Valikko
Talous

Toyota sijoittaa suomalaiseen liikenne­sovellukseen – Yrityksen perustaja HS:lle: ”Tavoitteena muuttaa koko liikennebisnes”

Whim-niminen palvelu toimii jo Helsingissä, ja Britanniassa ja Hollannissa se on tarkoitus avata tämän vuoden aikana. Tähtäimessä on myös Pohjois-Amerikka.

Ensimmäisen kerran Sampo Hietanen käytti liikennesovellus Whimiä viime kesäkuussa.

”Lähdin kotoa tyttäreni kanssa läheiseen kauppakeskukseen. Napautin sovellusta, ja kohta taksi oli pihassa. Oli se aika hienoa. Isin firman palvelulla mentiin kauppaan”, Hietanen muistelee vuotta myöhemmin.

Nyt Whim – tai tarkalleen ottaen Hietasen perustama yritys Maas Global – on kerännyt yli 10 miljoonan euron potin sijoittajilta. Isoimpana nimenä mukaan firmaa tukemaan tuli japanilainen autonvalmistaja Toyota sekä sen kumppanina toimiva vakuutusyhtiö Aioi Nissay Dowa Insurance.

Hietanen ei peittele häkellystään siitä, miten nopeasti yritys on kehittynyt ja kerännyt kiinnostusta. Vauhtia hän ei kuitenkaan vaikuta hidastavan.

”Meillä ei ole tavoitteena vähempää kuin muuttaa koko liikennebisnes.”

Kertamaksuilla tai kuukausisopimuksilla toimiva Whim-palvelu tarjoaa käyttäjille muodikkaalla termillä kuvailtuna ”liikkuvuutta palveluna”. Siitä yhtiön nimikin, MaaS tulee: mobility as a service. Kansainväliset mediat läpäissyt pöhinätermi on Hietasen kavereiden kanssa keksimä.

Yhtiö haluaa luoda vaihtoehdon auton omistamiselle. Käyttäjät saavat kuukausimaksun vastineeksi joukkoliikenteen palvelut käyttöönsä ja maksun suuruudesta riippuen eri määrän taksimatkoja tai vuokra-auton käyttöoikeutta.

Liikenne on asumisen jälkeen ihmisten suurin kuluerä. Liiketoiminta-analyyseja tekevät yhtiöt ovat arvioineet liikkuvuussovellusten markkinat yli tuhannen miljardin euron arvoisiksi vuoteen 2030 mennessä. Sitä kakkua Hietanen haluaa olla jakamassa.

”Keskimäärin ihmiset käyttävät Suomessa noin 30 euroa kuussa kännykkään, mutta noin 300 euroa kuussa liikkumiseen. Tämä suhdeluku on melkein kaikkialla maailmassa aika sama.”

42-vuotias toimitusjohtaja myöntää, että luvut ovat käsittämättömiä. Siksi häntä hymyilyttääkin.

”Jos meillä on maailman isoin autobrändi, joka meihin uskoo, niin miksei me voitaisi tehdä sitä. Jokuhan tämän tekee, niin miksei me.”

Hietasen visioissa tällainen palvelu toimisi maailmanlaajuisesti kaikissa kaupungeissa, kaikissa liikennevälineissä. Helsingin jälkeen seuraavat kohteet Whimin listalla ovat Birmingham, Amsterdam, Antwerpen ja Wien. Pohjois-Amerikassa tähtäimessä on Toronto, ja myös Chicago ja Seattle kiinnostavat.

Virallisesti Maas Global perustettiin kaksi vuotta sitten ja aloitti kunnolla toimintansa vuoden 2016 alussa. Viime syksy ja talvi Whim-palvelua testattiin Helsingissä rajatun käyttäjäjoukon kesken, ja se avautui kaikelle kansalle hiljan.

Käyttäjiä Whimillä on Hietasen mukaan nyt noin tuhat, vaikka sitä ei ole edes varsinaisesti markkinoitu. Eikä yhtiötä markkinoitu Hietasen mukaan sijoittajillekaan, vaan he ottivat yhteyttä Hietaseen. Siitä joukosta mukaan kumppaniksi valikoitui Toyota.

Japanilaisyhtiössä Hietasen vakuutti yhtiön avoin suhtautuminen Whimin tavoitteisiin. Sijoitus tapahtui Hietasen mukaan tavallisena osakesijoituksena, ilman kikkailua.

”Meille on hirveän tärkeää, että meistä ei tule kenenkään tytäryhtiötä, koska meidän on pakko tehdä yhteistyötä kaikkien muidenkin kanssa. Haluamme olla neutraali kaikkiin liikennetoimijoihin päin.”

Toyota ymmärsi tämän. Neutraalius tarkoittaa Hietasen mukaan sitä, että vuokrattavat autot eivät ole vain tiettyä merkkiä, tai että Maas Global tekisi esimerkiksi tiettyjen kaupunkien kanssa muut toimijat poissulkevia sopimuksia.

”Haluatko saada pääsyn osaan tarjonnasta vai kaikkeen? Kellään ei ole tällä saralla riittävästi tarjontaa yksin. Meillä täytyy olla joka kaupungissa tarjolla kaikki palvelut. Asiakas tuppaa joka tapauksessa saamaan sen, mitä haluaa.”

”Mutta emme kuvittele, että olisimme yksin tässä kilpailussa. Tämä on avoin markkina.”

Suomessa yhtiölle oli suuri apu, että Helsingin seudun liikenne ja taksitoimijat Helsingissä lähtivät mukaan. Niiden kautta yhtiö pääsi testaamaan palvelua ja esittämään dataa, millä muut kaupungit ja toimijat sai vakuutettua.

Selkärankana palvelulle on joukkoliikenne, Hietanen korostaa. Siihen tarvitaan yhteistyötä kaupunkien kanssa. Yhtiölle on tärkeää, ettei palvelu sotke kaupunkia.

”Jos yksityisautot veisivät kaikki kotiovelta kohteeseensa, eivätkä käyttäjät käyttäisi joukkoliikennettä, olisi se kamalaa.”

Haastattelun jälkeen Hietanen suuntaa lentokentälle, Whimillä maksetulla taksilla. Määränpäänä on Antwerpen ja Bryssel, missä on luvassa lisää keskusteluja liikenteen tulevaisuudesta.

Hietasen toiveissa on ollut saada myös lentoyhtiöt mukaan Whimin tarjoamaan palveluun. Niidenkin kanssa on ollut jo keskusteluita.

”Totta kai haluamme kaikki lisätä, lautat ja lennot ja sen sellaiset. Olisihan se aika paljon hienompaa, jos sovellus tarjoaisi kaiken kerralla, kun lähden Brysseliin.”

Fakta

Maas Global


 Vuonna 2015 perustettu liikennepalveluita Whim-nimisen mobiilisovelluksen kautta välittävä yritys.

 Toimitusjohtaja 42-vuotias diplomi-insinööri Sampo Hietanen.

 Suoraan palkattua henkilöstöä 14 työntekijää, Hietasen mukaan työllistää välillisesti saman verran muiden toimistojen kautta.

 Whimin kautta käyttäjä voi matkustaa takseilla, julkisilla kulkuvälineillä ja vuokra-autoilla joko kuukausimaksulla tai kertamaksulla. Palvelun tavoitteena on luoda vaihtoehto auton omistamiselle.

 Whim toimii nykyisin Helsingissä ja avautuu myöhemmin tänä vuonna ainakin Birminghamissa ja Amsterdamissa. Muita suunniteltuja kohteita ovat Antwerpen, Wien ja Toronto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Joukkoliikenne
 • Älyliikenne
 • Mobiilisovellus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  6. 6

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää