Valikko
Talous

Edessä häämöttää 400 000 miljardin dollarin eläkepommi – varhainen eläkkeelle pääsy voi jäädä historiaan tai muuttua rikkaiden etuoikeudeksi

Suuria talouksia uhkaa 400 biljoonan dollarin eläkevastuuvaje, väittää Maailman talousfoorumin WEF:n tilaama selvitys. Eläketurvakeskuksen johtajan mukaan raportti perustuu kyseenalaisille oletuksille.

Löytyisikö jostain ylimääräiset 400 000 000 000 000 dollaria?

Maailman talousfoorumin WEF:n tuoreen selvityksen mukaan juuri tuo summa eli 400 biljoonaa dollaria tarvitaan noin kolmen vuosikymmenen kuluessa maailman kahdeksan suuren valtion eläkevastuuvajeen kattamiseen.

Eläkkeisiin säästettyjä varoja on siis tuon verran vähemmän kuin mitä eläkkeiden maksuun arvioidaan kuluvan.

WEF:n tilaama laskelma perustuu muun muassa oletukseen, että eläkkeen suuruuden pitäisi olla 70 prosenttia eläköitymistä edeltävästä tulotasosta.

Selvityksen mukaan maailman kuuden suurimman eläkejärjestelmän eli Yhdysvaltain, Britannian, Japanin, Hollannin, Kanadan ja Australian eläkevastuuvaje saavuttaa 224 biljoonan dollarin tason vuoteen 2050 mennessä.

Kiinan ja Intian eläkevastuuvajeiden lisäys nostaa summan 400 biljoonaan dollariin.

Vertailun vuoksi: maailmantalouden bruttokansantuote oli vuonna 2014 vajaat 80 biljoonaa dollaria.


Syynä eläkevajeeseen ovat WEF:n mukaan pidentyneet eliniät ja ennustettua huonommat sijoitustuotot.

Hyvä uutinen on se, että WEF:n mukaan tilanne on yhä ratkaistavissa.

We’ll Live to 100 – How Can We Afford It? (Me elämme satavuotiaiksi – kuinka meillä on varaa siihen) -raportissaan WEF listaa laskelmissa mukana oleville maille viisi keinoa, joilla eläkevastuuvajetta voi seuraavina vuosikymmeninä helpottaa.

Yhtenä suurena syynä eläkevajeisiin ovat WEF:n selvityksen mukaan eläkejärjestelmät, joissa riskinotto ja eläkesijoitusten määrä on pitkälti työntekijöiden itsensä päätettävissä.

Nämä järjestelmät ovat omiaan lisäämään työntekijöiden riskiä, koska ihmisten omasta varainhoidosta puuttuu usein riskien hallinnan osaaminen, WEF arvioi.

Lisävajetta on WEF:n mukaan aiheuttanut se, että viime vuosikymmenellä osake- ja osinkotuotot ovat myös jääneet historiallisista keskiarvoista.

Pääsyy eläkevastuiden kasvamisesta johtuu kuitenkin ihmisten eliniän kasvusta ja samanaikaisesta syntyvyyden laskusta, WEF:n tilaama selvitys väittää.

WEF:n raportin mukaan ihmisten elinikä on 1950-luvulta lähtien noussut keskimäärin vuoden jokaista kulunutta viittä vuotta kohden.

Tänä vuonna syntyvät lapset elävät keskimäärin satavuotiaiksi. Esimerkiksi pitkäikäisyydestä tunnetussa Japanissa ongelmat kärjistyvät.

”Japanissa, joka on yksi maailman nopeiten ikääntyviä kansantalouksia, eläkeikä voi alkaa 60-vuotiaana. Se tarkoittaa eläkettä 45 vuoden ajan niille, joiden nykyinen eliniänodote on 107 vuotta”, WEF:in raportissa muistutetaan.

Näin eläkkeellä olo kestää pidempään kuin työura. Sen vaikutus eläkejärjestelmään on WEF:n mukaan dramaattinen.

”Odotus siitä, että eläkeikä alkaa 60–65:n vuoden iässä, tulee olemaan historiaa tai hyvin rikkaiden erioikeus”, raportti arvioi johdannossaan.

Samalla maailman eläkeläisten huoltosuhde (töissä olevien määrä suhteessa eläkeläisiin) muuttuu nykyisestä kahdeksan suhteesta yhteen suhdelukuun 4:1 vuoteen 2050 mennessä.

”Globaali talous ei yksinkertaisesti voi kantaa tätä taakkaa”, raportti toteaa.

WEF listaa myös viisi olosuhdetta, jotka ovat omiaan pahentamaan syntyvää eläkepommia:

1. Monissa maissa eläketurvan rakentaminen on monimutkaista eikä siihen kannusteta riittävästi. Erityisesti itsensä työllistäjien ja epäsäännöllistä työtä tekevien eläketurva on heikkoa.

2. Sijoitusten tuotot heikkenevät.

Viimeisten kymmenen vuoden ajan osakesijoitukset ovat tuottaneet 3–5 prosenttia historiallisia keskiarvoja vähemmän vuodessa ja korkosijoitukset vastaavasti 1–2 prosenttia vähemmän, WEF laskee.

Nykyiset matalat korot ovat osaltaan lisäämässä tulevia riskejä.

3. Taloustietämys on maailmanlaajuisesti vähäistä, ja yksittäisten ihmisten kyvyttömyys suunnitella eläketurvaansa lisää eläkejärjestelmien riskejä.

4. Riittämättömät säästöt uhkaavat. Vuosipalkasta täytyisi panna eläkettä varten säästöön 10–15 prosenttia, jotta eläkkeet turvattaisiin. Useissa maissa ei ole Suomen kaltaista järjestelmää, jossa eläkemaksu otetaan suoraan palkasta.

5. Puolet eläkerahastojen varoista on nykyisin sellaisia, joissa edunsaajat saavat itse hallinnoida eläkesijoituksiaan säästömääristä sijoituskohteisiin ja arvioihin siitä, kuinka pitkään he uskovat elävänsä. Tämä aiheuttaa monenlaisia riskejä.

Ratkaisuksi näihin ongelmiin WEF tarjoaa eräänlaista ”kansaneläkettä” kaikille, yksinkertaisia eläkesäästötapoja ja kannustimia eläkesäästämiseen.

Ykkösenä ratkaisukeinojen listalla on kuitenkin se, että kansalliset eläkeiät on otettava eri maissa uudelleentarkastelun kohteeksi.

Eläketurvakeskuksen johtaja Kautto: Provokatiivinen raportti

Eläketurvakeskus ETK:n johtajan Mikko Kauton arvion mukaan WEF:n eläkeraportti on tarkoitushakuinen ja vähän provokatiivinenkin.

”Se on enemmän väline herätellä eri maiden poliitikkoja, jotta he ryhtyisivät suunnittelemaan säästämiseen perustuvia eläkejärjestelmiä ja verotukia”, WEF:n selvitykseen tuoreeltaan jo viime viikolla perehtynyt Kautto sanoo.

Kauton mukaan selvityksen pitkälti tehnyt yksityinen Mercer-konsulttiyhtiö on päätynyt hurjaan 400 biljoonan dollarin lukuun kahden varsin kyseenalaisen perusolettaman kautta.

Ensinnäkin laskelma lähtee siitä, että jokaisen eläkeläisen tulisi säästää oma eläkkeensä itse työuransa aikana ja saada sitten eläkesäästöjensä ja niiden tuottojen turvin eläketaso, joka on 70 prosenttia eläköitymistä edeltävästä tulotasosta.

Toiseksi laskelma lähtee siitä, että vaikka eliniänodote kasvaisi sataan vuoteen, ihmiset jäisivät silti yhä eläkkeelle samanikäisinä kuin nykyään, jolloin eläkeaika olisi erittäin pitkä.

Esimerkiksi Suomessa työeläkkeistä vain neljännes rahoitetaan rahastoiduilla eläkesäästöillä ja niiden tuotoilla, ja kolme neljäsosaa eläkkeistä maksetaan maksutulona eli vielä töissä olevien eläkemaksuista.

”Kai nyt ihmisiä on töissä jatkossakin, tätä ei oteta huomioon”, Kautto sanoo.

Suomen eläkejärjestelmää kutsutaan etuusperusteiseksi, mutta noin puolet maailman eläkkeistä perustuvat WEF:in mukaan maksuperusteisiin järjestelmiin, joissa eläkkeen määrä perustuu työuran aikana säästettyihin omiin eläketilille tehtyihin vakuutusmaksuihin.

Kauton mukaan Suomessakin olisi WEF:in laskelmilla merkittävä eläkevastuuvaje, koska rahastot kattavat vain 25 prosenttia eläkevastuista.

ETK:n laskelmissa ”Lakisääteiset eläkkeet – pitkän aikavälin laskelmat 2016” järjestö laski karttuneiden eläkeoikeuksien arvoksi 638,7 miljardia euroa vuoden 2015 lopussa. Eläkevaroja oli tuolloin 180,7 miljardia euroa.

Toisin sanoen Suomen työeläkejärjestelmän ”vaje” olisi tällöin WEF:in laskukaavalla noin 458 miljardia euroa eli 0,5 biljoonaa dollaria, Kautto vertaa.

Kautto suosittelee eläkejärjestelmien kestävyysvertailussa tutustumaan ennemmin OECD:n, EU:n tai kansallisten toimijoiden arvioihin. Esimerkiksi EU:n talouspoliittisen komitean julkisen talouden kestävyyttä mittaavat kattavat tilastot ja mallit kertovat, että Suomi pärjää eläketurvan osalta varsin hyvin EU-maiden vertailussa.

Nykyinen palkoista perittävä 24,4 prosentin eläkemaksu riittää tästä eteenpäin huolehtimaan, että eläkevastuu pystytään hoitamaan Suomessa, Kautto sanoo.

Apuna on 50 vuoden aikana eläkerahastoihin kerätty 180 miljardin euron potti.

Eliniän kasvuunkin on varauduttu lailla niin, että eläkeikä nousee eliniän kasvun myötä. Näin työn ja eläkkeellä olemisen ajan suhde säilyy.

Fakta

Globaalin eläkepommin rakennusaineet


 Yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa nykyisestä 600 miljoonasta 2,1 miljardiin ihmiseen vuoteen 2050 mennessä.

 Maailmassa on nyt 8 työntekijää yhtä eläkeläistä kohden. Vuonna 2050 työntekijöitä on neljä eläkeläistä kohden.

 Yli puolet maailman työväestöstä on järjestäytymättömissä tai epämuodollisissa työsuhteissa. 48 prosenttia eläkeikäisestä väestöstä ei saa eläkettä.

 Omat eläkesäästöt ovat tavoitetasoa alempia tilanteissa, joissa eläkemaksut ovat valinnaisia.

 Osake- ja korkotuotot ovat olleet 10 edellisen vuoden ajan historiallisia keskiarvoja pienempiä.

Lähde: WEF

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläke
 • Maailmantalous
 • Elinikä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  7. 7

   Asuntooni on ilmestynyt hämähäkkejä, joudunko muuttamaan pois?

  8. 8

   Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”

  9. 9

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää