Talous

Ekonomistit moittivat hallituksen aikomusta keventää palkkaverotusta: ”Elvyttävä finanssipolitiikka on ongelmallista nousukaudella”

Hallituksen ei ole järkevä keventää palkkaverotusta ensi vuonna, jos se ei samaan aikaan kiristä muuta verotusta tai leikkaa menoja saman verran, talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja Roope Uusitalo sanoo.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) väläyttämä palkkaveron keventäminen ensi vuodelle saa ekonomisteilta kritiikkiä.

Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtajan Roope Uusitalon mukaan veroalennukset sopivat huonosti aikaan, jolloin talouskasvu on vahvaa.

”Elvyttävä finanssipolitiikka on ongelmallista nousukaudella”, Uusitalo sanoo.

Samaa mieltä on Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta.

”Finanssipolitiikka ei ole ainakaan keynesiläistä eli vastasyklistä, kun nousukaudella kevennetään palkkaveroa eikä rinnalla leikata menoja tai koroteta muita veroja”, Maliranta sanoo.

Keynesiläisen finanssipolitiikan mukaan valtion tulisi keventää verotusta tai lisätä menoja eli elvyttää taloutta laskusuhdanteen eikä nousukauden aikana.

Talousennusteet arvioivat Suomen talouden kasvavan ensi vuonna 1,7 prosenttia eli viime vuosiin nähden keskimääräistä vahvemmin.

”Mitään erityistä syytä, että taloutta tulisi elvyttää, ei ole”, Uusitalo sanoo.

Tänä vuonna talouskasvun on ennustettu kiihtyvän selvästi yli kahteen prosenttiin. Siitä huolimatta suhdannekorjattu alijäämä kasvaa, eli finanssipolitiikka on elvyttävää.

Tämä johtuu siitä, että hallitus lupasi keventää palkansaajien verotusta yli 500 miljoonalla eurolla kilpailukykysopimuksen myötä.

”Veronalennuksien ajoitus ei osunut nappiin”, Uusitalo sanoo.

Kilpailukykysopimus ei sido hallitusta enää ensi vuonna, sillä veroporkkana koski tätä vuotta. Hallitus on ilmoittanut, että vuosina 2018 ja 2019 se pyrkii siihen, ettei palkansaajien verotus kiristy.

Toisaalta hallitus on todennut, että se ottaa huomioon itselleen asettamat tavoitteet julkisen talouden rakenteellisen alijäämään ja velkaantumiseen. Niihin hallitus ei ole pääsemässä, arvioi Uusitalo.

Palkansaajille palkkatuloveron kiristyminen olisi käytännöllisesti katsoen sodanjulistus. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi perjantaina illalla Ylelle ja MTV3:n uutisille, että kilpailukykysopimuksen vuoksi veronalennuksia ei tarvitse tehdä.

Orpon tavoin Sipilä korosti, että veropäätöksen tehdään budjettiriihessä.

”Jos hallitus pitäisi kiinni julkisen talouden tavoitteistaan, mahdollinen palkkaverotuksen keventäminen edellyttäisi, että muuta verotusta kiristetään tai menoja leikataan saman verran”, Uusitalo sanoo.

Tällöin finanssipolitiikka olisi neutraalia, eli budjetti ei olisi kiristävä tai elvyttävä. Uusitalo ja Maliranta suosittelevat neutraalia finanssipolitiikkaa tähän hetkeen.

”Palkkaverojen kevennys ei tarkoita, että muita veroja ei voisi korottaa tai menoja vähentää, mikä neutralisoisi veronkevennysten vaikutusta”, Maliranta sanoo.

Roope Uusitaloa ja Mika Malirantaa on haastateltu ennen pääministeri Juha Sipilän medialle antamia kommentteja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  3. 3

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  4. 4

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  5. 5

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  6. 6

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  7. 7

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  8. 8

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  9. 9

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  10. 10

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää