Valikko
Talous

Kolme norjalaisyhtiötä tullut vuoden sisällä Suomeen tarjoamaan vakuudettomia kulutusluottoja – syntyykö pian perintäpommi?

Kalliina pidettyjen kulutusluottojen tarjoajien määrä kasvaa nopeasti. Miksi norjalaiset rynnivät nyt Suomeen?

Suomeen on lyhyen ajan sisällä rantautunut peräti kolme norjalaispankkia, jotka kaikki tarjoavat kulutusluottoja ilman vakuuksia.

Tyypillisesti näissä internetin kautta haettavissa lainoissa lainamäärät vaihtelevat 1 000 eurosta 50 000 euroon.

Tyypillisesti vuosikorko on alle 10 000 euron lainoissa 20–50 prosentin haarukassa ja yli 10 000 euron lainoissa 12–20 prosentin tuntumassa, alaa seuraavat kertovat.

Käytännössä suurimpia korkoja maksetaan pienistä lainoista.

Kun autoliikkeet tarjoavat kampanjoissaan autolainoja nollakoroilla ja vakuudellisten lainojen hinnat ovat helposti jopa kymmenen kertaa vakuudettomia lainoja edullisempia, vakuudettomien luottojen kasvava suosio ihmetyttää.

Silti näiden luottojen ja niiden tarjoajien määrä kasvaa vauhdilla.

Norjalaisten rynnistyksen Suomeen käynnistä lentoyhtiö Norwegianin kyljessä kasvanut Bank Norwegian jonka holding-yhtiö on listautunut itsenäisenä yhtiönä Oslon pörssiin. Lentoyhtiö Norwegian omistaa listatusta yhtiöstä yhä 20 prosenttia.

Bank Norwegian on tullut Suomen markkinoille aggressiivisesti, ja sen mainoksia näkee paljon erityisesti Googlen ja Facebookin sivuilla. Se keräsi viime vuonna Suomesta 400 miljoonan euron lainakannan. Tänä vuonna kasvu on jatkunut nopeana.

Viime vuoden tammikuussa aloittanut Bank Norwegian on mahdollisesti jo Suomen kolmanneksi suurin vakuudettomien kulutusluottojen tarjoaja S-pankin ja Santanderin jälkeen, jos perinteisten Nordean ja OP:n vakuudettomien kulutusluottojen tarjontaa ei oteta huomioon.

Norwegianin sisäänheittotuotteena on maksuton luottokortti valitulla luottorajalla, jolla voi nostaa rahaa ulkomailla ilman kuluja. Jos luottokortin maksuja ei maksa ajoissa, luotto muuttuu kalliskorkoiseksi. Luottokortin käytöstä saa bonuspisteitä, joita voi käyttää esimerkiksi lentoihin.

Norwegian tarjoaa myös talletuksia, joille se maksaa isoja suomalaispankkeja paremman koron.

Komplett Bank on norjalaisen verkkokauppayhtiö Komplettin tytäryhtiö, joka aloitti toimintansa Suomessa helmikuussa.

Komplett Bankin kuningasideana on se, että ei kulutusluottoa tarvitse maksaa takaisin, kunhan maksaa korot ja kulut joka kuukausi. Rajoituksena on se, että kun lainansaaja täyttää 65 vuotta, lainoja täytyy alkaa lyhentää.

Lainojen nimelliskorko on 5–20 prosentin tuntumassa. Todellinen vuosikorko kuluineen on isompi.

Uusin norjalaistulokas on nimeltään Monobank.fi. Se tarjoaa netissä pikalainoja, kulutusluottojen jälleenrahoitusta ja kulutusluottoja.

Monobankin Suomen markkinointijohtaja Marcus Hiiri kertoo, että yhtiö päätti laajentua Suomeen, koska markkina ja lainsäädäntö on täällä pitkälti samanlainen kuin Norjassa.

”Päätimme jättää Ruotsin väliin, koska siellä kilpailu on paljon kovempaa ja markkina on kehittyneempi”, Hiiri sanoo.

Suomalainen lainamarkkina, jossa oli toisaalta ”järjettömiä” satojen prosenttien korkoja kulutusluottoja tarjoavia luottoyhtiöitä ja toisaalta hitaasti ja nahkeasti asiakkailleen kulutusluottoja tarjoavia perinteisiä pankkeja, tuntui sekin houkuttavalta, Hiiri kertoo.

Kulutusluottoja tarjoaville uusille toimijoille on yhteistä se että kaikki toiminta tapahtuu netissä.

Konttoreita ei ole, ja puhelinpalveluun soittaessa puheluun vastaa suomen kieltä osaava työntekijä. Asiat hoidetaan mieluiten sähköposteilla, ja yhtiöiden vastuuhenkilöiden löytäminen pankkien verkkosivuilta on vaikeaa tai mahdotonta.

Malli on helppo kopioida maasta toiseen, kunhan kääntää verkkosivut eri kielille.

Muitakin ulkomaisia toimijoita riittää.

Esimerkiksi ruotsalaiset Nordax Bank ja TF Bank ja virolainen Bigbank tarjoavat nekin kulutusluottoja ja suomalaispankkeja korkeampia talletuskorkoja. TF Bankilla Ja Bigbankilla on myös konttorit Suomessa.

Komplett Bankin ja Monobankin tapauksissa yllättävää on se, että molemmat aloittavat kulutusluottotoimintansa Suomessa ennen Ruotsia. Tavallisesti asia on päinvastoin.

”Kun Norwegian Bank päätti tulla Suomeen, se toimi jonkinlaisena suunnannäyttäjänä”, sanoo suomalaisen kuluttajaluottoyhtiä My Lenderin toimitusjohtaja Jari Pennanen.

Hänen arvionsa mukaan Suomen kulutusluottomarkkina on ollut esimerkiksi Ruotsiin verrattuna selvästi vähemmän kehittynyt ja suomalaisten toimijoiden määrä on ollut ”tosi pieni”.

Ulkomaalaisten toimijoiden virta Keski-Euroopan maista tulee lisääntymään, Pennanen ennustaa. ”Kilpailu tulee tiivistymään.”

Kilpailua tulee myös vertaislainapuolelta, jossa esimerkiksi Fellow Finance -yritys välittää vakuudettomia kulutusluottoja suoraan yksityissijoittajien rahapusseista. Välikätenä yhtiö ei kanna itse maksamatta jäävistä lainoista riskiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • Kulutusluotot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  2. 2

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  3. 3

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  4. 4

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  5. 5

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  6. 6

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  7. 7

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  8. 8

   Turvapaikanhakijat siivoavat Suomessa kouluja ja urheilutiloja parin euron tuntipalkoilla – Kaupunkien hankintajohtajat myöntävät, että työehtojen valvonta on vaikeaa

  9. 9

   Isisin kasvualue on nyt Kaakkois-Aasia, kun kasvunäkymät Lähi-idässä ja Afrikassa heikkenevät

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää