Valikko
Talous

Koko maailmantalous perustui pitkään valheelle, uskoo YK:n kehitysohjelman johtaja – ”Meillä on edessämme järisyttävä muutos”

Achim Steinerin mukaan maailmantalous ei voi enää toimia niin, että yksityisten yritysten omistajat käärivät voitot itselleen samalla, kun julkinen sektori maksaa niiden aiheuttaman laskun ympäristötuhoista ja terveysongelmista.

YK:n kehitysohjelman UNDP:n uusi pääjohtaja Achim Steiner vaatii valtioita ja kansainvälisiä yhteisöjä käyttämään sääntelyvaltaansa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Hänen mielestään saasteiden ja energiankulutuksen pitää näkyä tuotteiden hinnassa.

”Tätä ei voi jättää yksin markkinoiden vastuulle.”

Kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti viime viikolla, että Yhdysvallat irtautuu Pariisin ilmastosopimuksesta, moni asiantuntija kohautti olkiaan. Heidän mielestään marssia kohti vihreää maailmantaloutta ei voi enää pysäyttää – sähköautojen ja aurinkopaneelien suosiohan kasvaa huimaa vauhtia. Maailman suurimpien yritysten johtajat tuomitsivatkin Trumpin päätöksen kuorossa.

Helsingissä Sitran kiertotalousfoorumissa WCEF:ssä maanantaina vieraillut Steiner kuitenkin varoittaa luottamasta liikaa markkinavoimiin. Kehitysohjelman pääjohtajana hän on YK:n arvoasteikossa järjestön kolmanneksi tärkein ihminen.

Brasilialaissaksalaisen Steinerin mukaan lainsäätäjien pitää käyttää valtaansa kolmessa asiassa: yhteisten pelisääntöjen, älykkään kannustinjärjestelmän ja aikataulun luomisessa.

”Meillä on edessämme maailmantaloutta järisyttävä muutos, kun joudumme luopumaan fossiilisista polttoaineista nopeaan tahtiin. Markkinat toimisivat tässä asiassa yksinään liian hidasliikkeisesti ja jopa jarruttaen, sillä sijoittajista moni on laittanut valtavia summia teknologioihin, joista nyt ollaan luopumassa”, hän kertoo HS:lle.

Hänen mukaansa maailman suurimmat ympäristöongelmat ovat oireita ”vakavista markkinahäiriöistä” tai ehkäpä jopa siitä, että koko maailmantalous perustui pitkään valheelle.

”Maailmassa on ollut vallassa ajatus, että talouskasvua pönkittäneiden yritysten voitot kuuluvat niiden omistajille. Samanaikaisesti esimerkiksi ympäristötuhot tai saasteiden aiheuttamat terveysongelmat koituvat yhteiskunnan maksettavaksi.”

Voittoja verotetaan, mutta verotuloja ei ole korvamerkitty yritysten aiheuttamiin tuhoihin. Varsinaisista ympäristörikoksista yhtiöt saattavat joutua maksamaan sakkoja. Yleensä yritysten leväperäisyydessä ei kuitenkaan ole kyse rikollisesta toiminnasta, vaan vuosikymmeniä jatkuneesta sääntelyn puutteesta. Laskun maksavat veronmaksajat.

Maailmantalous ei voi pyöriä tällä logiikalla enää kovin pitkään, Steiner tuumii. Planeetan voimavarat eivät riitä.

”Nykyjärjestelmässä voitot yksityistetään ja tuhot kansallistetaan. Tästä syystä yritykset ovat voineet myydä tuotteitaan kuluttajille alihinnoiteltuina.”

Tämä ei tarkoita, että yksityisten yritysten pitäisi yhtäkkiä maksaa kaikista vuosikymmenten takaisista synneistään. Steinerin mielestä järkevämpää olisi, että hiilijalanjälki alkaisi näkyä vihdoin myös lopputuotteiden hintalapussa.

Viime vuodet Britanniassa asunut Steiner kertoo, kuinka hänellä oli hankaluuksia löytää energiatehokasta jääkaappia paikallisesta tavaratalosta.

”Korkeimman energialuokituksen laitteita oli kaupassa vain kaksi, ja ne olivat erittäin kalliita. Olisin saanut ilmaston kannalta paljon tuhoisamman kaapin paljon halvemmalla.”

Häntä ärsyttää, kuinka Britannian EU-eroa ajava kampanjakoneisto teki energiatehokkaista leivänpaahtimista vaaliaseen. Euroopan unioni oli kieltämässä energiaa eniten ahmivat leivänpaahtimet ja hiustenkuivaajat, mutta brexitin pelko sai Euroopan komission lykkäämään päätöstä viime vuonna.

”Jotkut suuttuivat siitä, että Bryssel puuttuu nyt leivän paahtamiseenkin. Ajatus direktiivin takana oli kuitenkin kirkas: jos jokin leivänpaahdin kuluttaa kaksi kertaa enemmän energiaa leipäpalan paahtamiseen kuin energiatehokas paahdin, sen pitäisi joko maksaa enemmän tai sen ei pitäisi olla myytävänä lainkaan.”

Tällainen sääntely suuremmassa mittakaavassa ohjaisi kuluttajia ja samalla myös yrityksiä kohti kestävää talousmallia, Steiner uskoo.

”Onhan se kummallista, että 2010-luvulla planeettaamme vahingoittavan ja sähköä tuhlaavan leivänpaahtiminen ostaminen on halvin vaihtoehto. Kuitissa ei näy, miten paljon tuhoja ostos aiheuttaa.”

Steinerin mielestä valtioiden pitää rohkeasti tukea uusiutuvia energiamuotoja ja murrokseen valmistautuvia vanhoja teollisuusyrityksiä. Julkisen sektorin pitää tyrkkiä elinkeinoelämää kohti ripeää muutosta siitäkin huolimatta, että se tekee kipeää ja joitakin vanhoja jättiläisiä voi jopa kaatua.

”Saksassa suurten energiayhtiöiden liiketoimintamallit vanhentuivat niin nopeasti, että ne ajautuivat melkein konkurssiin ja joutuivat järjestelemään toimintaansa uusiksi”, hän muistelee vuosikymmenen alussa alkanutta Energiewende-politiikkaa.

”Nyt Saksa on yksi maailman vahvimmista talouksista, ja voimme tarjota muihin maihin toimivia ympäristöratkaisuja.”


Suuryhtiöt suitsuttivat kierto­taloutta Helsingissä

Tällä viikolla Finlandia-talo on kuhissut maapallon pelastamisesta intoilevia yritysjohtajia, poliitikkoja ja lobbareita. Innovaatiorahasto Sitran kiertotalousfoorumiin kokoontui reilut 1 500 vaikuttajaa eri puolilta maailmaa.

Kestävän kehityksen neuvoston WBCSD:n johtaja María Mendiluce vakuuttaa, että kiertotalous ei ole vain korusanoja. Yritysneuvostoon kuuluu 200 suuryhtiötä teknologiajätti Applesta huonekaluketju Ikeaan.

”Kun yritysjohtajat tarkastelevat liiketoimintaa pitkällä aikajänteellä, raaka-aineiden kierrättäminen ja tuotteiden tarjoaminen palvelumuodossa on kaupallisesti järkevää. Sitä paitsi yritykset eivät voi pysyä hengissä tuhoutuneessa yhteiskunnassa”, hän selittää.

Kiertotaloudessa tuotteet ja materiaalit pidetään kierrossa mahdollisimman pitkään samalla, kun jätteen synty minimoidaan. Osa tuotteista, kuten vaikkapa autot, saatetaan muuttaa palveluiksi. Auton omistaminen on turhaa, jos laina-auto on riittävän nopeasti ja edullisesti saatavilla kännykkäsovelluksella.

Teknologiayhtiö Dell helpottaa kierrättämistä vähentämällä tietokoneissaan liiman käyttöä. Moni sen laitteista on rakennettu moduuleista eli paikalleen loksahtavista palikoista, mikä helpottaa laitteiden purkamista ja osien vaihtamista. Muoviosissa ja pakkauksissa yhtiö hyödyntää merestä kerättyä roskaa.

”Lisäksi olemme ottaneet laitteiden kierrätystoiminnot vastuullemme 83 maassa. Tarkoituksenamme on pidentää tuotteidemme elinikää ja tehdä siitä liiketoimintaa”, selittää Dellin Euroopan yritysvastuujohtaja Louise Koch.

Maailmaan syntyy YK:n mukaan tänä vuonna noin 50 miljoonaa tonnia pelkästään elektronista jätettä. Hylätyt laitteet ovatkin täynnä arvokkaita metalleja, mutta vain murto-osa niistä kierrätetään.

Suuryhtiöiden alihankkijaketjuista paljastuu säännöllisesti ympäristörikoksia ja muita väärinkäytöksiä. María Mendiluce on silti vakuuttunut, että ilmastonmuutoksen vastainen taistelu etenee ripeimmin kansainvälisten jättiläisten johdolla.

”Joissain kehittyvissä valtioissa ei ole juuri lainkaan ympäristölainsäädäntöä, mutta paikalliset yritykset noudattavat tiukkoja sääntöjä, jos globaalit yhtiöt eivät muuten suostu toimimaan niiden kanssa. Näin kiertotaloudenkin periaatteet voivat levitä nopeasti.”

Dellin Louise Koch kertoo, että heillä alihankkijaverkostot syynätään parin vuoden välein.

Dellin suurimmat asiakkaat eli yritykset ja julkinen sektori ostavat yleensä laitteet hinnan perusteella. Yksityiset kuluttajat painostavat yrityksiä toimimaan ympäristön kannalta vastuullisesti, mutta julkiselta sektorilta paine on vähäistä.

Koch kertoo keskustelleensa aiheesta taannoin Suomen valtion omistaman yhteishankintayhtiön Hanselin johdon kanssa.

”Ryhtykää sanoista tekoihin. Olette Suomessa ottamassa askeleita oikeaan suuntaan, mutta olette jääneet jälkeen Ruotsista ja Norjasta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiertotalous
 • Ympäristö
 • Pariisin ilmastosopimus
 • Cleantech
 • YK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  6. 6

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  7. 7

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  10. 10

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää