Valikko
Talous

Hiljaiset tilat ovat palaamassa työpaikoille – suomalainen Framery menestyy maailmalla myymällä puhelinkoppeja toimistoihin

Monissa yhtiöissä puhemeluun on alettu suhtautua vakavasti. Monitilatoimistoja suunnitellaan sen mukaan, mitä työtä tilassa tehdään.

Monessa suomalaisessa toimistossa kytee melukapina.

Taustalla on pitkään muhinut ongelma. Jo viime vuosisadan puolella työpaikoilla alkoivat yleistyä mittarit siitä, montako ihmistä pitää mahduttaa yhdelle neliömetrille.

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, että ihmisten tunkeminen pieniin tiloihin heikentää tuottavuutta, kun melu ja häiriöt lisääntyvät. Tästä vastareaktiosta on tullut hyvä bisnes monille yrityksille.

Yksi näistä toimistotiloihin hiljaisuutta myyvistä yhtiöistä on tamperelainen Framery. Se tekee Suomessa suomalaisesta koivuvanerista väännettyjä puhelinkoppeja ja muita modernisti muotoiltuja hiljaisia tiloja.


Yhtiön asiakkaita ovat muun muassa Microsoft, Morgan Stanley, Twitter ja Uber sekä useat muut yritykset, jotka ovat alkaneet ottaa tosissaan työntekijöidensä valitukset siitä, ettei tehokkuus ole parhaimmillaan meluisissa avokonttorihalleissa.

Frameryn perustajajäsen ja varatoimitusjohtaja Samu Hällfors sanoo, että henkilöstön hyvinvoinnin ja onnellisuuden merkitys yhtiölle hukkui tehokkuusmittareiden alle.

”Ei ymmärretty, kuinka dramaattisia merkityksiä pienillä muutoksilla työympäristössä voi olla”, Hällfors sanoo.

Hällfors kertoo, että nykyisin monet yhtiöt ymmärtävät työn eri vaiheiden ja erilaisten töiden vaativan erilaisia työtiloja. Myös Suomessa alkoi muutama vuosi sitten siirtyminen avokonttorista monitilatoimistoihin.

Hällfors sanoo, ettei monitilatoimistoissakaan usein oteta riittävästi huomioon akustiikkaa, vaikka tutkimuksien mukaan usein noin puolet työntekijöistä sanoo työtehon laskevan äänimelun takia.

”Myös etätyöbuumi vaikuttaa olevan taittumassa. Ihmiset ovat palaamassa takaisin työpaikoille yhtiöissä, jotka olivat aikoinaan promotoimassa etätyötä. Nyt korostetaan sisäistä kommunikaatiota ja tarjotaan työntekijöille tiloja, joissa voi toimia tehokkaasti. Etenkin puhemeluun suhtaudutaan vakavasti”, Hällfors sanoo.

Framery kehittää tuotteitaan ja työtiloja yhdessä asiakkaidensa kuten Microsoftin ja Alman kanssa. Usein mukana on myös Turun työterveyslaitos.


Frameryn perustajille ahaa-elämys syntyi jo vuosia sitten kesätyöpaikalla, jossa he huomasivat, kuinka valtava ongelma puhemelu on. Heidän pomonsa sanoi, että tehkää sitten asialle jotain. He menivät autotalliin ja alkoivat rakentaa sisätiloihin sopivaa puhelinkoppia.

”Meille fundamentaali havainto oli se, että suurin osa työntekijöistä todellakin haluaa pärjätä työssään mahdollisimman hyvin, mutta eivät voi. Kun työntekijät ovat onnellisia ja voivat tehdä työnsä tehokkaasti, sillä on iso merkitys yrityksen pärjäämiseen.”

”Ihmisiä usein turhauttaa, koska heillä ei ole edellytyksiä pärjätä työssään tehokkaasti”, Hällfors sanoo.

Työtilojen hiljaiset tilat ovat nopeasti kasvava markkina.

Vielä 2011 Frameryn liikevaihto oli 160 000 euroa. Viime vuonna se oli jo 17,8 miljoonaa euroa. ”Tänä vuonna on tarkoitus päästä 56 miljoonaan euroon”, Hällfors sanoo. Suurin osa liikevaihdosta tulee viennistä. Eurooppa ja Yhdysvallat ovat suurin piirtein yhtä suuria markkina-alueita.

Hällfors sanoo, että hiljaisten tilojen markkinoille on koko ajan tulossa uusia kilpailijoita. ”Globaalisti olemme selvästi isoin tekijä. Voi sanoa, että loimme globaalit markkinat. Olimme ensin ja nautimme edelleen sen eduista.”

Suomessa monitilatoimistobisneksessä ovat mukana myös Vetrospace, Heinolan Seinälinja, Muotolevy, Martela, Taiga ja lukuisia muita. Ne tekevät ja suunnittelevat Suomessa muun muassa neuvottelutiloja, puhelinkoppeja ja jakoseiniä. Puhelinkoppeja tekee ainakin kymmenen yritystä.

”Edellisessä firmassa aloimme tarjota jo vuonna 2006 yrityksille sisäpuhelinkoppeja, mutta silloin se ei lähtenyt vielä lentoon”, sanoo Vetrospacen toimitusjohtaja Jouko Urpolahti.


Nyt yhtiöltä tulee markkinoille toimiston sisään asennettava neuvottelu­tila, joka puhdistaa taajuusvalolla tilan bakteerista ja homeitiöistä aina neuvottelun jälkeen.

Vetrospace on alkanut panostaa vientiin tänä vuonna. Suomen Lontoon suurlähetystöön yhtiö myi jo neuvottelutilan, joka on luodinkestävä.

Frameryn kanssa yhteistyötä on tehnyt myös toissa perjantaina avotoimistomelusta väitellyt Turun ammattikorkeakoulun psykologi Annu Haapakangas.

Hänen tutkimuksessaan mukana olleissa työtiloissa pahimmillaan 70 prosenttia työntekijöistä kärsi meluongelmista. Usein melu tuli puheesta.

Tulokset viittaavat siihen, että työympäristön melu ja häiriötekijät heikensivät myös työyhteisön yhteistyötä, jota on yleensä pidetty keskeisenä perusteluna avokonttoreille.

”Monitilatoimisto sopii varmasti johonkin työhön paremmin kuin toiseen. Tila pitäisi suunnitella työn luonteen mukaan eikä niin, että työ sopeutuu jonkinlaiseen tilakonseptiin. Monitilatoimisto suunniteltiin alunperin työhön, joka on liikkuvaa. Esimerkiksi omien työtilojen poistamisesta ei välttämättä saada mitään etua, jos työ vaatii paljon keskittymistä ja paikallaan oloa”, Haapakangas sanoo.

Haapakangas sanoo, että meluun sopeutuminen on rajallista ja yksilökohtaista.

”Valitettavaa on, että rakentamismääräyksissä toimistojen ääntä käsitellään vain ulkopuolelta tulevina tai korkeintaan ilmanvaihtojärjestelmien ääninä. Sellaisia määräyksiä ei vielä ole, joilla akustiikka paranisi avotoimiston sisällä.”

Haapakankaan mukaan toimistosta pitäisi löytyä ainakin kolmenlaisia tiloja. Sellaisia, jotka soveltuvat hiljaiseen työhön ja yhteistyöhön. Lisäksi puheyksityisyyttä varten tarvitaan puhelinkoppeja sekä pienempiä palaveritiloja. ”Yhdellä puhelinkopilla monitilatoimistoa ei synny.”

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Virpi Ruohomäki sanoo, että systemaattista tutkimusta monitilatoimistoista ei vielä ole kovin kattavasti Suomessa.

Hän oli mukana tuoreessa tutkimuksessa, jossa selvitettiin ison valtion viraston muutosta monitilatoimistoksi. Kokemukset olivat pääosin hyviä niillä, jotka siirtyivät avokonttorista monitilatoimistoon.

Tutkimuksen mukaan monitilatoimisto vaikuttaa soveltuvan sellaiseen työhön, joka ei ole sidoksissa tiettyyn paikkaan ja aikaan, ja jossa ei tarvita kiinteitä koneita ja laitteita eikä paperimappeja ja kirjoja.

”Puheyksityisyys on erityisen iso asia” Ruohomäki sanoo. Hän sanoo myös, että toimistossa käytettävät kuulosuojaimet ovat selvä merkki työtilojen heikosta suunnittelusta tai ainakin heikoista pelisäännöistä.

Ruohomäen mukaan hyvässä työpisteessä pitää ottaa ainakin kolme asiaa huomioon.

Työtilat pitäisi suunnitella juuri siinä työpaikassa tehtävän työn vaatimusten ja henkilöstön tarpeiden mukaisesti. Toisekseen pitäisi olla yleiset säännöt, miten tiloja käytetään ja nämä säännöt pitäisi opetella.

”Ja kolmanneksi: jos havaitaan puute, se pitää korjata nopeasti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Hyvinvointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  2. 2

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  3. 3

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  4. 4

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  5. 5

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  6. 6

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  7. 7

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  8. 8

   Turvapaikanhakijat siivoavat Suomessa kouluja ja urheilutiloja parin euron tuntipalkoilla – Kaupunkien hankintajohtajat myöntävät, että työehtojen valvonta on vaikeaa

  9. 9

   Isisin kasvualue on nyt Kaakkois-Aasia, kun kasvunäkymät Lähi-idässä ja Afrikassa heikkenevät

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää