Valikko
Talous

Suomesta löytyi iso ”sivullisten” ryhmä, jota kaikki muutos pelottaa: luomu, reilun kaupan tuotteet tai lihasta luopuminen ei voisi heitä vähempää kiinnostaa

Design- ja bränditoimisto Kuudennen tutkimus kartoitti kuluttajien eroja Suomessa ja Ruotsissa. Ruotsalaiset paljastuivat suomalaisia rennommiksi.

Ruotsalainen voi hyvällä omallatunnolla olla vegaani vain päivän ajan. Suomalaiselle taas ryhtyminen kasvissyöjäksi on vakava päätös, jota harkitessa aina väikkyy mielessä epäonnistumisen mahdollisuus.

Ruotsalainen ostaa suomalaista mieluummin tutun tuotteen, jollainen on kaikilla muillakin. Suomesta löytyy enemmän oman tien kulkijoita, jotka haluavat erottua massasta ja valitsevat uuden ja erilaisen tuotteen.

Näin keskimäärin, jos design- ja bränditoimisto Kuudennen Ruotsissa ja Suomessa tekemää kuluttajatutkimusta on uskominen. Torstaina esitellyssä tutkimuksessa oli selvitetty kuluttajien asenteita molemmissa maissa.

Iso ero Suomen ja Ruotsin välillä on tutkimuksen mukaan se, että ruotsalaisten asenteet kuluttamiseen ovat suomalaisia sallivampia ja rennompia. Tavarapaljous ahdistaa ruotsalaisia vähemmän, eikä esimerkiksi kasvissyönti ole jyrkkä joko/tai-valinta.

”Ruotsalaiset tietävät, että välillä lihahampurilainen on vain liian vastustamaton”, toteaa yksi tutkimuksen tekijöistä, Kuudennen kuluttaja-asiantuntija Roosa Luukkanen.

”Joustavan suhtautumisen ansiosta vastuullisuudesta ja eettisestä kuluttamisesta on tullut Ruotsissa arkipäivää.”

Sekä määrällisiä että laadullisia menetelmiä yhdistäneessä tutkimuksessa tehtiin kysely yli tuhannelle ihmiselle molemmissa maissa ja lisäksi pientä osaa tutkittavista haastateltiin heidän kodeissaan.

Vaikka keskimääräisiä eroja Suomen ja Ruotsin väliltä löytyi, kummankaan maan kuluttajia ei voi laittaa yhteen muottiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös, millaisiin lokeroihin kuluttajat asettuvat maiden sisällä. Tässäkin tuli esiin isoja eroja.

Suomessa kuluttajat ovat jakautuneet Ruotsia jyrkemmin ääripäihin esimerkiksi sen mukaan, miten he suhtautuvat vastuulliseen kuluttamiseen ja trendeihin.

Suomessa isoimmaksi paljastui tutkimuksen tekijöiden ”sivullisiksi” nimeämä ryhmä, jota kaikenlainen muutos ärsyttää ja pelottaa. Heitä oli suomalaisista kuluttajista joka neljäs.

”He nauttivat tutusta ja turvallisesta, eivätkä ole kovin kiinnostuneita maailman tapahtumista”, Luukkanen sanoo.

Luomu, reilun kaupan tuotteet tai lihasta luopuminen ei voisi tätä ryhmää vähempää kiinnostaa. Suomessa ryhmä on kasvanut tutkimuksen mukaan räjähdysmäisesti pitkään kestäneen kehnon taloustilanteen ja lisääntyneen epävarmuuden vuoksi.

Vaikka tähän ryhmään kuuluvat kuluttajat eivät halua olla trendikkäitä tai tiedostavia, lopulta monet heidän valinnoistaan itse asiassa ovat esimerkiksi ympäristön kannalta kestäviä. He eivät osta avokadoja ja manteleita vaan marjastavat ja sienestävät.

”He kuluttavat vähemmän kuin monet tiedostavammat ryhmät”, Luukkanen sanoo.

Ruotsalaisista ”sivullisten” ryhmään kuului vain yhdeksän prosenttia.

Tälle ryhmälle vastakohta oli omaleimainen ”itsevaltiaiksi” nimetty ryhmä, johon Suomessa laskettiin kuuluvan kahdeksan prosenttia kuluttajista. Ruotsista vastaavaa joukkoa ei ryhmäksi asti löytynyt ollenkaan.

Juuri he ovat niitä omaperäisiä kuluttajia, joita haluavat erottua massasta.

”Yksi suomalaisista haastateltavistamme oli valinnut kevätkäsineikseen puutarhahanskat, koska hänen mielestään ne olivat tyylikkäät ja kukaan muu ei käytä samanlaisia”, Luukkanen kertoo.

Fakta

Suomalaisten ja ruotsalaisten kuluttajien eroja


 Arjen hankinnoissaan edullisimman vaihtoehdon valitsee 70 % suomalaisista, 51 % ruotsalaisista.

 Luovuutta ja trendikkyyttä arjessaan arvostaa 37 % suomalaisista, 54 % ruotsalaisista.

 Mieluummin tutun kuin uuden ja erilaisen tuotteen valitsee 49 % suomalaisista, 62 % ruotsalaisista.

 Kulutusta yrittää vähentää 62 % suomalaisista, 49 % ruotsalaisista.

   Lähde: Design-toimisto Kuudennen Tiedostava kuluttaja -tutkimus

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuluttaminen
 • eettinen kuluttaminen
 • Ruotsi
 • Kasvissyönti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää