Valikko
Talous

Hiljaiset tilat ovat palaamassa työpaikoille – suomalainen Framery menestyy maailmalla myymällä puhelinkoppeja toimistoihin

Monissa yhtiöissä puhemeluun on alettu suhtautua vakavasti. Monitilatoimistoja suunnitellaan sen mukaan, mitä työtä tilassa tehdään.

Monessa suomalaisessa toimistossa kytee melukapina.

Taustalla on pitkään muhinut ongelma. Jo viime vuosisadan puolella työpaikoilla alkoivat yleistyä mittarit siitä, montako ihmistä pitää mahduttaa yhdelle neliömetrille.

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, että ihmisten tunkeminen pieniin tiloihin heikentää tuottavuutta, kun melu ja häiriöt lisääntyvät. Tästä vastareaktiosta on tullut hyvä bisnes monille yrityksille.

Yksi näistä toimistotiloihin hiljaisuutta myyvistä yhtiöistä on tamperelainen Framery. Se tekee Suomessa suomalaisesta koivuvanerista väännettyjä puhelinkoppeja ja muita modernisti muotoiltuja hiljaisia tiloja.


Yhtiön asiakkaita ovat muun muassa Microsoft, Morgan Stanley, Twitter ja Uber sekä useat muut yritykset, jotka ovat alkaneet ottaa tosissaan työntekijöidensä valitukset siitä, ettei tehokkuus ole parhaimmillaan meluisissa avokonttorihalleissa.

Frameryn perustajajäsen ja varatoimitusjohtaja Samu Hällfors sanoo, että henkilöstön hyvinvoinnin ja onnellisuuden merkitys yhtiölle hukkui tehokkuusmittareiden alle.

”Ei ymmärretty, kuinka dramaattisia merkityksiä pienillä muutoksilla työympäristössä voi olla”, Hällfors sanoo.

Hällfors kertoo, että nykyisin monet yhtiöt ymmärtävät työn eri vaiheiden ja erilaisten töiden vaativan erilaisia työtiloja. Myös Suomessa alkoi muutama vuosi sitten siirtyminen avokonttorista monitilatoimistoihin.

Hällfors sanoo, ettei monitilatoimistoissakaan usein oteta riittävästi huomioon akustiikkaa, vaikka tutkimuksien mukaan usein noin puolet työntekijöistä sanoo työtehon laskevan äänimelun takia.

”Myös etätyöbuumi vaikuttaa olevan taittumassa. Ihmiset ovat palaamassa takaisin työpaikoille yhtiöissä, jotka olivat aikoinaan promotoimassa etätyötä. Nyt korostetaan sisäistä kommunikaatiota ja tarjotaan työntekijöille tiloja, joissa voi toimia tehokkaasti. Etenkin puhemeluun suhtaudutaan vakavasti”, Hällfors sanoo.

Framery kehittää tuotteitaan ja työtiloja yhdessä asiakkaidensa kuten Microsoftin ja Alman kanssa. Usein mukana on myös Turun työterveyslaitos.


Frameryn perustajille ahaa-elämys syntyi jo vuosia sitten kesätyöpaikalla, jossa he huomasivat, kuinka valtava ongelma puhemelu on. Heidän pomonsa sanoi, että tehkää sitten asialle jotain. He menivät autotalliin ja alkoivat rakentaa sisätiloihin sopivaa puhelinkoppia.

”Meille fundamentaali havainto oli se, että suurin osa työntekijöistä todellakin haluaa pärjätä työssään mahdollisimman hyvin, mutta eivät voi. Kun työntekijät ovat onnellisia ja voivat tehdä työnsä tehokkaasti, sillä on iso merkitys yrityksen pärjäämiseen.”

”Ihmisiä usein turhauttaa, koska heillä ei ole edellytyksiä pärjätä työssään tehokkaasti”, Hällfors sanoo.

Työtilojen hiljaiset tilat ovat nopeasti kasvava markkina.

Vielä 2011 Frameryn liikevaihto oli 160 000 euroa. Viime vuonna se oli jo 17,8 miljoonaa euroa. ”Tänä vuonna on tarkoitus päästä 56 miljoonaan euroon”, Hällfors sanoo. Suurin osa liikevaihdosta tulee viennistä. Eurooppa ja Yhdysvallat ovat suurin piirtein yhtä suuria markkina-alueita.

Hällfors sanoo, että hiljaisten tilojen markkinoille on koko ajan tulossa uusia kilpailijoita. ”Globaalisti olemme selvästi isoin tekijä. Voi sanoa, että loimme globaalit markkinat. Olimme ensin ja nautimme edelleen sen eduista.”

Suomessa monitilatoimistobisneksessä ovat mukana myös Vetrospace, Heinolan Seinälinja, Muotolevy, Martela, Taiga ja lukuisia muita. Ne tekevät ja suunnittelevat Suomessa muun muassa neuvottelutiloja, puhelinkoppeja ja jakoseiniä. Puhelinkoppeja tekee ainakin kymmenen yritystä.

”Edellisessä firmassa aloimme tarjota jo vuonna 2006 yrityksille sisäpuhelinkoppeja, mutta silloin se ei lähtenyt vielä lentoon”, sanoo Vetrospacen toimitusjohtaja Jouko Urpolahti.


Nyt yhtiöltä tulee markkinoille toimiston sisään asennettava neuvottelu­tila, joka puhdistaa taajuusvalolla tilan bakteerista ja homeitiöistä aina neuvottelun jälkeen.

Vetrospace on alkanut panostaa vientiin tänä vuonna. Suomen Lontoon suurlähetystöön yhtiö myi jo neuvottelutilan, joka on luodinkestävä.

Frameryn kanssa yhteistyötä on tehnyt myös toissa perjantaina avotoimistomelusta väitellyt Turun ammattikorkeakoulun psykologi Annu Haapakangas.

Hänen tutkimuksessaan mukana olleissa työtiloissa pahimmillaan 70 prosenttia työntekijöistä kärsi meluongelmista. Usein melu tuli puheesta.

Tulokset viittaavat siihen, että työympäristön melu ja häiriötekijät heikensivät myös työyhteisön yhteistyötä, jota on yleensä pidetty keskeisenä perusteluna avokonttoreille.

”Monitilatoimisto sopii varmasti johonkin työhön paremmin kuin toiseen. Tila pitäisi suunnitella työn luonteen mukaan eikä niin, että työ sopeutuu jonkinlaiseen tilakonseptiin. Monitilatoimisto suunniteltiin alunperin työhön, joka on liikkuvaa. Esimerkiksi omien työtilojen poistamisesta ei välttämättä saada mitään etua, jos työ vaatii paljon keskittymistä ja paikallaan oloa”, Haapakangas sanoo.

Haapakangas sanoo, että meluun sopeutuminen on rajallista ja yksilökohtaista.

”Valitettavaa on, että rakentamismääräyksissä toimistojen ääntä käsitellään vain ulkopuolelta tulevina tai korkeintaan ilmanvaihtojärjestelmien ääninä. Sellaisia määräyksiä ei vielä ole, joilla akustiikka paranisi avotoimiston sisällä.”

Haapakankaan mukaan toimistosta pitäisi löytyä ainakin kolmenlaisia tiloja. Sellaisia, jotka soveltuvat hiljaiseen työhön ja yhteistyöhön. Lisäksi puheyksityisyyttä varten tarvitaan puhelinkoppeja sekä pienempiä palaveritiloja. ”Yhdellä puhelinkopilla monitilatoimistoa ei synny.”

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Virpi Ruohomäki sanoo, että systemaattista tutkimusta monitilatoimistoista ei vielä ole kovin kattavasti Suomessa.

Hän oli mukana tuoreessa tutkimuksessa, jossa selvitettiin ison valtion viraston muutosta monitilatoimistoksi. Kokemukset olivat pääosin hyviä niillä, jotka siirtyivät avokonttorista monitilatoimistoon.

Tutkimuksen mukaan monitilatoimisto vaikuttaa soveltuvan sellaiseen työhön, joka ei ole sidoksissa tiettyyn paikkaan ja aikaan, ja jossa ei tarvita kiinteitä koneita ja laitteita eikä paperimappeja ja kirjoja.

”Puheyksityisyys on erityisen iso asia” Ruohomäki sanoo. Hän sanoo myös, että toimistossa käytettävät kuulosuojaimet ovat selvä merkki työtilojen heikosta suunnittelusta tai ainakin heikoista pelisäännöistä.

Ruohomäen mukaan hyvässä työpisteessä pitää ottaa ainakin kolme asiaa huomioon.

Työtilat pitäisi suunnitella juuri siinä työpaikassa tehtävän työn vaatimusten ja henkilöstön tarpeiden mukaisesti. Toisekseen pitäisi olla yleiset säännöt, miten tiloja käytetään ja nämä säännöt pitäisi opetella.

”Ja kolmanneksi: jos havaitaan puute, se pitää korjata nopeasti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Hyvinvointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  6. 6

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää