Valikko
Talous

Hurjat vientiluvut yllättivät ekonomistitkin – talouskasvu­ennusteita täytyy ehkä tarkentaa ylöspäin

Tavaravienti kasvoi maaliskuussa 17 prosenttia viime vuodesta, myös palvelualojen vienti vetää hyvin. Vienti on tärkeää, koska vain vientitulojen avulla Suomi voi lopettaa velkaantumisen.

Alkuvuoden vientiluvut vahvistavat sen. Suomi näyttää viimein päässeen kiinni maailmantalouden kasvuun. Suomesta viedyn tavaran arvo kasvoi Tullin ennakkotilastojen mukaan 17 prosenttia viime vuoden maaliskuuhun verrattuna. Hyvä kehitys on jatkunut koko alkuvuoden.

Erityisen lupaavaa on se, että viennin kasvu on jakautunut monille aloille. Etukäteen oli tiedossa, että Uudenkaupungin autotehtaan uuden Mersu-linjan käynnistyminen helmikuun lopussa piristää vientilukuja.

Lisäksi esimerkiksi sähköteknisten laitteiden eli muuntajien, generaattoreiden tai taajuusmuuttajien vienti on kasvanut nopeasti. Kasvussa on ollut myös teräksen, sahatavaran ja kemianteollisuuden tuotteiden vientikauppa.


Viennin hypähdyksen takana ei ollut myöskään mikään yksittäinen jättitoimitus, kuten matkustajalaiva. Maaliskuussa Turun telakalta ei lähtenyt yhtään laivaa.

Seuraava alus, saksalaisen Tuin tilaama Mein Schiff 6 lähtee telakalta tiistaina. Se tulee näkymään toukokuun vientiluvuissa noin puolen miljardin euron piikkinä.

Tullin luvut kertovat vain tavaroiden viennistä. Kolmasosa esimerkiksi viime vuoden noin 76 miljardin euron arvoisesta kokonaisviennistä on palveluvientiä, jonka tilastointi on hitaampaa.

Palvelualoja edustavan Paltan pääekonomisti Matti Paavonen uskoo kasvun olleen sielläkin nopeaa, selvästi ennusteita parempaa. Paavosella on kolme perustetta.

”It-palveluyritysten liikevaihdon kasvu on kiihtynyt, mistä suuri osa on palveluvientiä. Matkailussa vuosi on ollut erinomainen. Myös isojen pörssiyritysten liikevaihdon kasvu tuo niiden sisäisten palvelujen ostoista kasvavia tuloja pääkonttoreihin Suomeen”, Paavonen sanoo.

Palveluvientiä ei ole aina helppo edes hahmottaa vienniksi. Kun suomalaisyrityksen ulkomailla oleva tytäryhtiö maksaa pääkonttorille suunnittelusta tai markkinointipalveluista, se tilastoituu palveluvienniksi – ulkomailta virtaa pääomaa Suomeen.

Myös kaikki turistien ostokset, hotelliyöt, juna- tai lentoliput ja ravintolaostokset ovat palveluvientiä. Siksi erityisesti kiinalaisturistien avokätinen rahankäyttö on loistouutinen Suomen vientiluvuille.

Miksi viennistä sitten kannattaa erityisesti iloita? Kasvoihan Suomen talous hieman viime vuonnakin. Kasvu perustui kotitalouksien kulutukseen ja rakentamiseen, jotka molemmat pyörivät velkarahalla.

Suomen kansantalous on velkaantunut viime vuosina nopeasti. Suomeen sisään ja Suomesta ulos virtaavien pääomavirtojen erotuksesta kertova vaihtotase painui miinukselle vuonna 2011 ja on pysynyt siellä.

Lisävelkaa on kertynyt niin kotitalouksille kuin valtiolle, yrityksille suhteessa vähemmän.

”Me todella tarvitsemme vientiä nyt. Sen avulla vaihtotasekin kääntyisi vähitellen positiiviseksi ja vähentäisimme velkaa”, Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas sanoo.

Osin vientilukuja himmentää se, että myös tuonnin arvo on kasvanut nopeasti. Se johtuu raaka-aineiden kallistumisesta. Maaliskuussa ulkomaankauppa oli kutakuinkin tasapainossa, mutta tammi–maaliskuussa yli 700 miljoonaa euroa alijäämäistä. Vaihtotaseen ylijäämään on siis vielä runsaasti matkaa.

Vientiluvut näyttävät kuitenkin sen verran vahvoilta, että talouskasvua ennustavat ekonomistit ovat parantamassa ennusteitaan. Parin seuraavan vuoden aikana vientiin on tulossa vielä lisävetoa ainakin useista laivatoimituksista, autotuotannon kasvusta ja Äänekosken sellutehtaan käynnistymisestä.

”Pelkästään nämä kolme tekijää tuovat puolentoista prosentin viennin kasvun vuotta kohti”, Palokangas sanoo.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ennusti vielä maaliskuussa Suomeen tälle vuodelle puolentoista prosentin kasvua.

”Alkuvuoden indikaattorit ennakoivat nyt jo itse asiassa kolmen prosentin kasvua, mutta ihan niin vahvaan kasvuun en vielä ehkä uskalla uskoa. Yli kahden prosentin voidaan kyllä hyvinkin päästä”, Kuoppamäki sanoo.

Viennin hyvä kehitys kertautuisi myös kotimaassa työllisyyden paranemisena ja uusina tuotantoinvestointeina.

”Tähän asti toiveet viennin kasvusta ovat aina murentuneet, mutta nyt pato näyttää murtuneen. Ilmeisesti kilpailukyvyn paranemisellakin on ollut vaikutusta. Suomalaiset yritykset voittavat enemmän kauppoja maailmalla.”

Päättäjät ovatkin viime vuosina tuskailleet, miksei vienti ole käynnistynyt, vaikka maailmatalous on kasvanut hyvää vauhtia jo monta vuotta.

Toisaalta esimerkiksi Suomelle tärkeällä Venäjällä tilanne on parantunut vasta hiljattain. Euroopassakin kasvu on kiihtynyt.

”Jos tässä tilanteessa vienti ei vetäisi, niin asiat olisivat todella huonosti Suomessa”, Palokangas sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen talous
 • Vienti
 • palveluvienti
 • Teknologiateollisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  7. 7

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  8. 8

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  9. 9

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  10. 10

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää