Valikko
Talous

Japanilainen peliyhtiö saapui Suomeen aarrejahtiin – ”Tavoitteenamme on löytää virtuaali­todellisuuden Supercell”

Mobiilipeliyhtiö Gumi oli vielä joitakin vuosia sitten tulevaisuuden suuri toivo. Sitten se jäi suomalaisen Supercellin jalkoihin ja muutti strategiaansa.

Helsingin Ruoholahdessa avautui heinäkuussa yrityskiihdyttämö, joka keskittyy virtuaalitodellisuuden (virtual reality eli vr) innovaatioihin.

Nordic VR Startups -hautomosta 60 prosenttia rahoittaa japanilainen mobiilipeliyhtiö Gumi ja loput tanskalainen elokuvayhtiö Nordisk Film, joka toimii myös Playstation-pelikonsoleiden maahantuojana Pohjois-Euroopassa.

”Tavoitteenamme on löytää virtuaalitodellisuuden Supercell tai Rovio”, kertoo Gumin globaalin liiketoiminnan kehitysjohtaja Masaru Ohnogi.

Mukana kiihdyttämössä on aluksi viisi suomalaista ja yksi ruotsalainen yritys. Kaikkiaan hakemuksia tuli 70 eri puolilta Pohjoismaita. Työskentelytilojen ja mentoroinnin lisäksi kiihdyttämöohjelmaan valitut yritykset saavat alkuvaiheen rahoitusta enimmillään satatuhatta euroa.

Gumia ja Nordisk Filmiä järjestely hyödyttää, sillä ne saavat pienen omistusosuuden lupaavista yrityksistä ja pääsevät eturivin paikalta tarkkailemaan Suomen nopeasti kehittyvää virtuaalitodellisuuden toimialaa.

Gumi on Tokion pörssiin listattu peliyhtiö, joka liikevaihto pari sataa miljoonan euroa. Yhtiö tunnetaan muun muassa Brave Frontier ja Final Fantasy Brave Exvius -mobiilipelien kehittäjänä.

”Meistä piti tulla maailman suurin mobiilipeliyhtiö, mutta hävisimme Supercellille. Nyt tavoitteemme on kunnianhimoisempi. Haluamme olla ykkönen digitaalisessa viihteessä, ja vr:llä on tässä valtava rooli”, Ohnogi sanoo.

Gumin uutena strategiana on tehdä pienehköjä sijoituksia lukuisiin vr-alan startup-yrityksiin ja rahastoihin eri puolilla maailmaa sekä perustaa sopiviin paikkoihin omia yrityskiihdyttämöjä.

Se perusti Japanin ensimmäisen virtuaalitodellisuuteen keskittyvän yrityskiihdyttämön runsas vuosi sitten. Toiminta laajentui ensin Etelä-Koreaan Souliin ja sitten Helsinkiin.

”Menestyksenne mobiilipeleissä kiinnitti huomiomme. Kuka olisi uskonut, että Angry Birdsin ja Clash of Clansin kaltaiset hitit voivat tulla Suomesta?”

Etenkin peliyhtiö Supercell herättää Ohnogissa ihailua ja kateutta. Vaikka Supercell onkin nykyisin 84 prosenttisesti kiinalaisenTencentin omistuksessa, hän pitää sitä suomalaisena yrityksenä.

Japanilaiset ovat ennenkin käyneet metsästämässä Suomesta peliosaamista, sillä ennen Tencent-kauppaa enemmistö Supercellistä kuului japanilaiselle teleoperaattorille Softbankille.

Suomen valttikorttina Ohnogi pitää julkista sektoria, joka tukee anteliaasti aloittelevaa yritystoimintaa.

”Ilmainen yliopistokoulutus ja Tekesin myöntämä rahoitus tekevät yrittäjyydestä helpompaa kuin monessa muussa maassa.”

Ohnogin mielestä Rovio jalosti huippuunsa kosketusnäytöillä pelaamisen, kun taas Supercell ymmärsi parhaiten, kuinka mobiilipeleillä tehdään rahaa. Hän toivoo löytävänsä virtuaalitodellisuuden saralta uuden pohjoismaisen tähtiyrityksen, joka yhdistää parhaat pelimekaniikat ja bisnesvainun.

”Vr:ssä pelaaminen pitää miettiä kokonaan uusiksi, koska ihminen on pelimaailman sisällä. Tällaista ajattelua odotamme kiihdyttämön porukalta.”

Markkinoilla on jo esimerkiksi HTC:n, Facebookin ja Sonyn vr-laseja, jotka kytketään tietokoneisiin tai pelikonsoleihin. Lisäksi halpojen pahvi- tai muovilasien avulla älypuhelimesta saa hetkessä välttävän vr-laitteen. Teknologia on kuitenkin yhä kömpelöä, eikä laitteille ole riittävästi viihdyttävää tai hyödyllistä sisältöä.

”Olemme vr:ssä siinä vaiheessa, kun kännykät olivat halon kokoisia, eikä niitä oikein kehdannut raahata mukana. Meidän pitää tyrkätä toimialaa eteenpäin yhdessä muiden yritysten kanssa”, Ohnogi sanoo.


Yksi kiihdyttämön yrityksistä on Evocat Games, joka on jo julkaissut vr-laseille Nemesis Perspective -pelin.

”Isot firmat ovat jo kehittäneet parhaimmat mallit tehdä mobiilipelejä. Virtuaalitodellisuus on sen sijaan inspiroiva kehitysympäristö, jossa voimme tehdä jotain uutta”, sanoo Evocatin perustaja ja toimitusjohtaja Sami Koivisto.

Hän toivoo, että yrityskiihdyttämö antaa kainuulaiselle Evocatille valmiudet tulevia rahoituskierroksia varten.

”Kajaanissa toimisimme vuosia hiljaisella liekillä. Täällä tapaamme heti oikeat ihmiset.”

Kiihdyttämöön pääsi myös Virva VR, joka rakentaa Pikseli-virtuaalipuistojen ketjua. Ensimmäinen Pikseli aloitti toimintansa vuoden alussa Vantaalla. Ketjun toinen puisto avaa pian ovensa Espoon Isossa Omenassa.

Pikseli-puistot ovat nykyajan arcade-pelihalleja, joissa pääsee parinkymmenen euron maksua vastaan kokeilemaan virtuaalitodellisuutta HTC:n Vive-lasien avulla. Kotiin ostettuna Vive-lasit maksaisivat lähes tonnin, ja niiden käyttö vaatisi tehokkaan tietokoneen.

1980-luvun alussa teinit hakkasivat kolikkopelejä, kun pelikonsolit vartoivat läpimurtoaan. Pelihallit katosivat etenkin Euroopasta ja Yhdysvalloista kotipelaamisen yleistyttyä, mutta edessä häämöttää toinen renessanssi.

Satoja vr-pelihalleja on perustettu eri puolille maailmaa viimeisen vuoden aikana. Virva aikoo ottaa Pohjoismaiden markkinat haltuun.

”Toivomme, että saamme mentorointia ja apua laajentumiseen. Lisäksi haluamme jeesata suomalaisia peliyrityksiä arcade-käyttöön sopivien vr-pelien kehittämisessä”, kertoo yrityksen perustaja Jan Hursti.

Fakta

Nordic VR Startups


 Yrityskiihdyttämö, jonka puolivuotiseen ohjelmaan valittiin kuusi yritystä. Ne esittelevät tuotteitaan sijoittajille Slushissa syksyllä.

 Keskittyy virtuaalitodellisuuteen (vr) ja lisättyyn todellisuuteen (ar).

 Peliyhtiö Gumi ja elokuvayhtiö Nordisk Film rahoittavat kiihdyttämöä aluksi kahdella miljoonalla eurolla.

 Kiihdyttämön mentoreina toimivat muun muassa Supercellin Mikko Kodisoja ja Gumin toimitusjohtaja Hironao Kunimitsu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  5. 5

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  6. 6

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  7. 7

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  9. 9

   Willehardt Gröhn, 18, rakentaa näyttäviä pyöriä, koska haluaa jotain, mitä muilla ei ole – pyöräbuumin villitsemissä kaupungeissa pyörä on muotiasuste

  10. 10

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  5. 5

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  8. 8

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää