Valikko
Talous

Sähköpostit paljastavat, miten eläkeyhtiöiden johtajat pehmittivät valvojaansa – Fiva ei julkistanutkaan työhyvinvointi­miljoonien saajia

Katso hallinto-oikeuden julkiseksi määräämistä sähköposteista, miten suurimmat työeläkeyhtiöt Varma, Ilmarinen ja Elo pehmittivät Finanssivalvonnan johtajaa Anneli Tuomista valittamaan poikkeuksellisten liiketoimien julkistamispäätöksestä. Sen jälkeen Fiva muutti kantansa.

Työeläkeyhtiöiden valvontaviranomainen Finanssivalvonta (Fiva) muutti julkistamislinjaustaan sen jälkeen, kun isoimpien eläkeyhtiöiden toimitusjohtajat olivat olleet yhteydessä suoraan Fivan johtajaan Anneli Tuomiseen. Asia selviää sähköposteista, jotka tulivat keskiviikkona julkisiksi Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen.

Ennen eläkeyhtiöiden yhteydenottoja Fiva oli jo ehtinyt päättää elokuun 2016 puolella, että se noudattaa Helsingin hallinto-oikeuden päätöstä ja julkistaa kaikki työeläkeyhtiöiden poikkeukselliset liiketoimet mukaan lukien kymmenien miljoonien eurojen vuosittaiset työhyvinvointirahat.

Fiva vastusti eläkeyhtiöiden lähettämien sähköpostien julkistamista muun muassa sen vuoksi, että tehokas valvonta edellyttää ”luottamuksellisia suhteita ja vuoropuhelun mahdollisuutta” valvojan ja valvottavien kesken. Hallinto-oikeus oli toista mieltä ja määräsi sähköpostit julkisiksi.


Hallinto-oikeuden mukaan Fiva ei voi salata sähköposteja sillä perusteella, että sen luottamussuhde valvottaviin ja koko valvontatoimintaan vaarantuu. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Fivan pitää noudattaa julkisuuslakia.

Sähköposteista selviää, että Fiva johtaja Tuominen sai yhteydenottoja muun muassa Varman toimitusjohtajalta Risto Murrolta, Ilmarisen toimitusjohtajalta Timo Ritakalliolta ja Elon toimitusjohtajalta Satu Huberilta. Pienimmän eläkeyhtiön Veritaksen johto sekä Ilmarisen lakiasianjohtaja olivat yhteydessä Tuomisen alaisiin.

Yhteensä sähköposteja eri eläkeyhtiöistä tuli 12 ja niiden kaikkien viesti oli sama: Fivan pitää perua tekemänsä päätös julkistaa työhyvinvointirahojen (tyky) saajien nimet ja muut poikkeukselliset liiketoimet, jotka eläkeyhtiöt ovat tehneet julkisella eläkerahalla.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Fivan raporteissa on niiden yhtiöiden ja yhteisöjen nimet, jotka ovat saaneet suuria summia työhyvinvointirahaa. Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet tyky-rahoja kalastellessaan uusia asiakkaita, HS:n selvitys 2015 kertoi.

Myös Fiva oli tullut omissa selvityksissään siihen tulokseen, että eläkeyhtiöt olivat käyttäneet työhyvinvointirahoja vastoin niiden tarkoitusta.

Kun hallinto-oikeuden päätös poikkeuksellisten liiketoimien julkistamisesta saapui Fivaan 17. elokuuta, sen esikuntaosasto alkoi valmistella asiakasnimien julkistamista. Fivan lakimiehet luonnostelivat myös tiedotteen uudesta entistä avoimemmasta linjauksesta, koska oikeuden päätös oli niin selkeä.

Julkistamistyö keskeytyi yllättäen tuntemattomasta syystä.

Tiedote julkisuuteen jäi lähettämättä. Sen sijaan Finanssivalvonta päätti informoida valvottaviaan hallinto-oikeuden päätöksestä elokuun viimeisenä päivänä: eläkeyhtiöiden valvonnasta tuolloin vastannut toimistopäällikkö Vesa Hänninen kertoi viestissään eläkeyhtiöille, että myös asiakkaiden nimet ovat julkista tietoa.

Nopein työeläkeyhtiöiden johtaja reagoi Fivan toimistopäällikön lähettämään sähköpostiin tunnissa: ”Hei. Kiitos tiedosta, mutta ikävää luettavaahan tuo on”, eläkeyhtiö Veritaksen yhtiölakimies ja toimitusjohtajan sijainen Kaisa Forsström viestitti toimistopäällikölle.


Seuraavana päivänä eli 1. syyskuuta 2016 Suomen suurimman eläkeyhtiön Varman toimitusjohtaja Risto Murto lähetti postia Anneli Tuomiselle ja pyysi harkitsemaan julkisuuspäätöksestä valittamista. Tuominen vastasi Murrolle jutelleensa ”äsken” toiseksi suurimman eläkeyhtiön toimitusjohtajan Timo Ritakallion kanssa. Tuominen lupasi, että Fiva katsoo juridiikan ”vielä kerran tarkkaan läpi”.

Lisää painetta Tuomiselle toi kolmanneksi suurimman eläkeyhtiön Elon toimitusjohtajan Satu Huberin viesti. Huber kertoi sähköpostissaan Tuomiselle, että eläkeyhtiön johtoryhmä oli käsitellyt asiaa ja pitänyt valittamista tärkeänä.

Elon johtoryhmä keräsi listan perusteluja sille, että poikkeuksellisten liiketoimien kohteena olleiden asiakkaiden nimiä ei pitäisi julkistaa. Yksi perustelu oli se, että esiin tulisivat eläkeyhtiö Elon ”erittäin suuret liiketoimet” tietotekniikan hankinnassa lähipiirin yhtiöiden kanssa.

”Aiheuttaako mahdollisesti kilpailuoikeudellisia ongelmia ’kilpailuille markkinoille’, kun liikesalaisuuksia nostetaan esille esimerkiksi ICT-sopimukset?”, eläkeyhtiö Elon listauksessa kysytään.

Fiva päätti lopulta valittaa siltä osin, kun kyse on kiistanalaisista työhyvinvointisopimuksista (tyky). Muut tiedot se julkisti.

Tyky-rahaa vastaanottaneiden yhtiöiden nimet tulevat siis julkisiksi, jos korkein hallinto-oikeus niin lähivuosina päättää.

Finanssivalvonnan johtaja: ”Päätös tehtiin itsenäisesti”

Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen sanoi keskiviikkona Helsingin Sanomille, että Fiva ”tekee päätöksensä itsenäisesti ja perustuen juridiseen harkintaan”. Tuomisen mukaan valvottavien eläkeyhtiöiden toimitusjohtajat voivat tietenkin olla Fivaan yhteydessä.

Tuominen ei suoraan kiistänyt ajatuskulkua, että hänen kantansa työhyvinvointirahojen julkistamiseen muuttui isojen eläkeyhtiöiden toimitusjohtajien yhteydenottojen jälkeen.

”Asia vaati lisäselvitystä, asia tuli pöydälleni”, Tuominen muotoilee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Finanssivalvonta
 • Eläkeyhtiöt
 • Julkisuuslaki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  6. 6

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää