Valikko
Talous

Auton voi nyt napata käyttöön Helsingissä minuuttihinnalla – OP tuo 150 pikavuokra-autoa liikenteeseen

OP:n Suomeen tuoma DriveNow-autonjakopalvelu on BMW:n ja Sixtin omistama yritys. Auton voi jättää toiminta-alueella mihin tahansa kadunvarteen vähän niin kuin kaupunkipyörän. Vuokraaminen toimii mobiilisovelluksella.

Auton vuokraaminen voi mobiiliaikana toimia melkein yhtä helposti kuin kaupunkipyörä. Kännykän sovelluksesta katsotaan, missä auto on vapaana.

Auton voi varata ja ovet saa auki samalla sovelluksella ja sitten vain ajamaan. Kun on ajanut tarpeeksi, auton voi jättää julkiselle pysäköintipaikalle, kunhan se on palvelun toiminta-alueella.

Suurin piirtein tällä periaatteella Helsingissä toimii jo nyt pari auton pikavuokraus- tai jakopalvelua. Torstaina OP-ryhmä kertoi tulevansa samalle markkinalle kerralla 150 auton voimin. DriveNow-nimisen palvelun valikoimassa on yhdeksän eri mallista BMW:tä sekä Mini Coopereita. Autoista kymmenen on sähköautoja.

OP ei ole kehittänyt palveluaan itse, vaan DriveNow on automerkki BMW:n ja autonvuokraaja Sixt:n yhdessä omistama yritys. OP ostaa BMW:ltä autot, joihin on asennettu jakopalvelun mahdollistava ohjelmistomoduuli. OP myös vakuuttaa autot, hoitaa maksujenvälityksen ja koko palvelun operoinnin Suomessa.

Finanssiryhmä OP:lle liikenne- ja terveyspalvelut ovat uusia tapoja palvella asiakasomistajia. Ryhmässä uskotaan, että niistä voi vähitellen kasvaa myös merkittävää liiketoimintaa.

OP:n lääkäriasemien verkosto on kasvamassa vähitellen maanlaajuiseksi. Liikenteen puolella ryhmä aloitti sähköautojen leasing-vuokrauksen viime vuoden lopulla.

”OP-ryhmän asiakkaiden tarpeet muuttuvat, ja haluamme palvella heitä uusilla tavoilla. Uskomme, että liikkumisessa jakamistalous kasvattaa suosiotaan. Yhä harvempi haluaa omistaa auton. Autoa halutaan käyttää tarpeen mukaan”, liikkumisen palvelujen hankejohtaja Sonja Heikkilä sanoo.

DriveNow -sovellus aukeaa tänään torstaina ja autot tulevat liikenteeseen kahden viikon kuluttua. Toiminta-aluetta on Helsingin kantakaupunki, Helsinki-Vantaan lentoasema, sekä Espoossa Otaniemi ja Leppävaara.

Ajaminen maksaa 57 senttiä minuutilta. Palveluun rekisteröityminen on ensimmäisen kuukauden ilmaista, sen jälkeen rekisteröityminen maksaa 30 euroa.

 


Autoa ei tarvitse tankata tai pesettää vaan kaikki kuuluu minuuttimaksuun. Vakuutuksen tuhannen euron omavastuun saa pudotettua 350 euroon puolentoista euron lisämaksulla ajokertaa kohti.

Kun bensa tai sähkölataus on vähissä, auton voi viedä itse tankattavaksi, mistä saa 20 minuuttia ilmaista ajoaikaa. Jokaisesta autosta löytyy tankkauskortti. Muussa tapauksessa DriveNown henkilökunta huolehtii tankkauksesta ja latauksesta.

”Toivomme, että käyttäjät ottavat palvelun omakseen ja kokevat kuuluvansa yhteisöön, kuin omaan autokerhoon. Palvelu on toiminut muissa maissa hyvin ja esimerkiksi Berliinissä käytössä on 1 300 autoa, joita vilahtelee katukuvassa jatkuvasti”, DriveNow Finlandin liiketoimintajohtaja Timo Valtonen sanoo.

DriveNow toimii jo 11 kaupungissa.

Helsingissä palvelulla on sopimus kaupungin kanssa asukaspysäköintipaikkojen käytöstä. Myös joitain muita pysäköintialueita on käytössä ja lentoasemalla erikseen merkityt paikat.

Auton voi pysäköidä kesken matkan ja jatkaa sen jälkeen ajoa. Pysäköinnin aikana veloitus on 30 senttiä minuutilta. Arkiyöksi auton voi pysäköidä ja pitää varattuna maksutta. Myöhemmin suomalaiset asiakkaat voivat käyttää palveluun kuuluvia autoja myös ulkomailla.

Fakta

Mobiilisovelluksella toimivia autonjakopalveluita toimii muitakin


 Runsas vuosi sitten Helsingissä aloitti kotimainen GoNow -palvelu ensin 30 auton voimin. Toimintaperiaate saman kaltainen kuin DriveNow’lla.

 Ekorentin valikoimassa on vain päästöttömiä autoja. Autoille on omat parkkialueet sähkötolppineen.

 Shareit Blox Car on auton vertaisvuokrauspalvelu eli kuluttajat voivat sen kautta antaa omaa autoaan vuokralle muiden käyttöön.

 Whim yhdistää yhteen palveluun eri liikkumistapoja, kuten matkakortin, autonvuokrauksen ja vertaisvuokrauksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Jakamistalous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  2. 2

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  3. 3

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  4. 4

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  5. 5

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  6. 6

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  7. 7

   Turvapaikanhakijat siivoavat Suomessa kouluja ja urheilutiloja parin euron tuntipalkoilla – Kaupunkien hankintajohtajat myöntävät, että työehtojen valvonta on vaikeaa

  8. 8

   Isisin kasvualue on nyt Kaakkois-Aasia, kun kasvunäkymät Lähi-idässä ja Afrikassa heikkenevät

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää