Talous

EU-tuomioistuin hankaloitti Singapore-kauppasopimusta – ja luultavasti myös brexitiä

Linjaus selvensi, millä ehdoilla EU voi neuvotella myös muista kauppasopimuksista.

Bryssel

Euroopan unionin tuomioistuin päätti tiistaina, että EU:n ja Singaporen vuonna 2014 solmima vapaakauppasopimus edellyttää EU-maiden kansallisten ja alueellisten parlamenttien hyväksyntää.

Merkittäväksi luonnehdittu ratkaisu on pettymys Euroopan komissiolle, mutta mahdollisesti helpottava selkeytys tuleviin vapaakauppaneuvotteluihin. Tuomioistuin löysi nimittäin vain kaksi asiakohtaa, joiden vuoksi sopimus kaipaa jäsenmaiden parlamenttien hyväksyntää.

”EU:n 38 kansallista tai alueellista parlamenttia voivat jatkossa kaataa valmiiksi neuvoteltuja kauppasopimuksia vain, jos sopimukset sisältävät investointisuojan tai niillä säännellään portfolioinvestointeja”, totesi suomalaisten palkansaajajärjestöjen EU-edustuston FinUnionsin johtaja Aleksi Kuusisto.

Kuusiston mukaan investointisuojan vastustus on suurta monissa EU-maissa, ja nyt tulisi pohtia sen jättämistä pois tulevista sopimuksista.

Tuomioistuimen odotettiin ennakolta ottavan paljon tiukemman kannan siihen, missä tapauksissa kauppasopimukset voitaisiin hyväksyä unionitasolla ilman jäsenmaiden parlamenttien ratifiointia. Näin ollen päätöksen voi katsoa olevan ”unioni-myönteinen”, kuten Kuusisto määritteli.

Siitä huolimatta esimerkiksi Britannian tulee nyt varautua siihen, että sen EU-eron eli brexitin jälkeinen suhde EU:hun tulee siunata kymmenissä parlamenteissa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EU- ja kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen toteaa, että tuomioistuimen päätös tehnee brexitistä entistä vaikeamman prosessin. Turtiainen ennakoi, että EU:n neuvotteluvoima kasvaa ja prosessi pitenee.

”Iso-Britannia on ilmoittanut haluavansa laaja-alaisen vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa. Nyt on selvää, että tämän sopimuksen voimaan saaminen edellyttää, että kaikki EU-maiden ja alueiden parlamentit hyväksyvät sen”, Turtiainen sanoo.

Singaporen ja EU:n vapaakauppasopimuksesta alettiin neuvotella vuonna 2010 ja ”valmista” tuli neljä vuotta myöhemmin. Komissio päätyi pyytämään EU-tuomioistuimen kantaa asiaan, koska Lissabonin perussopimuksen jälkeen on ollut kiistanalaista, mikä rooli jäsenmailla kauppasopimusten hyväksynnässä on.

Tiistainen oikeuden päätös oli jossain määrin odotettu. EU:n julkisasiamies Eleanor Sharpston totesi joulukuussa pitävänsä Singaporen vapaakauppasopimusta sekasopimuksena, joka edellyttää jäsenmaiden ratifiointia.

EU:n kauppapolitiikka joutui melkoiseen myrskyyn viime vuonna, kun Yhdysvaltain kanssa käytävät TTIP-neuvottelut ajautuivat umpikujaan ja Kanadan kanssa solmittu Ceta-sopimus oli kaatua belgialaisten alueparlamenttien vastustukseen.

EU-tuomioistuimen tiistainen päätös koski vain EU:n ja Singaporen sopimusta, mutta linjaus antaa suuntaa myös muille – kuten Meksikon ja Japanin kanssa käytäville – neuvotteluille.

FinUnionsin Aleksi Kuusisto sanoo päätöksen perusteella, että unionilla on toimivalta sisällyttää kauppasopimuksiin ympäristöä ja työntekijöiden oikeuksia koskevia määräyksiä. Hän uskoo tämän vahvistavan EU-parlamentin roolia sopimusten hyväksyjänä.

”EU-parlamentti on vaatinut näiden määräysten ja niiden toimeenpanon vahvistamista. Vaatimuksiin on vastattava tulevissa kauppaneuvotteluissa, jotta EU:n yrityksiä ja työntekijöitä suojattaisiin nykyistä paremmin kolmansien maiden epäterveeltä kilpailulta”, Kuusisto sanoo.

EK:n Saila Turtiainen sanoo, että tiistainen oikeuden linjaus on ”EU:n kauppapolitiikan toimintakyvyn kannalta hyvin merkittävä”. Hänen mukaansa päätös tuo selvyyttä pitkään jatkuneeseen kiistaan siitä, kenellä on valta vapaakauppasopimuksissa.

”EU:n kauppapolitiikka on tällä hetkellä kestämättömällä pohjalla, kun yksittäinen EU-maa tai alue voi pitää koko unionia pankkivankina. Valitettavasti tuomioistuimen päätös ei tarjonnut helppoja ratkaisuja tilanteeseen”, Turtiainen sanoo.

Turtiaisen mielestä yksi keino parantaa EU:n toimintakykyä ja päätöksentekoa on jatkossa jakaa vapaakauppasopimukset kahteen osaan toimivallan mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  6. 6

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

  9. 9

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  10. 10

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää