Valikko
Talous

Kaustiselle voi nousta maailman­luokan kaivos – Sähkö­autojen- ja pyörien kasvava kysyntä nostaa akku­metalli litiumin arvoa

Keliber hakee lupia ja rahaa litium-louhoksille ja tehtaalle, joka nostaisi yhtiön maailman suurien tuottajien joukkoon.

Se on vielä veden vallassa, mutta jo kolmen vuoden päästä sen pitäisi tuottaa tavaraa maailmanmarkkinoille.

Toimitusjohtaja Pertti Lamberg esittelee suunnitellun kaivoksen suuaukkoa Keski-Pohjanmaan Kaustisen Syväjärvellä.

Syväjärven esiintymä on
yksi alueen neljästä kohteesta, joista avo­lou­hin­nal­la ryhdytään vuonna 2019 kaivamaan spo­du­mee­niä – mikäli kaikki menee suun­ni­tel­mien mukaan.

Spodumeeni on mineraali, joka sisältää litiumia. Litium on kysyttyä materiaalia, koska sitä tarvitaan valmistettaessa litium-ioni-akkuja. Niitä taas tarvitaan, kun sähköautoilun suosion uskotaan maailmalla kasvavan lähivuosina ja -vuosikymmeninä.

Kaustisen litium-hankkeen historia on melko tavallinen tarina kaivosteollisuudessa. Monet esiintymät eivät koskaan johda hyödyntämiseen, jos malmin tai mineraalin kysyntä ja hinta eivät anna edellytyksiä kannattavaan liiketoimintaan.

Kaustisen ja viereisen Alavetelin esiintymästä tiesi jo yli 50 vuotta sitten silloinen Suomen Mineraali Oy, ja se teki koeporauksiakin. Esiintymä on muuten saanut olla rauhassa tähän päivään saakka.

Asetelman muutti akkujen tarpeen kasvu. Ensin tulivat tietokoneet ja matkapuhelimet. Seuraavaksi sähköautojen määrän povataan moninkertaistuvan. Sähköntuottajat haaveilevat lisäksi isoista akuista, joihin voisi varata sähköä varastoon tuuli- tai aurinkovoimaloista silloin kun sattuu tuulemaan ja paistamaan erityisen hyvin.

Akkuja voi valmistaa myös ilman litiumia, mutta liikuteltavissa laitteissa, kuten puhelimissa ja autoissa, sitä tarvitaan sen keveyden ja suuren energiatiheyden vuoksi.


Kova kysyntä on nostanut litiumin maailmanmarkkinahintaa viime vuosina vahvasti, ja hyvän hintakehityksen ennustetaan jatkuvan.

Tämä on sauma, johon Kaustisen esiintymien omistaja Keliber yrittää iskeä.

Hankkeen toteutuksella on kiire, sillä luonnollisesti muutkin kuin Keliber ovat havainneet tilaisuuden. Monilla alan yhtiöillä on investointeja vireillä.


”Olemme toimialan analyyseistä tulleet tulokseen, että mahdollisuuksien ikkuna on auki noin vuoteen 2025 saakka. Jos pääsemme kaupalliseen tuotantoon vuonna 2020, voimme nauttia suotuisasta hintakehityksestä ainakin viitisen vuotta”, Lamberg sanoo.

Sen jälkeen markkinoille voi tulla litiumia niin paljon, että hinnat laskevat. Varmaa se ei ole, sillä alan investoinnit ovat Lambergin mukaan osoittautuneet usein odotettua hankalammiksi.

Keliberin pitää ratkaista kaksi isoa asiaa mahdollisimman nopeasti: viranomaisilta pitää saada ympäristöluvat ja kaivosluvat, ja sijoittajilta ja rahoittajilta pitää saada pääomaa. Sitä tarvitaan toteutukseen noin 170 miljoonaa euroa.

Sillä summalla valmistuisivat neljä avolouhosta ja tehdas, joka rikastaa ja jalostaa mineraalin litiumkarbonaatiksi. Se on Keliberin lopputuote, jota yhtiö myy katodien valmistajille. Litiumkatodit ovat yksi komponetti litium-ioni-akuissa.

Keliber on suomalainen yhtiö, jonka suurin omistaja on norjalai­nen kaivos­yhtiö Nordic Mining. Muita isoja omistajia ovat valtion Suomen Teol­li­suus­sijoitus ja eläke­yhtiö Ilmarinen, Thominvest ja paikallinen sijoi­tus­yhtiö PPO. Viime osakeannissa mukaan tuli myös paikallisia yksityissijoittajia ja Takasten perheen Jussi Capital.

Lamberg on toiveikas, että valmistuttuaan noin 130 henkeä pysyvästi työllistävä hanke viimein nytkähtää liikkeelle. Joitain soraääniä lukuun ottamatta sillä on paikallisen väestön ja kuntien tuki. Keliber on nähnyt vaivaa selittäessään, miten Kaustisen projekti eroaa Talvivaarasta.

”Tämä olisi hyvin erilainen kaivos. Luonnossa ei prosessoida vaan vain louhitaan. Mineraali siirretään tehtaaseen ja käsitellään tankeissa. Vaikka louhittavaa mineraalia jää luontoon, siinä ei ole raskasmetalleja eikä happoja päästäviä aineksia. Rikastamisessa käyttäisimme rikkihapon sijaan ympäristöystävällisempää soodaa.”


Koska tarvittava investointi on iso, yhtiö aikoo kääntää rahoituksen hankinnassa kaikki kivet. Pörssiin listautuminenkin on harkinnassa.

”Meillä on tarjottavana hyvä tarina, joka kelpaa ehkä ympäristöväellekin. Olemmehan me myös vihreän energian ja sähköautoilun asialla”, Lamberg sanoo.

Kansainvälisestikin vertaillen Kaustisen hanke on mittava. Jos tuotanto alkaa vuonna 2020, se tuottaisi suunnilleen viisi prosenttia koko maailman litiumkarbonaatin valmistuksesta.

Sähköautoyhtiö Teslan Yhdysvaltain Nevadassa sijaitsevan Gigafactory-akkutehtaan tarpeesta sillä voitaisiin kattaa puolet, Lamberg havainnollistaa.

Keliber voisi olla lähitoimittajana, jos Vaasan kaupunki onnistuisi houkuttelemaan alueelleen Teslan Eurooppaan suunnitteleman akkutehtaan.

Globaalisti litiumin tuotanto on keskittynyt Etelä-Amerikkaan ja Australiaan ja sitä hallitsee neljä suurta yhtiötä. Kiinalaisilla on yhtiöissä vahva määräysvalta. Sähköautojen lukumäärässä Kiina ohitti Yhdysvallat 2015.

”Kun olin äskettäin alan seminaarissa Kanadassa, meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi litium-markkinoille, länsimaisena vastavoimana kiinalaisten dominanssille”, Lamberg kertoo.


Fakta

Euroopan suurimpia esiintymiä


 Keski-Pohjanmaan litium-esiintymä on Euroopan suurimpia. Muissa Pohjoismaissa ei vastaavia ole.

 Keliber arvioi, että mineraalia riittää alueella noin 20 vuoden tuotantoon, jos tuotanto on 9 000 tonnia litiumkarbonaattia vuodessa.

 Etelä-Amerikassa litiumia ei louhita kivestä, vaan sitä saadaan pohjavedestä. Vesi pumpataan säiliöihin, ja jäljelle jäävästä suolasta saadaan litumkarbonaattia.

 Louhimalla saadaan aikaan puhtaampaa ainetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaivosteollisuus
 • Akut
 • Tesla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  4. 4

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  5. 5

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  8. 8

   Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”

  9. 9

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  10. 10

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle
  3. Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista
  4. Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”
  5. Tunti sitten
  6. Puutavarajuna törmäsi kiskoille jumittuneeseen autoon Pieksämäellä
  7. Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”
  8. 2 tuntia sitten
  9. Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”
  10. Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?
  11. Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille
  12. Rasvakattilassa posahtanut keitos toi tulipalloja helsinkiläisen pariskunnan asuntoon – Paineisku hajotti ikkunat ja oven
  13. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  14. Näytä lisää