Valikko
Talous

Suomalaiset erikoisjäätelöt maksavat jopa seitsemän kertaa enemmän kuin perusvanilja – mikä niistä tekee niin kalliita?

Suomessa valmistetaan lukemattomia erikoisjäätelömakuja, ja kilpailu alalla kiihtyy. Suomalaiset suosivat laatujäätelöissä suklaisia makuja ja vegaaniutta.

On yksinkertaista italialaista gelatoa ja jäätelöä, joka pursuu kastikkeita, mausteita ja karamellin paloja. On jäätelöä, joka maistuu leivonnaisilta, mutta myös sellaisia, joissa maistuu metsä, tarkemmin sanottuna kuusi tai mänty.

Suomessa valmistetaan kymmeniä erilaisia erikoisjäätelömakuja. Yritykset ja tuotteet ovat erilaisia, mutta yksi yhtäläisyys tuotteilla on: tyyris hinta. HS vertaili viiden Suomessa erikoisjäätelönsä valmistavan jäätelöyrityksen suosituimpien tuotteiden hintoja.

Kävi ilmi, että kalleimmillaan Suomessa valmistettu erikoisjäätelö maksaa seitsemän kertaa enemmän kuin litra suomalaista vaniljajäätelöä.

Neljä viidestä HS:n vertailun jäätelöstä maksoi yli viisi kertaa enemmän kuin vaniljajäätelö, ja halvinkin erikoisjäätelö maksoi 2,6 kertaa enemmän kuin kotimainen vaniljajäätelölitra.

Mutta mikä erikoisjäätelössä oikein maksaa?

Raaka-aineet maksavat selvästi eniten, kertovat jäätelöyritykset. Etenkin maito maksaa. Vertaillut jäätelöyritykset kertovat käyttävänsä tuotteissaan suomalaisten maitotilojen antimia.

Laadukkaiksi miellettävät raaka-aineet ovat jäätelövalmistajille tapa erottautua. Esimerkiksi Suomisen maito valmistaa Jymy-jäätelöä suomalaisesta luomumaidosta, ja Suomen jäätelö tekee jäätelönsä Suomen karjan eli kyyttöjen ja lapinlehmien maidosta.

”Maksamme tuottajalle yli kaksinkertaisen hinnan maidosta verrattuna siihen, mitä iso teollisuus maksaa. Emme toisaalta haluaisikaan tehdä jäätelöä edullisesta maidosta, koska maitotilallinen ei elä sillä”, sanoo Suomen jäätelö Oy:n jäätelöräätäli Petri Laukontaus.

“Meille on yhtä tärkeää se, mitä jäätelöön ei laiteta, kuin mitä jäätelöön laitetaan”, kertoo Erkki Mikola, yksi luomujäätelö Jymyä valmistavan Suomisen maidon perustajista.

Yritykset käyttävät myös suomalaisia marjoja, mutta esimerkiksi pistaasipähkinät noudetaan ulkomailta. Italialaistyylistä jäätelöä 30 vuoden ajan valmistanut Pappagallo käyttää suomalaisen maidon ja sokerin lisäksi esimerkiksi italialaisia raaka-aineita.

Raaka-aineiden jälkeen eniten maksaa työ, etenkin käsityö ja suunnittelutyö, kertovat yritykset. Erikoisjäätelöt ovat usein tavanomaisia jäätelöjä työläämpiä valmistaa.

Jymyn tuotantotyöntekijät perkaavat esimerkiksi lähitilalta tulevat mansikat, ja Suomen jäätelön Laukontaus kerää kuusen makuista jäätelöä varten neulaset metsästä omin käsin. Kolmen kaverin tuotantotyöntekijät keittävät kahvit, kokkaavat kastikkeet ja paistavat uunissa granolat.

”On työn ja tuskan tulos, että jäätelö saadaan purkkeihin, mutta on se sen väärti”, sanoo Kolmen kaverin toimitusjohtaja Heikki Huotari.

Kolmella kaverilla kesti kolme vuotta luoda kinuskia, merisuolaa ja pähkinää yhdistelevä jäätelömaku. Huotari vertaa jäätelön makujen pohtimista insinöörityöhön.

Aino-jäätelöä valmistavalta Froneri Finlandilta kerrotaan, että tuotekehittelijöiltä vaatii ongelmanratkaisukykyä keksiä, miten jäätelöön saa tiivistettyä esimerkiksi mustikkapiirakan makumaailma ja ainesosat.

”Ainon reseptiikka tehdään laadukkaammaksi kuin peruskermajäätelön”, sanoo Froneri Finlandin myyntijohtaja Pekka Helin.

Työn ja raaka-aineiden lisäksi erikoisjäätelöiden hintaa nostavat pakkausmateriaalit ja se, että useimmilla erikoisjäätelöiden valmistajilla tuotantomäärät ovat suhteellisen pieniä. Jymyn ja Kolmen kaverin jäätelöä myydään noin tuhannessa kaupassa, Pappagalloa noin 550:ssä ja Suomen jäätelöä noin 200 kaupassa.

Verrokkejaan halvempaa Ainoa myydään lähes kaikkialla Suomessa. Aino on halvempaa kuin muut erikoisjäätelöt, koska Froneri Finlandilla on selvästi suurempi tehdas ja yritys myy myös perusjäätelöitä. Froneri Finlandilla on moninkertaisesti enemmän tuotantotyöntekijöitä kuin pienemmillä erikoisjäätelön valmistajilla. Yhtiön omistavat puoliksi elintarvikeyritys Nestlé ja englantilainen jäätelönvalmistaja R&R.

Kilpailu erikoisjäätelömarkkinoilla on kiihtynyt viime vuosina. Suomeen on putkahtanut myös useita hyvin pieniä jäätelövalmistajia, jotka myyvät tuotettaan ehkä muutamassa kaupassa tai paikallisille ravintoloille.

Alan kasvua selittää ennen kaikkea se, että monet meneillään olevat ruokatrendit tukevat erikoisjäätelöiden myyntiä. Lähiruoka, luomu, suomalaisten tekijöiden tukeminen ja tietynlainen hifistely ovat ohjanneet kulutustottumuksia jo pitkään, mutta vegaaniruoan kysyntä on kasvanut viime vuosina.

Tämä näkyy jäätelöyhtiöiden tämän hetken suosituimmissa tuotteissa. HS:n vertailemien jäätelöyritysten suosituimmista tuotteista kolme viidestä oli vegaanisia. Pappagallon tuotepäällikkö Inkeri Pihlajisto kokee, että erikoisjäätelöitä valmistavat yritykset uskaltavat valita odottamattomia makuja, jotka eivät välttämättä maistu kaikille, mutta joita osa suorastaan rakastaa.

“Voi sanoa, että enemmän aikuisten jäätelöä, vaikka kyllä lapsetkin tykkäävät”, Pihlajisto sanoo.


SUOMALAISET SUOSIVAT ERIKOISJÄÄTELÖISSÄ SUKLAISIA MAKUJA JA VEGAANIUTTA

Pappagallon jäätelö tehdään italialaiseen tapaan

Litrahinta? 9,98 euroa

Jäätelötehtaan sijainti? Vantaa, Viinikanmetsä

Suosituin maku? Mangosorbetti, vegaaninen

Kuinka moni työntekijää valmistaa jäätelöä? 4

Palkittu luomujäätelö Jymy on vertailun kallein

Litrahinta? 12,98 euroa

Jäätelötehtaan sijainti? Auran kunta

Suosituin maku? Minttusuklaa, vegaaninen

Kuinka moni työntekijää valmistaa jäätelöä? 6

Suomen jäätelö luottaa yksinkertaisiin makuihin

Litrahinta? 12,71 euroa

Jäätelötehtaan sijainti? Vantaa, Itä-Hakkila

Suosituin maku? Maito

Kuinka moni työntekijää valmistaa jäätelöä? 2

Kolme kaveria tarjoaa myös vegaaneille tuhtia jäätelöä

Litrahinta? 9,18 euroa

Jäätelötehtaan sijainti? Helsinki, Kontula

Suosituin maku? Suklaa & pähkinäkinuskikastike, vegaaninen

Kuinka moni työntekijää valmistaa jäätelöä? Noin 10

Laajalle levittäytynyt Aino on vertailun edullisin

Litrahinta? 4,43 euroa

Jäätelötehtaan sijainti? Janakkalan kunta, Turenki

Suosituin maku? Ihana maitosuklaa

Kuinka moni työntekijää valmistaa jäätelöä? Tehtaalla noin 100 tuotantotyöntekijää, jotka valmistavat myös muita tuotteita

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Kuluttajat
 • Ruuan hinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  2. 2

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  3. 3

   Mies puukotti toista Tikkurila-festivaaleilta purkautuneessa yleisömassassa

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Kylmän vielä kestää, nälkää ei

  6. 6

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  7. 7

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  6. 6

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää