Talous

Suomalainen startup-yritys uskoo iskeneensä kultasuoneen: ultraäänijärjestelmä voi mullistaa teollisuuslaitteiden puhdistamisen

Lika tukkii putkistoja ja aiheuttaa vuosittain miljardien laskun teollisuudelle. Helsinkiläinen startup-yritys Altum kehitti ongelmaan ratkaisun. Video näyttää, kuinka nopeasti ultraäänipuhdistus toimii.

Suomalaisen startup-yrityksen Altumin perustajat uskovat vakaasti iskeneensä kultasuoneen. Helsingin yliopiston kehittämä ja Altumin kaupallistama ultraäänijärjestelmä pystyy puhdistamaan nesteitä sisältävät teollisuuslaitteet ilman seisokkeja ja vaarallisia kemikaaleja.

”Pahimmassa tapauksessa tehdas jouduttaisiin pysäyttämään vain siksi, että jokin osa prosessista on likaantunut. Meidän avullamme tehdas puksuttaa hyvää tuotosta ja tasaista laatua ilman turhia taukoja”, selittää Altumin toimitusjohtaja Matias Tainela.

Ääniaaltoja on käytetty puhdistukseen jo 1950-luvulta lähtien.

Kuka tahansa voi ostaa ultraäänipesurin muutamalla kympillä kotikäyttöön vaikkapa korujen tai kellon puhdistukseen. Pienitehoista ultraääntä voidaan ohjata hyvin tarkkaan, minkä vuoksi sitä käytetään terveydenhuollossa esimerkiksi munuaiskivien rikkomiseen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Altum on kuitenkin ensimmäinen yritys, joka ohjaa suuritehoista ultraääntä laitteisiin ja putkistoihin tietokoneiden ja antureiden avulla. Menetelmä on patentoitu. Tainelan mukaan maailmalla ei ole toista yritystä, joka kykenisi puhdistamaan käynnissä olevat teollisuuslaitteet – ultraäänen avulla tai muulla tekniikalla.

Valtion konsulttiyhtiö Motiva teki vuonna 2015 selvityksen, jonka mukaan pelkästään lämmönvaihtimien likaantuminen aiheuttaa Suomelle vuosittain 500 miljoonan euron laskun energiahävikkinä, tuotannon seisokkeina sekä huolto- ja investointikustannuksina.

”Euroopan markkinoiden mittakaavassa tappiot ovat noin 30 miljardia euroa. Globaalisti puhutaan jo 185 miljardin euron mittaluokasta. Ja nyt on kyse vain lämmönvaihtimista”, Tainela kertoo.

Altumin ultraäänipuhdistusta voi käyttää monenlaisissa putkistoissa, säiliöissä, reaktoreissa ja suodattimissa. Lisäksi yritys suunnittelee menetelmänsä laajentamista esimerkiksi laivojen painolastivesien puhdistukseen. Laivojen mukana kulkeutuvat vieraslajit ovat vakava ympäristöongelma, jonka Altumin ultraäänikäsittely voisi nitistää.

Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n sopimuksen mukaan vesialueilta toiselle seilaavien rahtialusten täytyy ottaa painolastivesien käsittelyjärjestelmä käyttöön seuraavien viiden vuoden aikana.

”Tällä hetkellä toimivia järjestelmiä ei kuitenkaan ole juuri markkinoilla”, Tainela sanoo.


Altumin projektipäällikkö Timo Rauhala kehottaa Helsingin Allas-merikylpylän kokoushuoneeseen kokoontunutta yleisöä panemaan tulpat korviinsa. Se ei ole pyyntö vaan käsky, sillä tehokkaimmillaan ultraäänilaite pitää rockkonserttiin verrattavaa meteliä.

Huoneen edessä on ruosteen ja paksun kalkkikerroksen tahraama putkenkappale. Halkaisijaltaan puolimetrisen putken terässeinämiin on kiinnitetty ultraäänianturit, jotka ohjaavat ääniaallot putken sisään.

”Anturit saavat aikaan erilaisia aaltoja nesteessä. Ohjelmistot ovat tässä se ydin. Niiden avulla voimme ohjata aaltoja ja niiden tehokkuutta nesteessä, mikä aikaansaa puhdistuksen”, Tainela kuvailee.

Ääniaallot saavat putkeen kaadetun veden möyrimään. Seinämistä irtautuva kuona muuttaa veden hetkessä harmaanruskeaksi likavelliksi. Rauhala kasvattaa ultraäänen tehon 40 kilowattiin ja pysäyttää lopulta laitteiston kännykällään.


Käsittelyn jälkeen vedet lasketaan putkea ympäröivään lasikuutioon ja puhdistustulokset paljastuvat – putken alkuperäinen sisäpinta on tullut pääosin näkyviin. Tulos ei ole täydellinen, mutta puhdistus kesti vain minuutin. Tehdasoloissa minuuttisiivous voidaan tehdä säännöllisesti vaikkapa kerran päivässä.

Tainela ja Altumin toinen perustaja Bo Malmberg ovat molemmat tehneet parinkymmenen vuoden uran teollisuuden parissa Suomessa ja ulkomailla. Ennen Altumia he pyörittivät ympäristötekniikan maahantuontiyritystä.

”Tästä se lähti liikkeelle. Asiakkaat alkoivat kysellä, eikö maailmalla olisi jotain puhdistusteknologiaa, joka toimisi ilman laitteiden pysäyttämistä. Mietimme, että kyllähän sellaisen voisi kehittää mutta emme siihen itse pysty.”

Vuonna 2015 Tainela pirautti Helsingin yliopiston elektroniikan tutkimuslaboratorion johtajalle Edward Hæggströmille.

Professori Hæggström kertoi odottaneensa tällaista soittoa jo pitkään.

”Esitin ratkaisua tähän ongelmaan toisen vuosikurssin fysiikan opiskelijana jo 23 vuotta sitten”, hän heittää.

Tainelan mukaan tehoultraäänen hallitsemisesta on tullut käytännössä mahdollista vasta viime vuosina.

”Menetelmä vaatii valtavasti laskentatehoa tietokoneilta. Teknologian kehitys ei ollut vielä riittävän pitkällä ennen vuotta 2010.”

Tässä piilee Altumin ongelma. Tietokoneiden laskentatehon ripeästä kehittymisestä huolimatta menetelmä on yhä erittäin kallis. Jos tehtaan pysäyttäminen puhdistuksen ajaksi maksaa puoli miljoonaa euroa, Altumin ratkaisu ei vielä välttämättä tule halvemmaksi, Tainela myöntää.

Yrityksellä on meneillään pilottihankkeita metsä-, kaivos- ja elintarviketeollisuuden kanssa. Tarkoituksena on hyödyntää asiakkaiden kokemuksia ja kehittää järjestelmästä kaupallisesti järkevä.

Ultraäänianturit tekevät siivousurakasta tieteisfantasiaa. Altumin tekniikka liittyykin mutkan kautta suomalaiseen avaruustutkimukseen.

Edward Hæggström ja Timo Rauhala olivat kehittämässä aurinkovoimalla kulkevaa avaruuspurjetta, jonka avulla voidaan ehkä tulevaisuudessa kuljettaa rahtia avaruudessa. Helsingin Kumpulassa kehitetty purje pääsi ensimmäiselle avaruuslennolleen muutama vuosi sitten.

”Avaruuspurjeen hiustakin ohuemmat metallilangat on kudottu yhteen juuri ultraäänellä. Tavallaan kyseessä on ultraääniompelukone, jonka aivot oli Edward ja kädet Timo”, Tainela sanoo.

Sama roolijako on toiminut myös Altumissa, joskin toisen käsiparin projektiin on lainannut fysiikan tohtori Petro Moilanen, joka on käyttänyt ultraääntä luiden tutkimiseen.

Fakta

Äänen kesyttäjät


 Startup-yritys Altum perustettiin vuonna 2016.

 Yritys hallitsee tehoultraääntä antureiden ja tietokoneiden avulla. Tekniikka perustuu Helsingin yliopiston tutkimukseen.

 Altumin suurin ulkopuolinen omistaja on Timo Ahopellon ja Petteri Koposen perustama pääomasijoitusyhtiö Lifeline Ventures.

 Alkuun Altum pääsi rahoituskeskus Tekesin avulla.

 Yritys aikoo loppuvuoden aikana kerätä miljoonia euroja lisärahoitusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Startupit
 • Cleantech
 • Ympäristö
 • Teollisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   15-vuotias pidätetty Lontoon happoiskusta epäiltynä – ainakin kuuden kerrotaan loukkaantuneen

  8. 8

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  9. 9

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  10. 10

   Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää