Talous

Hittituotteet Härkis ja Nyhtökaura yrittävät lyödä läpi Ruotsissa – yritysten liikevaihdot moninkertaistuvat

Molemmat viime syksyn uutuudet kasvisruoan markkinoilla pyrkivät nyt Ruotsin markkinoille ja moninkertaistavat tuotantoaan.

Suvi Kämppä suuntaa tottuneesti Härkis-laarille Jumbon Citymarketissa Vantaalla ja nappaa paketin kärryynsä.

”Meillä on lopetettu käytännössä kokonaan liharuokien laittaminen. Syömme melkein pelkästään Härkistä ja nyhtökauraa”, Kämppä, kolmen lapsen äiti, sanoo.

Juuri tähän trendiin suomalaiset lihankorvikkeiden valmistajat iskivät viime syksynä. Ihan tavalliset sekaruokaiset perheetkin haluavat vähentää lihansyöntiä ympäristö-, terveys- tai eettisistä syistä.

Jauhelihan tai kanasuikaleiden tapaan käytettävillä tuotteilla se on entistä helpompaa. Sekä kotimaisesta härkäpavusta valmistetun Härkiksen että kaurasta, härkäpavuista ja herneestä valmistetun Nyhtökauran menestys on rakennettu salamavauhtia. Nyhtökaura keksittin vain kaksi vuotta sitten.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tuotteita valmistavien yritysten johtajat puhuvat useiden satojen prosenttien kasvuluvuista.

Härkistä tekevä Verso Foods kertoi tiistaina rakentavansa Kauhavalle uuden tehtaan täyttämään kotimaan kasvavaa kysyntää ja vientimarkkinoiden tarpeita. Kymmenen miljoonaa euroa maksavan tehtaan on tarkoitus käynnistyä syksyllä.

Tähän asti Härkis-tuotteita on tehty alihankkijan tehtaassa.

”Haluamme varmistaa, että pystymme vastaamaan kotimaan kasvavaan kysyntään ja ennen kaikkea vientikysyntään”, Verso Foodin hallituksen puheenjohtaja Leena Saarinen sanoo.

Saarisen mukaan Verson liikevaihto moninkertaistuu tänä vuonna viimevuotisesta kahdesta miljoonasta eurosta. Tulos ei ole tiedossa, koska yritys on voimakkaassa kasvuvaiheessa. Tuotot menevät investointeihin.

”Kun tietäisi, mitä liikevaihto tulee tänä vuonna olemaan. Uskon, että olemme kaksinumeroisessa liikevaihtoluvussa”, Saarinen sanoo

Härkistä on nyt saatavilla käytännössä kaikissa Suomen ruokakaupoissa.

Myös Nyhtökauran tuotanto on kasvanut teolliseen mittakaavaan. Nyhtökaura tuli syksyllä myyntiin siinä vaiheessa, kun osa tuotannossa tehtiin vielä käsityönä. Tuotanto ei vastannut kysyntää, ja kaupoissa jouduttiin myymään ei-oota.

”Tuotanto on nyt 15-kertainen syksyyn verrattuna. Pystymme tuottamaan tällä vauhdilla noin 100 000 rasiaa viikossa. Syksyyn mennessä kapasiteetti vielä kaksinkertaistuu, mikä tarkoittaa noin 10 miljoonan rasian tuotantoa”, Gold&Green Foodsin toimitusjohtaja Maija Itkonen kertoo.

Nyhtökauraa tuotetaan Järvenpään-tehtaalla ihan tavallisilla elintarvikekoneilla, mutta tuotantolinjan kokoamisessa oli Itkosen mukaan haasteensa. Koneita piti yhdistellä uudella tavalla.

”Siinä on erilaisia vaiheita, kuten sekoittamista, kuumentamista ja paistamista. Massa on hyvin omanlaistaan, ja siihen piti löytää juuri oikeanlainen tekniikka. Kehitystyötä ei voinut kauheasti nopeuttaa”, Itkonen sanoo.

Osa kuluttajista ehti jo turhautua Nyhtökauran odottamiseen. Nyt sitä olisi kuitenkin saatavilla mielin määrin.

”Ainoa ongelma on, että ihmiset eivät välttämättä tiedä, että nyt sitä saisi. Jos sitä ei kaupassa ole, kannattaa pyytää kauppiasta tilaamaan”, Itkonen sanoo.

Gold&Green Foodsin liikevaihto oli hitaasta alusta huolimatta viime vuonna 1,3 miljoonaa euroa.

”Ihan tarkkaan en uskalla arvioida, mitä se on tänä vuonna, mutta moninkertainen ihan varmasti”, Itkonen sanoo.

Tulosta ei Nyhtökaurastakaan ole luvassa, koska tuotto suunnataan kasvuun. Paulig toi viime syksynä Gold&Green Foodsille apua ja rahoitusta. Pauligista tuli yhtiön omistaja 51 prosentin osuudella. Myös osa alkuperäisistä henkilösijoittajista on yhä yrityksessä mukana.

”Toimimme kuitenkin ihan itsenäisenä start-upina”, Itkonen sanoo .

Sekä Härkis että Nyhtökaura suuntaavat Ruotsin markkinoille, ja tavoitteena ovat laajemmat markkinat. Nyhtökauraa on tehty alusta alkaen englanninkielisellä pulled oats -nimellä.

”Myös uudet asiakassegmentit tulevat voimakkaasti mukaan. Olemme myymässä tuotetta ammattikeittiöihin ja teollisuuteenkin. Härkistä saa nyt myös 2,5 kilon pakkauksessa”, Verso Foodin Saarinen sanoo.

Ruotsissa kilpailu kasvis- ja vegaaniruoan markkinoilla on Suomea kovempaa. Saarisen mukaan Ruotsissa on kuitenkin tarjolla Härkistä vastaavia tuotteita lähinnä pakasteina ja raaka-aine on yleensä soija.

Nyhtökaura tuli Itkosen mukaan pieneen ennakkomarkkinointiin Ruotsissa viime viikolla, ja se lanseerataan isommin myöhemmin tänä vuonna.

”On jännittävää nähdä, miten käy. Sielläkin tuote oli yllättäen jo jonkin verran tunnettu, siitä oli ollut esimerkiksi lehtijuttuja”, Itkonen sanoo.

Härkis aloittaa Ruotsissa syyskuussa, mutta tuotenimellä Bondbone Färs.

”Meillä on yhteistyökumppanina heti iso jakelija, markkinatutkimukset on tehty, ja nyt tuotetta esitellään kauppiaille. Media- ja markkinointikampanjaa aloitetaan sitten lähempänä markkinoille tuloa”, Saarinen sanoo.

Ruotsalaisista kilpailijoista Jumbonkin Citymarketin pakastekaapista löytyy Food for Progress -yhtiön soijasta valmistama Oumph. Kauppias Matti Himbergin mukaan kotimaiset kilpailijat ovat kuitenkin selvästi suositumpia. Niitä on myyty noin 1 500 rasiaa alkuvuoden aikana molempia.

Jauhelihaan verrattuna kasviskorvikkeiden myynti on vielä pientä, euroissa mitattuna noin neljä prosenttia suhteessa jauhelihakauppaan.

”Ei se näy vielä lihan myynnissä. Kanan ja kalan myynti on toisaalta ollut kovassa kasvussa. Mutta koko ajan olemme lisänneet hyllytilaa kasvisruoille”, Himberg sanoo.

Kaikkia kuluttajia tulokkaat eivät myöskään miellytä. Marianne Boström kertoo kokeilleensa Nyhtökauraa kerran.

”Mutta en tykännyt siitä, minusta se oli jotenkin aika vahvan makuista”, Boström sanoo.

Mutta jauhelihaan tottuneelle lapsiperheelle härkis ja Nyhtökaura tuntuvat toimivan.

”Ajattelin tehdä Härkiksestä makaronilaatikkoa. Lapset syövät näitä ihan mielellään, vaikka 6-vuotias on tosi tarkka kaikista uusista ruoista”, Suvi Kämppä sanoo.

Oikaisu 24.5. klo 9.26: Gold&Green Foodsin liikevaihto oli viime vuonna 1,3 miljoonaa euroa eikä 1,2 miljoonaan niin kuin artikkelissa aiemmin luki.

Fakta

Kovat kotimaiset


 Verso Foodin Härkis ja Gold&Green Foodsin Nyhtökaura tulivat myyntiin viime syyskuussa.

 Lihan ja kanan korvikkeiksi ruoanlaitossa sopivat kasviproteiinituotteet ovat ainakin Vantaan Jumbon Citymarketissa melko tasaväkisiä asiakkaiden suosiossa.

 Toukokuun puoliväliin mennessä Jumbon Citymarketissa oli myyty sekä Härkistä että Nyhtökauraa tänä vuonna noin 1500 rasiaa. Esimerkiksi ruotsalaisen soijasta valmistetun Oumphin menekki oli huomattavasti heikompaa. Sitä oli myyty vain runsaat 300 rasiaa.

 Tuotteiden kilohinnoissa on selvät erot. Härkis maksaa Citymarketissa 15,56 euroa kilo, Nyhtökaura 18,36 euroa ja pakasteena myytävä Oumph 22,11 euroa kilolta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kasvisruoka
 • nyhtökaura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  5. 5

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  6. 6

   Yhdysvallat näytti voimaa Pohjois-Korealle: Lensi pommikoneilla ja hävittäjillä rannikon tuntumassa

  7. 7

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Espanja määräsi Katalonian poliisivoimat alaisuuteensa – alueen viranomaiset kieltäytyvät tottelemasta

  10. 10

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  8. 8

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää