Valikko
Talous

Toyota sijoittaa suomalaiseen liikenne­sovellukseen – Yrityksen perustaja HS:lle: ”Tavoitteena muuttaa koko liikennebisnes”

Whim-niminen palvelu toimii jo Helsingissä, ja Britanniassa ja Hollannissa se on tarkoitus avata tämän vuoden aikana. Tähtäimessä on myös Pohjois-Amerikka.

Ensimmäisen kerran Sampo Hietanen käytti liikennesovellus Whimiä viime kesäkuussa.

”Lähdin kotoa tyttäreni kanssa läheiseen kauppakeskukseen. Napautin sovellusta, ja kohta taksi oli pihassa. Oli se aika hienoa. Isin firman palvelulla mentiin kauppaan”, Hietanen muistelee vuotta myöhemmin.

Nyt Whim – tai tarkalleen ottaen Hietasen perustama yritys Maas Global – on kerännyt yli 10 miljoonan euron potin sijoittajilta. Isoimpana nimenä mukaan firmaa tukemaan tuli japanilainen autonvalmistaja Toyota sekä sen kumppanina toimiva vakuutusyhtiö Aioi Nissay Dowa Insurance.

Hietanen ei peittele häkellystään siitä, miten nopeasti yritys on kehittynyt ja kerännyt kiinnostusta. Vauhtia hän ei kuitenkaan vaikuta hidastavan.

”Meillä ei ole tavoitteena vähempää kuin muuttaa koko liikennebisnes.”

Kertamaksuilla tai kuukausisopimuksilla toimiva Whim-palvelu tarjoaa käyttäjille muodikkaalla termillä kuvailtuna ”liikkuvuutta palveluna”. Siitä yhtiön nimikin, MaaS tulee: mobility as a service. Kansainväliset mediat läpäissyt pöhinätermi on Hietasen kavereiden kanssa keksimä.

Yhtiö haluaa luoda vaihtoehdon auton omistamiselle. Käyttäjät saavat kuukausimaksun vastineeksi joukkoliikenteen palvelut käyttöönsä ja maksun suuruudesta riippuen eri määrän taksimatkoja tai vuokra-auton käyttöoikeutta.

Liikenne on asumisen jälkeen ihmisten suurin kuluerä. Liiketoiminta-analyyseja tekevät yhtiöt ovat arvioineet liikkuvuussovellusten markkinat yli tuhannen miljardin euron arvoisiksi vuoteen 2030 mennessä. Sitä kakkua Hietanen haluaa olla jakamassa.

”Keskimäärin ihmiset käyttävät Suomessa noin 30 euroa kuussa kännykkään, mutta noin 300 euroa kuussa liikkumiseen. Tämä suhdeluku on melkein kaikkialla maailmassa aika sama.”

42-vuotias toimitusjohtaja myöntää, että luvut ovat käsittämättömiä. Siksi häntä hymyilyttääkin.

”Jos meillä on maailman isoin autobrändi, joka meihin uskoo, niin miksei me voitaisi tehdä sitä. Jokuhan tämän tekee, niin miksei me.”

Hietasen visioissa tällainen palvelu toimisi maailmanlaajuisesti kaikissa kaupungeissa, kaikissa liikennevälineissä. Helsingin jälkeen seuraavat kohteet Whimin listalla ovat Birmingham, Amsterdam, Antwerpen ja Wien. Pohjois-Amerikassa tähtäimessä on Toronto, ja myös Chicago ja Seattle kiinnostavat.

Virallisesti Maas Global perustettiin kaksi vuotta sitten ja aloitti kunnolla toimintansa vuoden 2016 alussa. Viime syksy ja talvi Whim-palvelua testattiin Helsingissä rajatun käyttäjäjoukon kesken, ja se avautui kaikelle kansalle hiljan.

Käyttäjiä Whimillä on Hietasen mukaan nyt noin tuhat, vaikka sitä ei ole edes varsinaisesti markkinoitu. Eikä yhtiötä markkinoitu Hietasen mukaan sijoittajillekaan, vaan he ottivat yhteyttä Hietaseen. Siitä joukosta mukaan kumppaniksi valikoitui Toyota.

Japanilaisyhtiössä Hietasen vakuutti yhtiön avoin suhtautuminen Whimin tavoitteisiin. Sijoitus tapahtui Hietasen mukaan tavallisena osakesijoituksena, ilman kikkailua.

”Meille on hirveän tärkeää, että meistä ei tule kenenkään tytäryhtiötä, koska meidän on pakko tehdä yhteistyötä kaikkien muidenkin kanssa. Haluamme olla neutraali kaikkiin liikennetoimijoihin päin.”

Toyota ymmärsi tämän. Neutraalius tarkoittaa Hietasen mukaan sitä, että vuokrattavat autot eivät ole vain tiettyä merkkiä, tai että Maas Global tekisi esimerkiksi tiettyjen kaupunkien kanssa muut toimijat poissulkevia sopimuksia.

”Haluatko saada pääsyn osaan tarjonnasta vai kaikkeen? Kellään ei ole tällä saralla riittävästi tarjontaa yksin. Meillä täytyy olla joka kaupungissa tarjolla kaikki palvelut. Asiakas tuppaa joka tapauksessa saamaan sen, mitä haluaa.”

”Mutta emme kuvittele, että olisimme yksin tässä kilpailussa. Tämä on avoin markkina.”

Suomessa yhtiölle oli suuri apu, että Helsingin seudun liikenne ja taksitoimijat Helsingissä lähtivät mukaan. Niiden kautta yhtiö pääsi testaamaan palvelua ja esittämään dataa, millä muut kaupungit ja toimijat sai vakuutettua.

Selkärankana palvelulle on joukkoliikenne, Hietanen korostaa. Siihen tarvitaan yhteistyötä kaupunkien kanssa. Yhtiölle on tärkeää, ettei palvelu sotke kaupunkia.

”Jos yksityisautot veisivät kaikki kotiovelta kohteeseensa, eivätkä käyttäjät käyttäisi joukkoliikennettä, olisi se kamalaa.”

Haastattelun jälkeen Hietanen suuntaa lentokentälle, Whimillä maksetulla taksilla. Määränpäänä on Antwerpen ja Bryssel, missä on luvassa lisää keskusteluja liikenteen tulevaisuudesta.

Hietasen toiveissa on ollut saada myös lentoyhtiöt mukaan Whimin tarjoamaan palveluun. Niidenkin kanssa on ollut jo keskusteluita.

”Totta kai haluamme kaikki lisätä, lautat ja lennot ja sen sellaiset. Olisihan se aika paljon hienompaa, jos sovellus tarjoaisi kaiken kerralla, kun lähden Brysseliin.”

Fakta

Maas Global


 Vuonna 2015 perustettu liikennepalveluita Whim-nimisen mobiilisovelluksen kautta välittävä yritys.

 Toimitusjohtaja 42-vuotias diplomi-insinööri Sampo Hietanen.

 Suoraan palkattua henkilöstöä 14 työntekijää, Hietasen mukaan työllistää välillisesti saman verran muiden toimistojen kautta.

 Whimin kautta käyttäjä voi matkustaa takseilla, julkisilla kulkuvälineillä ja vuokra-autoilla joko kuukausimaksulla tai kertamaksulla. Palvelun tavoitteena on luoda vaihtoehto auton omistamiselle.

 Whim toimii nykyisin Helsingissä ja avautuu myöhemmin tänä vuonna ainakin Birminghamissa ja Amsterdamissa. Muita suunniteltuja kohteita ovat Antwerpen, Wien ja Toronto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Joukkoliikenne
 • Älyliikenne
 • Mobiilisovellus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  2. 2

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  3. 3

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  4. 4

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  5. 5

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  6. 6

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  7. 7

   Turvapaikanhakijat siivoavat Suomessa kouluja ja urheilutiloja parin euron tuntipalkoilla – Kaupunkien hankintajohtajat myöntävät, että työehtojen valvonta on vaikeaa

  8. 8

   Isisin kasvualue on nyt Kaakkois-Aasia, kun kasvunäkymät Lähi-idässä ja Afrikassa heikkenevät

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää