Valikko
Talous

Euroryhmä ja IMF vihdoin sopuun kriisimaa Kreikan miljardien velkapaketista – Orpo: ”Helpotti”, epävarmuus hälvenee

Luxemburg

Euroalueen maat ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF pääsivät torstaina Luxemburgissa sopuun Kreikan velkakriisin hoitamisesta. Pahasti velkaantuneelle Kreikalle annetaan 8,5 miljardia euroa lisälainaa.

”Kokous päättyi, sopu syntyi ja helpotti. Jos sopua ei olisi syntynyt, se olisi tarkoittanut aikamoista epävarmuutta. Ei pelkästään Kreikassa vaan myös euroalueella”, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi.

Kokous pidettiin kriittisellä hetkellä, sillä Kreikalta uhkasivat loppua rahat heinäkuussa lankeavien yli seitsemän miljardin lainanhoitokulujen vuoksi.

Ylimääräisessä kokouksesta saavutettiin myös kompromissi, jonka mukaan Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on ehdollisesti mukana Kreikkaa tukemassa. Rahaston pääjohtaja Christine Lagarde totesi illalla tiedotustilaisuudessaan, että rahasto haluaa kuitenkin vielä lisäselvityksiä tulevista velkahelpotustoimista.

Lagarden mukaan IMF voisi tukea Kreikkaa ”noin kahdella miljardilla dollarilla”, mikäli kaikki ehdot mukaan lähtemiselle toteutuvat. Hänen näkemyksensä on yhä, että Kreikan velkatilanne ei ole kestävällä pohjalla.

IMF on vaatinut pitkään, että Kreikan velkoja pitäisi leikata, jotta se voi osallistua Kreikan tukemiseen. Tähän eivät suostu esimerkiksi Saksa ja Suomi.

Saksalle on ollut pakkomielle saada IMF mukaan, kun taas Suomi on tästä tavoitteesta luopunut. Orpo totesi, että IMF:n rooli on enemmänkin symbolinen etenkin takavuosiin verrattuna. Nyt Euroopassa on omat mekanismit kriisien taltuttamiseen.

Euroryhmä pyrkii luomaan ranskalaisten ehdottaman mekanismin, joissa lainaehdot sidotaan Kreikan talouskehitykseen.

”Jos talous kehittyy suotuisasti, lainaehtoihin, maksuaikoihin, ei tehdä muutoksia. Mutta jos talouskasvu on heikompaa, lainaehtoihin tehdään helpotuksia. Minusta tämä on oikein hyvä ratkaisu”, Orpo kertoi.

Orpo halusi lähettää viestin myös suomalaisille veronmaksajille: Torstain päätökset eivät kasvata suomalaisten vastuita Kreikan velkakriisissä. Kreikan lainapääomaa ei olla leikkaamassa, joten Orpo saattoi hyväksyä euroryhmän päätökset eduskunnan aiemmin antaman neuvottelumandaatin voimin.

Kreikan talousministeri Dimitri Papadimitriou haukkui kokouksen alla Saksan valtiovarainministeriä Wolfgang Schäublea ”epärehellisyydestä” Kreikkaa kohtaan. Hän totesi saksalaiselle Die Welt -lehdelle, että Schäuble oli ensin kehunut Kreikan tekemiä talousreformeja, mutta sitten ollut haluton siunaamaan Kreikan uutta lainaerää.

Saksa valmistautuu syksyn vaaleihin, minkä vuoksi kristillisdemokraatteihin kuuluvalla Schäublella on ollut vaikeuksia tehdä minkäänlaisia myönnytyksiä Kreikka-asioissa.

Orpo kertoi aiemmin torstaina HS:n haastattelussa, että velkojien pitäisi vihdoin päästää kreikkalaiset ”löysästä hirrestään” ja lopettaa riitelynsä.

”Nostan hattua kreikkalaisille, että he ovat tehneet sen mitä heiltä on edellytetty. Ja ne ovat olleet kovia päätöksiä. Ne koskevat tavallisia kreikkalaisia, heidän eläkkeitään, palkkojaan, lomarahojaan”, Orpo totesi Luxemburgiin saavuttuaan.

Vaikka Suomikaan ei suostu Kreikan velkojen leikkaamiseen, valtiovallalle sopii, että laina-aikoja pidennetään ja maksuohjelmia mietitään niin, että Kreikka selviää niistä helpommin.

Toukokuussa euroryhmän kokous päättyi pettymykseen, kun mistään ei saatu sovittua. Kreikkalaiset ovat pitäneet tilannetta kohtuuttomana, sillä köyhtynyt maa on ajanut läpi yli 120 erilaista reformia saadakseen rahansa.

Kun aiemmin euroryhmän kokouksissa keskityttiin Kreikan sättimiseen, nyt riidat ovat olleet kansainvälisten luotottajatahojen välisiä. IMF:n ja Euroopan komission ennusteet ja laskelmat Kreikan tulevasta kehityksestä ovat osin kuin eri planeetoilta.

IMF:n oletukset ovat varovaisempia ja pessimistisempiä, minkä vuoksi rahasto olettaa, että Kreikalla on pitkällä aikavälillä suuria vaikeuksia selvitä veloistaan. Laskelmien erot saattavat näyttää maallikon silmiin pieniltä, mutta niillä on suurta merkitystä.

IMF esimerkiksi olettaa, että Kreikka saa tulevaisuudessa lainaa kuuden prosentin korolla kun komissio olettaa koron olevan viisi prosenttia. Tämä tarkoittaa 30 vuoden aikana 100 miljardin euron näkemyseroa.

IMF ajattelee Kreikan pankkien tarvitsevan vielä 10 miljardia euroa lisäpääomittamista. Komission arvio on valoisampi: nolla euroa.

Kreikan kriisi alkoi vuoden 2009 lopussa. Julkisen talouden velka on kasvanut noin 320 miljardiin euroon, mikä on noin 180 prosenttia verrattuna bruttokansantuotteeseen. EU-maiden julkisen talouden velka ei saisi olla yli 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Lyhyellä aikavälillä Kreikan luotottamisessa oli kyse siitä, että maalle piti myöntää vähintään 7,4 miljardin laina, jotta se voisi hoitaa heinäkuussa erääntyvät velanhoitomaksunsa. Sen saamiseksi piti hyväksyä niin sanottu toinen väliarvio, jossa tutkailtiin Kreikan tekemiä talousreformeja. Niitä on yhteensä 140.

Lainaerä kuuluu laajemmin Kreikan kolmanteen, 86 miljardin euron hätärahoitukseen, josta sovittiin elokuussa 2015 ja jonka on määrä päättyä syksyllä 2018.

Kreikka pannaan velkakurimuksessaan yhteiskuntana täysin uusiksi. Velkarahaa saadakseen maa joutuu mylläämään esimerkiksi eläke- ja arvonlisäverojärjestelmänsä sekä energia-, vesi- ja liikennesektorinsa.

Kreikan vasemmistolainen pääministeri Alexis Tsipras vetosi torstaisen kokouksen alla muiden euromaiden ”järkeen”, jotta Kreikka pääsisi eteenpäin taloutensa kehittämisessä. Hän muistutti maansa bkt:n kutistuneen 25 prosentilla ja työttömyyden nousseen välillä 30 prosenttiin.

”Ranskalaisille, saksalaisille ja italialaisille Kreikan velka tarkoittaa tuskin enempää kuin otsikkoa sanomalehdessä. Minun maanmiehilleni se on päivittäistä kärsimystä, jonka lomassa yritetään muuttaa maata, nousta taas jaloille, käynnistää bisnekset ja luoda työpaikkoja sekä kasvua”, Tsipras kirjoitti kolumnissaan, joka julkaistiin ranskalaisessa Le Monde -lehdessä ja saksalaisessa Die Weltissä.

Hänen mukaansa Kreikan lainoista sopiminen euroryhmän kokouksessa ei lopulta tarkoita ”lisävelkaa Kreikalle, vaan päinvastoin sitä, että uudelta velalta vältyttäisiin”.

Kreikan velkaohjelmaan liittyvä epävarmuus on vaikuttanut maan kasvunäkymiin. Aiemmin komissio arvioi, että talous kasvaisi tänä vuonna 2,7 prosenttia, mutta ennustetta on laskettu 2,1 prosenttiin.

Kreikka on pudottanut oman kasvuarvionsa 1,8 prosenttiin. Jatkuvat etuisuuksien leikkaukset ja veronkiristykset ovat johtaneet mielenosoituksiin ja lakkoihin Kreikassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  7. 7

   Asuntooni on ilmestynyt hämähäkkejä, joudunko muuttamaan pois?

  8. 8

   Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”

  9. 9

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää