Talous

Sita Salminen, 24, jätti vakituisen työnsä pankissa kuvatakseen videoita Youtubeen, ja se kannatti – sometyöläinen saa elantonsa yritysten sponsoroimasta sisällöstä

Helsingin yliopiston verkkoviestinnän tutkija Janne Matikaisen mukaan kenelläkään ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon yritykset ja somevaikuttajat tekevät yhteistyötä. Ainakin Huono äiti -yhteisön Sari Helin ja oululainen Sita Salminen elättävät itsensä somessa työskentelemällä.

Seuraajia, tilaajia ja tykkääjiä. Sellaisia meistä useimmat ovat sosiaalisessa mediassa. Niistäkin, jotka pitävät ääntä Facebookissa, Twitterissä tai Youtubessa, vain harva tienaa elantonsa tekemällä somesisältöä omilla ehdoillaan.

Oululainen videobloggaaja Sita Salminen ja helsinkiläinen Huono Äiti -yhteisön päätoimittaja ja toimitusjohtaja Sari Helin ovat löytäneet omat tapansa ansaita leipänsä somessa.

Päätös ryhtyä täysipäiväiseksi tubettajaksi oli yksi Sita Salmisen, 24, elämän vaikeimmista. Salminen työskenteli vielä viime vuonna unelmiensa työssä finanssiryhmä OP:lla, missä hänen tehtävänsä oli markkinoida yhtiön mobiilipankkisovellusta.

Unelma muuttui, kun Salminen ymmärsi videobloggaamisen mahdollisuudet. Jos somesisällön tekeminen kiinnostaa, miksei sitä voisi tehdä itsensä hyväksi, hän järkeili.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Vanhemmille piti perustella, miksi jätän työni pankissa kuvatakseni itsestäni videoita nettiin”, Salminen sanoo.

Jo nyt vaikuttaa siltä, että vanhempien huoli oli turhaa. Liikunnasta, ruoasta ja tavallisista päivistään videoita kuvaava Salminen kaksinkertaisti tilaajamääränsä muutamassa kuukaudessa 63 000:een, mikä vastaa Rovaniemen asukaslukua.

Noin viisi kuukautta päätoimisena videobloggaajana eli vloggaajana työskennellyt Salminen ei halua paljastaa kuukausipalkkaansa, mutta kertoo tienaavansa enemmän kuin työssään pankissa, missä hän tienasi vajaat 3 000 euroa kuukaudessa.

Suomessa menestyneen vloggaajan tietynlaisena maagisena rajana on pidetty 100 000 tilaajan rajaa. Sen on ylittänyt vain kourallinen suomalaisia tubettajia. Salmisen esimerkki kertoo, että myös tämän rajan alle jäävät voivat saavuttaa tulot, joilla tulee hyvin toimeen.

Katsojalle usein leppoisalta näyttävien videoiden takana on sopimuksia videoverkostojen kanssa, kuvauspäiviä ja tuntikaupalla editointia. Hauskaa se on, mutta työtä silti. Persoonankin on oltava tarpeeksi kiinnostava.

”Kyllä tähän saa tunteja kulumaan, jos videoita tekee ammattimaisesti. Ei se mene niin, että vain kuvataan ja video tupsahtaa Youtubeen ja lopun aikaa katsellaan Netflixiä”, Salminen sanoo.

Sari Helin, 48, on pitkän linjan media-alan ammattilainen. Aiemmin hän on työskennellyt esimerkiksi tutkivana toimittajana Ylellä. Nyt hän johtaa Huono Äiti -nettiyhteisöään seitsemättä vuotta. Huonon Äidin taival alkoi Facebookista ja laajentui blogin kautta nettisivustoksi, jossa julkaistaan kirjoituksia vanhemmuudesta säröjä peittelemättä.

Menestys on vaatinut läsnäoloa. Helin on yrityksestään edelleen ainoa, joka hallinnoi Huonon Äidin somea. Facebookissa hän käy 50 kertaa päivässä.

”Ei voi sanoa, että olisi uhrannut elämän, mutta osan siitä ainakin”, Helin kertoo.

Verkkoyhteisö on tuonut elannon Helinille jo neljän vuoden ajan. Nykyään Huono Äiti työllistää esimerkiksi kaksi myyjää sekä graafikoita ja useita kirjoittajia.

Huonon Äidin orgaaninen kattavuus eli kaikkien yksittäisten henkilöiden määrä, joille julkaisu on näkynyt ilman maksettua näkyvyyttä, on 420 000 ihmistä viikossa.

”Joka päivä lukijat kysyvät, voitko puuttua tähän tai kirjoitatko tästä. En lähtisi ikinä politiikkaan mukaan, koska tämä on paljon vaikuttavampi kanava”, Helin sanoo.

Huono Äiti Oy:n viime heinäkuussa päättyneellä tilikaudella yhtiön liikevaihto oli noin 130 000 euroa, ja näköpiirissä on kasvua. Helin kertoo, että kuluneen kuuden kuukauden aikana yhtiöllä oli yhtä paljon liikevaihtoa kuin koko viime tilivuonna.

Salminen ja Helin saavat kumpikin valtaosan elannostaan yritysten sponsoroimasta sisällöstä, jota sosiaalisen median vaikuttajat kutsuvat usein yritysyhteistyöksi. Salminen saa valtaosan tuloistaan videoverkoston kautta, Helin osakeyhtiön palkasta ja osingoista.

Helsingin yliopiston verkkoviestinnän tutkija Janne Matikaisen mukaan kenelläkään ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon yritykset ja somevaikuttajat tekevät yhteistyötä, mutta se on yleistynyt. Viestintätoimisto Manifeston vuosittain tekemän Blogibarometrin mukaan bloggaajat ja vloggaajat tekivät vuonna 2016 sponsoroitua sisältöä enemmän kuin koskaan.

Matikainen huomauttaa, että sponsoroidussa sisällössä on olennaista tehdä seuraajille selväksi, että mikä on markkinoitua sisältöä ja mikä ei.

”Kaikkien kannalta hyvä, että pysyy selkeänä, milloin on kysymys mainoksesta ja milloin ei”, Matikainen sanoo.

Sponsorointi näkyy niin Salmisen kuin Helininkin sisällöissä. Salminen käy videoissaan kuntosalilla, jonka kanssa hän on tehnyt yhteistyötä. Huono äiti taas on tehnyt yhteistyötä Unikulman kanssa väsymystä käsittelevässä tekstissä. Helin otti yhteyttä yritykseen, koska se sopi tekstin teemaan ja koska arvosti sitä, että Unikulma tekee sängyt ja patjat Vantaalla.

Helin ja Salminen kertovat, että yritykset, jotka heidän sisältöään sponsoroivat, on valittu tarkkaan. Heidän mukaansa yleisö karsastaisi, jos videoissa tai nettisivuilla esiintyisi tuotteita, jotka sotivat heidän arvojaan vastaan.

Kasvissyöjäksi ryhtynyt Salminen ei tahdo mainostaa kananmunia tai maitotuotteita, koska tahtoo vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttämistä. Helin taas kokee, ettei Huono Äiti voi kannustaa yhteisöään pelaamaan uhkapelejä.

”Hankimme mieluummin yhteistyökumppaneita varovasti ja kestävästi sen sijaan, että ottaisimme vastaan kaiken sen rahan, mikä olisi saatavissa irti”, Helin sanoo.

Samalla kun yritykset kiinnostuvat yhteistyöstä sosiaalisen median vaikuttajien kanssa, ilmiön ympärille kehittyy uutta yritystoimintaa, kuten videoverkostoja, jotka esimerkiksi neuvottelevat sisältömarkkinoinnista videobloggaajien puolesta.

Verkkoviestintää tutkineen Matikaisen mielestä oikea johtopäätös on, että tulevaisuudessa yhä useampi työllistää itsensä sosiaalisessa mediassa tavalla tai toisella.

”On vaikea määritellä, mitkä ovat aidosti uusia someajan töitä ja mitkä ovat markkinointiviestinnän töitä, joita ennen tehtiin muualla ja nyt somessa. Mutta olipa kyse kummasta tahansa, niin entistä useamman työ ja elanto liittyy someen sisällöntuottajana, yhteisömanagerina tai organisaatioiden somen käyttöä sparraavina konsultteina.”

Fakta

Miten somella voi ansaita?


 Sosiaalisessa mediassa itsensä työllistävien tulot tulevat usein useasta lähteestä.

 Videobloggaajat saavat tuloja yritysyhteistyön lisäksi esimerkiksi Youtube-mainoksista, kiertueista, fanitapahtumista ja muista esiintymisistä.

 Osa sometyöläisistä on lähtenyt mukaan kirjaliiketoimintaan. Muutamat ruokabloggaajat ovat kirjoittaneet keittokirjoja.

 Jotkut somevaikuttajat myyvät tuotteita. Kinuskikissa-leivontayhteisöllä on oma nettikauppa, jossa myydään esimerkiksi esiliinoja ja patalappuja. Huono Äiti -brändiin liittyy tulevaisuudessa syötäviä tuotteita.

 Joskus suosio sosiaalisessa mediassa on väylä toiseen työhön. Videobloggaajat ovat saaneet töitä muun muassa radiosta ja televisiosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • YouTube

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Sisustajat hullaantuivat viherkasveihin ja hittikasvit ovat paikoin loppuneet kukkakaupoista – ammattilainen kertoo, miten ”vihersisustat” tyylikkäästi

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  6. 6

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  7. 7

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö avaa reitin Helsinki-Vantaalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  10. 10

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää