiön perustukset ovat muutenkin kunnossa, tästä on hyvä jatkaa.”

Vaikka myös Äänekosken päätuote on edelleen perinteinen sellu, on sen tuotannon kirjoa tarkoitus vähitellen kasvattaa hyödyntämällä tuotannon sivuvirtoja ja kehittämällä uusia tuotteita puukuidusta. Siitä huolimatta, että vanhoillekin tuotteille on kasvavaa kysyntää.

”Nykyisillä tehtailla saamme kymmenen prosenttia tuloista muista tuotteista kuin sellusta, mutta Äänekoskella sen käynnistyessä tuo osuus on jo 20 prosenttia, ja sitä pyritään nostamaan”, Hämälä sanoo.

Sellu ei ole Äänekosken jälkeenkään koko Metsäliitto, vaan yhtiö on määritellyt aloikseen sen lisäksi kartongit, puutuotteet, kuten vanerin, sekä pehmopaperit.

”Kaikki ne ovat globaalisti kasvavia alueita, joissa meillä on erikoisosaamista ja kaikkia kehitetään”, Hämälä lupaa.

Viides olennainen alue on puunhankinta ja metsäpalvelut, joissa liitto toteuttaa Hämälän mukaan osuuskunnallista perustehtäväänsä: jalostaa teollisuutensa kautta jäsenien puuta maailmanmarkkinoille.

Pääjohtajuus tuo myös lisää yhteiskunnallista vaikutusvaltaa, jota Hämälä on ollut tähänkin saakka harjoittamassa edunvalvontajärjestö Metsäteollisuuden hallituksen jäsenenä.

Vaikutuskanava on myös metsästys, jota Hämälä harrastaa vapaa-aikoinaan.

Metsä Group kertoi torstaina liikevaihtonsa ja tuloksensa parantuneen tammi–maaliskuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Liikevaihto kasvoi 1 216 miljoonaa euroon 1 156 miljoonasta eurosta. Vertailukelpoinen liiketulos oli 128 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 109 miljoonaa euroa.

Tausta: Laiva kääntyi kovin ottein

Metsä Groupin pääjohtajan paikalta väistyvä vuorineuvos Kari Jordan tuli yhtiöön runsaat kymmenen vuotta sitten.


Jordan tuli pelastamaan henkitoreissaan ollutta metsäyhtiötä. Kovilla otteillaan hän saikin laivan kääntymään. Vaihtoehtona olisi ollut metsänomistajien yhtiön konkurssi.

Saneerauksen ytimessä oli paperia ja kartonkia valmistava Metsä Board, joka tunnettiin aiemmin nimillä M-real ja Metsä-Serla. Se on Metsä Groupin tytäryhtiö.

Jordanin johdolla Metsä Boardin tehtaita ja yksiköitä lopetettiin ja myytiin kymmenittäin. Palkkalistoilta lähti noin 18 000 työntekijää. Suomesta katosi lähes 5 000 työpaikkaa.

Metsä Board kannatti oivallisesti 1990-luvulla, mutta menestys sokaisi yhtiön päättäjät.

Yhtiö sairastui samaan tautiin kuin Stora Enso ja UPM, jotka olivat ostaneet isolla rahalla kasvua Pohjois-Amerikasta. Metsäliitto ei halunnut jäädä huonommaksi, vaan vuonna 2000 se hankki paperi- ja sellutehtaita Saksasta, Ranskasta, Ruotsista, Itävallasta ja Belgiasta. Myyjiä olivat ruotsalainen Modo ja yhdysvaltalainen International Paper (IP).

Kolmessa vuodessa Metsä Groupin johto tajusi, että tuli tehtyä vakava virhe. Virheinvestoinnit näkyivät karmeudessaan Metsä Boardin vuosikertomuksissa.

Tarkkaa tietoa hyökkäyksen ja peräytymisen hinnasta ei ole. Metsä Group ei ole tehnyt yhteenvetoa tehtaiden osto- ja myyntihinnoista, tehtaiden kassavirroista ja lopetusten kustannuksista.

Saneeraustarve oli todettu ennen kuin Jordan tuli taloon, mutta sen toteutus alkoi vasta 2005. Saneerauksen avainpäätös oli, että konserni luopuu paperiteollisuudesta. Jos Metsä Group ei olisi tunnustanut virhettään ja aloittanut saneerausta, Metsä Boardille olisi käynyt kalpaten.

Arvio on, että vuoden 2009 taantumassa velkaisen yhtiön tarina olisi päättynyt vara­rikkoon.

Myös sijoittajat olivat varautuneet menettämään pääomansa. Metsä Boardin osake vajosi 20 senttiin, kun parhaimmillaan siitä oli maksettu seitsemän euroa.

Tärkeä virstanpylväs oli Lohjalla sijaitsevan Kirkniemen ja muutaman muun paperitehtaan myynti vuonna 2008 eteläafrikkalaiselle metsäyhtiölle Sappille. Metsä Board sai kaupasta 750 miljoonaa euroa. Kaupan avulla se lyhensi velkojaan.

Kuka?

Ilkka Hämälä


 Hämälä on syntynyt vuonna 1961 Oulussa. Hän varttui Tampereella ja valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta Otaniemestä.

 Hämälä on toiminut eri tehtävissä vuodesta 1988 Metsä-Botniassa, nykyisessä Metsä Fibressä, jonka toimitusjohtajaksi hän siirtyi vuonna 2008. Metsäliiton johtoryhmän jäsen hän on ollut vuodesta 2008.

 Hän on Metsäteollisuus ry:n hallituksen jäsen ja työmarkkinavaliokunnan puheenjohtaja.

 Hämälä asuu Espoossa. Perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi aikuista lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metsäliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   THL möhli: 6 000 suomalaisen henkilötietoja ja laboratoriotuloksia vuoti verkkoon

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  5. 5

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  6. 6

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  7. 7

   Viisi asiantuntijaa pitää minua työkyvyttömänä – miksi eläkevakuutusyhtiön lääkärit saavat päättää toisin edes näkemättä minua?

  8. 8

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  9. 9

   Maria Silvast asuu Suomen vaarallisimmassa korttelissa – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  10. 10

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää