Talous

Lääkäri, entinen malli Gunhild Stordalen meni naimisiin miljardöörin kanssa ja sairastui vakavasti – pelastaa nyt maailmaa

Gunhild Stordalenin missio on, että yhdeksän miljardia ihmistä syö tulevaisuudessa terveellisesti, itsensä ja maapallon vuoksi.

Ainakin tarinan alku oli kaunis. Lääkäri, ympäristöaktivisti ja entinen malli tapaa kuuluisan miljardöörin, rakastuu, ja kohta järjestetäänkin jo upeat häät. Mies antaa vaimolleen häälahjaksi säätiön, jonka avulla he yrittävät pelastaa maailmaa.

Muutamaa vuotta myöhemmin pariskunnan elämään tulee kuitenkin käänne: naisella todetaan vakava sairaus, johon ei välttämättä ole parannuskeinoa.

Tarina kertoo norjalaisista Gunhild ja Petter Stordalenista. Suomessa Petter Stordalen muistetaan hänen avaamastaan Clarion-hotellista, joka valmistui viime syksynä Helsingin Jätkäsaareen. Nyt ei kuitenkaan puhuta hänestä.

Gunhild Stordalen sairastaa systeemistä skleroosia, harvinaista sidekudossairautta. Siihen sairastuneen pienet verisuonet vaurioituvat ja iho kovettuu. Kun tauti etenee, ihminen voi saada vaurioita sisäelimiinsä.

Stordalen on kertonut saaneensa kemoterapiaa, mutta hänen parantumisestaan ei ole takeita.

Gunhild Stordalen sai itse herätyksen pohtia ruuan, bisneksen ja terveyden sidonnaisuuksia, kun hänet nimettiin vuonna 2009 miehensä hotelliyhtiön hallitukseen. Stordalen ryhtyi etsimään keinoja vähentää yrityksen hiilijalanjälkeä. Pian hän ymmärsi, että vastaus liittyi ruokaan.

Stordalenin mukaan keskivertohotellissa 70 prosenttia hiilijalanjäljestä syntyy tarjottavasta ruuasta ja juomasta. Hän halusi selvittää, millaiset ratkaisut olisivat tehokkaita sekä hyödyksi asiakkaille.

Käytännössä pohdinta johti esimerkiksi siihen, että Stordalenin hotelleissa jätettiin aamiaispöydiltä pois pekoni ja makkara ja tuotiin tilalle ekologisesti parempia vaihtoehtoja.

Keskittyvätkö ruuan tuotantoon liittyvät ongelmat siis yksinkertaisesti lihaan?

”Ei tarvitse ryhtyä vegaaniksi, mutta lihan syönnin vähentäminen on hyväksi sinulle ja maapallolle”, Stordalen kertoo sähköpostiviestissään.

Hän suostuu antamaan haastattelun vain sähköpostitse.

Stordalen puhuu julkisesti sairaudestaan ja herättelee sen avulla ihmisiä muuttamaan ympäristötietoisemmiksi. Jokin aika sitten hän aloitti seminaaripuheensa kertomalla, että kuuli kaksi vuotta sitten sairastuneensa parantumattomaan tautiin. Maailma voisi vielä ratkaista ongelmansa – toisin kuin Stordalen omansa.

”Sairaudestani huolimatta olen etuoikeutettu, kun pystyn tekemään töitä yhden maailman kiireellisimmän ongelman ratkaisemiseksi: miten voimme tulevaisuudessa taata terveellistä ruokaa yhdeksälle miljardille ihmiselle maapallon kestokyvyn rajoissa”, Stordalen kertoo HS:lle.

Hän puhuu mielellään ruuasta. Tai kuten hän itse sanoo: ”Minähän rakastan ruokaa! Voimme vaikuttaa terveyteemme ja maapallon tilaan, kun teemme pieniä muutoksia ruokavalioomme”, Stordalen kirjoittaa.

Hänen neuvonsa ovat yksinkertaisia:

Syö oikeaa ruokaa.

”Syömme liikaa prosessoitua ruokaa. Niissä on keinotekoisia valmistusaineita, rasvoja, suolaa ja sokeria.”

Syö kohtuullisesti.

”Kolmasosa maailmassa tuotettavasta ruuasta joko katoaa tai päätyy jätteisiin.”

Vuonna 2016 perustettu EAT-järjestö on Stordalenin lempiprjekti. Sen missiona on tuoda yhteisen pöydän ääreen asiantuntijoita tieteen eri aloilta ja mullistaa ruuan tuotannon, terveellisen ravintoon ja kestävän kehityksen haasteita.

”Mikään ei ole mahdollista, jos ei aseta tavoitteita tarpeeksi korkealle”, Stordalen kertoo.

EAT järjestää Helsingissä 19. toukokuuta seminaarin ruuasta yhteistyökumppaninsa, elintarvikeyhtiö Fazerin kanssa. Mukana on tutkijoita, yritysjohtajia ja poliitikkoja.

Stordalenin mukaan myös yritysjohtajat ymmärtävät hyvin puhetta kestävästä kehityksestä. ”He ymmärtävät, että on sopeuduttava tai edessä on tuho. Yritykset myös tietävät saavansa kilpailuetua, jos ovat muutoksen kärkijoukoissa.”

Norjassa Stordalenien edesottamuksia seurataan tiiviisti. Otsikot olivat suurimmillaan vuonna 2010, kun pariskunta järjesti häänsä ja lennätti vieraat loistohotelliin Marokkoon. Norjalaislehtien mukaan vastaanotto maksoi viisi miljoonaa dollaria.

Kun Stordalenilta kysyy, valitsisiko hän nyt ympäristölle ystävällisempiä tapoja juhlia avioliittoaan, hän haluaa vastata pitkästi.

”En usko tulevaisuuteen, jossa ei ole juhlia, lomia tai matkustamista. Ensimmäinen aurinkokäyttöinen lentokone on jo kyennyt lentämään ympäri maapallon, mutta useimmat meistä vielä jättävät hiilijalanjäljen halutessamme matkustaa kauas. Me hyvitimme aiheuttamamme päästöt, mutta tämäkin on yksi esimerkki, miten tärkeää on kehittää teknologiaa ja tavoittaa päästöttömiä ratkaisuja.”

”Toisaalta, jos menee naimisiin upean miehen kanssa, häitä ei tarvitse järjestää kuin kerran.”

Kuka

Gunhild Stordalen


 Norjalainen lääkäri, syntynyt 1979

 Perusti ilmastonsuojeluun keskittyneen Stordalen-säätiön miehensä kanssa.

 Naimisissa hotelliketjun omistavan Petter Stordalenin kanssa

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Elintarviketeollisuus
 • Kestävä kehitys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää