Valikko
Talous

Viro näyttää mallia Suomelle, kun erilaiset kyytipalvelut sallitaan marraskuussa – Uberin Baltian maajohtaja: Kisaamme yksityisautoja emmekä takseja vastaan

Uber alkaa toimia syksyllä laillisesti Virossa. Sen kokemukset näyttävät tietä myös suomalaisille kyytipalveluille, kun Suomen henkilökuljetussäännöt muuttuvat ensi kesänä.

Viron parlamentti hyväksyi kesäkuussa äänin 86–0 lain, joka sallii Uberin kaltaisten kyytipalvelusovellusten toiminnan ja sääntelee niitä.

Laki tulee voimaan marraskuun alussa. Silloin Tallinnasta tulee kiinnostava esimerkki siitä, miten Suomenkin henkilökuljetukset muuttuvat, kun kyytipalvelut muuttuvat laillisiksi täällä ensi kesänä. Nykyisin Uber-kuljettajien toimintaa pidetään laittomana, koska heillä ei ole taksilupaa.

Uberin Baltian maajohtaja Enn Metsar kertoo Uberin muodikkaassa toimistossa Tallinnan vanhan kaupungin kulmalla yhtiön haasteista Tallinnassa.

”Uudet teknologiset ratkaisut ovat tulossa ja lainsäädäntö voidaan sopeuttaa. Kyse ei ole Uberin ja taksien välisestä kisasta, vaan siitä kuinka liikenne muuttuu.”

Tallinnassa yli puolet kaikista matkoista tehdään yksityisautolla, vaikka joukkoliikenne on ilmaista ja kävely ja pyöräily helppoa, Metsar kertoo.

Tallinnan keskustassa parkkimaksu maksaa kuusi euroa tunnilta.

Keskimääräinen Uber-kyyti maksaa alle viisi euroa ja olisi usein omaa autoa helpompi vaihtoehto, mutta silti ihmeen moni valitsee oman auton, Metsar selittää.

Virossa varsinkin neuvostovallan aikana syntyneille auto on myös statussymboli, mutta nuorempi väki ei enää koe autoa yhtä lailla sellaiseksi.

Uberin tavoitteena on saada yhä useampi käyttämään kyytipalvelua oman auton sijaan, vaikka pieni askel kerrallaan.

”Vaikka niin, ettei osta kotitalouteen enää sitä toista autoa.”


Suomessa Uberin yleisimmän palvelun, Uberpopin laiton toiminta loppuu 15. elokuuta.

Toiminta alkaa uudelleen, kun uusi liikennepalvelulaki tulee voimaan ensi kesänä.

Virossa vastaavantyyppinen lainsäädäntö tulee siis voimaan marraskuussa.

Sen jälkeen taksilupien määrää ei enää rajoiteta, ja lupaviranomaiset pyrkivät antamaan päätöksensä luvasta seitsemässä päivässä.

Viron Uber on sopinut paikallisen Veriff-yhtiön kanssa yhteistyöstä, jossa valtion tietokantoihin pääsevä yhtiö tarkastaa kyytipalveluun ajajaksi kirjautuvien taustat rikosrekistereineen ja auton vakuutuksineen näiden luvalla.

Näin ajajan taksiluvan haku pyritään järjestämään helpoksi.

Virossa huoli henkilökuljetusten tasavertaisesta kilpailutilanteesta keskittyi lainvalmistelussa samoihin seikkoihin kuin Suomenkin Uber-keskusteluissa – toisin sanoen siihen, kuinka varmistaa se, että Uber-kuskit ilmoittavat tulonsa verottajalle ja maksavat palkan lisäkulut samoin kuin henkilökuljetuksen edellyttämät korotetut vakuutusmaksut.

Metsar kertoo, että Tallinnassa on satoja Uber-kuskeja. Tarkemmin hän ei suostu määrää kertomaan.

Näistä vain harva on ammattimaisia taksikuskeja ja suurin osa toimii Uber-kuskina alle 10 tuntia viikossa.

Virossa satunnainen itsensätyöllistäjä voi ansaita vähäistä tuloa ilman, että siitä täytyy maksaa erilaisia sosiaaliturva- ja eläkemaksuja.

Tällöin itsensätyöllistäjä ei kuitenkaan saa vähentää muita kuluja kuten bensaa, Metsar kertoo. Siksi ammatinharjoittajaksi ryhtyminen on järkevää heti, jos toiminta on ammattimaisempaa.

Verottajaa Uber auttaa niin, että se lähettää Uber-kuskeille esitäytetyn lomakkeen, josta näkee paljonko tuloja ajajat ovat verovuoden aikana tienanneet.

Metsarin mukaan tulojen ilmoittamisen helppous näkyy myös valtion verotuloissa.

Toissa vuoden kyytipalveluista ilmoitetut 67 000 euroa olivat viime vuonna nousseet jo 450 000 euroon.

Aiemmin muun muassa konsulttina ja Itä-Eurooppa-rahaston salkunhoitajana toiminut Metsar kehuu Viron veroviranomaisten linjaa, jossa veroja pyritään keräämään helpottamalla tulojen ilmoittamista. Vaihtoehtona olisi se, että verottaja keskittyisi käräyttämään pimeän tulon saajia.

”Sellainen luo veromoraalia”, Metsar sanoo.

”Latvia on isompi talous, mutta Viro kerää maana enemmän verotuloja, Metsar vertaa. Hänestä ilmiö selittyy osin sillä, että Virossa verottaja pyrkii mahdollistamaan asioita eikä rajoittamaan toimintoja.

Vakuutusmaksuista Viron liikennepalvelulaki ei linjaa mitään.

Metsarin mukaan aiheesta käydään paraikaa keskusteluja vakuutusyhtiöiden kanssa.

Hinnoittelumalli voisi olla esimerkiksi sellainen, että korotettua vakuutusmaksua maksettaisiin sen mukaan, paljonko maksullista ajoa Uber-kuskit ovat ajaneet.

Tallinnassa taksikyydeistä kilpailevat vakiintuneiden taksiyhtiöiden lisäksi muutkin Uberin kaltaiset ohjelmistoyhtiöt, sellaiset kuin paikallinen Taxify, Taxigo ja Wisemile.

Pienellä ja kilpaillulla markkinalla riittävän tulovirran kerryttäminen voi olla vaikeaa.

Onko Uber siis Tallinnassa ja muissa Baltian maissa lähinnä siksi, että maat toimivat hyvinä pilottimarkkinoina ja tiennäyttäjinä muille Euroopan maille, joissa henkilökuljetuksia rajoitetaan tiukemmin?

”Sanotaanko, että pyrkimyksenämme ei ole tehdä tappioita”, Metsar naurahtaa.

Hän myöntää kuitenkin Uberin olevan kansainvälisestikin katsoen kiinnostunut siitä, kuinka sen liiketoimintamallin saa toimimaan matalien hintojen ja kovan kilpailun ympäristössä.

”Baltian maat eivät ole Uberille valtava markkina, mutta täällä halutaan olla. Tallinna taas on iso turistikaupunki, ja yhtiötä kiinnostaa toimia Virossa, joka on edelläkävijä digitaalisten toimintojen kehittäjänä.”

Fakta

Kyytisovellus


 Uber on yhdysvaltalainen yritys, joka tarjoaa matkojen välityssovellusta Uber-kuskeille ja matkustajille.

 Palvelussa erilaisia taksityyppisiä kuljetuksia tilataan mobiilisovelluksella, joka hoitaa myös maksun luottokortilla. Uber ottaa sovelluksen ylläpitäjänä ja rahaliikenteen hoitajana osansa maksuista.

 Ensi kesänä voimaan tulevassa liikennekaaressa lähdetään siitä, että taksin ajaminen edellyttää myös jatkossa luvan, mutta lupien määrää ei säädellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taksit
 • Uber-taksit
 • taksilupa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  6. 6

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan

  7. 7

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  8. 8

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  9. 9

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  10. 10

   Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ainakin 17 kuollut kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa
  3. Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa
  4. Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan
  5. Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”
  6. Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia
  7. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  8. Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi
  9. Tunti sitten
  10. Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”
  11. Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalais­järjestöihin – vihamielisesti
  12. Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  13. Näytä lisää